Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Osso bucco két személyre toszkán módra

2012.12.30. 07:00 Andrass9

Karácsony előtti bevásárlás eredményezett két kisebb keresztbe vágott marhalábszárat. Osso buccót állítólag borjúlábszárból kell készíteni, de én ollant még életemben nem láttam!

Van itt valaki, aki igen?

Ettől az apró szépséghibától eltekintve a hús megfelelt a kritériumoknak:

  1. Legyen benne szép velőscsont darab velővel.
  2. Legyen körülbelül 4 cm vastag.
  3. Legyen szép erezett a hús.
  4. Legyen!

Az ünnepi trakta után feleségem olyan rosszul lett, hogy még mindig nem eszik, kislányom meg már haza akar menni - gondoltam, hogy ezt a húst vele megesszük. Olvastam már kuktában készült verziót is, de most valahogy a klasszikus öntöttvasos módszer mellett döntöttem - pont annyi időm volt, amíg abban elkészül.

Összegyűjtöttem hát a hozzávalókat és megtaláltam a jó öreg orosz öntöttvas fazekamat is!

  • 2 kisebb keresztbe vágott lábszár darab - kb 80 deka
  • 1 sárgarépa
  • 1 pici karaláb vagy zeller
  • 1 kis gyökér
  • 2 kisebb hagyma
  • 2 paradicsom vagy egy kis doboz konzerv paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ek oliva olaj
  • 3 dkg vaj
  • 1 kis kakukkfü ág
  • 1 zellerlevél
  • 2 babérlevél
  • 3 gombafej és evőkanálnyi szárított vargányatörmelék
  • só,bors,liszt

10.jpg

A gremolatához:

  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 pici zsálya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 kis ágacska oregánó
  • 1/2 citrom lereszelt héja


11.jpg

A húst körbekötjük madzaggal, ha nagyon szét akarna esni. Nekem a körbesütés kellős közepén leugrott a kötözés róla, mégis elkészült az étel!

12.jpg

Alaposan besózzuk, borsozzuk és lehelletvékony lisztréteggel hintjük meg - éppen csak, mintha poros lenne.


13.jpg

Egy középmagas vastag serpenyőben vagy lábasba (most az öntöttvas lábas volt a megfelelő edény) oliva olajat locsolunk néhány kanálnyit és jól felforrósítjuk. A húsokat szépen körbesütjük, hogy piros kéreg süljön rá. Ha több húst készítünk, csak annyit pirítsunk egyszerre, ami elfér és nem ereszt levet! A pirítás végefelé jutott eszembe, hogy egy kis vaj sem ártana bele. Azt valószínüleg mindjárt az elején érdemes beletenni.

14.jpg 15.jpg

Ezalatt meghámozzuk a hagymát, karalábot (vagy zellert, ha az van kéznél), a darabka gyökeret és finomra vágjuk vagy reszeljük őket. Ha a hús már szép piros, szórjuk mellé/alá ezeket a zöldeket és pirítsuk együtt 2-3 percig.

16.jpg 17.jpg

Ekkor öntsünk egy decinyi vörösbort az edénybe - ettől hívják "toszkán módra". Ha fehérborral készül mindez, akkor "milánói módra" készült. Forraljunk, míg kétharmadára besürítettük a bort (mintha azt látni lehetne - szóval forraljuk egy kicsit). Hámozzuk és vágjuk fel a paradicsomokat, majd küldjük azt is a hús mellé két deci alaplé vagy víz társaságában. Adjuk hozzá a babérlevelet és ha van, akkor a vargányatörmeléket. Őröljünk rá kis feketeborsot és sózzuk is a levet kicsit. Tegyük bele a 3 gombát és rotyogtassuk fedő alatt 5 percig, hogy minden darab elhelyezkedjen a fazékban.

18.jpg 19.jpg
20.jpg 21.jpg

Vágjunk sütőpapírból egy akkora darabot, ami pont betakarja az ételt a fazékban. Illesszük a szaft tetejére és fedő nélkül toljuk be a 180 fokos sütőbe.

22.jpg

Két óráig szeretne a hús rotyogni, de azért egy óra elteltével gyakrabban ellenőrizzük, nem fogyott-e el róla teljesen a szaft, amit kis vízzel pótoljunk.

