Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Újévi kocsonyázott csuka

2013.01.31. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt: Süllőcske

Egy szép étel, hagyománnyal, amit kissé átkomponáltam az újévi kocsonya pozíciójába.

A zsidó gasztronómia egyik klasszikusa ez a töltött diós hal, Erdélyben volt alkalmam szembesülni ezzel a nem könnyen kivitelezhető finomsággal, láttam, milyen áhítattal készítették, fogyasztották.

A két ünnep között megálmodtam, miként tudnám e tradíciót személyessé tenni, bele is fogtam, annál is inkább, mert sikerült  az Óév utolsó napjaiban néhány csukát fognom.

Remélem, módszerem nem bántja azokat, akik nálam gyakorlottabbak ebben az ételben, és elnézik egyéni ötleteimet.

Azt teljesen komolyan vettem, hogy a csuka bőrét a hal hasítása nélkül kell megszerezni, hogy készítéskor és tálaláskor egyöntetűen burkolt tölteléket kaphassunk.

Ez úgy lehetséges, hogy a lepikelyezett, itt 1,4 kilós csuka  bőrét a nyakon körbevágjuk, s a húst lassan, óvatosan kifordítjuk a bőréből. Az uszonyok környékét finom pengéjű éles, vékony késsel kimunkáljuk, hogy tovább tudjunk haladni.

Ha kész és a bőr egyben lejött, a gerincről levágjuk a húst, majd, mintha irdalnánk, 2 mm-es szeletkékre vágjuk. Erre azért van szükség, mert a husit daráljuk, és ha nem aprózzuk fel az Y szálkákat, azok hajlékonyságuknál fogva átsumákolnak a darálón.

10.jpg

Van tehát egy csukafejünk, a bőr, a gerinc, a máj, amiről az epét leműtöttük, haltej és a hús.

A szeletelt húst a belsőségekkel ledaráljuk. Fűszerezzük: Fél marék pirított, hámozott, tört dióval, szerecsendióval, borssal, nagyon finomra vágott sonkahagymával, fokhagymával, sóval és a Keletre való tisztelettel csipet szegfűszeggel, gyömbérrel. Adunk hozzá egy tojást, mintegy tíz százalék áztatott zsemlét, petrezselyem zöldet.

Mindezt a bőrbe töltjük, a fejet visszavarrjuk, a kopoltyún keresztül a fejet is betöltjük. Pont elég lesz a töltelék. A csuka szájába ne nyúljunk, mert halva is borotvánál élesebb, temérdek foga van!

Ezután a csukát süthetjük, de főzhetjük is.

Én  a főzést választottam. Fogtam egy keskeny, magas falú tepsit, csukát belé, mellé a gerincet, sárga és fehérrépát, szárzellert, egész borsot, szegfűborsot, babért, csombort, pohár száraz rozét(mert gyengéden rózsás kocsonyát szándékoztam). Felöntöttem vízzel, sütőbe vele. Pici lángon, fólia alatt 50 percig készítettem.

Amint kihűlt, a csukát kínálótálra tettem, a levet leszűrtem, a zöldséget a hal köré raktam.

A levet fölmelegítve, sózva bekóstoltam, kiskanál agar agar hozzáadása után a hal alá öntöttem. A lé már langyosan megdermedt és klassz vágható kocsonyává alakult.

Ilyen lett. Igaz, a hal bőre felül, ahol egy kicsit kiállt a leveséből, nem lett olyan szép, mint ha sütöttem volna, de a kiválóan vágható töltelék, a szép karikák kárpótoltak.

11.jpg

12.jpg

A tányér elemei tehát a karikák, a zöldségek, a kocsonya.

De még most jön a mártalék, a dísz, és a meglepi!

Először is, mivel eldöntöttem, hogy a diót végigjátszom az egész ételen, csináltam egy diós, tejszínes tormát. Ez rendben is van, csak van étel, aminél nem lehet eldönteni, a majonéz, vagy a torma a győztes mártás.

Ezért lett egy majonéz is. Említettem, hogy előtte nap is fogtam csukát, sokkal nagyobbat, soksok ikra volt benne. Ebből csináltam kaviárt, ami félig elfogyott. A másik feléből lett a majonéz. Merthogy az is tojás. Felfedeztem, hogy remek majonéz készíthető belőle.

Ehhez annyit kellett tennem, hogy a sós ikrát turmixba tettem, kis mustárral, pörgettem a masinát, és természetesen dióolajat csurgattam hozzá. Bekötött, jó keményre.

Így már össze lehetett állítani egy ünnepies tányért.

13.jpg

Mivel a csukakaviár elfogyott, egy kis nyúlhalkaviárral díszítettem.(ne guglizzátok ezt a halat, mert megijedtek)

Megjegyezném még, hogy ezt az ételt másodjára melegen ettük. Ehhez a karikákat vajon megpirítottam, a kocsonyát óvatosan felmelegítettem. Mert az agar agar olyan huncut algakivonat, hogy melegen is köt. Ez volt életem első meleg kocsonyája, nem bántam meg.

14.jpg

20 komment

Címkék: gefilte fish

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr135046006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.31. 07:07:51

Hát barátom! Ezért is érdemes volt felkelni. Végre egy jó kés. Szeretem, ha valaki az eszközeiben is igényes.
Ez olyan más dimenzió, hogy a mai napom azzal az érzéssel telik, csoda részese lettem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.31. 07:16:21

Gyönyörű étel! Csucsu ahogy az alkotója mondaná :)
Rám jellemző módon a szöveget nem olvastam el, csak a képeket nézegettem, és a harmadik kép sokkolt:
Mi ez a szeletelt kenyér szerűség???
Míg a szövegből meg nem fejtettem, hogy a csukának a bőre van megtöltve, amit látok az a felszeletelt bőrös töltelék!!
Persze ezz még akkor volt, amikor megkaptam a posztot Süllőcskétől.
Ismételten gratulálok, remek étel, remek recept és szép képek!!!

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.31. 07:27:26

hát én kész vagyok
:)
hogy úgy mondjam: úúúúúúú!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.31. 07:42:59

Azért az se semmi, hogy a kaviárból készítettél majonézt (tojás-tojás felkiáltással) !!!

Topy 2013.01.31. 09:06:05

Süllőcske, emelem kalapom, ez nagyon ott van!

1kutya 2013.01.31. 10:47:03

azta!

ezzel tegnap első lettél volna a B'dO-n András :)

Topy 2013.01.31. 11:00:26

@1kutya: hát még süllőcske! :D:D:D

Topy 2013.01.31. 11:29:21

@Andrass9: ott a pont! :D de nekem levakarhatatlanul te vagy AZ András :D

medvedr 2013.01.31. 13:34:46

Jó lett. Nálunk ez két étel volt. Diós hal illetve gefillte fish, ami nem bőrébe töltve került az asztalra, hanem gombócként tejfeles mártással, a hal ugye parve. Gondolom a bőr lehúzása macerás meg nem csukából készült (de abból is) hanem mindenféle halból, leggtöbbször pontyból mert az volt. A másik étel meg a halkocsonya, ezt nagyanyám pontyból készítette. A hidegre kocsonyásodó halászlevet én többre becsülöm, de azért nem volt rossz.

Llychllyn 2013.01.31. 16:12:50

Atyaég, nem vagyok valami nagy halas (jól fejlett szálkaparám van:)), de már Süllőcske kommentjeitől is kedvem támad a halra, ezzel a poszttal együtt meg végképp... Legutóbb egy igazán kiváló halászlé esetében tettem félre a szálkafóbiát (ha beledöglök, akkor is megeszem-felkiáltással), de ha nem barátkozom magával az alapanyaggal, sosem tudom meg, mit és hogy lehet vele tenni...

Szóval jövő héten elmegyek a piacra, és minden idióta elképzelésemet félretéve veszek halat, eddig bírtam:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.31. 18:10:21

@Llychllyn: Süllőcske! Már csak ezért is megérte, hogy megosztottad ezt a csucsu ételt!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.01.31. 18:19:10

Ez a csodás halkompozíció a Bocuse d'Or-on is megállta volna a helyét (ahogy @1kutya: kolléga is mondta).
Gratulálok, Süllőcske a horgász-szerencséhez, a kézügyességhez (persze, Neked könnyű) és a delikát ízléshez.

süllőcske 2013.01.31. 18:33:56

Kedves barátaim, köszi, hogy ilyen jó szívvel fogadtátok halfőzési lelkesedésem. Ez nagyon jó érzés.
Elkészítettem a ponty feldolgozása vendégposztomat is, néhány recepttel kísérve, küldöm Andrisnak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.31. 19:00:36

@süllőcske: A dorozsmai molnárponty recepted odaadtam az élelmezési tisztnek. Lehet, hogy ilyet is ehetnek egyszer a bakák nálunk.

süllőcske 2013.01.31. 21:23:20

@Waka: Szuper, és kivitelezhető, adagolható, nagyban is készíthető étel. Egyébként vásári konyhásokk is érdeklődtek, hogy bevennék a sorba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.31. 21:33:16

@süllőcske: Annyira felcsigáztad az izlelőbimbóidat, hogy kénytelen voltam venni 4 pontypatkót és a lefagyasztott halászlevemet felturbózni vele.
Majd a felét egyszerre meg is ettem.
Nagyon szép munkát végeztél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.31. 22:29:37

@Andrass9: Helyesbítek: Az én étvágyam nőtt meg a halra :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.02.01. 08:42:48

Remek poszt, remek étel! Gratulálok!

@Waka: nem sűrűn :D Legfeljebb a pákozdi csata 200. évfordulóján, meg más ritka alkalmakkor.
süti beállítások módosítása