Tósztot mondok: kenyér! Na, de miről is van szó? Hogy mi a tószt (toast), tudjuk. Egy szelet pirított kenyér. De hogy miért jelenti ez az angol szó a pohárköszöntőt, azt magában Angliában sem tudják teljes bizonyossággal.
Az egyik változat szerint a boroskupa fenekére szokás volt egy szelet pirított kenyeret dobni s erre töltötték rá az italt. Felköszöntéskor a kupa körbejárt, mindenki ivott belőle egy kortyot s mikor visszakerült a gazdájához, ez kiitta a maradék italt és megette a pirított kenyeret, a tósztot.
Mások egy II. Károly király idejéből származó anekdotában keresik a mondás eredetét. Az történt, hogy az egyik udvarhölgy, akit gyengéd kapcsolatok fűztek a királyhoz, megfürdött. Ez még nem lenne feljegyzésre méltó esemény, ámbár abban az időben a fürdést nem sorolták a mindennapi szükségletek közé. A nevezetes fürdés a gyógyvizeiről híres Bath városában történt. A rákövetkező udvari ebéden egy ötletes gavallér felköszöntötte az illető hölgyet, de nem borral, hanem azzal a vízzel, amiben a kegyencnő megfürdött. Az ötlet sikert aratott, a kupa körbejárt s az előkelőségek lelkesen kortyolgatták az ekként megnemesített savanyúvizet, Ám a sorban a legutolsó gentleman elhárította magától a kupát, mondván: „mit neki az ital, neki magára a tósztra lenne kedve.”
Ebből az anekdotából következnék, hogy ez időtől fogva az italban úszó kenyérszelet a felköszöntéssel megtisztelt úrhölgyet, majd átvitt értelemben a felköszöntést jelentette. (Ráth-Végh István Az emberi butaság)
Nem igazán szeretem a szeletelve kapható szögletes szendvicskenyeret. Olyan semmilyen, könnyű, akár valami kalács, morzsállik, meg aztán, nehogy már más döntse el, milyen vastag szeletet egyek.
Ehhez az ételhez viszont ez a legmegfelelőbb. Valamikor írtam a lusták reggelijéről, hát ez a lusták vacsorája.
Hozzávalók:
Toastkenyér
Szelet kenyerenként egy tojás
Vaj
Olvadós sajt
Só
A kenyér közepét kiszúrtam egy pogácsaszaggatóval.
A serpenyőben vajat hevítettem.
Beletettem a kenyeret, kicsit megpirítottam, beleütöttem a lyukba a tojást, és megsóztam.
Pár perc sütés után sütőlapáttal alányúltam és megfordítottam, és ezt a felét is megsóztam. Ha valaki lágyabban szereti, hamarabb fordítsa meg, de ilyenkor fürgének kell lenni, mert a tojás kifolyik! Cserében feltunkolhatjuk a sárgáját, mikor elvágjuk a kenyeret.
További néhány perc után megpakoltam a tetejét sajttal, és fedővel leborítva ráolvasztottam azt.
Hárommal dugig laktam.