Többször is posztoltam guacamolet itt a blogon, de ez egy újabb változat, kicsit más technikával készítve. Nagy előnye, hogy percek alatt elkészíthető.
A hűtő pakolásakor botlottam bele egy (túl)érett és egy fél avokádóba, amit azonnal fel kellett dolgozni.
Kell hozzá:
- 1,5 érett avokádó (ha még kemény, tegyük egy napra egy almával papírzacskóba, úgy megérik hamar - persze ekkor nem tudjuk azonnal elkészíteni).
- 3 salotta (mogyoróhagyma)
- 1 hüvelyknyi gyömbér
- 1 ek kapribogyó
- 1/2 citrom héja és leve
- 1 tk római kömény
- olivaolaj
Kiszedtem az avokádókat a héjából, valamennyire feldaraboltam és egy tálba pakoltam, hogy majd ott keverem ki. Lemostam a gyömbért és kb a felét belereszeltem. Egy durvább reszelőn áttoltam a salotta hagymákat.
Belereszeltem a citromhéjat, belefacsartam a levét. A kapribogyót összevagdostam kisebbre. A római köményt picit megpirítottam, majd mozsárba tettem.
Mivel semmi más fűszert nem adtam hozzá, így magában dörzsöltem porrá. Ezt is rászórtam az avokádóra. Megpróbáltam villával összetörni, de nem ment, ezért egy késes aprítóba borítottam az egészet. Amennyire lehetett, krémmé kevertem.
Jött az isteni szikra: hamár nincs paradicsom, adjunk hozzá olivaolajat. Így már szép síma krém lett belőle. Kikapartam egy csinos tálkába az egészet, és azonnal meg is kóstoltam tortilla csipsszel.
Feleségem szerint túl erőszakos íze volt, ezért átvittem a szomszédokhoz, ahol egy üveg bor mellett tisztára törölgették a tálkát.
A puritán fűszerezés kiemeli az avokádó enyhe ízét, a kapri sóssága pedig inspirálja a borfogyasztást.