Mit tegyünk, ha hirtelen beesik a szomszéd, vagy egy baráti házaspár?
Ugyebár szívesen látjuk őket (ha nem ez az eset, akkor ez a poszt nem neked szól), de mivel teljesen váratlan a felbukkanásuk, nem is vagyunk rá felkészülve.
Az elején csak beszélgetünk, különféle italokkal kínáljuk őket, de elérkezik a pillanat, amikor úgy érezzük: "Ezek soha nem mennek el!". Na jó, nem ilyen durván, de valljuk be, nincs akiben ez nem fordult még meg. Mit tegyünk, hogy ezt a kellemetlen élményt is örömmé formáljuk?
Azt nem tudom, ti mit tesztek, de mi elkezdjuk etetni a vendéget. Ez olyan "magyarosch" :)
Nálunk mindig van sajt és valami felvágott, valamint valami rémes rozskenyér (Gerda ne figyelj!). Az este is befutottak, hát gondoltam, kisegítem feleségem, és most én csinálok vendégfogadó tálacskát.
Ilyenkor nem készítünk rendes vacsorát, csupán falatkákat, amit Mitzi oly jól ismer spanyolhonból. Fogtam egy tálcát, és a hüttőben talált összes sajt harmadát rászeleteltem: Füstölt trappista, Óvári, Ementáli,Edami, Parmezán. Tettem még rá kis kigyóuborkát meg csípős zöldpaprikát, mert azt is találtam. Ha több zöldet találok (zpaprika, kápia, pritamin, stb.) akkor ezek egy saját tálcára/tányérra kerülnek. Most csak ennyi volt.
Fontos a szétválasztott tálalás. Hiába tesszük egy tálcára, legyen az összes alkatrész jól elválasztva. Most látom csak, hogy a camembert sajtot elfelejtettem, de az vesse rám az első követ, ....
Szeleteléshez ezt a szerszámot használtam:
Nézzük, mi van a töltelékáru fronton. Pokol Tüze vastagkolbász, valami noname kolbász, Feketeerdei sonka, Szarvas vastagkolbász, és a legfontosabb: István Gazda kolbásza (abból csak mutatóba szeletelek, mert inkább én enném - aki nem tudná, ez Benikuty saját alkotása)! Ezeket egy másik tálcán szervírozom:
Sok dolgot már nem találok, illetve egy doboz frissen fejt kovászos uborkát, ami jól megy a fenti étkekhez (ízre ez nem ütötte meg a követelményszintemet, de azt ti úgysem érzitek):
Már csak valami kenyérfélét kell találni a ládafiában, és kész a vendégváró összeállítás. (Arról nincs képem)
Ilyen egyszerű! (Ha van legalább egy-két összetevő a hütőben). Ha éppen más zöldségnek van szezonja, akkor azt tálald hozzá. Nálam most fut ki a fejes saláta. Hál istennek nem szedtem fel az utolsó fejet :)
Soha ne ijedj meg a váratlan vendégtől, nagyon hálásak a frissen összeállított falatokért. Meg tudom érteni a spanyolok tapas kultúráját!
Arra azért figyelj, hogy a társad is tudja, hova mentél, mert úgy jársz, mint én, amikor kivittem a tálcákat, a vendégek éppen elmentek és másnap reggel moshattam a mélyhűtőt a bennfelejtett sörösüvegek darabjai után ...
Az utolsó 100 komment: