Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tejberizs

2017.07.08. 07:00 Waka

Ilyet sem főztem még, de ez cseppet sem vette el a kedvem. Megkívántam valami édességet, jó ötletnek tűnt elkészíteni. Átnyálaztam a fellelhető recepteket, kimazsoláztam, ami tetszett, aztán belevágtam. Az eleve nem volt szimpatikus, hogy néhányan először vízben főzik meg a rizs, és utána adják hozzá a tejet és a többi hozzávalót. Én csak tejet használtam, és azt hiszem, jól döntöttem.
Akár csak a rizottót, ezt a fogást is kerek szemű rizsből célszerű készíteni. Vagy amilyen éppen akad.

11.JPG

Hozzávalók:
- 0,5 l rizs
- kb. 1,5 l tej
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 dl tejszín
- 2 dkg vaj
- vaníliakivonat
- csipet só

Az öntethez:
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2,5 dl tejszín
- 9 dkg étcsokoládé

1.JPG

Fél liter tejben elkevertem a cukrot, a vaníliát és a sót, majd feltettem kis lángon főni a rizzsel.

2.JPG

Ahogy dagadt, folyamatosan kevergetve adagoltam hozzá a tejet.

3.JPG

Mikor kellőképpen megpuhult a rizs, beletettem a vajat és a tejszínt, és beállítottam a sűrűségét.

4.JPG

Hideg vízzel kiöblített kistálakba adagoltam.

5.JPG

Az öntethez karamelizáltam a cukrot, majd felöntöttem a tejszínnel. Folyamatosan kevergetve feloldottam a cukrot és kicsit besűrítettem.

6.JPG7.JPG

Hozzáadtam a csokoládét és tovább kevergetve szép sima krémmé főztem az egészet.

8.JPG9.JPG

Igazságosan elosztottam az öntetet a tányérok közt.

10.JPG

Egyet még azon melegen felfaltam, a többi kihűlés után a hűtőben landolt. Hidegen sem volt rossz, nem állt össze, nem volt száraz, kemény vagy pépes.

12.JPG

Egy szó, mint száz, nem olyan rossz étel ez, ha van rajta bőven valami finomság.

89 komment

Címkék: tej tejszín vaj étcsokoládé tejberizs vaníliakivonat

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7012642253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.08. 08:56:29

Szeretem én feltét nélkül is, de ez a karamellás csoki öntet igencsak jónak tűnik. Igazi szénhidrátbomba :)

Dikusz 2017.07.08. 09:08:24

@Andrass9: szó szerint kimazsoláztad, bár a tejberizsbe tényleg nem kell mazsola:)
Nagyon szeretem ezt a könnyű nasit én is, nem szoktam túlcukrozni, és inkább feltét nélkül eszem, max kakaóport szórok rá.
Az öntet egész különleges, nekem kicsit úgy tűnik, hogy ahhoz készült a tejberizs:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.08. 09:20:39

@Dikusz: Wakának nem kell indok, hogy valamibe további szénhidrátot tegyen :)

Kumari 2017.07.08. 10:42:38

Hú..azannya:D Tetszik!
Nálunk igencsak ritka, a kölykeim-unokám a tejbegrízt jobban szerették.

Kumari 2017.07.08. 10:52:17

Panaszkodk egy kört: a káposztás cvekedlihez egy korábbi unalmas időben pirítottam meg a káposztát(szerintem akkor jó, ha kicsit odakap, de legalábbis jó barnás), kihűtve beraktam a hútőbe. Nos, ma át akartam forgatni még, de sajnos, buggyant íze volt..kilöktem a francba, és mélységesen bosszús voltam.Még jó, hogy nekem is van "csodahüttőm", egy jó doboznyi konfitált . zsírban eltett oldalas került elő, krumpli meg mindig van..a vega gyereknek-csak tudnám, mikor érkezik.egy keletiesre hangszerelt zöldséges rizs,egy adag fokhagymás sült batáta, nekkem magamnam geg ugye a ragacsos csirkeszárny..ami nem is igazi, mézes-mustáros-csilisre sikeredett, de eszméletlenül jó:)
Tanulság? ne főzz előre, ha nem muszáj!

Dikusz 2017.07.08. 12:45:02

@Andrass9: neki tényleg nem kell, de nekem dupla szemüveg az igen, hogy nem vettem észre, hogy ő írta a posztot:)))

Waka: meg tudsz nekem bocsájtani? :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.08. 12:56:43

@Kumari: Mi a fagyasztóba tesszük az extra megpirított káposztát. Ott nem buggyan meg. Mivel cukros, könnyen megindul akár sima hűtőben is ...

2017.07.08. 13:38:01

Én néhány éves koromban megutáltam, a tejbegrízzel együtt, azóta nem ettem. Ellenben csinálnom kell. Azért, hogy ne kelljen sokat mellette állni, mert a szagát se bírom, zománcos öntöttvas fazékban készítem fel. Éppen csak felforralom benne, 2 perc múlva lezárom, a maradék hővel pont jó lesz. Ehetik, akik bírják. :) Egyesek még fahéjat is szórnak rá, én olyankor kimegyek az udvarra levegőzni... :) Én is rizottó rizst javaslok hozzá. A csoki öntet meg jöhetne tejberizs nélkül, valami gyümölccsel, rumosan.

Kumari 2017.07.08. 14:03:51

@Andrass9: Mostmár én is tudom...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.07.08. 18:41:35

Köszönök szépen!
@Dikusz: Spongyát rá.
Három napja nem voltam gépközelben. Hétfőtől szabadságon vagyok, bepótolom. Tegnap még volt egy súlyos lángos-party a Százados Asszony nyaralójában, most nyalogatom a sebeimet.

Kumari 2017.07.08. 20:09:14

@Andrass9: Mostmár én is tudom...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.08. 22:49:29

@Waka: Jó éjt! Csak ne találkozz az új kidobóemberünkel :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.07.08. 23:01:00

@Andrass9: Ne B+! Van nekünk olyanunk? Tényleg megyek aludni, még regenerálódnom kell. :)

2017.07.09. 11:42:13

Lángos receptet, de főleg technológiát veszek. Adok cserébe más receptet. :) Én kelttésztában harmat gyenge kezdő vagyok, még egy lángos se megy rendesen, múltkori lángos próbálkozásom eredménye olyan kemény lett, hogy kalapáccsal kellett törni.
A zacskós-kefíres-hűtős-dagasztás nélküli recept nem érdekel, az szokott sikerülni, de jobbat szeretnék. Tudom, gyakorlás... :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.09. 12:24:59

@pizzaszeletvágó: blogkocsma.blog.hu/2015/01/25/krumplislangos_hagymanak_soron_kivul
Azóta már megismételtem a vejemnek odaát, és akkor is működött (az a száraz élesztő szépen feljött).

2017.07.09. 13:48:31

@Andrass9: igen, ez krumplis, elfelejtettem írni, hogy krumpli nélküli a célom, a krumpli értelemszerűen puhítja a tésztát, de ha nincs más, legfeljebb krumplis lesz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.09. 14:11:36

@pizzaszeletvágó: Krumpli helyett is lisztet tégy bele.
1/2 kg liszt, fél kocka élesztő, kb három deci tej, só!, zsiradék. Langyos legyen a tészta, akkor szépen megkel. A lángossütőknek könnyü, mert ott mindig forróság van :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.09. 14:12:26

@pizzaszeletvágó: Elfelejtettem, de ha van kenyérliszted (BL80, BL112), az lenne hozzá ideális.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.09. 17:12:40

Mindenféle esővel fenyegettek, de azt leginkább Nagykovácsi kapta. Nekünk 2 mm jutott mindössze :(

Dikusz 2017.07.09. 19:52:01

@Andrass9: az én bajom, de gyakran így járok, ha beleolvasok egy régi posztba. Nem tudom így neten másképp demonstrálni, de egyszerűen: váháháhááááá:))))
Nagyon tetszett a rántott grízre akkor adott tipped: bepanírozni a grízt szemenként. Alkalmanként vizuális típus vagyok, elképzelem, hogy a szakács ilyen módon panírozza a grízt:))))
Egyébként pár hete az egyik főzőműsorban láttam készíteni, nem is olyan rossz megoldás, ha az ember túl sűrűre főzi a tejbegrízt.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.09. 21:05:44

Dübörög a gazdaság? Már negyedelt dinnyéket is árulnak a termőterületi piacokon a termelők. Egy dinnyeföldnél a tulaj 89 forintért kínálta ma a termését. Talán etikai eljárást kéne indítni ellen, mert nem 140 forintért adja. Piacon egyébként 120 volt az ára. Fokhagyma 800-1600 közt, változó méretben és minőséggel. De sokkal kevesebb volt, mint 4-6 évvel ezelőtt. Nagyon kevés a zöldbab, 300-400 ft az ára, sok a nagyon szép zöldség és répa. Megjelent a lecsópaprika 300 ft körüli áron. Meggy itt-ott akad, igaz, a mienket is megették már a madarak.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.09. 21:07:50

@Andrass9:

Felénk még csak nem is fenyeget, három korai csresznéről levándorolt a levél és olyanok, mintha ősz lenne. A korai őszibarck kezdene érni, de sok szem inkább megaszalodik érés helyett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.09. 21:53:07

@látjátok feleim szümtükkel: Most épp a Tecsó ellen akarnak eljárást indítani 99 Ft/kg ár miatt :) Bezzeg a CBA az 115 Ft-ért adja (nem is veszi a kutya se).
Zöldbab ügyben nem aggódom, mert annyit vetettünk (és időben is eltolva), hogy őszig zöldbabot eszünk :)
A meggyet meg le kellene szednem, de túl meleg van ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.09. 21:54:00

@látjátok feleim szümtükkel: Őszibarackot komolyan belocsoltam több menetben. (Meg az almákat is). Meglátjuk érdemes volt-e!

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.10. 07:40:02

@Andrass9:

Teszkós dinnye a görögöknél nőtt meg, láttam a kiírást. Rádásul a magyar dinnye háromszor akkora.
Én biztosan beperelnék mindenkit, aki rontja a hírnevem.

Kumari aki Nilüfer 2017.07.10. 09:09:31

A lángost ahogy Johanna készíti, így jellemezném, minimál stíl:
"csak víz, cukor, élesztő, a fehér lisztbe kis só, aztán bele a nedves
ja, olaj
az is a folyékonyhoz"

Mindig vásári minőség:D

Kumari aki Nilüfer 2017.07.10. 09:41:34

annyit fűzött hozzá, a kenyérliszt jó( BL80 ), és lehetőleg szitálva.
n nem sütök lángos, a lányom és anyukám a mestere.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.10. 09:49:52

@Kumari aki Nilüfer: Igaz, vizet használva viszont kell egy csipet cukor, bár az élesztő elvan szépen a liszten is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.10. 10:09:57

@Kumari aki Nilüfer: Az én recipém nem írt cukrot, azért emeltem ki. :)

Kumari aki Nilüfer 2017.07.10. 10:12:01

előbb-utóbb összejön az a lángosrecept.:)

2017.07.10. 19:16:38

@Kumari aki Nilüfer: Dehogy jön össze, mindenki titkol valamit! Ebből az információból, ami itt van, nem lehet lángost sütni.

Kumari 2017.07.10. 19:50:01

@pizzaszeletvágó: Ó, dehogynem:) Kellő elszánással:) Hozzátenném, anyukám soha nem mérincsélt, én is saccra sütök kelt dolgokat

2017.07.10. 21:03:33

@Kumari: a kellő elszánás megvolt, de műanyag frizbi lett a végeredmény! Értem. Nem publikus. Továbbra is titkoljátok előlem. Én se mondom el, hogy készítem a .... mindjárt kitalálom, mit nem osztok meg veletek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.10. 21:14:02

@pizzaszeletvágó: Pedig a krumplis lángos garantáltan a publikált recept szerint készült. A tésztába szerintem kell a krumpli. Szerintem. Meg lehet párkápot is tenni bele, ami kimaradt a cvekkedliből ...
Csak egy ötlet: Ha tudsz pizzatésztát készíteni, az pl. tökéletes lángosnak is - tán egy picit lágyabbra készítsd!

2017.07.10. 21:22:51

@Andrass9: "tán egy picit lágyabbra készítsd!"
Érzem, hogy itt a titok valahol, de nem vagyok közelebb hozzá! :)
Pontosan azt a lángost keresem, amit 35 éve Bükkszéken csináltak a strandnál. Tuttira nem volt krumplis. Tudom, és figyelembe veszem a megkopott emlékek torzító hatását... :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.10. 21:38:58

@pizzaszeletvágó: "Ebből az információból, ami itt van, nem lehet lángost sütni.

Miért? Nincs liszted, sód, langyos vized és élesztőd? Küldjük ami hiányzik.;D

Ha keményebbre hagyod a tésztát, akkor nehezebben kel, és sűrübb-szívósabb amikor kisül. Innen mi a probléma?
Menj el egy lángosütőhöz és amíg a sorban várakozol, figyeld meg milyen lágyságú tésztával dolgozik.

2017.07.10. 21:51:34

@látjátok feleim szümtükkel: te sem segítettél... de erről eszembe jut egy sztori, Mátraházán a nagy parkolóban van egy lángosos bódé, kb. 40 évig ugyanaz a pár sütötte ott a lángost (szerdán szünnap, hányszor megszívtam, te jó ég...) de elfáradtak, megöregedtek. Ezért pár éve, talán 5 éve, átadták az üzletet másnak. Én mit sem sejtve akkor, szokás szerint bevásároltam, vittem nagy örömmel, ÉS az a lángos volt pontosan olyan szar és kemény, mint amit én mostanában sütöttem, hogy a kukában végezte az is, ez is. Na, holnap pont arra visz az utam, ráadásul kedd, kifigyelem, hogy ugyanazok-e, akik elbaxták a mátraházai lángost, avagy fejlődtek-e valamit. Ha jó a lángosuk, akkor ők már tudják az utat, amit nekem is be kell járnom. :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.10. 22:03:01

@pizzaszeletvágó: Ha nem volna ez a hőség, meg lenne elegendő olajam, bizisten nekiállnék, hogy dokumentáljam neked. Krumpli nélkül!

2017.07.10. 22:09:49

@Andrass9: az bizony jó lenne, ám a tészta állaga, és az érdekében elkövetett mozdulatsorok nem képen, hanem videón látszanának jól. :)
Mindegy, tudom, gyakorolnom kell...nincs más út.

Dikusz 2017.07.10. 22:38:55

@pizzaszeletvágó: először azt hittem, a Mátraháza-Sástói kempingre gondolsz. Pár évvel ezelőtt mentünk Parádfürdőre. Szeptember végefelé volt, a kemping már nem volt nyitva. Van ott a parkolóban egy étterem, előtte egy kis bódé, ki volt írva rá, hogy lángos kapható, gondoltuk eszünk egyet, bár ne tettük volna. Egyszerűen ehetetlen volt. Lángosporból készítették, olyan volt mintha gipszet ettünk volna. Ha ehhez hasonlítok bármilyen félresikerült lángost, az maga lehet a csoda...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.11. 00:21:06

Panaszra semmi okom! Este óta 20mm eső leesett - végre belocsolta a kertet. Úgy nézem, van még benne 2-3 mm, de már elmegyek aludni :)

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.11. 05:30:34

@pizzaszeletvágó:

Nem étem mi a problémád, mit nem tudsz eltalálni.

Ha az ízzel van bajod, azt is magadnak kell kikísérletezni. Szerény véleményem szerint burgonyalisztet kell tenned a tésztába, hogy ne síma kenyér ízű legyen a lángosod, a mennyiséget kíséretezd ki. Persze lehetne tört burgonyát is, de te nem vagy a burgonyák szakértője ( eddig nem jelezted ebbéli szakértelmed ), nehéz lesz eltalálnod a megfelelő fajtát.;D
Van valahol egy réges-régi lángos receptem, ha a kezembe kerül, akkor közkincsé teszem. De - sajnos - már rengeteg a recept, és sok a szakácskönyv is, nem lesz könnyű előkeresni.

Dikusz 2017.07.11. 08:29:09

@Andrass9: drukkoltam nektek kerteseknek, hogy arrafelé is essen az eső:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.11. 08:40:57

@Dikusz: Régen várt eső csak meglocsolt :)

2017.07.11. 21:30:50

@látjátok feleim szümtükkel: ilyenkor Fülesnek érzem magam a Micimackóból, annyi körülöttem a meg nem értés...

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.11. 21:54:47

@pizzaszeletvágó:

Látod én belenyugodtam már régen, hogy nem tudok pogácsát sütni. Ha a tészta jó, kifelejtem a sót, ha van benne só, akkor meg nem sikerül a tészta.Ha minden klappol, akkor meg túlsütöm és alig lehet megrágni. Ezért nagyon ritkán sütök pogácsát.

2017.07.11. 21:58:16

@Dikusz: Pár éve Sástó fel van tuningolva, télen is lehet bent fürdeni, ha jól sejtem, akkor ez még előtte volt, vagy már utána?

2017.07.11. 22:05:13

@látjátok feleim szümtükkel: de te tudod, hogy mit rontasz el, ha én tudnám az okát, hogy miért nem sikerül...

ez a rohadék mátraházai lángosos is zárva volt, reggel nyolc előtt és este nyolc után is, a fene vinné el... megint nem tudtam megtanulni, pedig mondtátok, hogy figyeljem meg :)))

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.11. 22:33:01

@pizzaszeletvágó:

Nincs a kezedben, nem is lesz sosem, kár erölködni. Ezért ne süss lángost, hagyd másra!:D

Topy 2017.07.13. 13:59:21

@pizzaszeletvágó: az a 35 éves lángos betonkemény lehet mostanra...
szerintem ne keresd tovább, vegyél inkább egy frisset! ;)

she_wolf 2017.07.19. 04:08:29

@Andrass9:
Ott a pont!
Mi ketten vagyunk, és mindig több a káposzta, mint amennyire szükségünk lenne, vágott fejet pedig nem veszek akkor sem, ha néhol és néha lehet kapni. Megcsinálom az egészet, a többlet pedig felcimkézve megy fagyasztóba.
Nem tudom mennyit volt a hűtőben Kumari káposztája, de úgy gondolom, hogy pár nap alatt nem lenne szabad megbukésodnia, vagy elindulnia.

Amin viszont ilyen témában megdöbbentem, az a párolt vöröskáposzta eltarthatósági ideje:O Az, amit libasült mellé, meg Karácsony környékén készít az ember, ecettel/borecettel, babérlevéllel, szemes borssal, miazmással.
Hetekig volt a hűtő egy eldugott sarkában, és fel voltam rá készülve, hogy akár valami ektoplazmává is válhatott ennyi idő alatt, de semmi ilyesmi! Egy életem egy halálom alapon belekóstoltam, és hibátlan volt! Nekem meg szemöldököm lett a tarkómon:D

she_wolf 2017.07.19. 04:26:40

A posztban leírt eledelt eltettem gyűjteménybe, meg fogom csinálni:)
Hölgyeket kérdeznék: nálatok előfordul, hogy a kaja mibenlétét firtató kérdésre az a válasz jön, hogy "tejbegríz"?
Mert ettől a választól csillagvizsgálós lesz a tekintetem nekem.
"-Szívem!
-Igen?
-Mi legyen ma a kaja?
-Tejbe..izé.
-Kaját, ételt mit főzzek, mit ennél szívesen?
-Tejbe..izét.
-Az nem felnőtt embernek való étel, hanem köztes nasi.
-Akkor is."

És anya nekiáll tejbe..izét készíteni. Tálalok a hős és erős férfinak, én meg túrok valami melegíthető KAJÁT a fagyasztóból. Magamnak.

@pizzaszeletvágó:
Az öntöttvas edény nálam is játszik elég gyakran, tejberizs esetén is. Anyósomtól örököltem egy készletet, nagyon szeretem, és a bickónak is jót tesz:)
A tejberizst eddig "horváticásan" csináltam azzal a különbséggel, hogy miután a tejet ráöntöttem a rizsre és ízesítettem, az egész cucc bemegy a sütőbe tentikélni, és készre duzzad minden kavarászás nélkül.
Tovább tart némileg az elkészítése, de meghálálja:)

she_wolf 2017.07.19. 04:46:14

@látjátok feleim szümtükkel:
Mi egy felet vettünk a napokban, ízlett. Viszont nem értem, hogy mi a pék van most a lékeléssel? Szabad, nem szabad? Mert ha kérem hogy lélekjék meg (igen, még mindig szeretném megtudni, milyen tökre tettem szert dinnye álcában), akkor néznek rám, mint Noé a harmadik tevére hogy whatafakk, és higiénia, meg élelmiszerbiztonság, ugyanakkor rá van fóliázva a fél dinnyére a honi rovarvilág küldöttsége:(

Nálam az eperlekvár, és a meggybefőtt maradt el idén az ár miatt:(

(Egyébként pedig igen, elvileg lékelnie kellene az eladónak kérésre, csak éppen nem teszik, én meg ezen nem idegölöm fel magam.
Mert én nem rendelkezem a dinnyeguruk összes bölcsességével és tudásával abban a tekintetben, hogy dúrban, vagy mollban kell-e kongania annak a szerencsétlen gyümölcsnek. Egyet tudok: a szára lehetőleg ne legyen kenderkóc.)

Fenchurch68 2017.07.19. 09:30:13

@she_wolf: Én nem eszem a görögdinnyét (keresztallergizál a parlagfűvel), de idén eddig kettőt vettünk, és a végfelhasználók szerint nagyon jó volt mindkettő. Édesem nem hajlandó fél dinnyét venni, úgyhogy egyedül kell megbirkóznia a tízkilóssal is.
Sajnos szerintem nincs varázsmódszer, kongathatod, attól még lehet akármilyen. Nekünk csak az jött be, hogy lehetőleg mindig ugyanattól vesszük a piacon, aki már évek óta bevált.

A sárgadinnyét viszont imádom, idén háromból három tökízű volt, az egyik legalább kicsit édeskés, azt belefőztem gyümölcslevesbe :(

Topy 2017.07.19. 09:40:48

@she_wolf: rádióban hallgattam egy termesztőt, ő azt mondta, hogy a kongásból csak az derül ki, hogy szakadt-e a dinnye; ha igen, akkor már késé, túlérett - kivéve, ha épp olyanok voltak a csapadékviszonyok, hogy attól szakadt meg - úgyhogy szerinte a kongásból semmire sem lehet következtetni
leginkább a színét emelte ki (sötét, köntrasztos legyen), meg a foltot az alján, ami szerinte sárgásan az igazi és nagy legyen a kontraszt a sötét héjjal

egyszer egy másik termesztő meg azt mondta, hogy ha az ember megvágja a szárát és a tápcsatornák zártak, akkor a dinnye érett; ellenben azt is hozzátette, hogy szerinte egy árus se díjazná, ha az ember nekiállna bicskával matatni a dinnyék közt - szerintem jó a sejtése :)

she_wolf 2017.07.19. 15:27:45

@Fenchurch68:
Nálunk szerencsére játszik minden gyümölcs, csak szerencsétlen mórabórát szoktam elpasszolni a szomszédoknak:)
Van egy ilyen fánk, de valahogy még semmi épeszűt nem tudtam kitalálni rá:(
A sárgadinnye illatától be tudok zsongani:D

she_wolf 2017.07.19. 15:31:47

@Topy:
No ugye?:) Ha szaki mondja, akkor biztos így van. Én meg lutrizok, vagy bejön, vagy nem. Ha nem, akkor sincs veszve túl sok, mert az ikernéni odaadja a jószágnak, én meg kapok cserébe tojást amikor kell. Rendszeresen barterezük a nénivel:)

Fenchurch68 2017.07.19. 18:00:54

@she_wolf: Na, ezt ki kellett gugliznom, de hamar rájöttem, hogy a fosókára gondolsz. Exanyósom szuper lekvárt főzött belőle, csak mindig hozzátettünk kb. 1/4-nyi drágább gyümölcsöt - eper, málna, ribizli.

she_wolf 2017.07.20. 06:14:24

@Fenchurch68:
Magát a növényt kedvelem, egy laza lombozatú fácska, és a virágának nagyon kellemes, enyhe illata van. Érdekes, de a madaram szereti , és "húst" még soha nem találtam a gyümölcsben, pedig nálam nem jellemző a permetezés, miazmás.
Nem egy uralkodó darab, de szoliterként is megállná a helyét.
De a gyümölcse nekem nem jön be, ezért nem szórakozom azzal, hogy készítsek belőle valamit.
Majd a haver! Az főz belőle. Pálinkát:)
De van vele tervem, szomorú. Ha nekiveselkedünk végre a kertrendezésnek, akkor ez megy, és a talaj előkészítése után (ha ez szükséges) japán juhar kerül a helyére.
Nem értek a gyümölcsfákhoz, pedig némi meggyet el bírnék viselni. Diófák vannak, 3 is, és különböző fajtájú diókat teremnek. Azoktól nem válok meg;)

Fenchurch68 2017.07.20. 12:43:45

@she_wolf: Én se értek a gyümölcsfákhoz, viszont mikor a kertet csináltuk, elmentem a kertészetbe, és egy idősebb kertész bácsi javaslatára vettem egy meggy-csemetét. Az első évben három szem termett rajta, legalább nem veszett össze a három gyerek :) A harmadik évben már tíz kiló fölött. Az utolsó évben, mikor ott laktam, ötvenvalahány kilót főztünk be/fagyasztottunk le exanyóssal, ehhez hozzájön még az, amit menet közben csak úgy leettünk kilószámra.
Ez úgynevezett cseresznyemeggy, a "normál" meggynél édesebb gyümölccsel.
(Én jobban élveztem a gyönyörű tavaszi virágzását, mint mikor ötven kiló meggyet kellett kézzel kimagozni...)

she_wolf 2017.07.20. 13:22:33

@Fenchurch68:
No igen, van vele meló:) De mindegyikkel. Nagyon szeretem a gyümölcsöket, és a hazait, idényben. Gyerekkoromban mindig kertes házban éltem, és volt konyhakert, sokat melóztunk benne, szerettem. Anyósoméknak nyaralójuk volt, ott veteményes nem, csak gyümölcsfák voltak: kajszi, és különböző cseresznyék.
A házasságkötésünk után kiköltöztünk Budapestről a 3 és feledik emeletről az agglomerációba. Azóta itt élünk, és tényleg nagyon szeretnék meggyfát:) Imádom a meggyet, és több gyümölcsfa nem nagyon játszana, mert kicsi a telek, a diókról pedig nem mondok le.
Úgyhogy maradnak az ismerős beszerzési források, néha boltok:)

2017.07.20. 14:41:58

@she_wolf: Most lehet, hogy hülyeséget mondok, mert nem értek én igazán tudományosan a gyümölcsoltáshoz. Nem baj, majd "szümtükkel" jól ellátja a bajomat, ha butaságot fecsegek. Tehát az jutott eszembe, hogy nem lehetne-e átoltani azt a mirabolánt (mórabórát, mirabellát) valami jóféle meggy oltóvesszővel?! A mórabóra alany rendkívül erős, életképes alany, ezt tudjuk, de rá lehet-e vajon venni, hogy meggyet teremjen?
Nekem volt egy vörösszilvám, ami mórabóra lehetett gyökér korában, mert a szilvafa már rég kiment, de ahonnan nem kapálom ki, ott mórabóra nő, a régi tő körül, mint máshol a csalán. A tuja sorból 2 éve vágtam ki a vadon hajtó mórabórát, de már megint 3 méter magas. Ha tudsz, kérdezz meg egy szakembert, lehet egyszerűbb, mint kitúrni a mostani fát és valami gyenge meggyet ültetni. A mórabórád már érzi a helyét, a helyén van gyökerestől! Én például csak szenvedek a meggyfáimmal, amiket sajmeggy alapon tudok megvenni, ebben a kötött földben nem akar nőni se.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.07.20. 16:00:05

@pizzaszeletvágó: Ha tényleg érdekel, nekem van egy olyan meggyfám, ami akár egy hónapig is megtartja az érett gyümölcsöt. Nem potyog le, nem moníliás (soha nem permeteztem), cserébe viszont sarjhajtásról szaporítható. A termése finom, üvegszerű, de nem igazán édes. Több éve meggyszörp készül belőle, a maradék húsából meg dzsem.
A kertészünk hozta a papája telkéről :)

Fenchurch68 2017.07.20. 16:38:12

@pizzaszeletvágó: Vagy esetleg valami tisztességes szilvát ráoltani? Nem értek hozzá, csak kérdezem.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.20. 16:42:16

@pizzaszeletvágó:

Hát mirabora nem tudommifene, de nyirabolába nagyon jól lehet csonthéjast oltani, jó alany.

Egyébként a nagy mórabórát be kell oltatni magasan ( pl. akár több fél meggyel is ), és néhány év múlva jól fog teremni a nemes gyümölcs, csak a tősarjakat kell majd folyamatosan írtani.

2017.07.20. 21:40:30

@látjátok feleim szümtükkel: na, akkor nem is mondtam hülyeséget?
Te jó ég, mennyi neve van ennek: nyirabola, ezt nem ismertem. A lórabóra már ismerősebb, de ugye érted, ez mind ugyanaz. Igaz, a sárgánál sokkal gusztusosabb kék, kékesvörös színben is létezik, de én is jórészt a sárga termésűt látom.

Végül is nem én akarok ráoltani, csak @she_wolf: -nak szólt egy ötlet.

she_wolf 2017.07.20. 21:59:43

Köszönöm szépen mindenkinek, mert akkor lehet, hogy mégsem kell gyilkolászni, hanem barátságosan is megoldható?:)
No de akkor hova teszem a japán juhart? Mert az meg nekem az évszakváltás gyönyörűségét szimbolizálja, meg különben is szép, no!:D
Az előkertben van egy nyigi-nyaga, marha ronda és Elműs szempontból nem éppen jól elhelyezett fenyőnk (elődünk ültette), ami az északnyugati ablak (hálószoba) előtt terpeszkedik. Lehet, hogy annak a helyére?
Ezt viszont jól meg kell gondolni, mert az egy stratégiai fenyő, nem ám csak úgy áll ottan, dologtalanul! Fogja a szelet, de árnyékol, viszont imádnak a rigók, cinkék dekkolni rajta.
Erre még alszom párat....

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.20. 23:24:33

@she_wolf:

Szerintem aludd el azt a juhart. A nagy fa haszno, és mire a juharod akkora lesz, te már hol leszel?
Szomszéd házat eladták és az új tulaj első dolga volt a közel 30 éves fenyőket kirángattatni tövestől. Mentek a tuják is. Nálunk a lakás 4-5 fokkal melegebb, mint egy évvel ezelőtt, náluk meg dögmeleg van, és már tudja mekkora hibát vétett. Mire nagy lombos fái lesznek, amelyek védik a házát, eltelik vagy 10 év. Főleg ha lassan növő fákat ültet.

she_wolf 2017.07.21. 00:58:05

@látjátok feleim szümtükkel:
Nemtom:) Pont az benne a jó, hogy lassan nő. A hálószobai ablak előtt jobb helye lenne, mint a mórabóra helyén. Káprázatos színei vannak, lombhullató, úgyhogy ha a legfőbb kívánságaimat összegyűjtöm, akkor tökéletesen megfelelne nekem. Kérdés, hogy én megfelelnék-e neki?
A fenyő talán annyiból jobb, hogy tényleg szélfogó, viszont az ablakon nem nagyon látok ki miatta, mert abban megakadályoz, és értelemszerűen sötétít is télen-nyáron. A hőmérséklet szempontjából túl sokat nem számít az sem, ha semmi nincs az ablak előtt, mert jól szigetelt a fal.
Szóval tényleg nemtom, és pillanatnyilag ez nem is rögtön megoldandó feladat:)

she_wolf 2017.07.21. 01:00:42

Viszont bocsánat az osztályidegen offért!:) Azt nem tudom, hogy gyümölcsfa esetleg mi jöhetne szóba, ami nem ezer méter magas, és szereti a nyugati fekvést (hogy "on" is legyek)?

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 08:55:07

@she_wolf:

Mondjuk egy oszlopos alma esetleg, amizt az abak előtt a megfelelő magasságig jobbra-balra karoska kéne kialakítani. Azért konzultálni kéne kertésszel.

Mellesleg meg olvasd el, hogy fölül a zöld sávban mit írt a bloggazda, ha jól látom azt, blogkocsma.

Egy blogkocsmában minden helyén való, a köpködés, meg a kések dobálása is, a gyümölcsfákról nem is beszélve. Hiszen az élet is egy kocsma, van benne minden. Aki ezt nem bírja, az otthon marad, és ott köpköd.:D

she_wolf 2017.07.21. 10:19:29

@látjátok feleim szümtükkel:
Kertész mindenképpen kell, azt tudom:)
Én gyökkettő vagyok az ilyesmihez, férjuram is inkább műszakis, mint zöld kezű, meg ismeretségi körben van is kertészeti tudor. Ő tanácsolta nekünk, hogyha szépet és virágosat akarunk, akkor vegyünk gránátalmát:)
Jártunkban-keltünkben egy kertészeti árudában megláttam egy kis venyigét, volt néhány levele, és ilyen kis hülye barnáspiros bogyókái.
Kérdem a szakit, hogy ez mi ez? Aszongya, hogy telt virágú gránátalma. Rengeteg sok virágszirma van, ezért cserébe nem hoz gyümölcsöt(?). Lecsaptunk rá, és nagyon meghálálja a neki tetsző helyet, mert minden évben rengeteg virága van:) Ha akkor tudom mindazt a gránátalmáról amit most tudok, inkább termőt veszek virág helyett:)
Természetesen lehet, hogy most oltári nagy butaságokat írtam, de innen is látható, hogy én csak a szüreteléshez értek -ami a gyümölcsöket illeti:D
Egyébként a miénk is ilyen szépséges:
hobbikert.hu/magazin/igy-viruljon-granatalma-a-kertemben.html

2017.07.21. 10:52:52

@she_wolf: én úgy nézem többet ér ez virágként, mint termésként!

@látjátok feleim szümtükkel: nekem még mindig nem küldtél képet arról az oszlopos almáról!

Topy 2017.07.21. 11:28:48

@she_wolf: a cikk alján szereplő egyed meg valami gyalázatos helyen nő, a Fóti út szélén
mondjuk az feltűnt, hogy a cikk 2014 tavaszi, a 2014 júniusi streetview képen meg már nincs rajta:

https://www.google.hu/maps/@47.5739665,19.1004273,3a,75y,183.66h,81.79t/data=!3m7!1e1!3m5!1s3IZg75AOMAlLuiARFA5M_Q!2e0!5s20140601T000000!7i13312!8i6656?hl=hu

ellenben a 2012-es képen még ott van:

https://www.google.hu/maps/@47.5739852,19.1004398,3a,75y,183.66h,81.79t/data=!3m7!1e1!3m5!1sB-SCVYA54rrNrIuxcJFhrg!2e0!5s20120201T000000!7i13312!8i6656?hl=hu

ezek szerint mégsem volt annyira jó helyen szegény fácska :(

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 12:14:25

@pizzaszeletvágó:

Küldtem, ketőtt is, 11-én. Ja, nem csak az almáról.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 12:22:26

@Topy: @she_wolf:

Én magról neveltem gránátalma töveket, és kb. négy éve teremnek is. Illetve 3 évben volt rajta termés, idén nem lesz, mert tövig fagytak, még a zát helyen teleltetett edényes is ( igaz, hogy a februári nagy hideg szél befútt a zárt hely résnyi ablakán, de az elég is volt. 7 bokorból csak egynek maradt magas szára, a többi tövig fagyott.
Kb. 10 éve ültettem ki őket, nem itt ahol lakunk, hanem egy kissé nyugatabbra, de az ország legmelegebb vidékén. Itt nálunk ahol lakunk, minden évben tövig fagyott, ezért vittük el. Ott most a korai cseresznyének már nincs levele. Akkora az aszály.

A tavalyi gránátalmákból szirupot főztem, nem lett sok, mert tavaly kicsik voltak az almák, és nem is értek be úgy, mint 2015-ben, akkor nagyon jó ízük volt. Olyan, mint amikor az ember bármely gyümölcsöt éretten veszi le a fájáról.

Egybként szép ez a dísz gránátalma.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 12:27:57

@she_wolf:

ja, egyébként ha a fenyőtől elfér, akkor egy őszibarack jól tudná magát érezni, akár egy piroshúsú is. Ez befőttnek nagyon finom. Az ősszibarackot lehet formázni akkorára, hogy kilásss tőle az ablakon, és elég jól bírják a hideget is. Tavasszal a legszebb fa amikor virágzik.
A most jött őszi katalógusban már vannak oszlopos és törpe gyümölcsfák is. Nekem egy törpe sárga ringlóm van, ami nem kerek, hanem hosszúkás és mézédes, nem nő csak 10 centit évente.

she_wolf 2017.07.21. 12:29:44

@pizzaszeletvágó:
Ami azt illeti, engem elsősorban a magja érdekelne:)
A gyümölcsét egyébként még soha nem kóstoltam, pedig lehet kapni, nagybótokban találkoztam már vele.

@Topy:
A miénk most virágzik, nagyon szép:) Lövök róla képet, és majd felteszem. Egyébként a most linkelt cikkből (meg úgy általában) nekem az jön le, hogy kicsit kényeske növény, ehhez képest nálunk abszolut ridegtartásban van.
Se nem metszem, se nem rágják kártevők, még vizet is csak annyit kap, amennyi hull a felhőkből.
Kivételesen, hosszantartó meleg és extrém száraz időben szoktunk locsolni.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 12:33:01

Érdekes dolgot figyeltem meg. Volt/van egy fügebokrunk, 5-6 karvastagságú, tőből nőtt ággal, és csak egy hajtott ki, de az majdnem a tetejéig megfakadt.
Az edényes fügén már érnek a gyümölcsök.
Viszont nekem is kéne segítség. Van 4 datolyaszilvám két kertben kettő-kettő. Mind a két helyen dugig voltak virággal, szépen nőttek a bogyók, és már alig van 10-15 egy-egy fán, dió nagyságú méretben lerúgja. Mostanában amit ketté vágtam, már belül kezdett sárgállani. Nem találok rá a neten magyarázatot. Valaki tudja miért?

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.21. 12:34:55

@she_wolf:

Ha a gránátalmáról beszélsz,akkor annak a magja a gyümölcse. Hiedelmekkel ellentétben nem nehéz szétszedni.

she_wolf 2017.07.22. 09:44:42

@látjátok feleim szümtükkel:
Mint írtam, nem igazán vagyok topon számomra ismeretlen dolgokban, ilyen pl. a gyümölcsfákkal való foglalatosság, és az olyan gyümölcsök, amikhez még nem volt szerencsém.
Ahogy olvastam, a gránátalma magköpenye a finomságos, ehető, és rendkívül jótékony hatásokkal bíró rész, és amit ez a köpeny körülölel, az maga a mag.
No engem ez a mag érdekelne igazándiból azzal együtt, hogy a magköpeny meg nagyon finom állítólag, és nagyon egészséges is:)

A gyümölcsfa átoltásáról olvasgattam, de ez nekem óhéber, mert az alapismeretem is a nullát közelíti.
Ami az előkertet illeti, az ugye a ház előtt van, északnyugati irányban. Abban a részben ilyenek vannak, hogy aranyvessző sövény (már bánom, de tavasszal felvidít), gyöngyvirág (jó sok), kerítésen borostyán, a fenyő alatt erdei páfrány (több tő), a fenyő -ugye!-, és némi tiszafa kezdemény (1 méter körüliek), amit a madarak ültettek.
(Gondolom hálából, mert nálunk macska nincs, a kutyák pedig nem mehetnek előre, így a madarak háborítatlanul lehetnek elöl.)
Szóval ide szerintem inkább egy díszitő jellegű fa illenék, mint gyümölcs.
(Rohaggyonmeg a zönkori, lenyúlták a hátsó kertünk egyharmadát, hogy a radai rosseb...)

