Kedvenc barátainkhoz mentünk látogatóba, kiket már a Margarita révén ismerhettek. Ezek a látogatások általában szombatra estek, amikor is a ház urával a margarita iszogatása közben komoly gasztronómiai csodákat varázsoltunk a szuper grillen. A menüt általában előre megbeszéltük, de most a feleségemmel volt nehezítve a dolog, aki nem halas, vadas, gombás és mi jó falatos. Pedig a ház ura köszvényes, így egy szép red snapper de jó lett volna. Ha már így esett, hát rájuk hagytam a menü kialakítását. Mi be is futottunk délfelé egy rekesznyi tequilával meg egy gömbölyű üveggel a ház asszonyának.
A konyhában nagyon csábító tál fogadott:
A menü húsleves és siskebab joghurtszósszal és szömörcés pitával.
A siskebabhoz:
- 1 kg 2-3 cm-es kockákra vágott báránycomb
- 2 nyolcadra vágott lilahagyma
- 2 paradicsompaprika vagy piros kaliforniai paprika
- 1/2 pohár oliva olaj
- só és frissen tört bors
- 2 citrom leve
- 1/2 pohár durvára vágott friss oregano levél
- 1 ek zúzott fokhagyma
A joghurt mártáshoz:
- 2 pohár teljes joghurt
- 1/2 pohár hámozott, felkockázott uborka
- 1/2 pohár durvára vágott mentalevélt
- 1 tk őrőlt fehérbors
- só
A pitához:
- 4 pita kenyér
- 2 tk oliva olaj
- 1 tk őrölt szömörce (opcionális)
Először a joghurt keveréket készítette el, hogy a hűtőben összeérjen kicsit.
A báránycombot, olajat és a fűszereket egy tálban összekeverte. Belevágta a paprikákat is nyolcad szeletre vágva. A hagymát tisztítás után elfelezte, majd a feleket negyedelte (éppen elég lett a nyársakra!)
A nyársakra feltűzdelte paprika/hús/hagyma sorrendben az alapanyagokat. Ez egy nagyon jó nyárs volt (valahol yardsale-en vették), mert a dupla tüske egyszerűvé teszi a forgatását.
Szép nagy tüzet rakott az öreg grillben. Idén már mindenképpen készíttet egy másikat - vastagabb anyagból, mint ez volt. Tán egy új kéményt is vesznek hozzá.
Felvágta az oregánót is
A pita kenyereket ecsettel beolajozta és szömörce híjján kis őrölt borssal fűszerezte.
Amikor a nyársak egyik oldala megsült, megforgatta azokat. Egy kicsit félre is kellett húznunk a tűzről, nehogy elégjenek.
A kész nyársakat belehúzta egy tálba, ahova a felvágott oregánót és a zúzott fokhagymát tette.
Alaposan összekeverte a tálban, hogy mindenhova jusson a fűszerből.
A pita kenyereket a maradék parázson megpirította:
és az uborkás joghurttal tálalta.
Természetesen ismét elfelejtettem a kitálalt ételt lefotózni, lógjon itt helyette egy plafonra küldött helikopter az ifiúr vezényletében.
Természetesen volt most is csavar az ebédben (nem a helikopterből).
Főztek egy remek húslevest, amibe sikerült az asszonykának igazi gyökeret vennie a Stop&Stop boltban. Ők se most jöttek ki az USA-ba, de ez volt az első alkalom, hogy boltban találtak! A húslevesbe persze sok finom gomba is került, de feleségem ki tudta kerülni.
Azt viszont nem árultuk el neki, hogy ez bizony bárány és nem marha, amit eszik.
Ti se tegyétek ....