Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Sült hízott libamáj

2013.05.18. 07:00 Andrass9

Évente egyszer sütöttem libamájat. Nagyon szeretjük, de az ára .... Épp ezért anyámnak sütöttem karácsonyra, és megfeleztük. Eltartott vagy egy hónapig! Idén már nem tudtam neki semmit sem adni karácsonyra.

Piacon jártomban botlottam bele egy szép pici hízott májba. Valamiért olcsó is volt (relatíve), és a méret pont jó nekünk: 30 deka elég mindannyiunknak. Vettem hozzá egy bő kiló hájat (csak bőrős háj volt, hát azt).

Én nem áztatom vagy fűszerezem a libamájat. Egy kicsi vizet öntök alá, meg természetesen libazsírt vagy telepakolom testhájjal - lényeg, hogy teljesen eltakarja, és fél órát sütöm/főzöm nagyon kis lángon. Ennyi idő alatt finom puha és kenhető állagú májat kapok, amiben csak a saját íze van. Vigyázz, nagyon bír pöfögni a máj sülés közben!

10.jpg

A hájat alaposan letisztítottam, kitokoztam. Szerencsére nem volt vészes, 20 perc alatt végeztem is vele.

11.jpg

Vacilláltam, hogy feltegyem együtt a kettőt, de a bőrös háj lassabban sül ki, meg szűrni is kell, maradtam hát a háj egyedi kisütésénel. Amikor elég zsír felgyűlt a hájon, ráöntöttem a májra és félig letakartam, mert ez pöfög!

12.jpg

Közben persze a töpörtyűt próbáltam kisütni.

13.jpg

A máj elkészült 30 perc sütéssel. Szétosztottam 3 kis jénaiba, mert - Hagymával ellentétben - mi gondolunk a gyerekeinkre is.

14.jpg

Annyi zsírt öntöttem rá, hogy éppen ellepje. Igazán szép lett:

15.jpg

16.jpg

17.jpg

A gyorsabb hűtés kedvéért hideg vízbe állítottam a tálakat

18.jpg

Vacsorára már meg is kezdtük a sajátunkat finom puha friss fehér kenyérrel.

19.jpg

Természetesen a töpörtyűt most is elégettem - mint minden alkalommal. A szomszédasszony szerint nagyobb darabokra kellett volna vágni a hájat.  Meg kéne már tanulnom!

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr735305581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.18. 09:17:54

ööö,vízben főzöd a májat...?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.18. 09:23:06

Szép napot!
A hízott kacsamáj vetekszik a libáéval. Tavaly hoztam egy jókorát az egyik cimborámtól. Egy darabig kerülgettem, aztán odaadtam a tesómnak, ő megeheti.
@Babette_: Szerintem a háj kisütésénél használt egy kis vizet kezdésnek.

süllőcske 2013.05.18. 10:34:37

Aggyisten! Ez ritka fogás nálunk is, bár ha belegondolunk, hogy egy kilóból sok fogást fel lehet dobni, sereg kis előétel születhet belőle, már nem is olyan vészesen drága. Viszont nagyon változatosan lehet felhasználni.
Mégis, viszonylag könnyű szívvel mondok le a finom kacsa-és libamájakról.Gyakori horgászásom eredményeként hozzájutok a szintén igazán ínyencfalatnak számító ragadozóhal májacskákhoz.
Mint tegnap is például, szép csukám elejtésével.
Máját fokhagymával, zsályával megpirongattam, pirítóscsíkra tettem, katonákra vágtam, Andival bekapkodtuk. A kenyérszelet természetesen a máj sütéséhez használt ízes vajon pirult.
A csukát egyébként kisütöttem, és a múltkor feldobott témához kapcsolódva szigetközi ecetes halként tettem a hűtőbe, kedden kezdjük fogyasztani.

süllőcske 2013.05.18. 10:42:58

András, pedig abból a kisütött bőrös hájból micsoda finom tepertyűkrémet lehet csinálni..

Topy 2013.05.18. 11:15:01

szegény Hagyma, folyamatosan kapja az ívet! :D:D:D

Topy 2013.05.18. 11:16:18

nálunk ez karécsonyi étel volt, nagymamám minden karácsonyra sütött...
amíg bírta, saját libából
valahogy annyira hozzá kötődik, hogy mióta elment, nem sütöttünk... :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.18. 11:26:21

@süllőcske: Mikor a pisztrángtelepen dolgoztam, napi szinten pucoltunk 30-50 darab halat, a máját félretettem, tojással sütöttem meg vacsorára.
@Topy: :(

susztertangó 2013.05.18. 12:50:31

@Topy: Szerinted is nagyon szextáns/:-))/ mostanában Andrass9?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.18. 13:48:08

@Babette_: Jól vetted - köszi a jelzést. Kijavítottam. Nagyon siettem a poszt megírásával, elnézést a slendriánsságért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.18. 13:48:52

@süllőcske: Inkább gyorsan megeszem :) Olyan kevéske lesz belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.18. 13:50:23

@süllőcske: Ragadozómájat először Dunaföldváron ettem resztelt harcsamáj formájában. Igencsak jó eledel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.18. 13:53:20

@Topy: Hamár akkora szája van - viselje el :)
@susztertangó: Most akkor "szekáns" vagy "szektás" akar ez lenni? mert szögmérő még nem vagyok.

susztertangó 2013.05.18. 14:54:16

@Andrass9: :-)))))))) az első, hehe.A szektásról még nem tudok..

medvedr 2013.05.18. 18:32:24

30 dkg os májat ne vegyél az gázos. A jó máj legalább 45 dkg nál kezdődik.