2017.07.22. 11:31:29

@she_wolf: Nagymamám utcai ablaka, az az egy, észak-északnyugat felé nézett, szépen gondozott virágoskert volt előtte, gyepszegéllyel, hortenziákkal, mindenféle egynyáriakkal, de a virágoskert közepén, a mértani középpontban volt egy őszibarack fa, valami nagyvirágú, korai fajta, talán Mayflower. Az őszibarack nem nő magasra, széles ugyan, de nem veszi ki a fényt maga alól. (ha gondozzák) Persze lényeges, hogy a ház ne vessen rá árnyékot, magas ház árnyéka nem jó a baracknak.
A radai rosseb témában:
Ugyanez a telek, amiről beszéltem, nagyszüleim nyilván bőven a háború előtt, saját kis kertészetükből összespórolt pénzükön vették. Kádár rendszerben utcát nyitottak a telken keresztül, felét elvették. Igaz, fizettek érte valamit, amiből jó messze egy hasonló méretű, kis kertet lehetett venni, de nem ez a baj, hanem, hogy az akkori építési szabályok miatt a telek nem maradhatott magántulajdonban, a megmaradt kis méret miatt, tanácsi tulajdonba került. Innentől nagyszüleim lakbért fizettek, majdnem 30 évig, abban a házban, amit saját maguk már egyszer megvettek, bérlők lettek. (!) Csak a rendszerváltás után, én mint unoka vásárolhattam vissza a házat. Nem kárpótlás, visszavásárlás.

she_wolf 2017.07.22. 12:39:24

@pizzaszeletvágó:
Nálunk azért nem lenne jó amit példának írtál, mert domboldal aljában lakunk. Az utcaszinten van a garázs, és fölötte a lakótér. Tehát az előkertbe ültetett növények csak délutántól kapnak napot. Gondolom, ezért hálásak a páfrányok, a gyöngyvirág. Mikor kiköltöztünk, az akkor ültetett és a napsütést igénylő hagymások is elsatnyultak fokozatosan.
Bezzeg az ibolya nő, mint a dudva:D

A telek egy cifra dolog volt. Az utcánkban lévő házak ikerházak (többnyire), és annak idején tanácsi lakásokként építették őket. Sasados terület volt, mint ahogy a fölöttünk lévő erdő nagy része is.
Amikor az önkormányzat felajánlotta a lakóknak hogy megvehetők a lakások, szinte mindenki élt a lehetőséggel, jutányos áron saját tulajdonba kerülhettek.
A Sasad maga kerítette el a telekhatárokat a saját mérése alapján. Később (jóval később!) kiderült, hogy hanyagok voltak, pontatlanul mértek. Ez nem lenne nagy baj, csakhogy hatalmas keveredés volt a papírok között, és nem tudom hogy korábban mi volt a helyzet az építési engedélyek feltételeivel.
Ugyanis engedéllyel bővítettünk (és az a helyzet, hogy a tulaj mondta, hogy van leverve egy karó, igazából az lenne a telekhatár, ezt egy ebben nagyon járatos barátja árulta el neki, hogy később ne érje váratlanul ha felszólítást kap a kerítés áthelyezésére), és vártuk hogy leteljen az a két vagy három év, amikor beadhatjuk az elbirtoklásra vonatkozó kérelmünket. Csak légy pottyant a levesbe, mert az erdőt (ami egyébként véderdő!) eladták, és már nem a mi utcánk az utolsó a lakóövezetben. Az új tulaj ugye kimérette, és megtalálta azt a hibát, amit annak idején elnagyvonalúskodott a Sasad.
Mi meg visszahúztuk a kerítést, mert ...mert. Mert tulajdonképpen mindenkinél ugyanez volt a helyzet, de magyarok közt összefogás? Hol élünk? Ja, Magyarországon:(
A poén csak az, hogy a jelenlegi telekméretre meg sem kaphattuk volna az akkor érvényben lévő jogszabályok szerint a bővítési engedélyt.
Úgyhogy valakik valamit valamikor, de azt rendesen!
No. Nagyjából ennyi:)
Hogy most mi van ilyesmi témában, azt nem biztos, hogy tudni akarom, mert ami itt megy önkormányzati szinten az valami elmebaj:(

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.22. 13:04:57

@she_wolf:

Keress rá a gugliban a tarka levelű japán fűz képekre. Szerintem ez szép lenne az ablakod alatt. Falucskámban az utóbbi években egészen divatos lett és nagyon jól mutat. Sajnos nekem már nincs hely neki.

she_wolf 2017.07.22. 13:24:08

@látjátok feleim szümtükkel:
Köszönöm a javaslatot!:) Szeretem a lombhullató, és leveleivel díszítő cserjéket, fákat, ezért is gondoltam a japán juharra, de természetesen más lehetőség is érdekel. Idén biztosan nem kerül sor a kertrendezésre, egyéb fontosabb, és nagyobb volumenű tennivalóink vannak, és nagyon szeretném már magunk mögött hagyni őket.
Korábban a liliomfa is felvetődött bennem, de az röppent is, mert nem tolerálja a meszet, és nálunk az előkert támfalai, a ház lábazata sóskútiból vannak, a terület pedig az előkert felé lejt.
Van még idő tervezgetni, és most az jutott eszembe, hogy a minap lomoláskor a kezembe akadt az első itteni "kerttervem":)
Na az sem ma volt, és ami lesz, annak köze nem lesz az egykori rajzomhoz:D
süti beállítások módosítása