Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Felhívás keringőre!

2013.01.11. 07:00 Andrass9

Vettem egy szép, ám kicsiny borjú karajt a piacon. Ezt kellene elkészítenem egy igencsak picky hölgynek (a feleségem) és magamnak ünnepi vacsorára.

Mivel ezen a blogon sokkal jobb szakácsok kommentelnek, mint én vagyok, hát feladom a leckét:

Az alább bemutatott 85 dekás borjúkarajból kellene a legjobbat kihozni.

10.jpg 11.jpg
12.jpg 13.jpg

Feltételek:

  • Gomba, hal, vadhús és csillagánizs nem játszik - feleségem azokkal nincs barátságban.
  • A húst beáztattam 6%-os fiziológiai sóoldatba, mielőtt valami baja lenne. Most éppen -1 C maghőmérsékleten várja a lehetőségeket.

Az ajánlatokat mind megfontolás tárgyává teszem, és a végeredményről pedig részletes posztot készítek.

Mivel soha nem készítettem borjút, így mindenki egyenlő eséllyel indul. (Azért 7 csontos marharostélyost már grilleztem :)

Úgy érzem, hogy a kommentelő csapat igenis képes jobbat alkotni, mint én, vagy bármely szuper séf, hát legyetek szívesek segítsetek!

68 komment

Címkék: borjúkaraj borjú kotlet

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr405010559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2013.01.11. 07:21:19

Mindenkinek szép napot:)

Vaczak2 2013.01.11. 09:27:34

Affenébe, én éppen gombát akartam javasolni...

a vadhús és a hal szerintem se megy a borjúkarajhoz.

Barnacukor, brandy, zúzott fokhagyma, só, összekeverve, húsra kenve opcionálisan hüttőben pihentetve, 140 fokon lefedve 3 óra (légkeverésesben) nekem az ilyen húsokhoz bejött.
Persze én én vagyok, más meg más.

1kutya 2013.01.11. 10:31:35

csontozd ki, a csontból főzz egy jó kis marhahúslevest, a húsból meg csinál pár szelet borjúbécsit, jobban jártok... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.11. 10:57:47

@Vaczak2: Pedig egy finom gombás, hagymás, májas raguval beburkolva kisütni de jó lenne!

váj mí 2013.01.11. 11:02:10

Szépjóreggelt ...ouáááá....kávé van?
Szép, szép az a karajdarab. Ha jól emlékszem, a gyümölccsel kombinált húst szeretitek, hát kombináld pluszban sajttal is, és hajrá.
Hm, én is kicsontoznám, mint 1kutya, levesnek.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.11. 13:23:58

Dicsértessék!
Azt hittem, soha nem jutok többé életembe kocsmába. Valódiba se, meg virtuálisba sem.
Kis alaplevet valami másból, akár zöldségből is, kellene csinálni.
A karajt így ahogy, van, szárazra törölném, s az alábbiakkal dörzsölném be. Só mindenképpen, bors, cayenni bors, fokhagyma. Esetleg őrölt kömény. Kis olajjal is meglocsolnám, s mintha egy szexi női combot masszíroznék, belemasszírozom a húsba. Ebben az állapotban hagynám a hűtőben legalább egy éjszakát.
Másnap a sütőt maximális hőfokra állítva, elősütném. Előtte a csontvégeket alufóliába kell burkolni.Érdemes a tepsiben közben forgatni. Külön zsíradék nem kell, a húsról lecsorgó elég. Amikor csinos kérget kapott, mellé öntöm az alaplevet (síma víz is jó), alufóliával lefedve, a sütőtől függően 150 fokon igen hosszú ideig sütném.
Ha kész lehet dönteni, hogy a csontok mellett lesz-e felszeletelve (vastagabb szelet), vagy az egyik "sarkától" ferdén szeletelve "sonkaszerű" szeleteket kapunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.11. 13:46:34

@hajdulaszlo (volt hajdul): Már régen láttunk!
Beteg nem voltál, remélem.
Ötlet megfontolásra érdemes, de még várok estig kinek mi jut eszibe (például kíváncsi vagyok Panka ötletére!!!)

Fenchurch68 2013.01.11. 14:20:32

@Andrass9: Húsügyben igazán nem vagyok önkéntes mérvadó, de ha natúrabb lenne a sült, akkor esetleg köretnek körtébe töltött kéksajt megsütve, vagy ilyesmi? Mellé meg csak egy kis saláta, mézes-balzsamecetes öntettel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.11. 14:43:02

@Kató néni: Van is kéksajt, körte, meg 2 fejessaláta!

