Advent elsõ vasárnapja - várjuk a kislyányt, hogy hazajöjjön adventi koszorút készíteni. Ez már évek óta hagyomány, hogy õ készíti. Tavaly például pattogatott kukoricát fûzött cérnára és azzal tekerte be az egész koszorút, hogy "havas" legyen. Ez azután késõbb gyorsanégõ anyagnak bizonyult :)
Menünek borjúpaprikás nokkedlival és kacsaaprólék leves volt a terv.
Elõvettem hát a legutóbbi kacsasült készítésekor elmentett aprólékát a két kacsának, de a bõrõs hájat nem bántottam.
A hozzávalók alig térnek el egy átlag húslevestõl:
- 1 kg aprólék (szárny, nyak, zúza, szív, máj)
- 3 sárgarépa
- 1 nagy petrezselyemgyökér
- kis csokor friss petrezselyem és zeller levél
- 1 kis vereshagyma
- 1 darabka póréhagyma
- kis karaláb, zellergumó darab
- pár karfiolrózsa
- 1 kis paradicsom
- 1 girizd fokhagyma
- hüvelykujjnyi gyömbér
- 10 szem egészbors
- 1 paprikacsuma (mert az mindenbe kell)
- 2 szem szegfûbors
- 2 szem borókabogyó
- pici szerecsendióvirág (ha lett volna itthon)
Hosszabb a lista, mint az egész poszt :)
A szárnyakat leperzseltem, tollmentesítettem és elvágtam az izületek mentén. A nyakakat csak kettécsaptam. Nagyon szép tiszta volt a zúza, ezért csak négybe kellett õket vágni. A szívrõl lemûtöttem a zsírt és megfeleztem. A májat eltettem a készítés végére.
A paprikacsumát, fokhagymát és a fûszereket egy közepes teatojásba tettem. Karalábot, zellert és gyökeret meghámoztam, az utóbbi nagyját feldaraboltam nagyra, a hagymát megmostam.
Hosszas válogatás után egy nagyfazék mellett döntöttem, amibe a húst blansíroztam, majd hideg vízbe tettem.
Felforrt a lé, ment a teatojás, a karaláb, zeller és a darabolt gyökér a hagyma és a póré társaságában. Ezeket szeretem a hússal együtt fõzni.
Ekkor kaptunk egy telefont, hogy mégsem jön a lyány :( Azért feleségem talált egy adventi koszorút a pincében, ha már a tavalyi elégett ...
Kifõztem egy adag csigatésztát a nokkedli fõzõvizében. Amikor a hús már puha volt a levesben, beletettem a feldarabolt sárgarépát, a maradék gyökeret kicsire vágva és a kis májacskákat. A zöldlevél csokrot cérnával összekötöztem, és az is a levesben végezte. Kb 10 percig fõtt a répa, amikor a karfiol rózsákat is beletettem, mert: 1, karfiolszezon van. 2, minden húslevesbe kell egy kis karfiol, mert imádjuk. Lezártam a gázt és 5 perc múlva ebédeltünk is.
Másnap még finomabb volt!!!