Nem állítom, hogy a világ leggyorsabb és legegyszerűbb étele. nem véletlen, hogy az olaszok is kalákában készítik. Persze a boltit valóban csak néhány perc megfőzni ...
Maradt egy kis marhapörköltem. Hortobágyinak kevés lenne, sajttal felturbózva viszont éppen elég 3-4 adag tortellinihoz. Begyűjtöttem a hozzávalókat:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás + 1 fehérje
- kb 20 dkg pörkölt
- 5 dkg krémes sajt
- 2 dkg pecorino sajt (mert volt itthon)
- picinyke rozmaring, majoranna és bazsalikom
- kevéske prézli
A pörköltmaradékból kivettem a húsokat a deszkára, ahol késsel alaposan megaprítottam. Betettem egy tálba, hozzáadtam a szaftját és a krémes sajtot, valamint a fűszereket. Jól elkevertem és egy kanálnyi prézlivel sürítettem, mert nagyon szaftos volt - féltem, hogy kifolyik.
Gyúrtam egy jó gyúrt tésztát a két tojásból, lisztből és csipet sóból. Jó keményre gyúrtam, hogy vékonyra nyújtva is kezelhető legyen. Kinyújtottam egy miliméternél is véknyabbra - nem is fért el a szilikonlapon, amit a gyúródeszka helyett vettem elő.
Odakészítettem a tölteléket és a kissé felvert tojás fehérjét az asztalra, majd felvágtam a kinyújtott tésztát. Elsőként a sodrófán vágtam el, így nyertem sok majdnem egyforma széles téglalapot. Ezt pedig keresztbe vágva majdnem szabályos négyzetekhez jutottam.
Egy adag négyzetnek megkentem két szomszédos élét a fehérjével, tettem bele csapott teáskanálnyi tőlteléket és háromszögbe hajtottam a tésztát, hogy a tojásos élek a nem-tojásos élekkel szépen összeragadjanak.
Következett a nehezebb része, a tortellini összehajtása gyűrűnek. Megtojásoztam a háromszög csúcsát és egyik sarkát. Lehajtottam a csúcsot a töltelékes pocakra. A tojásos sarkot ráhajtottam erre a ragasztott részre és ráragasztottam a nem-tojásos sarkot. Az így keletkezett gyűrűt kicsit kinyitottam.
Ezt elvégeztem az első adag négyzetemmel. Persze vérszagot fogtam, és jóval több négyzetet készítettem elő, hogy most már menni fog. A gyűrű készítésénél újítottam kicsit, és amikor a gyűrűt ragasztottam, egy fakanál nyele köré hajtottam a tésztát - így szebb lett és gyorsabb is.
Az elkészült gyűrűcskéket lisztes tányérra tettem, amíg kifőzésre nem került.
Nagy fazékba feltettem forrni a vizet két kanál sóval, majd kifőztem belőle két kicsi adagot vacsorára, amit saját készítésű paradicsom szósszal ettünk meg. A tésztát legalább 10 percig kellett főzni, hogy a vastagabb részek is átfőjenek.
Tanulság persze most is van:
Figyeljek jobban, hogyan nevezem a tésztát (köszi medvedoki!)
Az összeragasztgatott tortelliniket kicsit lisztezzük meg, és NE ÉRJENEK ÖSSZE a tányéron, ahol tároljuk őket, mert összeragadnak!
Az összeragasztást minél vékonyabb tésztaréteggel próbáljuk megoldani, mert a 4 réteg tészta igencsak kemény lesz, mikor megfő. Talán cérszerűbb lenne a háromszög csúcsát kifelé hajtani, akkor nem is kellene ragasztani. a két alsó sarok összeragasztásánál próbáljunk kisebb felületet átfedni.
Ilyen apró felületek kenegetésére a libatoll talán jobb lenne.