Ezt a receptet kedvenc fizikus szomszédunk és felesége hozták Angliából. Olyan sikere volt, hogy a feleségem tanítványai ezt kérték tőle a mostani szalagavatóra is :)
Elkészítése roppant egyszerű, nem kell megijedni a szokatlan formaváltozáson sem - ez tipikus angol dolog, akik se főzni, se sütni nem tudnak igazán.
Hozzávalók egy adaghoz. Érdemes duplát készíteni, mert annyi is elfogy seperc alatt!
- 22,5 dkg liszt
- 22,5 dkg cukor (Ismerős, nem? Angol fél pound mértékegység :)
- 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér.
- 12,5 dkg margarin (bocs, de a recept ezt kéri. Szerintem vaj még jobb lenne)
- 1 kis tojás
- 1 kávéskanál arany szirup (méz sűrűségű cukorszirup, vagy akár méz)
Fotó nem készült a hozzávalókról - nem olyan fotogének, mint gondoltam :) A receptet a magyar fordítás alapján írom ide, de itt az eredeti is, bár elég nehéz olvasni (1992-ből ÍRÓGÉPPEL leírva).
Szitáld a lisztet, cukrot, fahéjat és az őrölt gyömbért egy mély keverőtálba. Morzsold bele a margarint, hogy kenyérmozsa állagú legyen (ez a mennyiség, ha hidegen marad, nem hozza teljesen össze az összetevőket).
Verd fel a tojást a cukorsziruppal, majd lassan keverd hozzá a lisztes tésztakeverékhez, amivel egy nagyon kemény tésztát kapsz.
Készíts kis golyókat a tésztából és rendes távolságra (10 cm minimum) tedd őket egy jól kizsírozott sütőlapra. Ezen a fotón még túl közel vannak! Beleállíthatsz egy mandula, mogyoró vagy dió darabot - attól csak mégjobban fogják szeretni!
Helyezd 170C fokos sütőbe 15-20 percre vagy amíg világosbarnára sül. Nem kell pánikba esni - a tészta szétterül, mint a Nagyalföld, de ettől pont jó lesz!
A végeredmény rémesen kinéző, ám annál fínomabb lapos ropogós valami lesz, ami kicsit csíp a gyömbértől, illata, mint a karácsony és még nem láttam senkit, aki nem szerette volna.
Mielőtt ezt is illusztrálnám, álljon még itt az eredeti recept két tanácsa is:
- MINDIG készíts kétszeres mennyiséget. Nem kell pontos golyócskákat formálni, jó lesz az bármilyen alakban is (úgyis szétfolyik a sütőlapon).
- Kicsit nehéz megmagyarázni, mikor sült meg. Gyakorold, hogy megtaláld a megfelelő pontot. Nagyon könnyű túlsütni. Amikor kiveszed a sütőből, még puhának kell lennie. Ahogy hül, úgy keményedik meg. Én nem zsírozom a sütőlapot, hanem lisztel szórom meg (mi pedig egyszerűen sütőpapírt használunk - a Szerk.).
Sok szerencsét!
Itt egy dupla adag várja, hogy a szalagavató kezdődjön:
Tapasztalataink a sütivel:
- Első alkalommal véletlenül kétszeres mennyiségű gyömbér került a tésztába. Ettől persze eléggé csíp! A gyerekek egyszerűen imádták - azóta mindig duplázzuk az őrölt gyömbért.
- Nagyon távol kell őket tenni a sütőlapra, ha nem akarunk szögeletesre tört kerek pacsnikat készíteni.
- Érdekes módon a recept "Gyömbéres diós sütemény" névre hallgat, de a recepben egy gramm dió vagy mogyoró sincs ...