Gondoltam, hogy az újragondolás olyan népszerű manapság, hogy én is meggondoltam....
Zellerkrémleves másképp
Az eredeti recept Mautner Zsófi blogjáról származik, de úgy éreztem tudnék valamit még hozzátenni. A zeller nagyon megosztó zöldség. Néhány évvel ezelőtt még engem is ki lehetett volna kergetni vele a világból. Ahogy múlnak az évek, az izlésvilágunk finomodik, és olyasmit is megeszünk, amit addíg látni sem bírtunk. (Már csak a főtt karalábé van a listámon!) Kedves ismerősöm liszt és egyéb dolgokra érzékeny, ezért ezt a receptet úgy állítottam össze, hogy ő is ehessen belőle. Igencsak megdícsérte :)
|
Belevalók:
1 zeller gumó (1/2-1 kg)- Egy szép nagy darab. Próbálj egy friss, kemény példány találni! 2 közepes méretű fehérrépa (legyen inkább gyökér) 2 közepes KÖRTE - igen, nem sajtóhiba, a körte lényeges! Egyes szakács iskolák almát használnak helyette, de ha a különbséget zongorázni tudnám ... 2 relatíve kis krumpli 1 apróra vágott közepes méretű vöröshagyma 5-8 dkg vaj (használhatsz oliva olajat is, de én a vaj ízét jobban szeretem) Most ezeket a fűszereket használtam (improvizálj - ez a leves sava-borsa - amúgy sem emlékszem soha, miből mennyit használtam, ez egy kivételes alkalom): 1 kis gerezd fokhagyma (tényleg kicsi!) 1 kk őrölt színes bors 1/4 kk szerecsendióvirág (nagyon erős illat és íz, módjával használd!) 1/4 kk őrölt szegfűbors 1 ek morzsolt bazsalikom, vagy ha van friss, akkor tépkedj össze pár levelet apróra 1 kk morzsolt, vagy két szál friss kakukkfű 1 kicsi ág rozmaring 1 marék frissen darált dió Kis csomó petrezselyem |
|
|
Futtassd be a serpenyőt olajjal vagy a vajjal, hogy mindenütt zsíros legyen. Szeleteld fel a gyökeret, zellert, krumplit 3-4 mm vastag darabokra és teríts el egyenletesen a zsíros serpenyőben annyit, amennyi egy rétegben belefér. Szórd meg egy csipet sóval, és tégy egy pici cukrot is rá. Erős lángon barnítsd meg a szeleteket.
Ismételd meg az előbbi procedúrát a maradék zöldséggel. Fontos, hogy kissé megbarnítsd a zöldségeket. A pirítás a cukorral kis karamellizált ízt visz a levesbe.
Eközben adj 2 ek vajat-olajat egy 3 literes fazékba és dinszteld meg az apróra vágott hagymát, amig a zöldségeket barnítod a serpenyőben. A hagyma valószínüleg előbb lesz kész, mint a gyökérrel-zellerrel végzel, úgyhogy tedd a fazekat félre későbbre.
|
|
|
|
Mozsárban vagy mixerben zúzd össze a száraz fűszereket, majd add hozzá a diót és a fokhagymát is és keverd ki egy sűrű masszává. |
|
|
Amikor a zöldségeket megbarnítottad, csak zúdítsd őket a dinsztelt hagymás fazékba egymás után. Legvégül a füszerpasztát is add hozzá. |
|
|
Öntsd fel a fazekat 2-3 liter vizzel vagy ha van kéznél, akkor marhahús alaplével. Adj hozzá annyi sót, hogy kicsit még sótlannak érezd, de már majdnem jó. Forrald egy órát, vagy amig minden megpuhult a fazékban. |
|
|
Botmixerrel vagy turmix géppel pürésitsd a levest. Szükség esetén tovább sürítheted egy tojás sárgája és/vagy tejszín hozzáadásával.
Ebben a receptben szándékosan nincs egy szem liszt sem. Az alapsűrűséget a fött krumpli adja.
|
|
|
Ha elkészült, add az apróra metélt petrezselymet a leveshez, de azt már ne főzzed.
Jó étvágyat hozzá!
|
|
Az utolsó 100 komment: