Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Bazsalikom télire

2012.10.15. 07:00 Andrass9

Megjött a hideg és a szabadföldi bazsalikom roppantul meg tud sértődni, ha a hőmérséklet 5C alá megy, tehát szedjük le, ha az előrejelzés szerint ilyen hideg éjszaka jön. Egy-két napot kibír egy kartondobozban a lakásban, de valahogy fel kellene dolgozni, mielőtt a család valamelyik tagja gaznak nézve kidobná. No de hogyan tartósítsuk?11.jpg

A lista korántsem teljes, de remélem még időben jön, ha hasonló cipőben jártok.

1, Szárított, morzsolt bazsalikom

A leveles fűszerek jórészét le lehet igy tenni télire. Először is mossuk meg több vízben alaposan - se homokot, se döglött élősködőt nem szeretnénk eltenni. Jó hideg vizet használjunk, az kicsit felfrissíti ha pár napot állt leszedés után a növény. Rázzuk le annyi vizet róla, amennyit csak tudunk! Használhatjuk a salátacentrifugát is, az rendesen leszárítja. Megtörölgethetjuk konyharuhával vagy papírtörlővel is a végén. Tépkedjük le a leveleket (apróbb levelű fűszerek esetén próbáljuk lehúzni a szárról minél kevesebb szárat hagyva a levelek között), teregessük el papírtörölközőn és helyezzük napsütéstől védett száraz helyre, ahol időnkét megforgatjuk-megkevergetjük a leveleket. Ez a módszer körülbelül 4-5 nap alatt roppanós száraz állagúra alakítja a növényt. Ha sürgős a dolog, meggyorsíthatjuk gyümölcsaszaló használatával, vagy tepsibe téve a sütő maradékhőjét is hasznosíthatjuk valamilyen sütemény vagy eledel után. Lehetőleg NE 200 fokra tegyük be!

15.jpg 21.jpg


A megszáradt leveleket összemorzsolhatjuk, ha túl nagyok lettek, majd légmentesen záró üvegbe sötét helyre tesszük. Egyes levélfűszert textil zacskóba is tehetünk és a kamrában felakasztva finom illattal fogja ellátni az érni betett körtét/birset, ám így elég hamar elveszti az aromáját.

2, Bazsalikomsó készítése

A tisztítás folyamata hasonló, ám nem kell a lehető legszárazabb állapotra törekedni. A leveleket késsel aprítsuk fel mint a petrezselymet egészen kicsinyre. Keverjünk hozzá durva szemű sót (egy nagy duplamarok levélhez én 4 ek sót adtam) és ha van daraboló konyhagépünk, akkor azon futtassuk át, hogy még jobban összekeveredjen.

18.jpgA só egy kis idő múlva kiszívja a nedvesség egy részét a növényből amit sütőben 60-70 fokon célszerű eltávolítani. Lehetőleg még akkor tegyük be alufóliára a sütőbe, amikor rendesen van sókristály a keverékben.

19.jpg Ha ez a keverék kiszáradt (nem látni nedves foltokat), kézzel összemorzsoljuk, és egy fűszertartóba helyezzük.
Ennek a módszernek egyetlen hátránya, hogy sok sót visz be az ételbe, amit ezzel fűszerezünk. Lehetne persze csak szimplán sósan/nedvesen is hagyni, de tapasztalatom szerint valamiért úgy hamarabb veszíti el az aromáját.

22.jpg

23.jpg3, Pesto

Ez utobbi nagyon finom, viszont csakis hűtőben tárolható hosszabb ideig avasodás nélkül.

4, Kockára fagyasztva


A mosás és aprítás itt sem maradhat el.

14.jpg 17.jpg

Keressünk aprólyukú jégkockacsinálót, de ha nincs, a nagyobb is megteszi, csak később kell vele pepecselni, ha kevesebb fűszer kell a főzéshez. Az aprított levélkéket csömöszöljük be a lyukakba azok 2/3 magasságáig. Próbáljuk alaposan lenyomni, hogy minél kevesebb vizet tároljunk vele. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen megjelenjen a levelek között a víz, majd tegyük a leghidegebb pontjára a fagyasztónak

16.jpg 20.jpg

. Ha vagy gyorsfagyasztó opciója a gépnek, akkor azt kapcsoljuk be. Néhány óra múlva megfagy a vizes keverék.

Ekkor fel kell önteni annyi vízzel, hogy minden levél víz alá kerüljön és fagyasszuk tovább.

24.jpg Ennek a dupla fagyasztásnak az a lényege, hogy jóval kevesebb vizet adunk hozzá, ugyanakkor biztosítjuk, hogy nem úszik fel a tetejére a levélke, ahol bizony kiszáradna.

25.jpg

A kockákat a tartóból zacskóba szedhetjük, hogy ne párologjon el a víz a fagyasztóban a tél folyamán (igen, a jég is párolog).

Gyakorlati tanács: próbáljuk minél kevesebbet mancsolni a kockákat, amikor zacskóba tesszük és mielőbb tegyük vissza a fagyasztóba, hogy ne fagyjanak össze egy tömbbé.

5, Laposra fagyasztva


A tisztított és aprított levélkéket egyenletesen terítsük el alufólián, nyomjunk rá egy másik alufóliát és így laposan fagyasszuk le. Ha van a mélyhűtőben lapos fagyasztott tárgy, akkor azt tegyük a tetejére, hogy tömörítsük. Felhasználásra késsel való levágással vagy egy darab letörésével juthatunk hozzá. Lehet még hengert is csinálni belőle, de itt ügyeljünk, hogy ne túl sok fólia jusson a belsejébe, mert felhasználáskor morogni fogunk, míg a fólia darabkákat kiszedjük a levágott szeletből.


Fagyasztott termékek készítésénél nem győzöm eleget hangoztatni, hogy

  • Kettős csomagolásba tegyük a terméket és igyekezzük az összes levegőt kinyomni/szívni belőle - ezzel a fagyégést és a kiszáradást előzzük meg.
  • CIMKÉZZÜK fel a csomagot (ha átlátszó a külső zacskó, akkor az alá, vagy filctollal feliratozzuk) tartalom és dátummal.

26.jpgNincs rettenetesebb, mikor egy év múlva azt találgatjuk, mi is lehet ez az amorf jégdarab!

102 komment

Címkék: pesto bazsalikom fagyasztás bazsalikomsó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr514847258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.15. 08:26:20

@1kutya: rózsacsokornál igen.. akkor ennél miért ne? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.15. 08:35:46

@1kutya: A bazsalikomlevelet nagyon nehéz morzsolni, mert bőrszerűen keményedik száradáskor. Arról nem is beszélve, hogy akkor is át kell válogatni, és a beteg leveleket kicsipkedni. Azért még mindig kellemesebb, mint egy rózsacsokrot morzsolni a töviseivel :)
Felakasztva gyakorlatilag csak zellerlevelet szárítok, mert sajnálnám az aromákat csak úgy a levegőbe elereszteni. Ez persze szigoróan személyes vélemény, mánia és tapasztalat - semmi tudományos magyarázat nem búvik meg mögötte.

Hurri Kán 2012.10.15. 09:01:22

Lassan fűszereket is kell nevelnem, úgy érzem :)

1kutya 2012.10.15. 09:06:00

@Andrass9: akkor tényleg egyszerűbb először összeaprítani és utána szárítani! kösz...

tartetatin 2012.10.15. 09:44:37

Hát most jól megfontolom, hogy a betakarított terményemmel (1 db cserép) mihez kezdjek :))
Neked bazsalikom ültetvényed van? Közvetlenül a paradicsomfölded mellett? :)

süllőcske 2012.10.15. 09:52:04

A fűszersókat szakasztott így készítem. A hőn szárítást ötven fok alatt szabad csak, különben meghal a növényünk.
A fűszernövény megőrzésének remek módja még az örmény churut készítése. Na, azt szeretném megtanulni. Erdélyben ajánlottak nekem valakit, aki csinálja, de nem sikerült találkoznom vele. Majd jövőre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.15. 09:56:57

@tartetatin: Nem teljesen. A kettő között van a kápia/paradicsompaprikamező :)
Viccet félretéve, 6 tő bazsalikom, amit az Auchanban vett 1 cserépből ültettünk ki a kertbe és két tő görög bazsalikom, amit én neveltem magról. A paprikák meg 5-5 tő összesen a paradicsomföld mellett.
Az egy cseréppel, ha elfér a lakásban, akkor világos ablakban tartva sokáig szedjetsz frisset még, de a legegyszerűbb eltevése az aprítás, szárítás, majd egy jól záródó üveg lenne. Ez a módszer kis mennyiségre a legegyszerűbb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.15. 09:58:20

@süllőcske: Az izgalmas lenne - ne felejtsd el jövőre megtudni!
A hőfokkal igazságod vagyon - nem mértem a sütőt, de a kezemet nem égette meg a tepsi.

Benikuty 2012.10.15. 10:21:54

@süllőcske: vannak apai ágon örmény gyökereim, de churutot készítsen az, akinek két anyukája van.
Bazsalikomot teleltetem.
Ha valakinek kefír gombára lenne szüksége, szóljon-,viszem. Túlszaporodott, kidobni sajnálom.

süllőcske 2012.10.15. 10:30:27

@Benikuty: Nos, nekem három is van. Szülém, aki egyedül is sokkal felér, Anahita, aki anyám is, ha kell,és Földanyánk, aki mindig új erőt ad.
Úgyhogy, churutra fel! Majd küldök belőle.

Benikuty 2012.10.15. 10:51:44

@süllőcske: köszönet:), s az odaát említett halászlé/hallé/halleves valóban erősen érdekelne:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.15. 11:04:13

Alapos és számomra új ismereteket is tartalmazó cikk. Sok pénzt adtam ki eddig kis zöldfűszeres fagyasztott kockácskákra.

süllőcske 2012.10.15. 11:16:23

@Benikuty: Az a dolog rövidesen teljesen megérik és megvalósul. Rajta vagyok, csak néhány ügyet meg kell még oldanom , hogy kerek egész legyen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.15. 11:45:18

@süllőcske: Felkeltette a kíváncsiságom és rákerestem kicsit:
housekeepingspace.blogspot.hu/2009/12/armenian-churut.html - angolul, különösen Nagy Péter kommentje érdekes.
Valamint egy magyar nyelvű receptet is találtam:
Churut
Hozzávalók: 3 liter tej, 3 kötés petrezselyemzöldje, 1 kötés zellerzöldje, 1 szálcsombor, tejfölElkészítése: A 3 liter tejből 1,5 litert felfőzünk, majd langyosra hűtünk, és összetöltjük a 1,5 liter forralatlan tejjel. Üvegbe tesszük, se nem meleg, se nem hideg helyen tartjuk, mindennap megkavarjuk. 3-4 hétig érleljük, ha savója lesz, letöltjük. Négy hét múltával,amikor citrom-savanyú, próbaként egy kis pohárnyit felfőzünk, ha nem megyössze, akkor kész. A tejet egy szál csomborral újra felfőzzük, lehűtjük, a csombort kivesszük. Mikor meggyőződtünk róla, hogy a tej langyosra hűlt, beleadjuk az őröltpetrezselyem- és zellerzöldjét. Folytonos kavarás mellett lassú tűzön addig főzzük, míg sűrű lekvárszerű lesz. Kúp alakúra formálva megszárítjuk. Megreszelve és tejföllel keverve használjuk, de csak tálaláskor tesszük a levesbe. Készítési ideje augusztus, szeptember. Közkedvelt örmény ízesítő.

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.15. 11:47:07

@süllőcske:
örmény churut készítése:
"3 liter tejből 1 1/2-ed litert felfőzünk, és langyosra hűtjük, majd az 1 1/2-ed liter forralatlan tejjel összetöltjük. Üvegbe tesszük, se meleg, se hideg helyen tartjuk, mindennap megkavarjuk. 3-4 hétig érleljük, ha savója lesz, azt letöltjük. 4 hét múlva, amikor citromsavanyú, próbaként 1 decinyit felfőzünk, ha nem megy össze, akkor kész. A 3 liter tejhez 3 összemarok tisztított petrezselyemzöldet, 1 összemamarok zellerzöldet készítünk. Ezt húsdarálón átdaráljuk. A tejet újra feltesszük főni, majd 1 szál csombort teszünk bele, és felfőzzük. Aztán a tejet lehűtjük, és a csombort kivesszük. Mikor a tej langyosra hűlt, hozzáadjuk az őrölt petrezselyem- és zellerzöldet, s folyamatos kavarás mellett lassú tűzön addig főzzük, míg sűsű lekvárszerű nem lesz. Aztán kúp alakúra formálva megszárítjuk, s megreszelve, tejföllel keverve használjuk. Csak tálaláskor tesszük a levesbe. Készítési ideje augusztus, szeptember hónap."

Forrás: Kövi Pál, Erdélyi lakoma, Kriterion Könyvkiadó 1980.

süllőcske 2012.10.15. 11:57:55

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel:
Köszönöm, természetesen ismerem a receptúrát, Kövi Pál könyve több kiadásban megvan, nagyjából kívülről tudom.
De én azt szeretem, ha élő embertől tanulok, egy idős örmény asszony, kit ajánlottak és készíti az összes specialitásukat, a legeslegjobb információ.
Ez a blog is azért értékes többek között, mert szerencsére nem merül ki abban, hogy kiolvasott recepteket, linkeket küldözgetünk egymásnak.
Én például egyetlenegy darab linket sem küldtem Nektek és itt nem is fogok. Csak személyes tapasztalat jegyében szeretnék itt lenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.15. 12:05:02

@Andrass9: A magyar recept forrását nem tudtam elmenteni, olyan nagy volt a weblap, hogy elszállt a böngészőm. Viszont @látjátok feleim szümtükkel: megtalálta.

tartetatin 2012.10.15. 12:10:48

Ráadásul előtte hiripet raknak bele! churut.eu/hu/receptek/

Ez nekem kínai :)

süllőcske 2012.10.15. 13:02:58

@Andrass9: A friss zöldfűszer mindig más ízű, mint a szárított és másképp, másra jó alkalmazni.
Adott esetben viszont a szárítmány értékesebb is lehet, főzésnél az íz stabilabb. Némelyik növény hőkezelve megkeseredik, szárítmánya jó ízt ad.
Példa a rozmaring, mondjuk, bárány grillezésnél.
Középtávú eltartásnál a zsírok, olajok fogják meg legjobban az illóanyagokat.(pesztó, churut)
Némelyek nem bírják a savas, pl ecetes közeget, némelyek igen, pl a tárkony, kapor. Szárított kapor viszont nem sokat ér. Fagyasztottat igen kevéssé szabad hőkezelni, különben elszáll minden íze.
Friss zöldfűszer még az aprításra is igen érzékeny, közvetlenül tálalás előtt érdemes rátenni az ételre. Viszont egy csirke, hal belsejébe téve, baromfibőr alatt, gőzei csodásan aromatizálják a húst. Jó módszer zöldfűszerből készült áztatólé, tea felhasználása olyan ételhez, amely magába szívja az aromákat.(rizottó, köles)

tartetatin 2012.10.15. 13:24:22

@süllőcske: lenyűgöztél :))
ámbár...koriandert hiányoltam :)

süllőcske 2012.10.15. 13:56:53

@tartetatin: öööőő...Igen. A koriander. Amnesztiát neki, hívjuk vissza nem érdemelt száműzetéséből, kórék tartsák gömbölyű karjaikon festett tálaikat, melyen a visszatért hősre váró ételek ragyognak.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.15. 14:42:38

1., csakis, és kizárólag egészséges növényi részeket tartósítunk
2., virágzás előtt kezdjük a tartósítást, feldolgozást
3., vizesen nem tesszük olajba, mert megromlik megsavanyodik az olaj, a növény mennyisége az olajban függ a növény víztartalmától
4., komoly szakirodalom áll rendelkezésre, hogy melyik növény melyik részét hány fokon ideális szárítani, illetve mennyi idő alatt
5., száraz, lehetőleg késő délelőtti, déli napsütésben szedjük a növényeket, mert akkor van bennük a legtöbb illóolaj

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.15. 14:48:07

@dömbi: ez jó, hogy mondod, mert a vizes növényt nem rakunk olajba logikus, de nem biztos, hogy eszembejutott volna menet közben.

tartetatin 2012.10.15. 14:57:04

@anica inkognitóban: bizony! Ilyenkor jövök rendre a botulizmus parámmal (olaj+fűszernövény vagy fokhagyma rosszul eltéve = kolbászkór) :)
Tudom, hogy ritka, de én is "ritka" vagyok :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.15. 15:05:52

@anica inkognitóban: @tartetatin: Azt szoktam mondani, másokból sokkal több van, belőlem csak 1 van, ezért rám sokkal jobban kell vigyázni, mint másokra! hehe
Itt nem a botulizmust propagálnám, inkább azt a tapasztalati tényt, hogy csak a csontszáraz növényt rakjuk olajba, mert különben 1 hét alatt megsavanyodik az olaj, és ki kell dobni, mese nem lesz! A másik, hogy sokkal tartósabb ha napraforgóolajban rakjuk el.

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.15. 16:57:46

@Andrass9:
Nem a neten találtam, hanem pénteken a szakácskönyvben a szombati vendégeimnek való ételt kerestem, és ott olvastam.

Benikuty 2012.10.15. 18:29:29

@anica inkognitóban: nálam légcső hurut, de a churut kevéssé krónikus. Macerás kissé:)

Benikuty 2012.10.15. 18:30:25

@Benikuty: ...és idegen a magyar konyhától. Nem kell mindent befogadni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.15. 18:38:55

Én magam csak szárítással szoktam tartósítani, de a leveleket egyben hagyom, amennyire lehet, csak felhasználáskor morzsolom össze.

tartetatin 2012.10.15. 18:41:04

@Benikuty: tulajdnképpen egy confiture de lait vagy dulce di leche sós/erjesztett verziója...
Erdélyi konyha is átvette.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.15. 19:43:56

na, hogy megtörjem ezt a varázslatos hangulatot: ne mentsd meg a hercegnőt! Tanulságos, mondjuk, aki már megnősült, annak mindegy, de pl. Gyvy lelkét még megmenthetjük..:D
www.youtube.com/watch?v=wMrtGifNBo4

Hurri Kán 2012.10.15. 19:46:05

@anica inkognitóban:
Tud főzni az a hercegnő? Különben tőlem ott vénül meg abban a toronyban. :D

Benikuty 2012.10.15. 19:50:30

@tartetatin: sejtettem, hogy román beszűrődés, de hogy francia eredettel, azt nem.
Véleményen változatlan, macerásabb, mint azt megérné...:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.15. 19:52:58

@gyvy: ne játszd a szerényet, nem áll jól :P :D
@Benikuty: :)

1kutya 2012.10.15. 20:35:03

fiatal még az idő...

Benikuty 2012.10.15. 21:04:37

@Mitzi von Küche: köszi Mitzicica, bevermelek Benikutya mellé, holnap irány a kolbászgyár:) Ismét.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.15. 21:13:25

@1kutya: némi szolidaritást mutathatnál.. elvégre te is köthetsz még ki ott...:D

Hurri Kán 2012.10.15. 21:15:52

@anica inkognitóban:
Szerintem inkább beviszi a kutyaházat a szobába :D

1kutya 2012.10.15. 21:16:52

@anica inkognitóban: most zavartam le a kismocskot a teraszról. a hülye a hideg kövön alszik, ahelyett, hogy a kipárnázott, meleg ólban pocolna! én a helyében oda költöznék:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.15. 21:16:58

@gyvy: ha lesz rá ideje...:DD lehet, hogy most összkomfortosítja gyorsan a blöki házát, biztos ami biztos...:D gondoskodik öreg napjairól..:D

Hurri Kán 2012.10.15. 21:18:12

@1kutya:
Én levinném a házat a pincébe ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.15. 21:18:38

@látjátok feleim szümtükkel: Akkor külön piros pont jár! (bár nem mondtam, hogy a neten találtad :)
Kevesen vannak már, akik szakácskönyvet bogarásznak.
Számomra a legnagyobb csalódás a LaRousse, kedvencem pedig Horváth Ilona :)

Hurri Kán 2012.10.15. 21:20:29

@anica inkognitóban:
Ha a hegy nem megy Mohamedhez :DDD

1kutya 2012.10.15. 21:23:18

@anica inkognitóban: nem, az egyenletes hőmérséklet:)

@gyvy: mióta kitalálták, hogyan lehet a pinecét felvinni a házba (hüttő), azóta felesleges:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.15. 21:24:32

@gyvy: :DDDDD
@1kutya: ha van valami, amit lehet utálni a férfiakban, az ez a fene nagy biztonságra törekvés...egyenletes hőmérséklet...pff... :P:DD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.15. 21:25:02

@1kutya: az a szegény ember, aki kézzel nőz...:DD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.15. 21:30:48

na mi van:mindenki kidőlt? Én szedek itt egyedül Béres-cseppet??:D
(csak a szemem ne fájna..)

Hurri Kán 2012.10.15. 21:32:02

@anica inkognitóban:
Cipelem a hüttőt a kutyaházba :D

1kutya 2012.10.15. 21:37:15

@gyvy: én meg a kutyaházat a hüttőbe! kőtözök...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.15. 21:46:39

@Andrass9: Volt 1 szakács kollégám, ájuldozott a barátjától kapott pogácsa recepttől. Senkinek nem volt hajlandó elárulni belőle semmit sem. Nekem egyszer önszántából megmutatta, ha hiszed , ha nem, hát a Horváth Ilona szakácskönyvéből lévő volt szórol szóra. Miután bizonyosságot szerzett a recept eredetéről, szegény őrjöngött.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.15. 21:58:07

@anica inkognitóban: Azt én is szedem, most hogy mondod...eszembe is jutott. A szemedre meg, nincs más hátra, mint előre. Menj lefeküdni.

1kutya 2012.10.15. 22:00:20

@anica inkognitóban: "lefeküdni" is lehet csukott szemmel:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.15. 22:03:23

@1kutya: számlaképes vagy, hogy humán tanácsadást végzel? :P:D majd ha én azt mondom, hogy hagyjuk abba....akkor meséld el! :P:DDD
@gyvy: te meg ne röhögj! :D

Hurri Kán 2012.10.15. 22:06:34

@anica inkognitóban:
Egyhamar nem fog megeredni a nyelve...
*pult mögé bújik*
:DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.15. 22:07:45

@gyvy: vadkörösztanyád térgyekalácsa a telhetetlen :P :DDD

na, tényleg megyek, nem látni sem bírom ezt az erkölcsi fertőt...:DD

1kutya 2012.10.15. 22:14:10

@anica inkognitóban: ó persze! körmöt is vágok, meg mételyezek is ha kéred:-DDD

tartetatin 2012.10.15. 23:12:56

@anica inkognitóban: anica, mi van a szemeddel? (Nem akarok poénkodni, hogy túladagolták a botoxot ;) )

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.16. 07:56:41

@1kutya: a válaszért Andráss örökre kitiltott volna, az Anyaszentegyház pedig kivetett volna magából..:DDD
@tartetatin: reggelt 8-tól éjfélig gép előtt, kissé lázad.

vörösbor(de)minőségi 2012.10.16. 21:16:23

@Andrass9: a fagyasztásos technika fantasztikus.a miértekre is itt a pontos válasz-örülök neki nagyon mert a száritott télisitése nálam nem nagyon volt eredményes mert sokat veszitett az aromájából.de ez a fagyasztásos-és ennek a hogyanja-csúcs!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.17. 07:58:20

@Benikuty: Én szeretnék belőle, csak sajnos nem tudom mikor megyünk legközelebb.

Benikuty 2012.10.17. 13:21:38

@dömbi: folyamatosan van, ne aggódj!:)

fernel 2012.10.21. 21:50:22

@Benikuty:
Nem olvastam végig a kommenteket, Beni, én kérek, ha itthon jársz, én kifogytam a kefírgombából.
@Andrass9:
Jókor jött, nálam is dőzsöl még a bazsalikom, sajnálom, hogy tönkre menjen.
A jégkockást kipróbálom. Én a fagyasztóba soha nem teszek alufóliát, mindig csak folpackot használok. Szoktam petrezselyem, zellerzöldet és turbolyát hengerbe fagyasztani, aprítás után nagyon pici puha vajjal keverem össze, úgy nem szóródik, és az a minimális vaj, amennyi ebben van, elfér az ételben.
Most, az esők után kihajtott a turbolya, lehet, legelek a jövő héten, és rakok a fagyra.

Benikuty 2012.10.21. 22:39:10

@fernel: hogy érted, hogy "itthon"?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.21. 23:12:26

@fernel: Hümm - ez a vaj nagyon jó gondolat - bár ghire cserélném, hogy a vízet minimalizáljam! Megpróbálom petrezselyemmel, az még van (meg zsályával is). Egyre jobban tetszik az ötlet - sok illóolaj remekük kapcsolódik a vajhoz.
Köszönöm szépen!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.21. 23:14:03

@vörösbor: Megpróbálom @fernel: ötletét a vajjal - az is jónak hangzik. Ha megy, updatelem a posztot!

fernel 2012.10.23. 20:25:12

Bocs, csak most jövök, az időtágító berendezésem bemondta az unalmast, úgyhogy most megint küszködök a sok teendővel.
Csak annyi vajat használok, hogy összefogja az aprítmányt, így egyöntetűen zöld színű lesz, több vaj fölösleges. Használatkor egy karikát levágok, a többi visszafolpackozva megy vissza a fagyasztóba.
Mint a fűszervaj, csak itt fűszer a 99%, 1% csak a vaj. Mondtam valamit, arányt soha nem mérek. Sacc/kb , az meg mindenkinek van otthon :D
Benikuty: Egerben :D

Benikuty 2012.10.24. 19:25:43

@fernel: dobj privátban egy telszámot, hosszú hétvégén találkozhatunk.

Nóra ALDI Háziasszony · http://www.facebook.com/noraALDIhaziasszony 2012.10.29. 12:31:43

nekem teljesnek tűnik ez a lista, köszönjük, megyek is aki a kertbe és a hó alatt :-) megkeresem, hátha még nem késő

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.29. 14:27:12

@Nóra ALDI Háziasszony: mire gyűjtesz szavazatokat és hol lehet erről valamit olvasni?
süti beállítások módosítása