PO mester Juhtúrós galuskája inspirált, hogy főzzek juhtúrós sztrapacskát. HajduL tanítása nem hullott teljesen meddő talajra - nomeg Szlovákiában is ezt láttam -, hivatalos nevén illettem a címben eme fenséges tésztát. Hozzá kell még tennem, hogy a Brindzové halusky nem is juhtúróval, hanem a juhsajt egy fajtájával készül, így a mi sztrapacskánknak gyakorlatilag alig van köze a címben említett szlovák társához. Hogy még zavarosabbá tegyük a kapcsolatrendszert: a sztrapacska a szlovákoknál káposztával készül:) Ettől persze továbbra is sztrapacskának hívjuk és így szeretjük.
Sok-sok éve nem főztem, hát fel is kellett frissíteni a memóriámat. Amit az interneten találtam (elképesztő változatosság, hogy finoman fogalmazzak), alig egy-két recept hajaz igazán arra, amit Szlovákiában ettem. Persze ez sem egy autentikus recept, de nagyon hasonlit az igazihoz.
-------------
Hozzávalók:
- 50 dkg krumpli
- 25 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 20 dkg juhtúró
- 20 dkg szalonna
- 10 dkg bacon szalonna vagy sonka
- 1 NAGY fej lilahagyma
- 1 pohár tejfel
Az elkészítés pocsék része a krumpli lereszelése apró lyukú reszelőn - a köröm nem feltétlen része az eledelnek! Annyira utáltam csinálni, hogy csak a tészta vízbeszaggatása után jutott eszembe a fényképezőgép:(
A reszelt krumplihoz adjuk a tojást és egy sárgáját - ez utóbbit csakis a színe kedvéért tettem bele -, csipet sót és beledolgozzuk a lisztet. Ha nagyon kemény lenne, kis vízzel lágyítsunk rajta, hogy nokedli sűrűségű legyen. Beleszaggattam sós forró vizbe, és addig főztem, míg megkóstolva a krumpli is megfőtt benne. Ez bizony tovább tart, mint a nokedlinél.
Amint feltettem főni a tésztát, apróra kockáztam a szalonnát (kétféléből jött csak össze a szükséges mennyiség), sonkát és a lilahagymát. Meleg volt, hát kimentem és bekapcsoltam a locsolót. Ez van galuskakép helyett.
A szalonna egy serpenyőben sercegett a teraszon, míg teljesen kiadta a zsírját. Ekkor hozzáadtam a sonkát is - annak nem kellett hosszú idő, hogy ropogós legyen.
A galuskát leszűrtem, meglocsoltam néhány kanál szalonnazsírral és beleforgattam a lilahagymát, majd a juhtúrót, és végül én bizony belekevertem a pörcöt is. Az egész miskulanciát nagy lángon a teflonfazékban átforrósítottam.
Tálalásnál tejfölt is felszolgáltam azoknak, akik lágyabban kedvelik.