Nem tudom mi ütött a feleségembe, de az utóbbi időben túlvásárolja az élelmiszert. Leginkább a húsárut! Pedig, ha nincs legalább 50 kiló hús a fagyasztóban, akkor semennyi. A karikát pizzaszeletvágó adta a képhez a kommentek kicsit elszállt tartalma miatt ...
Most is beállított egy pecsenyekacsával. Mi a szöszt kezdjek vele, amikor egy egész csirke és egy kakas is kukorékol a hűtőben? Azt állította, hogy ez zsigerelve, belsőséggel, nyakkal, stb. együtt jött. Jó, akkor legalább lesz kacsaaprólék leves, meg egy kacsapecsenye.
Egye kánya, még az este beáztattam 6%-os sóoldatba kakukkfüvel és majorannával ahogy kivettem a zsugorfóliából.
Másnap délben azután nekiláttam keresni benne a belsőséget. Hát amit nem találtam, az az volt. Semmi! Még a fej, vagy a lába se! Nézem a csomagolást (mert még benn volt a szemetes): "zsigerelve, belsőség nélkül". Nos, ennyit a jó kis aprólékról ... Azért levágtam a hátát, farát, püspökét, szárnyvégét, és elővarázsoltam a csodahüttőből egy zacskó kacsazúzát is.
Így a leveshezvalókat összeszedtem:
- 1 kacsafarhát+püspökfalat
- 2 kacsaszárnyvég
- 18 dkg tisztított kacsazúza
- 1 zellerszár
- 1 fehérgyökér
- 2 sárgarépa
- 1/2 karaláb
- 1/3 zeller
- 1 kis vereshagyma
- 1 paprikacsuma (az nálunk mindenbe kell)
- darabka gyömbér
- bors, só, szerecsendióvirág
Mindent megpucoltam, felvágtam, a fűszereket teatojásba rejtettem. A sárgarépa kivételével az összes alkatrészt a 4 literes fazekamba tettem, amit felöntöttem majdnem szinig vízzel és felforraltam. 2 óra lassú főzés (és habozás) elteltével a feldarabolt sárgarépát is beleeresztettem.
További egy óra múlva tiszta illatos kacsalevest kaptam.
Persze a kacsa maradéka sem veszett kárba! Párhuzamosan nekiálltam egy kacsapecsenyének, tepsiben sült krumpli és párolt káposzta körettel. Ehhez is összeszedtem a hozzávalókat:
- 1,5 kg Cherie krumpli (már csak ez volt itthon)
- 1/2 lilakáposzta vékonyra szelve
- 8 db salotta (mogyoró) hagyma
- 2x 1/2 vereshagyma
- 2 ek köménymag
- 1 ek cukor
- 3 ek balzsamecet (főző minőség csak)
- 1 dl bubis száraz rozé bor (+2 dl a szakácsba)
- só, bors
A kacsáról leszedhető hájat és hájas bőröket levagdostam, kicsire kockáztam és egy lábasban kis vízzel lesütöttem, hogy kiadja az összes zsírját. A tepertőt félretettem, a zsírból is lementettem egy merőkanálnyit, majd beleszórtam a köményt és a cukrot, amit lekaramellizáltam.
A zsírban megdinszteltem egy fél hagymát, majd hozzáadtam a káposztát. Nagylángon kavargattam, majd megkínáltam a borral. Daráltam rá frissen feketeborsot, és lefedve pároltam egy órán át. Menet közben egy kis balzsamecetet is adtam hozzá, nomeg sózni sem felejtettem el.
Igazán illatos (és ízes) lett a káposzta! Kár, hogy nem volt bontott pezsgőm itthon, akkor azzal készült volna.
A másik fél hagymát és a mogyoróhagymát is feldaraboltam. A krumplit közepes darabokra vágtam, mert sokáig lesz a sütőben. A sütőtepsit kizsíroztam az elmentett kacsazsírral, belekevertem a hagymát és a krumplit, jól összeráztam, hogy mindet bevonjon a zsír, majd egy kicsit meg is sóztam.
A madár maradék részeit (melle, combok és szárnyak) egy rácsra tettem, és alufóliával letakartam. Fűszerezni nem kell, hisz abban ázott az éjjel. Betoltam a sütőbe a krumplistepsi fölé, és 160 fokra állítottam, így a kacsából kicsepegő finomságok mind a krumpliba kerülnek. Másfél óra múlva megszabadítottam az alufóliától és rákapcsoltam a sütő grilljét.
15 perc múlva gyönyörű színekben pompázó ételt vettem ki a sütőből.
Itt a tálalás ideje. Menet közben azért megfőztem egy kis csigatésztát is a leveshez.
Feleségem reklamált, hogy rozé lett a kacsamell. Szerencsére ezen elég könnyű segíteni :)
Másnap egy serpenyőben kacsazsíron átsütöttem a mellét, felmelegítettem egy combot és egy szárnydarabkát.
Meóztam a mellet, eléggé átsült-e és igazán jót falatoztam mindenből (lásd nyitókép).
Végülis 3 étkezésre fogyott el. A levesből a kicsilyánynak is jutott.
Csak nem volt baj, hogy hazahozta ezt a kacsát ...