Rendszeresen szerepel ez a fogás nálunk a csumiban, bár másképp készítik, mint az általam fellelt receptek írják. De mit is várjak ott, ahogy fagyasztott zöldborsót és konzerv gombát tesznek egy ételbe, mit aztán brassóiként tálalnak. Tulajdonképpen ez is majdnem olyan, csak egészen más. Szokás szerint mentem a saját fejem után, úgy készítettem, ahogy érzésem szerint kell. A krumpli épp kisül, mire a hús megpuhul.
Mindenesetre egyszerűen és főleg gyorsan elkészíthető, bőséges étel, ami így a kerti munka dandárjában nem egy utolsó dolog.
Hozzávalók:
- 80 dkg sovány hús (lehet sertéscomb vagy lapocka, én pulykacombból készítettem)
- 20 dkg füstölt kolbász
- 1 dl házi paradicsomlé
- 1 evőkanál édes paprikakrém (csípős is mehet bele)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 ek pirospaprika
- só
- bors
- 2 kg burgonya
- olaj a sütéshez
A pulykacombból kivágtam az inakat, a húst felkockáztam.
A felkarikázott kolbászt megpirítottam, majd félretettem.
A kolbászzsírban megpirítottam a hagymát.
Kicsit megpaprintottam, majd beletettem a húst és azt is lepirítottam.
Felöntöttem paradicsomlével, sóztam, borsoztam, beletettem a fokhagymát és a paprikakrémet.
Fedő alatt puhára pároltam, majd beletettem a kisült kolbászt is.
Pár percig együtt forraltam, míg a szaft besűrűsödött.
Mindeközben megtisztítottam két kiló krumplit és kisebb kockákra vágtam.
Bő olajban ropogósra sütöttem.
Végül összeforgattam a kisült krumplit és a "pörköltet".
Savanyú káposztával tálaltam. Kovászos uborka talán jobban illett volna hozzá, de éppen nem volt itthon egy darab sem.
Ahogy vártam, ízes, bőséges volt, nyugodtan túrhattam két napig a földet, legalább ételre nem volt gondom.