Múltkoriban szó esett a tésztasalátáról. Igen jó ötlet, de én inkább a bulgurt preferálom. Tabouleh néven is ismert fogás. Bár volt egy kiforrott elképzelésem az elkészítésről, azért utána néztem az Interneten is. Kettő a hagyományos összetevőkből ki is esett azonnal, a menta, mert nem szeretem, és a paradicsom, mert azt majd július után eszem, ilyenkor legfeljebb dísznek jó. A többi összetevő meg már benne volt a tarsolyban. Egyet kivéve a madársalátát.
Úgy is felfoghatom ezt az ételt, mint rekviemet a gerillakertért. Tavaly ősszel felreppent a hír, hogy az önkormányzat hét év után végre elszánta magát és megvalósítja a hulladékudvart a kertet magában foglaló területen. Megkerestem az emberem a hivatalban, aki pár nap múlva megerősítette a hírt. A városüzemeltető pályázott pénzért a célra és a közbeszerzés után megkezdik az építkezést.
Bár már jó ideje benne volt a tarsolyban, azért kicsit elszontyolodtam. Van ugyan három másik kert, azért ez a bő 35 év alatt a szívemhez nőtt. Az utóbbi hét évben már nem fizettem bérleti díjat, hiszen nem is béreltem, csak használtam. Igazán a tucatnyi gyümölcsfáért fáj a szívem, korai kajszi, őszibarack, vérbélű körte, téli körte, vilmoskörte, dió, mandula, a kedvenc savanykás almám, a Kis Fleini. És vége a fő madársaláta termőhelynek is. Ebben a kertben díszlett a legszebben, ugyan a Hegyen is megterem, de oda nem tudok csak úgy elugrani a kiskosárral némi zöldért. Ezek mind a dózer áldozatai lesznek. Igaz, az almából előrelátóan oltattam csemetéket, szépen nőnek is a Hegyen. A napokban expedíciót indítunk a menthető évelőkért (főleg dísz- és fűszernövényekért), máshol fognak eztán virítani.
Lementem a tökig érő sárba és szedtem egy kis kosár madársalátát a bulgurhoz.
Hozzávalók:
- bulgur
- uborka
- sárgarépa
- harangpaprika vagy elefántfül paprika
- lila vagy mogyoróhagyma
- petrezselyem zöld
- madársaláta
- olívabogyó
- salátaolaj
- frissen facsart citromlé
A bulgurt a szokásos módon - akárcsak a rizst - elkészítettem. Kis olajon megpirítottam, felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel, aztán lefedve, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megpároltam.
A zöldségeket vékony csíkokra vágtam - az uborkánál és a sárgarépánál segített a V-Gyula - az olívát felkarikáztam, a petrezselyem zöldet finomra aprítottam. A madársalátát megtisztítottam aztán többször váltott vízben alaposan megmostam. Annyi föld lejött róla, csoda hogy nem maradt gödör a kertben a helyén.
Nem kevertem össze az egészet, csak evés előtt 1-2 órával egy-egy adagot. Meglocsoltam kukoricaolajjal és rácsavartam egy fél citrom levét.
Igazi könnyű, friss tavaszi fogás lett, ha eleget szedtem belőle, még kenyér nélkül is jóllaktam vele.
Ps. Időközben az információforrásom úgy tájékoztatott, hogy ősznél előbb egy kapavágást nem tesznek. Fogom magam hát és bevetem az egészet csemegekukoricával, az augusztusig biztosan beérik.