Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tojásos-sajtos toast

2013.05.22. 07:00 Waka

Tósztot mondok: kenyér! Na, de miről is van szó? Hogy mi a tószt (toast), tudjuk. Egy szelet pirított kenyér. De hogy miért jelenti ez az angol szó a pohárköszöntőt, azt magában Angliában sem tudják teljes bizonyossággal.

Az egyik változat szerint a boroskupa fenekére szokás volt egy szelet pirított kenyeret dobni s erre töltötték rá az italt. Felköszöntéskor a kupa körbejárt, mindenki ivott belőle egy kortyot s mikor visszakerült a gazdájához, ez kiitta a maradék italt és megette a pirított kenyeret, a tósztot.

Mások egy II. Károly király idejéből származó anekdotában keresik a mondás eredetét. Az történt, hogy az egyik udvarhölgy, akit gyengéd kapcsolatok fűztek a királyhoz, megfürdött. Ez még nem lenne feljegyzésre méltó esemény, ámbár abban az időben a fürdést nem sorolták a mindennapi szükségletek közé. A nevezetes fürdés a gyógyvizeiről híres Bath városában történt. A rákövetkező udvari ebéden egy ötletes gavallér felköszöntötte az illető hölgyet, de nem borral, hanem azzal a vízzel, amiben a kegyencnő megfürdött. Az ötlet sikert aratott, a kupa körbejárt s az előkelőségek lelkesen kortyolgatták az ekként megnemesített savanyúvizet, Ám a sorban a legutolsó gentleman elhárította magától a kupát, mondván: „mit neki az ital, neki magára a tósztra lenne kedve.”

Ebből az anekdotából következnék, hogy ez időtől fogva az italban úszó kenyérszelet a felköszöntéssel megtisztelt úrhölgyet, majd átvitt értelemben a felköszöntést jelentette. (Ráth-Végh István Az emberi butaság)

Nem igazán szeretem a szeletelve kapható szögletes szendvicskenyeret. Olyan semmilyen, könnyű, akár valami kalács, morzsállik, meg aztán, nehogy már más döntse el, milyen vastag szeletet egyek.

Ehhez az ételhez viszont ez a legmegfelelőbb. Valamikor írtam a lusták reggelijéről, hát ez a lusták vacsorája.

8.jpg

Hozzávalók:

Toastkenyér

Szelet kenyerenként egy tojás

Vaj

Olvadós sajt

A kenyér közepét kiszúrtam egy pogácsaszaggatóval.

1.jpg

A serpenyőben vajat hevítettem.

2.jpg

Beletettem a kenyeret, kicsit megpirítottam, beleütöttem a lyukba a tojást, és megsóztam.

3.jpg4.jpg

Pár perc sütés után sütőlapáttal alányúltam és megfordítottam, és ezt a felét is megsóztam. Ha valaki lágyabban szereti, hamarabb fordítsa meg, de ilyenkor fürgének kell lenni, mert a tojás kifolyik! Cserében feltunkolhatjuk a  sárgáját, mikor elvágjuk a kenyeret.

5.jpg

További néhány perc után megpakoltam a tetejét sajttal, és fedővel leborítva ráolvasztottam azt.

6.jpg7.jpg

Hárommal dugig laktam.

25 komment

Címkék: tojás sajt vaj toastkenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr355306265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.22. 08:14:43

ó, igen:)

én ezt úgy szoktam, hogy a tükörtojásba nyomkodom bele a kenyeret, de ez a lyukasztás tetszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 08:52:11

@Babette_: Lehetne duplakenyérrel is csinálni, ahol az alsó nem lyukas.
Ezt a toast kenyeret még az USA-ban sem voltam képes megszokni. Na jó, a Cliffs caféban a reggelinél párszor megettem, de ez mind! A gyerekek viszont imádták mogyoróvajjal és szőlőlekvárral (gggggrrrrrrr).

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.22. 09:48:42

@Andrass9:
Ez lehetne az ikerformulás tükörtojás?:)

susztertangó 2013.05.22. 13:10:34

@Andrass9: A toast kenyér csak pirítva jó, nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 13:13:11

@susztertangó: Szerintem meg úgy sem, de én már csak ilyen válogatós vagyok.

vörösbor(de)minőségi 2013.05.22. 15:19:40

sok finom kenyér van de próbálta-e már valaki a lipótéknál kapható "gyökérkenyeret"?
úgy néz ki mint a baquett de köze nincs hozzá.3 nap után is olyan mintha aznapi lenne-de nem ez a legfőbb jó tulajdonsága hanem az íze.nekem az alpesi paraszt az eddigi legjobb-ebből fogom ezt megcsinálni-királyi lakoma!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 16:19:34

@vörösbor(de)minőségi: A lipótiak kenyerei nekem csalódást okoztak. Viszont az Alpesi Parasztkenyér (nem lipóti, valahonnan Pilisrettenetesről jön), amit egy éve szinte kizárólagosan eszem.
Tkp jó gondolat azzal kipróbálni ezt a recipét :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 16:23:18

@vörösbor(de)minőségi: Ha már gyökérkenyér meg alpesi. Eddig a legnagyobb bajom mindegyiknél aqz volt, hogy "műmájer" rusztikusra csinálják, vagyis nem keverik el az élesztőt rendesen a tésztában. Ahol véletlen sikerült egyenletesre készíteniük, az nagyon jó, de nekem nem kellenek az óriási lyukak egy kenyérben. A "gyökérséget" pedig úgy állítják elő, hogy rosszkor a rossz helyen csavarnak egyet a már kelőfélben lévő cipón.
Én is csavarnék a f..én annak, aki ezt kitalálta.

vörösbor(de)minőségi 2013.05.22. 16:37:03

nekem ízlett a gyökér.nem mondom,hogy alpesiről váltanék-de kimondottan finom volt.műlyukak nélkül.
nemrég érkeztem haza-és reptérről haza az első utam alpesi paraszthoz vezetett.nagyon hiányzott.egy kiválóra sikerült termék-.asszem a jókenyérre gondolsz nem?ők készitik és a tulaj egy idetelepült német pék-jó minőségű áruval van jelen a piacon.ez a recept alpesi paraszttal-mennyei lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.22. 21:03:43

Szép estét!
@vörösbor(de)minőségi: @Andrass9: Az a gyökérkenyér az a bizonyos Wurzelbrot. Egy fél éve hajkurászok hozzá malátalisztet, hogy végre süthessek itthon egyet. Backmalz néven kapható német nyelvterületen, de az egyetlen odajáró ismerős még nem tudott szerezni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.22. 21:11:44

@Andrass9: a nagy lyukak nem attól vannak, hanem attól, hogy vagy jól van kelesztve, vagy kovászos.

megjegyzem, ma nálunk párolt hal volt spenótos rizzsel. meg is állapítottam, hogy kva jól főzök.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 22:34:28

@Babette_: Szerintem meg szuper vagy! (csak ne kérdezz...)
Ami a kenyér tudásodat illeti - még kellene egy kis gyakorlat vagy mi a szösz. A jó kenyérben nincs óriási lyuk! Sem a kovász, sem a jó kelesztés nem eredményez óriási bubikat a tésztában ... (persze nem vagyok tökéletes, és tévedhetek is)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 22:38:16

@vörösbor(de)minőségi: Fogalmam sincs ki süti, én már megengedhetem magamnak, hogy nem nézem, ki csinálja.
Jelenleg a CBA-ban vesszük, amikor éppen kapható. Néha nincs reggel, ilyenkor délután szerezzük be a szükséges mennyiséget.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 22:40:20

@Waka: Szerintem ne használj el túl sok energiát a beszerzéssel ... (tudom, nem vagyok valami pozitív ezügyben )

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.23. 06:05:22

@Andrass9: biztos neked van igazad, annak ellenére, hogy évek óta itthon sütöm a kenyeret;PD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.23. 06:36:54

@Andrass9: Nem akarok kész keveréket venni - bár még a Lipóti is azt használja - szeretném kikísérletezni a magam receptjét.

vörösbor(de)minőségi 2013.05.23. 09:15:13

@Andrass9: magam is a cba ból szerzem be és csak azért irtam ki süti és /honnan/ mi/ hogyan/....mert én megtiszteltem ezzel azt a valakit aki ilyen finom ízes kenyeret süt,hogy megtudjam azt róla ami érdekelt..sőt a honlapjára is irtam egy észrevételt-ahol jó volt olvasni a sok pozitiv véleményt.ez mint tudjuk itthon ölég ritka dolog.
a magam részéről nagy becsben tartom,mert évek óta nem romló minőségű terméket képes előállitani.
ez sem kis fegyvertény-itthon.az pedig már csak hab a tortán,hogy örülök,hogy találtam egy ilyen megbizható finom kenyeret..

Llychllyn 2013.05.23. 12:27:19

@Andrass9: Talán vörösvárról jón, de nem emlékszem pontosan - nemrég én is rátaláltam, tényleg kiváló az a kenyér.

A városban még jó alternatíva lehet az Arsenal pékség, a sima fehér kenyerük több nap után is jó marad, kár, hogy a közeli kisboltba már nem ők szállítanak. :(

Amúgy meg meglepő módon a borogyinói kenyér (vagy mi) az Aldiban még egészen kiváló, bár nem mindenhez passzol. Kiránduláshoz viszont baromi jó, mert kis helyet foglal, jó tömör, úgyhogy elég bevágni a zsákba egy kolbászt meg azt a veknit, aztán hajrá:)

Tojás van itthon, kenyér is... Szerintem tényleg győz a lustaság, és elkészítem ezt a cuccot estére.:)

süllőcske 2013.05.23. 16:26:27

Jó reggeli. Tósztkenyér ritka nálunk, mert olyan unalmasan szabályos, íze, textúrája nem kenyérélmény igazán.
Én azt szeretem, ha a kenyér különböző részeinek megvan a kis életük. A sarka, a hasa, a szakálla, az alatta lévő üreg, vagyis az "angyalhely", a robbanás árkai, a kéreg cserepei, fodrai, a béle ruganyossága, változatos likacsai, amelyek nem műmájerek.
A kenyérkészítésbe témába nem akarnék belemenni, mert hosszú-hosszú téma. Javallanám, ha posztot írna valaki a kenyerekről és akkor 857 kommentben akár meg is beszélhetnénk.

Llychllyn 2013.05.23. 17:22:35

@süllőcske: Igen, a sercli... :)
Na, olyat a legjobb toast vagy szeletelt sem tud produkálni. Pláne akkor, ha friss a kenyér, ropogós a héja, belül még meleg, és úgy töröd le a végét...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.23. 18:21:12

@süllőcske: Írnék én róla, ha értenék hozzá. Művelem magam, de eltart még egy ideig, mire a nyilvánosság elé állok vele.

vörösbor(de)minőségi 2013.05.24. 14:33:26

mindenkitől 1000bocs kevertem a dolgokat-no de 2 finomat keverni nem nagy szégyen.
mégis szeretném javitani a hibámat.

www.svabpekseg.hu/

és az ő alpesi parasztjukról beszéltem/áradoztam ezidáig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.25. 23:06:43

Ahogy igértem volt, megsütöttem a fenti kenyeret Alpesi Parasztkenyér szeletkéből, ahogy terveztem.
Ha érdeket benneteket, hozzá tudok adni néhány képet a poszthoz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.29. 18:17:38

@vörösbor(de)minőségi: Így igaz! Végre ismét hozzájutottam. N és N Kft. Sütőüzeme, Pilisjászfalu Sváb Pékség.
süti beállítások módosítása