Nem éppen egy karácsonyi fogás, de remek lehet rántott hús mellé.
Minden kedves olvasónknak boldog karácsonyt kívánuk!
Ezt a salátát ettem már itthon is - bécsiszelet mellé - Budakeszin, de az igazit Bécsben, a Figlmüllernél találtam.
Borjúbécsit nem sütöttem, de a salátát megfõztem, hogy jó lesz a rántott borjúláb mellé. De azt se fejeztem még be, viszont a saláta igencsak fogytán van.
Nem bonyolult az elkészítése, csak jó alapanyagokat igényel:
- 75 dkg kiflikrumpli
- 5 dl jó húsleves, vagy egyéb alaplé
- 2 kisebb lilahagyma
- snidling, újhagyma (opcionális)
- 4 ek almaecet
- 4 ek olivaolaj
- 1 ek mustár
- 1 tk cukor
- 1 mokkáskanál õrölt fehérbors
- só szükség szerint
A krumplikat kiflikrumplinak árulták, de leginkább baguette méretûek voltak. Azért feltettem sós vízben fõni 30 percre. Ezalatt összekevertem a mustárt, ecetet, olajat, fehérborsot és a cukrot egy mélyebb tálkában. Felaprítottam a lilahagymát is kicsi kockákra.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A krumplit meghámoztam. Nyomokban tényleg hasonlított a kiflikrumplira ... Azon forrón felszeleteltem kb fél centi vastag karikákra, és a lilahagmával felváltva egy jénaiba rétegeztem. Amikor elfogyott, a felforralt alaplével felöntöttem, és lefedve félretettem kihülni. Ezalatt szépen beszívja a krumpli a húslevest - akár többet is tehettem volna hozzá!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A karikázás közben egy fél krumplinyit hozzáadtam a mustáros keverékhez, botmixerrel emulzióvá krémesítettem, majd ráöntöttem a kihült krumplira. Óvatosan átforgattam, hogy mindenhova jusson a mustáros krémbõl, és a húsleves felhigítsa valamennyire.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A hûtõbe költöztettem, hogy majd elõveszem az összeérett salátát, amint kész a borjúláb. Igenám, de közben jöttek vendégek is, akikkel meg kellett kóstoltatnom, meg én is rájártam. Már csak két adagnyi maradt, így gyorsan elkészítettem a fotót róla, mert ez túlságosan izlik, félõ, hogy már nem jut a húsnemû mellé ...
A mustáros krumplis lé csodás selymes bevonatot képezett a krumplin, a hagyma remekül hangsúlyos volt. Igazán megérte elkészíteni!
Legközelebb legalább 6 deci húslevest fogok használni, és a cukor is lehetne 2 teáskanálni.
(A két adagnyi még a hûtõben vár ...)