A 48.- 59. oldalak.
Sárgarépa főzelék:
A megpucólt sárgarépát apró kockákba vágjuk sósvízbe jó puhára megfözzűk. Átpaszírozzúk, készíttűnk neki zsömlye szinű rántást ezzel jól üssze forraljuk. A diétás betegnek, rántás helyett kevés tejjel habarást csinálunk.
Sőr-főzés:
10 liter víz ½ liter komló, 1 csomag árpa kávé, eszt 2 órán át lassan forraljúk, útánna leszűrjűk. 25 deka cukorral megint forraljúk ¼ óráig. Egy nap áll mig kihűl, azútán 1 ½ deka élesztőt ásztatunk el bele, jól elkeverve. Veszünk ki egy kicsit. A sörbűl amig langyos, ebbe tesszűk az élesztőt. Mindjárt űvegekbe rakjúk, űvegeket nem szabad tele önteni. Jól bedugjúk. Egy vagy két nap alatt teljessen jó.
Ádám Ferencné.
Nagysimonyi. 1954. év. VI hó. 18. n.
Méz-főzés:
1 kgr. cukor 4 deci hársfa tea 4 citrom potló. ¼ áráig forraljúk és lész. Hűléssel sürüsődik.
Zsíros gyúrt tészta.
32 deka. liszt 8 vagy 10 deka zsír. 1 tojás sárgája, cukor tetszés szerint, hogy jó édes legyen a tészta. 1 deka lo szalakáli ecettel leöntve anyi tejel gyúrjuk, hogy könnyen nyujtható legyen a tészta. Két tésztát csinálúnk az egyiket kinyújtás után a tepsibe tesszük és lekvárral megkenjűk dióval meghintűk a másikat ráboritjúk. Az egy tojás fehérjéből porcukorral habot verűnk. A tészta már majdnem megsűlt, akkor rákenjűk és újra sütjűk. Lehet eszt a tésztát rendes éllesztővel vagy sütőporral is sűtni.
Piritott kockatészta leves:
Rendes kockatészta nagy kockára vágva. Megpiritjuk zsirón és föleresszűk a levessel. Krúmpli-léből is jó.
Barna kevert:
1 tojás sárgája 1 karika frank, a kanál fej fagyos zsír, 25 deka cukor ezeket jól kikeverni, vaniliás-cukor, 2 egész sűtőpor, 3 decis csésze tej és anyi liszt amenyit főlvesz, könyen keverhető legyen, végűl a tojás habja. Tetejére vágott diót teszűnk, késsel vágjúk meg hosszára.
Londoni-szelet:
4 tojás sárgáját 12 deka cukor esetleg 1 sütőpor, 15 d. zsír, 30 de. liszt egy kis citrom héj eszt össze gyúrjuk, ½ egy ½ óráig álni hagyjúk. Azután tepsibe tesszűk. 4 tojás habját 12 deka törőtt diót 12 dek. cukrot össze vegyitűnk rá a tésztára és megsűtjűk.
Diós rolád:
6 tojás sárgája 10 dek. cukor 5 deka. liszt, 5 dek. őrőlt dió tojás fehérjét felverjűk habnak. Tepsibe alúl zsírozott papirt teszűnk azon sűtjűk és melegen csavarjuk.
Csoda torta:
30 deka porcukor 6 tojás sárgáját habosra keverűnk. 6 kanál vízzel jól kíkeverni 12 deka lísztet, 12 dek. darált diót, 6 tojás habja egyenletes méretű sütőbe sűtjűk. Tőltelék: 20 dek vajat 20 d. diót, 15 d. cukrot 1 deci feketekávét a tortát ezzel töltjűk, de kivűl is behuzzúk más krémel.
Mézes csók:
50 deka líszt 4 kanál méz
20 " cukor 2 egész tojás, 2 nek sárgaja pici szegfűszeg kávéskan. szódapor, ecettel leöntve. Egy kis fahéj ki zsírozott, kisztezett tepsibe sűtjűk, tojás fehérjével meg kenjűk.
Mézes kalács:
2 egész tojás 20. d. cukor, 25. d. liszt. 1 késhegy szódapor, 1 stanecli őrlött fahéj, 5 evő kanál méz, A tojást cukrot a fahajat a mézet jó sokáig, igen jóll kikeverjűk, azútán jőn bele a liszt 25. deka.
Perec:
10 darab tojás egy kis só 10 babszem nagyságú zsír egy kis szódapor. A tojás fehérjét habnak verjűk ezzel gyurjúk anyi lísztet teszűnk amenyit fölvesz a tojás a 10 tojás. Jó rétes tésztát gyúrúnk ígen sokáig kidolgozzúk, hogy jó hólyagos legyen. Lapos kis rudsakat csinálunk, eszt vísza hajtjúk, hogy duplára essen, ezután formálúnk belőle perecet. Mikor kisűl megkenjűk fehér fözőtt cukor mázal, vagy pedig nyers fölvert habal, de akor újra be kell teni kicsit a sütőbe amíg rászárad a hab.
Vajas koszoru:
40 dek. liszt 20 d. cukor. 20 deka zsír 1 tojás 1 egész citrom, apró formákat szaggattúnk belőle, lekvárral megkenűk, össze ragasszúk és úgy sűtjűk meg.
Zsíros kifli:
50 deka. liszt 18 d. zsír. 2. d. élesztő.
10 " . cukor csipet só eszt anyi tejfellel vagy tejel álítjúk össze, hogy könyen dolgozható legyen. Mákal, dióval, lekvárral töltjűk. Sűtés után vaniliás-cukorba forgatjúk.
Kétszersűlt kók.
A kétszersűltet össze tőrdeljűk darabokra egy lábasba rakjúk, Azútán főzűnk krémet ½ líter tejből. A tejet megforraljúk, 2 tojásnak a sárgáját, porcukorral egy kevés lísztel jó sókáig simára kikeverjűk, hogy csomó ne legyen benn egy kevés kakaót is teszűnk bele, azután lassan bele öntjűk a forró tejbe folytonos keverés mellett, ha össze fort rögtön ráőntjűk a lábasba a kétszersűltre, azután hidegre tesszűk, rákeményedik a krém és tálaláskor úgy vagdaljúk szeletekre.
Öntött kifli:
15 darab 1 napos kiflit veszűnk össze vágjúk. ¾ liter cukros forró tejel leforázzuk szitán át, majd forró zsírba dobjúk., dióval mákal turóval, fahajas cukorral tálaljúk.
Vak hal:
Zsemlyét szeletekre vágjúk, majd hídeg tejve forgatjúk, utnána tojásba, forró zsirba kisűtjűk. Sósan hús helyett főzelék mellé; cukrossan, pedig tészta helyet szolgáljuk fel.
Tiszta dara smórni:
40 vagy 50 deka darát veszűnk ½ liter tejbe megásztatjúk és álni hagyjúk. 3 tojás sárgáját 20 d. cukorral habosra keverűnk és a tojás sárgáját a habot is az ázstatott darához adjúk össze keverjűk és jó bő zsírba lábasba sütjűk. Villával széjjel törjűk.
Feljegyzés:
Ez az év 1959.es esztendő ez ígen nevezetes marad a számomra, amíg csak élni fogok az életbe. Ebe az évbe nagyon sokat szenvedttem itt a Csizmazi Jenő-házába az úr-nőtől.
Legény fogó:
50 deka liszt. 25 deka. cukor. 25 dk. zsír. 2 egész tojás. 1 sütőpor. 1 vaniliás cukor. Fele részét barnitjuk, elsodorjuk szagatóval kisszagatjuk, ha megsűlt ízzel össze ragaszuk. Cifra szagatóval is. szagtj.
Torta diszitésére való krém: Ezzel a krémmel rakúnk rózsákat a tortára. ½ darab vagyis 5 deka vajal 3 jó pupozott evő kanál porcukrot, jó sokáig jól kikeverűnk. Azután felét vesszűk egyik felébe keverűnk egy kis alkörmöst másik felét fehéren hagyjúk. A kinyómóval kisebb nagyóbb rozsákat és más mintákat rakúnk a tortára.
Cukros csokoládémáz.