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.11. 15:33:15

@Kató néni:
Szerintem ez nagyon jó ötlet, mert ennek a szép darab borjúnak az íze így teljesen érvényesülhet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.11. 15:52:19

Én @hajdulaszlo (volt hajdul) ötletét fejleszteném tovább, a húst a végén grillen pirítanám, esetleg valamilyen szósszal (akár texmex) kenegetném közben.

váj mí 2013.01.11. 16:00:34

Ok, ha már kávét nem kaptam, le van ejtve. De már nem csak én ötletelem a gyümölcs-sajt kombót a húshoz. Mondjuk, ez alap-recept, fel lehet éppen pörgetni, akár a körettel is, bár mindegy. Főzd meg leveshúsnak, krumpli, szósz, agyő .....

Pinka-Panka 2013.01.11. 16:17:02

Áldás, békesség!

Hm, ez egy jó lecke. Azt gondolom, hogy a mindenképpen megtűzdelném fokhagymával belülről is, mivel össze van kötve, s valahogy még zsályát csúsztatnék közibe./borjú szereti a zsályát/
Sóoldatban állt, akkor némi kis sóval, köménnyel, bedözsölném.
Előforrósított zsiradékban sütnék rá kérget, majd egy kis húsos szalonnát fektetnék tepsiben, s a zsiradékkal együtt rátenném a karajt. Pici alaplé és kicsi fehér borral, tetejére rozmaring tördelve, párolnám és sütném készre. mellédobnék kevés hagymát is.
Fokhagymát még lehet kívűlről is, de óvatósan, mert megég hamar, érdemes a Laci által fóliázni a csontokat is.
Ez jutott eszembe.

Pinka-Panka 2013.01.11. 16:20:28

Szép napot!

Egy kis mustáros szószt elképzelek vele.

Kél a krumplis pogácsa, ehhez támadt ma kedvem.
Ebéd, roston karaj, saláta. Most nincs lakoma.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.11. 16:37:12

@váj mí:
Ez a szép borjú több tisztelete érdemel.

váj mí 2013.01.11. 16:43:46

@látjátok feleim szümtükkel: najó, de a gomba alapból ki lett zárva, pedig azzal lettek volna ötleteim ...
A legegyszerűbb lenne grillezni egy mézes-mustáros-tormás szósszal, és mellé grillezni mindent, amit szeretnek.
Egyben is ki lehetne sütni fűszerezve, citromosan.
Csont nélkül meg milliónyi variáció létezik (csont megy levesbe ugyanakkor), csak a "nőcis" fogyasztásra való tekintettel javasoltam a gyümölcs (körte, alma, barack, aszalt szilva) kombót olyan sajttal, amelyet szeretnek. Köretnek mondjuk zelleres, paszternákos vagy brokkolis krumplipürét.

Fenchurch68 2013.01.11. 16:47:17

@Pinka-Panka: annyira eszembe jutott erről: "a gyermeknek kél káromkodni kedve..." jajj. Na mindjárt indulok anyuhoz...

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.11. 17:20:58

@váj mí:
Nem rossz öltelt a mézes-mustáros-tormás szószos grilezés, de most gondold végig, hogy a borjúhús a húsok csúcsa. Annak van saját íze, aromája, lelke. Ha ezt elnyomjuk, akkor nincs jelentősége a húsnak, bármely más húsból is el lehet érni a mézes-mustáros-tormás ízvilágot. Nem véletlen, hogy az igazi bécsiszelet borjúhúsból készítendő.

Egyébként a mustárt és a tormát nem szeretem együtt, mert mindkettőt önálló fűszeregyéniség.
Az étel összhangját meg kell teremteni, ezért én nem nagyon alkalmazom a mindent bele fűszerezést. Pl. nagyon szeretem a sóval és szemesborssal ( három féle borssal, piros, fekete, zöld ) párolt kacsahúst, esetleg hagymát teszek mellé, de azt is egészben héjasan, hogy a borsok, és hús által alakított ízvilág domináljon. Ha hagymás ízre vágyok, akkor nem a bors dominál az ételben.

A köretes ötleted egy egyben sült borjú mellé, a körtével együtt nekem bejönne.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.11. 17:24:37

@váj mí:
Még annyit, hogy a gomba a borjúhústól nem idegen, de nem minden gomba - a pincés csiperke különösen nem - emeli ennek a húsnak az élvezeti értékét.

váj mí 2013.01.11. 17:29:42

@látjátok feleim szümtükkel: Ez igaz, mármint, ami a borjúhúst illeti, de feltételezem, ezt András is tudja, így valszeg fel akarja dobni valamivel, azért kért receptötleteket.
Ha rajtam állna, én csonttal együtt szeletekre vágnám, só-bors, grillre rá, zelleres-szerencsendiós krumplipüré mellé (jóvanna, azt nagyon szeressem, de el is maradhat), grillezett gomba, kukorica, sajtok és gyümölcsök. Mna, az lenne a banzáj. Szóval, én nem variálnám túl... vagy, ha nagyon variálhatnékom lenne akkor max. fűszervaj, és havaj-szánsájn-parti...

váj mí 2013.01.11. 17:43:07

@látjátok feleim szümtükkel: nayaps, szerintem annak, mármint a termesztett csiperkének gyakorlatilag semmi íze nincs, csak "tömegnövelő anyag", mármint a kajákban. Mondjuk, leginkább rókagombával tudnám elképzelni, de lehetne laskagombás-tölgyfa gombás mix ragu is mellé, vagy szegfűgomba, esetleg pöfeteg. Az őzlábat viszont nem keverném bele semmilyen gombás kajába, az önmagában csúcs, akárcsak a keserűgomba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.11. 17:58:07

@váj mí: Önkiszolgálás van KV fronton is becsületkasszával, ha a tulaj nincs itt :)
Kicsit hektikás a napom, ezért nem reagáltam a gyümölcs ötletedre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.11. 18:04:30

@Pinka-Panka: A zsálya jó, az van még friss a kertben. A rozmaringot már túlzásnak érzem, de köszönöm az ötleted.

váj mí 2013.01.11. 18:26:24

@Andrass9: Ahham, önkiszolgálás, oszt ha a képembe robban az egész miskulancia, akkor meszelhetem ki az egész krimót, mi?
Mna, végül, hogyan készíted el?

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.11. 18:31:43

@váj mí:
Szerintem minden képen kirántja ( a hűttőből ), hogy utána mi lesz vele, na az a rejtély.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.11. 18:37:20

@váj mí: Még nem döntöttem - várom Süllőcske és Benikuty ötleteit is! Amúgy is holnapi ebéd lesz.

váj mí 2013.01.11. 18:41:01

@látjátok feleim szümtükkel: A frigóból való kirántás oké, de remélem, nem lesz ilyen fasza kis karajból sima bécsi ....
@Andrass9: Süllőcske biztos valami halas cuccot javasolna, ha nem zártad volna ki már eleve ;).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.11. 18:50:38

@váj mí: Muszáj volt megelőzni a félreértéseket :)

váj mí 2013.01.11. 18:55:52

@Andrass9: Hát, nem sok mozgásteret hagytál, az már igaz, pedig milyen jó kis gombás cuccok vannak. Sok nem marad, sajt, gyümölcsök, zöldségek (bár valami zöldséges marha/borjút mintha nemrég csináltál volna)... hacsak nem akarod kolbásszal tölteni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.11. 19:01:19

@váj mí: Valóban készült ossobucco és a kolbászt túlzásnak érzem - elnyomná a hús saját ízét.

Pinka-Panka 2013.01.11. 19:09:02

@Andrass9: kérted írjuk meg az elképzelésünket, fantáziánkat, szokásainkat, ízeinket, ezt írjuk mi itt mind.:) Neked egy dolgod van, mazsolázd ki a kedvedre valót a sok recept ötlet közül a saját szád ízére, igényedre.
Mindenki másképp megcsinálja, mi meg várjuk a Te elképzelésedet, amit bemutatsz majd nekünk, hogy jártál kedvében a kedves feleségednek is egyben.

Pinka-Panka 2013.01.11. 19:10:27

@hajdulaszlo (volt hajdul): nahát, jó hogy előkerültél. Meghívunk egy sörre.
Reméljük kíváncsi vagy még ránk, nagyon ritkán látunk!

váj mí 2013.01.11. 19:26:48

@Andrass9: Ahham, ahham, az lesz az, amire gondoltam.
Hátjah... valamikor régen ettem kolbásszal töltött karajt, csak az intenzív kolbászízre emlékszem belőle.

Benikuty 2013.01.11. 19:42:18

@Andrass9: Nálunk túrós tészta lesz az ebéd. Alapanyag innen:
www.garabonciassajt.hu/
Szerintem elég jó ötlet.

Pinka-Panka 2013.01.11. 19:56:22

@Benikuty: elég jó is, és szalonnával?
Borjú ötlet van-e, kíváncsi vagyok nagyon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.11. 19:57:56

@Benikuty: Eddig a legfinomabb bolti juhtúrót tőlük vettem - jó választás volt.
Jó étvágyat a túrós tésztához!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.11. 19:59:06

@Pinka-Panka: Valóban gyűjtögetem az ötleteket. Az itthoni szakácskönyveimben nem nagyon van ez a konkrét hús, ezért is kértem ötleteket.

Benikuty 2013.01.11. 20:02:54

@Andrass9: évek óta járok Izsákra, aztán most a sajtjaikat is forgalmazzuk.

Benikuty 2013.01.11. 20:03:40

@Pinka-Panka: azzal a szalonnával, ami a facebook profilom.