Maya-- 2013.05.18. 20:24:01

én így még nem süttem májat. esztek valamit hozzá, vagy csak szimplán fogyasszátok?

susztertangó 2013.05.18. 20:47:29

@Maya--: Szia Maya, nógrádi vagy?

Maya-- 2013.05.18. 21:06:16

@susztertangó: nó :)..de miért? hülyeségeket kérdezgetek? :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.18. 21:40:08

@Maya--:
Ja, magában. Kiskanállal, de lehet naggyal is.:)
A kenyér meg nem magában, hanem a héjában jár.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.18. 21:40:58

@Maya--: A májnak ilyetén való elkészítése talán a legfinomabb ételek egyike. Nem véletlen, hogy a franciák vagyonokat adnak érte!
A fogyasztása:
Szelj egy még langyos puha friss fehér kenyeret. A máj zsírjával kend meg, majd PAPÍRVÉKONY májszeletekkel takard le , sózd meg és a hetedik menyországban vagy!
Ez olyan, mint régen a szalámi volt (szerintem ma is). A hangsúly a papírvékony szelésen van. Annyira jellegzetes az íze, hogy akkor is átjön, ha átlátsz a szeleten!
Sokan (én is) a szelés helyett nagyon véknyan megkapirgálom a májat és úgy kenem rá a zsíros kenyérre.
Ebből eredően egy ekkora májdarab (igaz - @medvedr: -nak igaza van, kicsit nagyobbat kell venni) eltart akár 3-4 hétig is, mert annyira keveset kell belőle a kenyérre tenni.
Szívesen küldenék egy kenyérrevalót - beleférne egy szabvány borítékba - csak a posta nem lelkesedne érte, meg a melegben a zsír elolvad. Jaaaa - és medvedoki kupáncsapna érte, teljesen jogosan!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.18. 21:43:51

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam nem kapsz te kanállal ebből a mannából! Feltételezem, Maya-- komolyan kérdezte. Ne feledd, a fiatalok nagyon kis része evett ilyet már életében!
Azért milyen fura, hogy ezt a rohadt drága ételt a szegények jobban ismerik és tisztelik kishazánkban, mint a gazdagok ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.18. 21:44:57

@Andrass9: Elfelejtettem javasolni, hogy fogyasztás után a máj szabadon maradó felületét kend be vékonyan a libazsírral - levegőn ne maradjon.

Maya-- 2013.05.18. 21:48:38

@látjátok feleim szümtükkel: :)

@Andrass9: hümm. igazad van. vékonyan kenve..meg sóval..fincsi lehet.

Maya-- 2013.05.18. 21:51:17

@Andrass9: igen. komolyan kérdeztem. valóban nem ismerem.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.18. 22:05:18

@Andrass9:
Elnézést. Mivel mi minden évben veszünk legalább egy hízott libát ( májjal ), ezért az nem jutott eszembe, hogy a mai fiatalok ezt a finomságot nem ismerik. Mondjuk amikor én ifjú titán voltam, akkor a Hungária étteremben rántott libamájat is tudtam enni ( a pénzemért ).(:

Én a sütéskor fokhagymát is szoktam tenni a zsírba, így nagyobb az élvezet, és a sült fokhagyma sem utolsó.

Jut eszembe, a mai fiatalok valószínűleg a hagymán sült velőt, a pirított vesét, és a velős palacsintát sem ismerik, a vese-velőről nem is beszélve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.18. 22:07:19

@Maya--: A hizlalt libamáj sokak számára tilos dolog, merthogy tömik érte a libát és az állatkínzás. Jobb helyeken még borssal is etetik, amitől még jobb lesz az íze. Amennyire visszaemlékszem, kiskoromban és is tömtem nagyanyámnál, és nem tűnt állatkínzásnak. Pedig egy gyerek ezt jobban megérzi.
Ha viszont az 6000 Ft/kg árát tekinted, tényleg nem mindennapi étel, nem meglepő, hogy nem ismerted. Sajnos ahogy a doki mondja, fél kiló körüli a legkisebb, amit venni szabad.
Étteremben persze van friss meleg sült libamáj, de az egy más világ. Kétszer ettem: először és utoljára. Valahogy nem az én ízvilágom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.18. 22:10:22

@látjátok feleim szümtükkel: Azért az a rántott libamáj, az pecsenyemáj volt, nem hízott - de attól még finom!
Ami a vesét és a velőt illeti. Velőt most is kapsz jobb útszéli bicskázókban (és milyen finomat!), vesét rég láttam már.
Rántott velővel szoktam a koleszterin szintemet rendbehozni :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.18. 22:10:28

