Ezt a süteményt csak így hívjuk, ezzel a névvel van bejegyezve az szakácskönyvbe. Lehetne a neve bögrés diós, de akkor nem emlékeznénk rá, hogy kitől kaptuk a receptet.
A sütemény egy diótemető, de megéri! A pohár mértékegység a lejegyzett recept szerint egy tejfölöspohárnyi. Feltételezhetően a régi 2 dl-es pohár a mérték - mai poharakkal kifolyna a tepsiből.
Hozzávalók:
- 2 pohár kristálycukor
- 2 pohár liszt
- 2 pohár durvára vágott dió
- 1,5 pohár tej
- 2 tojás
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 evőkanál zsír
- 1 csipet só
Keverjük el a két tojást alaposan a cukorral és a zsírral. Keverjük bele a sütőport és egy csipet sót is. Adjuk hozzá apránként a durvára vágott diót, a tejet és a lisztet, amivel egy eléggé híg tésztát kapunk.
![]() |
![]() |
Egy szép nagy tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát az utolsó cseppig. Nem kell megijedni, bár a tészta igen hígnak tűnik, a dió és a liszt felveszi a tejet teljesen!
![]() |
![]() |
Próbáljuk egyenletesen körbefuttatni a tepsiben és tegyuk sütőbe 180 fokra kb egy órára.
Mire a fotózáshoz jutottam, csak ennyi maradt: