Ilyet sem főztem még, de ez cseppet sem vette el a kedvem. Megkívántam valami édességet, jó ötletnek tűnt elkészíteni. Átnyálaztam a fellelhető recepteket, kimazsoláztam, ami tetszett, aztán belevágtam. Az eleve nem volt szimpatikus, hogy néhányan először vízben főzik meg a rizs, és utána adják hozzá a tejet és a többi hozzávalót. Én csak tejet használtam, és azt hiszem, jól döntöttem.
Akár csak a rizottót, ezt a fogást is kerek szemű rizsből célszerű készíteni. Vagy amilyen éppen akad.
Hozzávalók:
- 0,5 l rizs
- kb. 1,5 l tej
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 dl tejszín
- 2 dkg vaj
- vaníliakivonat
- csipet só
Az öntethez:
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2,5 dl tejszín
- 9 dkg étcsokoládé
Fél liter tejben elkevertem a cukrot, a vaníliát és a sót, majd feltettem kis lángon főni a rizzsel.
Ahogy dagadt, folyamatosan kevergetve adagoltam hozzá a tejet.
Mikor kellőképpen megpuhult a rizs, beletettem a vajat és a tejszínt, és beállítottam a sűrűségét.
Hideg vízzel kiöblített kistálakba adagoltam.
Az öntethez karamelizáltam a cukrot, majd felöntöttem a tejszínnel. Folyamatosan kevergetve feloldottam a cukrot és kicsit besűrítettem.
Hozzáadtam a csokoládét és tovább kevergetve szép sima krémmé főztem az egészet.
Igazságosan elosztottam az öntetet a tányérok közt.
Egyet még azon melegen felfaltam, a többi kihűlés után a hűtőben landolt. Hidegen sem volt rossz, nem állt össze, nem volt száraz, kemény vagy pépes.
Egy szó, mint száz, nem olyan rossz étel ez, ha van rajta bőven valami finomság.