Teljesen elcsábított a sárga laskagomba! Nem olcsó, de minden porcikája felhasználható, kellően tiszta, ezenkívül egészséges is :)
A madarasban fedeztem fel, és már a második dobozkával vettem belőle!
Egy gombás tojás egyszerű étel, kell hozzá:
- 5 dkg sárga laskagomba (vagy amilyet szeretsz)
- 2 dkg szalonna (ez most Erdélyből jött)
- 1 kis vereshagyma
- 2 tojás
- 1 szál zellerszár (halványító zeller)
- só, bors
Ugye mondtam, hogy nem sok kell hozzá :)
Feldaraboltam a szalonnát, és a serpenyőbe tettem, hogy kiadja a zsírját. Amíg ott izzadt, a zellerszárat apró kockákra metéltem, és a hagyma felét felkarikáztam - elég lesz annyi is. Még a gombát is megtisztítottam.
Megvártam, míg a szalonna kifehéredett, mielőtt beleszórtam a hagymát és a zellerszárat. Egy kicsit pároltam, de már tettem is utána a gombát (jó a hagyma ropogósan is). Egy kis borsot daráltam rá.
Mintegy 2 perc múlva beleütöttem a tojásokat (én a rántotta-szerűséget soha nem keverem ki előre, csak a serpenyőben dolgozom össze - így külön tud válni kicsit fehérje is).
Teflonkanállal tessék-lássék összekevertem.
Magamnak mindig szórok rá kis pirospaprikát, meg szeltem 3 vékony kenyeret is hozzá. Mint a nyitóképből látható, több kovászosuborka is dukált!
Sőt! A nem túl népszerű falatképen is ott mosolyog egy darabka az uborkából :)
Jófajta gomba ez a sárga laska! Nem kell agyonpárolni, könnyű, de roppanós marad. A zellerszár pedig a legjobb ötletem, amióta tojásrántottát készítek reggelire!!!