Benikuty 2013.01.11. 20:09:42

@Pinka-Panka: nincs ötletem, akit kérdeznék, mondjuk Litauszki Zsoltot, ilyenkor nem zavarom:)

Pinka-Panka 2013.01.11. 20:24:40

@Benikuty: pedig vártam volna:)

kellemes iszogatáshoz, hallgassátok:)

www.youtube.com/watch?v=lS-TLwyopSM

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.11. 20:29:04

Talán egyfajta Wellington módra készült husit lehetne belőle készíteni, vajas tésztába burkolva, de a gombás pép helyett valami mást lehetne alkalmazni. Valamilyen pesto remek lenne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.11. 21:06:12

@Waka: Gondoltam hasonlóra, de vicces lenne, ahogy a csont kiáll a tésztából :)
(Azt csak zárójelben, hogy ez az ötlet is tiltólistán van. Nincs nekem könnyű dolgom: ruházni egyszerűbb, mint etetni)

1kutya 2013.01.11. 22:18:11

@Andrass9: a csontozás tényleg nem variancia?

süllőcske 2013.01.11. 23:20:12

@váj mí: @Andrass9: Jaj, rosszul értelmeztem, bocsássátok meg! Rémes, tényleg nagyon rémes napom volt..
Andris, töröld ki!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.12. 08:38:46

@süllőcske: Lehet, későn szólok, igyál egy pohárkával.

süllőcske 2013.01.12. 09:19:43

@váj mí: Szia, bocs, benéztem valamit, mikor is fel voltam dúlva. Miután a Beni által említett orvosnál sokkal félelmetesebb valami látogatott meg, betértem ide egy vigaszitalra. És figyelmetlenül olvastam, rémképeim előrevetítve.
@Waka: Tegnap nem volt itt senki, akinek elmondhattam volna egy pohár mellett.

váj mí 2013.01.12. 09:33:41

@süllőcske: Az fasza ... milyen rémképek nem hagynak nyugodni, amelyeken egy kupica akármi sem segít?

süllőcske 2013.01.12. 10:01:08

@váj mí: Röviden, csak: Tegnap élő, egyenes adásban szembesültem azzal, hogy mennyi egy emberélet, micsoda elképesztő véletlenszerűség nyit és zár utakat. És láthattam a hihetetlen közönyt, ahogy a halálbamerültet magára hagyták. Az az ember, akiben bíztam, tett úgy, mintha nem látná, az, aki közel áll hozzám, érted?

váj mí 2013.01.12. 10:10:59

@süllőcske: Érteni vélem. Nem szeretünk szembesülni a halállal, senkiével, magunkat látjuk az elhunyt helyén. Védekezünk, ki mivel, mintha számítana.

süllőcske 2013.01.12. 11:05:52

@váj mí: Ott segíteni kellett és lehetett volna, de voltak akik nem tették, miközben valaki kapaszkodott élete fonalába.

váj mí 2013.01.12. 11:31:23

@süllőcske: Lehet, észre sem vették ...

süllőcske 2013.01.12. 11:49:05

@váj mí: Persze, miközben engem is biztatott,hogy ne törődjek azzal, amit látok.
De hagyjuk ezt.

váj mí 2013.01.12. 12:49:27

@süllőcske: Van, hogy nem akarunk észrevenni dolgokat, nem feltétlenül gonoszságból ...

süllőcske 2013.01.12. 12:58:21

@váj mí: Igen, tudom. Csak félelmetes volt, megrázó.
Különben jókat mondasz, köszönöm.

váj mí 2013.01.12. 13:41:03

@süllőcske: Mindig az, és nem, sohasem lehet hozzászokni.
Szerintem, van itt még valamennyi az üveg alján. Egészségedre!

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.12. 15:03:11

Mindenki belenéz egyszer a mérhetetlen távolságba, ha ez vigasz. Ki előbb, ki utóbb, ki kevesebbszer, ki többször. Van aki rögtön azzal kezdi az első alkalmat, hogy nem is néz vissza. Mi szerencsések vissza tudunk nézni, mert az emlék bennünk van, ami erő ad az efogadhatatlan viseléséhez.

Fekete Sámuel 2013.05.09. 18:51:28

Én nem eszek borjúhúst, mert egy fiatal bárány megöléséhez volt szükség az előállításához. Öregen levágott állat húsát megenném, még ha rágósabb is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.09. 20:45:06

@Juhász Jácint:

Na, erre csak azt lehet mondani amikor megöregedett, hogy de nagy marha lett ebből a fiatal bárányból. :)

Fenchurch68 2013.05.10. 15:20:34

@Juhász Jácint: Ez olyan, mint a lófejből halászlé a nagyszüleim idejében, vagy valami poén, amit nem értek, vagy a klóntechnológiát nem tudom már követni? (A középsőre tippelek, de lécci magyarázd meg, mert nem értem a viccet benne...)
süti beállítások módosítása