Ezalatt jut időnk a gremolata elkészítésére is amihez apróra saraboljuk a fokhagymát, petrezselymet, zöldfűszereket (tehetünk bele kanálnyi fenyőmagot is, de az ritkán van otthon). Belereszeljük egy fél citrom alaposan megmosott héját és csöpp olivaolajjal jól elkeverjük - esetleg mozsárban összezúzunk.

Amikor lejárt a sütésre szánt idő és a hús is engedelmeskedik a villapróbának (mármint, hogy simán beleszalad a villa), tegyük az asztalra. A képen mosolygó hús bizony elbírt volna még fél órát, hogy a velő teljesen kifőjön a csontból, dehát kiderült, hogy sietni kell a lánynak.

23.jpg

Köríteni rizottóval szokták születési helyén. Nekem viszont volt még maradék krumplipürém, így azt tettem alá. Egy gombát és némi szaftot is mertem a hús mellé, majd megszórtam kanálnyi gremolával és pici olivaolajat csurgattam körbe rajtuk.

24.jpg

Egyszerűen fenomenális étel!

109 komment

Címkék: lábszár marha lábszár lyukas csont

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr944986114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 10:43:29

@Pinka-Panka: Jó reggelt!
Könnyen elkészíthető és magára lehet hagyni. Nekem nagyon izlik :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 10:45:27

@hajdulaszlo (volt hajdul): Csak kíváncsiságból: hány napos volt a majonéz?

Benikuty 2012.12.30. 11:04:08

Elég fosul néz ki, de attól még lehet bombázó;)
Csütörtökön láttam Gál Józsinál a Hegyvidék Központ alagsorában (Mészárszték) gyönyörű anyagot, garantáltan borjú volt. Csak ugye az árak...:(

medvedr 2012.12.30. 11:39:58

@hajdulaszlo (volt hajdul): Meg lehet melegíteni, állítólag. Amikor készíted 60 fok fölé küldöd nem ér ilyen meglepetés,mondták nekem. Nem próbáltam még így melegítve, úgyhogy nem tudom milyen lesz. Szétesik fázisokra majd visszaáll- a mondás szerint- nem próbáltam

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 11:45:04

@Waka: Addig nem érek rá megfőzni a kávét ! Te!

medvedr 2012.12.30. 11:48:01

Nagyon jó lehet, már régen főztem majd kipróbálom újra. Szoktunk bele tenni egy kis tört erős paprikát is, nem ismeretlen az Toscanaban és Venetoban sem.
@Benikuty: A karácsonyi borjúpaprikásnak való onnét volt, teljesen korrekt ár, amit kérnek érte-szerintem. Sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak, még ünnepre se-ez igaz-de véleményem szerint jó árakon dolgozik a cég. A te kolbászaidat is árulják, ha jól láttam.

medvedr 2012.12.30. 11:52:03

A papír miért kell rá, miért más mint a fedő és a végén annak levevése?

süllőcske 2012.12.30. 11:53:47

Jó étel, nagyon!
Karaláb semmiként, zellerszárat javasolnék belé.
Ez ugyanis, amivel főzzük a húst a klasszikus olasz szószalapösszeállítás kategógiájába esik, afféle soffritóról van szó. Ebbe zeller, méginkább szár játszik, a hagyma, répa mellé.
Ha vagdalt, vagy darált hússal csinálnánk, akár spagettire is tehetnénk, vagy tagliatellére.
Az olasz konyha nem bonyolult.
Ma csukakaviárt készítettem, csodás.
Ez mellett reggeli ebéd: Csukamáj és ikra, vajon, fokhagymaszeletekkel, pirult zsályalevelekkel, pirítóson, az ízes vajjal megöntözve.
Csuka-saját fogás. Zsálya, fokhagyma saját termesztés. Kenyér-saját készítésű komlóskorpa kovásszal-én sütöttem egy hete és még mindig kitűnő. Vaj- házi vaj. Só-lövétei sóskútról.Még egy kis házi savanyú mellé. Saját barackpálinka előzőleg. Egészség!

süllőcske 2012.12.30. 12:00:21

@medvedr: Szerintem az apasztás-sűrítés a cél, intezívvé tétel, ehhez a papír a legjobb, hasonló helyzetben én is így szoktam.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.30. 12:03:48

@medvedr: ez az ár kérdés relatív. Negyven deka kacsamell 1100 forint volt, s elèg lesz négy főre. A csirkemellből lehet hogy egy kiló kellene.
Egy rostélyosból egy szelet több mint elég, rántott karajból meg bőven négy szeletet számol a magyar háziasszony.

Benikuty 2012.12.30. 12:08:48

@medvedr: Jól láttad:) Nagyon szeretem őket, őrült egy csapat:D

süllőcske 2012.12.30. 12:36:49

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Jól mondod! Három darab vargányából értékesebb, tartalmasabb étel van, mint egy kila termesztett csiperkéből.
A csukamájas ebédem bőven elfért egy kistányéron, mégis úgy keltem fel az asztaltól, hogy ennél többet nem kaphatok a Mindenhatótól.

süllőcske 2012.12.30. 12:38:25

@süllőcske: Már ami a testi táplálékot illeti.

Pinka-Panka 2012.12.30. 12:40:42

@hajdulaszlo (volt hajdul): üzletet megkötjük, fő, hogy jobban vagy. Minek eszel ilyesmit? Ránk szabadítod itt a szívbajt:)
De az jó, hogy már ennél.

Pinka-Panka 2012.12.30. 12:52:00

@Andrass9: megcsinálom én az biztos, már amiért is, hogy ígéretem van:)
most majd vadast fogok főzni előbb, rostélyosom is van és még marha fehér pecsenyém is. Zöldség sok, de zsemlegombócot azt még nem tudom, ha lesz kedvem azzal, ha nem tésztával is megesszük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 13:55:58

@medvedr: Nagyon nagy a különbség, hogyan viselkedik a sütőben! A fedő alatt szigorúan CSAK párolódik a hús, míg a papír alól elpárolog a víz a szaftból, viszont nem szárad ki a hús felső része. Először én is kételkedtem, de aztán elkezdtem gondolkodni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 13:57:55

@hajdulaszlo (volt hajdul): Azzal én sem próbálkoznék már. Állandó vita tárgya idehaza, meddig áll el egy étel. Én a rövidebb idők oldalán állok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 13:58:58

@süllőcske: Most mit csináljak, ha nem volt itthon?
A karaláb viszont ott mosolygott a kertben!

Pinka-Panka 2012.12.30. 14:44:16

Mivel mára már tegnap megfőztem, sült scombot, így most a sajttekercsnek álltam neki, megígértem a barátnőmnek, hogy duhajkodunk belőle, így lezárván az évet. Ez is olyan női kaja, mert szerintem ember nem eszi meg, csak kevesek. Nincs is sok értelme, mert sajtban van sajt, tele kalóriával:) Süllőcske csodálkozni fog, hogy tehetünk ilyent:)
Csak ne szeretnék annyira rosszalkodni:)

Pinka-Panka 2012.12.30. 14:45:48

Ja, embereknek a csülök fől, hogy ne csak magamra gondoljak, megy a lencséhez majd.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.30. 15:07:57

@Pinka-Panka: "rostélyosom, marha fehérpecsenyém is van" , meg "fől a csülök"
@Benikuty: méghogy zsemlegombóc forever, Pinka-Panka forever.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 16:04:14

@hajdulaszlo (volt hajdul): Szerintem Benikuty forever :) Ha mégsem, akkor azt majd a történelem kiigazítja!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 16:05:11

@Pinka-Panka: Azt a sajttekercset azért részletezhetnéd .... Rosszalkodás pedig alapfeladat!

Pinka-Panka 2012.12.30. 16:58:44

@Andrass9: 35-40 dkg edami sajt a nyújtáshoz. Előbb a krémet keverjük össze.
Krém:
1 doboz sajtkrém zöldfűszeres (Medve)
5 dkg vaj
3-5 főtt tojás aprítva (mennyire szeretitek, ahhoz mérd az adagot)
zöldhagyma összevágva ízlés szerint a zöldjével együtt
piros california,vagy kápia paprika apró kockára
petrezselyem zöldje aprítva
mustár ízlés szerint
bors meg amit szeretnél még belerakni...

kb 1 1/2 l vízet felforralni, amikor forr beledobod a sajtot, s lehúzva a tűzről fedő alatt pont 20 percig állni hagyod, ez idő alatt megpuhul a sajt.
Deszkára borítod miután a vizet ügyesen leöntöd róla, s 2-3 gombócra vágod, gyors mozdulattal kinyújtod téglalappá, 3 mm-re kb.
Erre rakhatsz sonka szeleteket, vagy szalámit, de csak egy csíkban és rákensz a masszából, majd feltekered.
Lehet egy nagyot csinálni az egészből és akkor olyan nagyobb szeletek lesznek szelés után. Én kis gusztábbra tekerem, s hűlés után szeletelem. Friss bagettal, vagy piritóssal finom.

Szerintem lehet ezt más sajtkrémmel is, olyan juhtúrós változatban, de nekünk a főtt tohjás miatt ez jobban ízlik.
Nagyon laktató.

süllőcske 2012.12.30. 17:07:16

@Pinka-Panka: Mit mondjak?
Talán inkább szívesen szakmába vágó módon aranyfüsttel bearanyoznám a kezedet, amivel a sajttekercset készíted.

süllőcske 2012.12.30. 17:09:13

Fogtam megint egy csukát. Desszertnek sülve, a tegnapi pöri után.

Pinka-Panka 2012.12.30. 17:10:39

@hajdulaszlo (volt hajdul): azt hiszed hagynak, megyek almás rétest sütni, mert világvége lesz, ha nincs az is:)

süllőcske 2012.12.30. 17:14:43

Holnap-holnaputánra mit főztök?
Házi virslit csináltatok már?
Lesz-e kocsonya, lencse, ilyesmi?

süllőcske 2012.12.30. 17:27:50

Itt ülök a kocsma kemencepadkáján, és festem az önarcképemet. Nincs ki forraltbort mérjen, csukázásban áthűlt térdeim kiengedéséhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 17:38:00

@süllőcske: Küldok egy pohárral a veres forraltboromból! Kihült az idő, kell a meleg bor az embernek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.30. 17:39:18

@süllőcske: Rántott karfiol és csirkemell lesz majonézes vegyes zöldséggel. Sütök holnap egy kis sajtos rudat. Virsli, kocsonya, lencse tiltott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 17:40:31

@Pinka-Panka: Panka, ez valami fantasztikus! Nem véletlen, hogy süllőcske bearanyozná a kezedet!
Nagyon tetszik a forróvizes ötlet a sajthoz. Tényleg!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 17:42:36

@Waka: Akkor virslire és kocsonyára nem hívlak - nomeg lencsére sem. Viszont a rántott karfiol az ütős! Én fedő alatt kezdem 8 percig, majd forgatva fedő nélkül. Így édes és szaftos lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 17:44:56

@süllőcske: Kocsonya rotyog - azaz gyöngyözik :)
Körömpörkölt viszont tényleg rotyog.
Asszony eltiltott további kajáktól, de azért egy adag lencsét be kéne áztatnom - biztos ami biztos :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 17:46:01

@süllőcske: Virslit még nem csináltam, de hogy őszinte legyek - még a boltit se nagyon szeretem. Akkor meg minek készítsek sajátot?

süllőcske 2012.12.30. 17:50:16

@Andrass9: Köszönöm, gazduram!
@Waka: Igen, tudom, sajna.De rántott dolgaid is jók lesznek.
Azt hiszem, holnap készítek zsidó módon töltött csukát, ismeritek? A román Erdélyben is csinálják.
Munkás, látványos, nagyon finom.
Aztán írtam, hogy csináltam csukaikrakaviárt.
Finom, de mégis azt gondolom, kipróbálom az erdélyi ikrakeverényt. Az olyan, hogy a sós ikrához olívát adnak, keverik, mint a majonézt, míg kemény hab nem lesz. Egyes vidékeken áztatott kenyérrel szaporítják, boltokban árulják kint, remek, de kevésbé intenzív, mint az előbbi.

süllőcske 2012.12.30. 17:53:46

@Andrass9: Körömpöri? Hú!
És a debreceni? Én azt is csinálok holnap, virsli helyett.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.30. 17:54:49

@süllőcske:
kocsonyát anyós csinál,
én azért vettem lencsét. emberem azt mondta, majd ő gondoskodik a jólétről, de biztos, ami biztos, nem kockáztatok.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.30. 17:57:09

ma egyébként a sok karácsonyi hús után húsmentes volt rendelve. tésztát nem volt kedvem gyúrni krumplistésztához, úgyhogy a slambuc nyomán krumplis tarhonyás kecskekolbászos mihíjjákot alkottam. jó lett.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.30. 17:57:48

@Andrass9: sose tudtam, a lencsét minek beáztatni, amikor amúgy is megfő fél óra alatt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.30. 18:07:50

@Andrass9: Én előfőzöm, kicsit szétesős lesz, de a sütés 5-6 perc alatt megvan.
@süllőcske: A zsidó módra készült csukát nem ismerem. A pisztrángikra jött be nagyon, de csak a fejésre érett volt finom. A túlérettben kicsapódott a zsírcsepp, az éretlen meg nehezen jött szét. Az ikrával együtt kijött magzatvíz enyhén sós volt, nem is igényel külön sózást.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.30. 18:09:10

@süllőcske: Végül is tojás meg olaj, egyfajta majonéz.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.30. 18:29:36

Kocsonya desszertnek karácsonyra megvolt. A virslit szilveszterkor nem értem. Lencse majd újévkor lesz, még nem tudom mi módon. Kacsamell "pácolódik" hozzá.
Holnap könnyű kaja van tervezve. Egy csomó jóféle salátát, zöldsége sikerült beszereznem.

süllőcske 2012.12.30. 18:31:58

@Waka: Pontosan erről van szó. Csak itt van íze a tojásnak, ezért sokkal jobb.
Pisztráng és kecsegeikra nagyon finom kaviárt ad.
Párszor kifogtam volt CORA pultján hasítatlan tengeri pisztrángot. Hatalmas narancs ikraszemekkel.
Csináltam a kaviáriumot nyakra-főre.
A csukák most jó ikraformát mutatnak, még nem teljesen érett, de már használható, szétválik.

medvedr 2012.12.30. 18:39:04

@süllőcske: Vissza is töltöd a bőrébe? A cdiómártáshoz próbálj szerezni néhány szem pekánt is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.30. 18:40:10

@hajdulaszlo (volt hajdul): Partykaja, könnyen el lehet majszolni csak úgy kézből is.
@süllőcske: A pisztrángé kicsit emlékeztet a tojásra. A csukáknak közeleg az idő, fel kell készülniük.

Pinka-Panka 2012.12.30. 18:47:03

Szép estét!

Holnap azt eszünk ami marad, hogy én nem főzök az biztos. Szilveszterkor hideget kell enni. Lencse főzelék lesz, s hozzá csülök, nekünk csak kicsit a többit viszik a gyerekek a buliba.
Lencse mindig az első napon. Akkor már éppen az lemegy és utána böjt jön:) Mondjuk nálunk vadas formájában...

Almás rétes készen, finom az illat a házban.

Pinka-Panka 2012.12.30. 18:50:25

Virsli nálunk se nagyon megy, mert eszem ágában sincs éjjel még azt is enni. viszont az unokahúgomnál ettünk karácsonykor, olyat, hogy a leveles tésztába belehelyezt hosszában a 2 db virslit és egy grill szósszal, ami olyan fűszeres majonézes, tormás mustáros volt, azt bekente a virsli oldalát ráhajtotta a tésztát, s ilyen kis guszta táskákat szabott belőle. Kisütötte és egész jó volt, attól a szósztól.
Ízlett nekünk.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.30. 18:56:02

@Pinka-Panka: Virslit máskor eszünk, az ilyen kincstári virslievésektől kiráz a hideg. Gyerekkoromban két alkalom volt ilyen. Az egyik a május elseje, amikor jegyre osztották, de csak az arra érdemeseknek. Szilveszterkor meg csak a bennfenteseknek jutott pult alól.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.30. 19:00:15

@Pinka-Panka: Viszont ezekről a táskákról az jut eszembe (na nem az ami erre rímel), hanem hogy csinálok holnap pirogot.

Pinka-Panka 2012.12.30. 19:03:22

@hajdulaszlo (volt hajdul): no, halljuk, hogy az milyen?

Most azzal, hogy vagytok, hogy szárnyast, vagy halat nem eszünk ilyenkor? Mondja ezt a népi bölcselet vagy sem? Merthogy lencsét meg igen:)

Pinka-Panka 2012.12.30. 19:05:01

A barátnőm korhely levest főz, Ő abban hisz.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.30. 19:09:58

@Pinka-Panka: Az biztos, hogy háborgó gyomorra a hüvelyes (lencse) ellenjavallt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.30. 19:14:26

@Pinka-Panka: Úgy tudom újév napján már lehet halat is, szárnyast is. Érdekes, hogy karácsonykor még a halpikkely a a jólétet szimbolizálja, szilveszterkor meg elúszik a szerencsénkkel.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.30. 19:16:28

Jó ez a teakeverék. Vérnarancs, almadarabok, hibiszkusz, csipkebogyó, narancshéj, keleti pórsáfrány.

Pinka-Panka 2012.12.30. 19:28:34

@hajdulaszlo (volt hajdul): nocsak ez finom lehet, ha csipkebogyó benne van - akkor már minden jó:)

Pinka-Panka 2012.12.30. 19:32:03

@süllőcske: emelem a kalapom az évzáró étel különlegességeid előtt. Amit te tudsz, az nem semmi:)

süllőcske 2012.12.30. 20:35:40

@hajdulaszlo (volt hajdul): Azt akartam kérdezni, csináltatok- e házi virslit, de a debrecenire se mondtatok semmit, hanem egész másról kezdtetek beszélni, vagyis hogy nem játszik, kincstári.
(Én egyébként éppen azért csináltam házilag ilyeneket, mert nem tetszett a kincstári jelleg.)
@medvedr: Azt a váltuzatot készítem, amiben visszatöltöm a diós, fűszerelt halhúst a bőrébe, megpárolom a levesben, de sütőben pirosra sütöm aztán. Pekándióm ugyan nincs, de reggel megpróbálok szerezni.

süllőcske 2012.12.30. 20:43:33

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Karácsonykor nem a jólétet szimbolizálja a hal, az újévi apró szemű ételekhez kapcsolódik ebben az értelemben. Karácsonykor a christitiánizmus jelképértékével bír.

süllőcske 2012.12.30. 20:46:43

@Waka: Jó a tipi!
Készítettem, és egész jó lett. Holnap debreczenit szeretnék, azt lehet csak finomra!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.30. 20:50:42

@süllőcske: De mi a csudával pürésítetted olyan finomra a belevalót?

süllőcske 2012.12.30. 21:04:22

@Waka: Éppen lehet püríteni robotgéppel, több lépcsőben újrahűtve, de nem láttam értelmét inastul, akkor az már nem tökéletes házivirsli.
Ezért a 19. sz-i módszerrel éltem: A húst fakalapáccsal megdolgoztam, erős késsel elkapartam, így lejött az inakról a puha, krémes hús, darálni sem kellett.
Tudom, hogy munkás, de ha ezt mondják, engem az nem érdekel, sőt.
Krumlipucolás is melós, régen meg nekiültünk rizset válogatni, emlékszel?

süllőcske 2012.12.30. 21:07:57

Apukáim, találtam egy kettes patron fekete bort, kóstolom, otello!
Andris, ezt te küldted?Nem tudok másról, aki hozott volna! No, itt a szóda is, egészségtekre.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.30. 21:09:58

@süllőcske: A rizsa az megvan. Én sem sajnálom az időt, ha egyszer a fejembe veszek valamit. Jut eszembe, mogyorót kéne törni. :D

süllőcske 2012.12.30. 21:28:39

@Waka: Észre is vettem, vak lettem volna, ha nem látom meg benned a plusz erőt.
Egyébként a németes tatár is "kapart hús", ugyanezzel a módszerrel készül, ettől nyeri különleges selymességét.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.30. 21:34:46

@süllőcske: Nem csinálok sem virslit, sem debrecenit, mert nem tudok. Lehet, hogy meg kellene tanulni?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.30. 21:36:04

@süllőcske: Ezt nem mertem leírni (Ichtys) mert más baráti körben kaptam hideget meleget, amikor szóba jött a vallás.

süllőcske 2012.12.30. 21:42:09

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Leposztolom a holnapi debreczenit. Ha látsz benne fantáziát, ki tudod próbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 21:56:05

@süllőcske: Örülnék, ha az enyém lenne, de azt gondolom, hogy az 1kutyáé. Öneki van othellója!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 22:09:18

@Babette_: Ez csak olyan szólásmondás volt! A lencse tényleg elkészül áztatás nélkül!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 22:09:57

@süllőcske: Debrecenit szeretnék készíteni, mer szeretem az ízét, csak nem jutok hozzá!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 22:12:11

@Pinka-Panka: Ezeket a babonákat nem tartom, viszont, ha a szabály azt mondja, akkor úgy kell enni.
Na most akkor hülye vagyok-e vagy az vagyok? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 22:13:23

@süllőcske: A rizset vagy lencsét vagy babot én is válogattam. Ez most baj?

süllőcske 2012.12.30. 22:36:56

@Andrass9: Mi az? Azt írtam, amit Te tudsz a legjobban: Egy kis kézi türelemmunka nem vész, lásd pl rizsa, ha azt megszoktuk, a kapart hús gyerekjáték.
Különben most megnyúztam a csukát úgy, hogy a nyakán körbevágtam a bőrét és egyben kibújtattam őkelmét.
A fejjel majd töltés után, persze össze kell majd varrni. Húsát levágtam a gerincről, majd 2mmm vékony lemezkékre vágtam. Reggel fűszerelem, darálom, töltöm. Lehet készíteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 23:23:35

@süllőcske: No most elvesztettél. Ha a húst levágtad és irdaltad, akkor mit fogsz megtölteni?
Bocs, hogy ilyen butaságokat kérdezek, de megpróbáltam elképzelni ...

süllőcske 2012.12.30. 23:42:27

@Andrass9:
Bocsánat, ha zavarossan írok.
Ez egy töltött csuka lesz, oly módon, hogy a bőrét egyben lehúzod, a fejet levágod, a húsát fűszerekkel szálkátlanra darálod és a bőrt megtöltöd vele. A fejet visszavarrva úgy néz ki, mintha egybesült lenne. Nagyon látványos, szép szálkátlan karikákra lehet vágni.
Ugyanakkor remek állagot nyer a bőr védelmében a finom, közelkeleti fűszerezésű töltelék.
Csuda pirosra lehet sütni a bőrt.
Lehet olyat is, hogy saját zöldséges levesében főzzük meg, hagyjuk kihűlni, a levet kocsonyázva formába öntjük és a hallal hidegen adjuk, pl diós tormamártással. Ez némiképp magyarosabb, de még
őrzi izraeli eredetét.
Olyan csucsu, hogy sokkal nagyobb ismertséget érdemelne.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.31. 07:27:59

@süllőcske: most ez akkor gefilte fis, vagy valami más?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.31. 08:24:25

@Babette_: nekem is ez lett volna a kérdésem, de az szerintem más.
Tudom neked nem okoz problémát a szakácskönyv, de tegnap megnéztem a polcon egypár specifikud, kapott halas szakácskönyvet, s elborzadtam, mert egy csomó recept arról szól, hogy a hekket meg a oangasiust hogyan fűszerezd kész keverékkel. Miután persze tejbe áztattad.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.31. 08:57:13

@hajdulaszlo (volt hajdul): még sosem csináltam, azért kérdem.

félreértés ne essék, azért használok szakácskönyvet (mármint az interneten), ha olyat akarok csinálni, amit még sosem. most pl tervezek egy pavlovát, mert teli a hűtő fehérjével.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.31. 12:43:10

@Babette_: Arra gondolok, s szerintem többen is, hogy szívesen vennénk tőled is posztértékű kommenteket.
Az interneten jó recepteket inkább a jó "csatornákon" lehet találni. Bár ahogy már mondtad korábban, nem is receptre van szükségünk, hanem ötletre, eljárásmódra. pl. sok kezdő háziasszony tudja, mi kell egy pörköltbe, de miért nem lesz olyan mint anyámé, aki a létező legrosszabb alapanyagokból képes mennyei ételt csinálni ha akar.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.31. 12:46:03

@süllőcske: Fenyegetöl, fenyegetöl? Halas posztokat akarunk a debreceni után!

süllőcske 2012.12.31. 12:47:11

@Babette_:
Ez töltött csuka egészben sülve.
Vagy töltött csuka egészben, kocsonyázva.
A készítés módjához a csuka ízletessége, és testalkatának hosszú, hengeres volta kimondottan alkalmas. Csak elkészülés után kerül felvágásra, az adagok szép formásak.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.31. 13:50:26

@hajdulaszlo (volt hajdul): "hanem ötletre, eljárásmódra"
pontosan így van.

posztot meg nehezen írok, kérdezd csak meg PO-t, mennyit szokott nekem könyörögni:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.31. 13:51:00

@süllőcske: egyszer majd szeretnék enni a főztödből.

süllőcske 2013.01.02. 18:15:45

@Babette_: Megtiszteltetésnek venném.
süti beállítások módosítása