Sajtos rudat kellett sütni, legyen valami rágcsálnivaló hétvégére. A kisördög csak nem hagyott nyugodni, nehogy már ilyen könnyen megússzam.
A napokban vettem egy kis darab füstölt combot. Nyavalya ide, vagy oda, had egyek valami zamatosat is. Finom, friss, puha volt, csaknem gyurmázni lehetett vele, egy jó vacsora kevés csípős szósszal, lágy kenyérrel meg is volt.
Az a sajtos csak berzenkedett, valami csavart csak kellene vinni bele.
Elkészítettem a hagyományos sajtos tésztáját.
Hozzávalók:
60 dkg finom liszt
20 dkg vaj
20 dkg reszelt trappista
2 dl tejföl
2 dkg élesztő
fél csomag sütőpor
4 tojás („S” méret)
só
Az élesztőt elkevertem a tejföllel. A lisztet sóztam, belekevertem a sütőport, majd összemorzsoltam a vajjal.
Belereszeltem a sajtot, és azzal is alaposan összekevertem.
Beleütöttem a tojásokat, beleöntöttem az élesztős tejfölt, és lágy tésztát gyúrtam belőle.
A tésztát háromfelé osztottam, a legkisebb darabot félretettem, a többiből hagyományos sajtos rudat készítettem.
Kb. öt deka sonkát apró kockákra vágtam.
Kinyújtottam a maradék tésztát, és megszórtam a sonkával. Kicsit belenyomkodtam, majd kilencrét hajtottam.
Fél órát kelesztettem, aztán nagyjából 1 cm vastagra nyújtottam. A hajtogatás nem eredményezett leveles tésztát, mivel nem kentem meg a rétegeket zsiradékkal. Két előnye volt: egyrészt a sonka elég homogénen eloszlott a tésztában, másrészt csaknem szabályos négyzet alakú lett, amit könnyű volt felcsíkozni.
A kinyújtott tésztát megkentem sózott, felvert tojással, majd ujjnyi csíkokra vágtam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem, és 3-as fokozaton kb. 30 perc alatt ropogósra sütöttem.
A sajtos rúd amúgy is finom étel, de ez a kis sonka nagyot dobott rajta.