30 dek. finom szitán átszitált porcukrot 2 tojás fehérjével elkeverűnk azután 12 d. megolvasztott csokoládét öntve hozá gőz felett símára keverjűk. Bevonás elüt tehetűnk közébe pár csöp sürű szirupot. Langyos melegen öntjük a süteményre. Gyengén fütőtt sütőbe száritjúk meg, eszt a mázt.
Emlékül Ilusnéninek!!!
Ha fáj a szived te csak dalolj
Ne lássa senki hulló könyedet
Légy hideg oly néma mind a sír.
Mely nem sokára úgyis eltemet
Ne lássa senki mifáj belől
Deha magadba vagy csendessen
Akkor sirjál sírj keservesen
Szeretettel Irénke.
Emlékül
Hozzád száll szerelmem
Forró fohászomban
Beszélgetek veled
Úgy néha álmomba
Silyenkor azt mondod
Hogy az enyém leszel
Ha valóban így lesz
Áldjon meg az Isten.
Egy boldog délutánt együt tőltöttünk Ilusnénivel.
1955. III. 30.
Nagysimonyi Vas-megye
Nagysimonyi 1955. IV. 5. Szeretettel Ilusnéninek.
Emlékül.
Három szál virágot szedtem
Ők beszélnek én helyettem
Rózsa mondja "szeretlek"
Szekfü mondja ne ves meg
Legszebben szól a nefelejts
Engem soha el ne felejts!!!
Őrök szeretettel irtam
Irénke
Emlékül.
Na én elmegyek messze
Ez a könyv itt marad
S nem látjuk majd egymást
Az idő is elhalad
Ha nézed-e könyvet
Nevem megtalálod
Nevét annak aki
Soha nem felejt el téged!!!
(Sóha elnem muló szeretettel gondolok rá akkoris ha a sórs messzesódor benunket egymástól) Irénke. 1955. III. 30. Nagysimonyi
Húsőrlős-sütemény:
75 deka. liszthez mérűnk 15 deka zsírt. 30 deka cukrot, 3 egész tojást. ½ sűtőport. (Semmi tej vagy tejfel.) Citrom reszelt héja.
A cukrot a zsírt a 3 tojást elüszőr jóll kikeverjűk tálba, azútán gyúrjúk a gyurótáblán.
Dióskifli.
3 csésze lisztet 1 csésze zsírral jól eldörzsőljűnk hozzá adunk egy csöpp sót egy csésze tejfölt 1 kávés kanál szódaport. Ezeket össze gyurjúk vékonyra kisodorjúk, kifliket formákúnk jóll megcukrozott dióval töltjűk. Forrón porcukorba forgatjúk.
Dió csók:
5 tojás habját keményre verjűk és ebbe 14 deka vaniliás cukrot és 14 deka össze vagdalt diót keverűnk. Kikent tepsibe csókókat formálunk és száritjúk.
Torta krém:
2 egész tójás 2 evő kanál síma líszt 3 evő kan. cukor egy kis citromhéj 5 evő kanál feketekávé. Össze fözzűk, ha kihűlni kezd 10 deka vajat kever.b.
Ádám Ferencné. Nagysimonyi 1955. IV/. hó. 8.
Mágnás-lepény:
15 deka vaj vagy zsír 30 deka líszt 10 deka cukor 4 tojás sárgája ½ citrom 1 sütőpór. Savanykás lekvárral megkenjűk. A tojás fehérjéből habot keverűnk, ebben 10 deka örőlt diót 10. dgr. cukrot és 3 kávés kanál kakaót teszünk. Rákenjűk és lassú tűznél sűtjűk.
Érsek szelet.
2 egész tojást ½ kgr. lisztel 10 deka vaniliás cukorral 12 d. zsírral 1 s. por jóll össze gyúrúnk és hídeg helyen pihentetjűk. Három részre osztva a tésztát, egyikre reszelt és fahéjal megszórt almát a másikra pedig lekvárt kenyűnk. Kihűlés után szeleteljűk.
Csiga-Csiga-sűtemény:
1 liter liszt ¼ kilós margarin kevés cukor, egy kis só 2 deka élesztő tejbe megásztatva. Kisszagatjúk pogácsa. sz. igen vékonyra rúdakat sodrúnk és rárakjúk magasra, mint a csiga. Tőltjűk dióval vagy lekvárral.