@Andrass9:
Ma a tescoban nagyon szép fehér spárgát vettem, és csak 400 forint volt egy csomaggal. Annyira zsenge volt, hogy csak a legvégéről kellett egy fél centis szeletet levágni, és az alsó részét vékonyan hámozni. Valami üllői cég gyártotta.
Kipróbáltam a fagyasztási módszered, az eredményről majd a télen beszélhetünk.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.18. 22:14:27

@Andrass9:
itt a tescoban és a sparban rendszeresen van vese, de étteremben már régen nem láttam, szerintem macerás a tisztítása, és nem kínlódnak vele. Valamikor pedig rendes étterem vese-velő nélkül nem működött.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.18. 22:15:45

@látjátok feleim szümtükkel: Remélem beválik. Én már három éve teszem el télire és még nem dobtam ki semennyit belőle.
Ha kijutsz a Fény utcai piacra, ott tegnap már csak 480 volt kilója a spárgacsúcsnak (fenn a 2. emeleten hátul a lángososnál). Az nem olyan szép, mert vastag, meg nem eurokonform (görbe is!) viszont az íze pont ugyanolyan, mint a szabályosnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.18. 22:17:58

@látjátok feleim szümtükkel: A belsőségek főzését a szomszédasszonyra hagyom. Ő jól csinálja, és itthon csak én eszem. Remek szalontüdőt szokott főzni, meg egyebeket is!
A vese tisztítására még emlékszem - az egész lakás pisiszagú volt ...

Maya-- 2013.05.18. 22:24:57

@Andrass9: érdekes lehet tömni a libát :) s nem, sohasem láttam ilyesmit.

@látjátok feleim szümtükkel: tényleg nem ismerek semilyen hagymás velőt na meg vese-velőt sem :)..ez komoly.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.18. 22:30:55

@Maya--:
A liba tömés nem csak érdekes, de élvezetes is volt, főleg, ha a tömő ügyetlenkedett és a liba megcsípte a combját. Mármint a tömőnek.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.18. 22:33:07

@Andrass9:
Valóban pisi szagú a vese, de lehet azt úgy is tisztítani, hogy nem pisi szagú az egész lakás, csak van aki sosem jön rá a titokra. Én szerdán főztem vese-velőt, csucsu volt ( és nem volt pisi szag ).

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.18. 22:35:01

@Maya--:
Ha sokat jársz ide a kocsába, biztos meg fogsz ismerni egy-két-sok olyan ételt, amiről még nem is hallottál, és az elkészítést módját is megtudhatod, főleg, ha kérdezed.

susztertangó 2013.05.19. 00:23:27

@Maya--: Na hiszen! Szép véleményed van a nógródiakrol.:-)))))))))))))))))))))))))))Á, csak azért, mert azt írtad:süttem-sütöttem helyett. A szomszéd bálásságyármáti , ő mond ilyeneket, pl.:üttem, ütöttem helyett.

Maya-- 2013.05.19. 09:20:43

@látjátok feleim szümtükkel: ez tényleg érdekes lehetett. mmint a csípés :) amúgy valóban találkozom itt olyan dolgokkal amit nem ismerek. nincs honnan. bár én is ritkán főzök, de mikor teszem, élvezettel csinálom. annyi még, hogy az ilyen egyszerűbb recepteket szeretem. a komplexebbekre ritkán szakítok időt.

@susztertangó: aha, így már értem :)

á, nálunk a zerdőben, tata(nagyapám)régen nyársra húzta a szalonnát, s úgy sütte meg a parázson, majd rácsöpögtette zsírját a szeletelt hagymával megrakott pityókás kenyérre :))..na? honnan vagyok?

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.19. 10:01:57

@Maya--:
Hát felénk is volt tata, szalonna nyárson, hagyma is, meg sütte is, de pityóka nem.

süllőcske 2013.05.19. 20:25:49

@susztertangó: Hát, ha Maya evett a híres, pl lövétei pityókás kenyérből, azt odakint ehette, és igen jól tette. Én is nagyon szeretem.

susztertangó 2013.05.19. 21:04:54

Haha, "magyarba" a pityókás ember ugye nem burgonyás?

süllőcske 2013.05.19. 22:07:18

@susztertangó: Nem a fenét. Eldől, mint a rosszul leállított krumpliszsák.

Fenchurch68 2013.05.20. 18:06:39

Zsírjában sült libamájat mindig az anyai nagymamámtól kapott a férjem karácsonyra :D
Mi se eszünk azóta, amióta ő nem süt neki. :(
Anyu szokott libazsírban sütni kacsamájat ünnepekre, válság idején az is jó.
Coming out: nem eszem húst huszonkét éve, de a májra valamilyen formában évente átlag kétszer elcsábulok. Utána sürgősen elkezdek vasat szedni, jelez a szervezet :D

Maya-- 2013.05.20. 19:16:37

@susztertangó: ühümm, jó megközelítés :)

@süllőcske: :D
süti beállítások módosítása