Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Nyakleves

2015.07.21. 07:00 Andrass9

Gárdonyi villámlátogatásunkon egy remek zöldséglevest ettünk finom lecsóval. Ezt a zöldséglevest próbáltam reprodukálni a minap.

24.jpg

Elõször egy könnyû csibelevesben gondolkodtam, de honnan vegyek én csibét errefelé? Még a csodahüttõ is csak "6 sárgacsirke nyak" csomaggal jutalmazta kutatásomat. Azt már el sem merem árulni, hogy ezeket a nyakakat a kutyának vett farhátról szedtem le...

Legyen hát ezzel a nyakkal felturbózva a zöldségleves.

  • 6 csirkenyak
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 gyökér
  • 3 szelet karaláb
  • 3 szelet zellergumó
  • 2 zellerszár
  • 1 kis vereshagyma
  • 7 szem parázskrumpli
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 csilipaprika
  • 2 ek kacsazsír
  • 1 mokkáskanálnyi pirospaprika
  • 10 szem feketebors
  • 1 kk biovegeta
  • 1 szelet gyömbér
  • 3 szál petrezselyemlevél

Mindent felkockáztam kicsire (a krumplit is), csak a fokhagyma maradt egyben. Hogy hagyma se panaszkodjon, a krumplit csak megkapirgáltam kicsit, hadd legyen "country style" (magyarul "falusias") a kedvéért.

10.jpg

A nyakakat megpirítottam/pároltam a kacsazsíron közepes lángon. Az biztos nem árthat a levesnek, ha van benne kis pirult fehérje is. Kitettem tányérra, majd az öregre vágott hagymát, a fokhagymát és a gyömbérszeletet dobtam a tottyosba. Beleszórtam a biovegetát (ami nem más, mint sok szárított zöldség és petrezselyem), meg a borsot is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A hagymát kicsit pároltam, majd az összes zöldséget belekevertem. A csilit se felejtettem el, és kis párolás után a pirospaprikát is hozzáadtam. Az a zellerszárnak látszó tárgy a petrezselyemgyökér teteje a petrezselyem szárával.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A nyakakat is az edénybe tettem, felöntöttem bő liternyi vízzel, majd kivonultam a teraszra az indukcióshoz, ahol 30 percig forraltam a legkisebb teljesítményen. A végén beleszórtam a felaprított petrezselyemlevelet is.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Már csak tálalni kellett.

23.jpg

Ez volt az elsõ tányérnyi, meg még kettõvel megettem. Hogy szó ne érje a ház elejit, a leszopogatott csontokat azonnal odaadtam a kutyának.

Tanulság: kicsit tovább kellene a nyakat párolni, akkor 10 perc fõzés is elegendõ lett volna, amivel a zöldségek roppanósak maradtak volna. No de majd legközelebb ...

El is jött a legközelebb!

Megfõztem ugyanezt a levest nyak nélkül, 10 perces forralással gárdonyi barátnénk útmutatásával.

30.jpg

Szinten minden fázis egyezett, kivéve, hogy a sárgarépát és a szárzellert késõbb tettem bele párolni, a szárzeller zöldjét viszont a petrezselyemmel együtt borítottam bele a levesbe. Ja, és krumpli már nem volt a spájzban.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg
35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

A vártnál kicsit csípõsebb lett, mert ez egy friss csili volt, de attól még lement három tányér belõle :)

39.jpg

A kutya viszont pórul járt, mert még leszopogatott nyakcsont se jutott neki ebből :(

38 komment

Címkék: hagyma fokhagyma gyömbér szárzeller sárgarépa kacsazsír gyökér zellergumó csilipaprika karaláb paprikacsuma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr507633016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2015.07.21. 07:18:46

Megfőzted ugyanazt a levest csirkenyak és krumpli nélkül.
András, az már nem ugyanaz a leves.

"Főúr, kérek egy limonádét citrom nélkül"

Egyébként én pulykanyakkal csinálom az ilyen vegyeszöldésglevest plusz zöldborsó meg karfiol.

És azzal a kutya is jobban jár.

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.21. 08:38:25

Jó kis levesek ezek, még hidegen is ehetők.
Én a húst/húsos aprólékot megpárolom a főzőedénybe úgy, hogy ráteszem a hagymákat ( mikor melyiket, van amikor fokhagymát és a vöröset is ), majd amikor már jól kifehéredett, akkor ráteszem az összevágott és lassabban fővő zödégeket, és azzal is párolom. Van amikor teszek rá pirospaprikát is, de nem mindig. Néha tésztát is főzök bele. Ettől mindig más, és soha nem lehet megunni.

medvedr 2015.07.21. 09:44:34

Nekem ezek nem tetszenek, a jó csontos nyakak kiegészítik a húslevest. Ez a nyakleves, olyan se nem zöldség se nem húsleves. Hát az én ízlésem már csak ilyen. Egyébként feketeöves ízlésterrorista vagyok, csak szólok a mihez tartás végett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.21. 10:11:52

@medvedr: Jó alkalom, hogy te is kapjál egy nyaklevest ... :)
Én mindenféle levest szeretek egy ideje. Szerintem fel kell hozzá nőni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.21. 10:12:59

@Vaczak2: Tévedés! Az első leveshez adtam a nyakat és a krumplit pluszban, ezért is azonos a kettő :)

Topy 2015.07.21. 10:32:18

@Andrass9: már megint kisemmizted azt a szegény négylábút! ;)

Fenchurch68 2015.07.21. 11:40:49

Mind a kettő jöhet. Én se szeretek egy étel kétszer ugyanúgy megfőzni, na jó, vannak kivételek, pl. lecsó. Meg a kelkáposztafőzelék, ember mondta, hogy azzal inkább ne variáljak :)
Ma épp lecsó lesz, délután meg jönnek a lányok, úgyhogy be van dagasztva a pizzatészta egy kiló lisztből. Mondták, hogy már a vonathoz is vigyek belőle.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.21. 12:02:59

Köszönök szépen!
Jó ez a leveske. Édesanyám mindig főzött valami húsfélét - ha mást nem, farhátat - a zöldséglevesbe, tartalmasabb lett tőle. Mostanában sajnos kihagyom.
@Fenchurch68: A mozdonyon akarják megsütni? :D
Megvolt a mai kerti munka első része. Rendesen elszúrtam. Reggel lustálkodtam kicsit a viszonylagos hűvösben, későn mentem le, fél tízkor feladtam, kutya meleg lett addigra. Holnap hajnalban megyek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.21. 13:27:31

kifejezett nyaklevest nem nagyon foztunk, de ha igen, akkor kacsa vagy libanyak
ami nem jelenti azt hogy nem szeretem a csirkenyakat
a nyaka es a zuzaja az mindig az en jussom volt a levesbol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.21. 13:30:15

@Fenchurch68: en cask standard Magyar eteleket fozok itthon es cask rimankodok, hogy sikeruljon ugyanugy mint amikor tenyleg jol sikerult
szoval egy lecson csirkeporkolton, gulyason rantott huson makos tesztan nem varialok
mer minek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.21. 13:32:20

@Fenchurch68: jut eszembe, estere osszedobok egy lecsot

vörösbor(de)minőségi 2015.07.21. 13:44:24

becsifekete.blog.hu/2015/07/20/eldugott_oazis

van itt sok kertészkedő kocsmatag..hátha valaki arra jár és kiváncsi lenne erre

Fenchurch68 2015.07.21. 13:52:41

@Waka: Jó ötlet, tárcsán már sütöttem naan lepényt, a mozdonyos pizza se lehet rossz. Bár amilyen idő most van, simán csak kitesszük kicsit a napra, és kész.
Hedonista havaj lesz, kimegyünk eléjük a vonathoz, útközben megeszik a pizzát, és egyenesen a tóra megyünk pancsolni :)

medvedr 2015.07.21. 14:34:08

@Andrass9: Felnőni minek, időpazarlás az. Mindenesetre kitérek a nyaklevesek elől, bár egy két kacsanyakat ugrasztok még a marhahúslevesbe is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.21. 14:47:53

@medvedr: A kacsanyak egy nagyságrenddel jobb kategória, már ami a hozzáadott értéket illeti. Azt már esetleg lehet "poflevesnek" is hívni? :)
Felnőni nem jó, de az majd mindenkivel megtörténik...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.21. 14:49:33

@vörösbor(de)minőségi: Klassz kert, tényleg!
Suszter hozott időnként linket egy blogrol, ami a NY-i kerteket bújta.

A fickó 2015.07.21. 16:01:49

A legkirályabb, az ahogy a tehén kukucskál a tányár mögül.:D

... én ilyenkor (ebben a melegben) a jó öreg andalúz gazpacho-t nyomom. Nagy mennyiségben, igaz nem felmosóvödörben készítem, mint Floyd - hehe.

www.youtube.com/watch?v=QgVlEmSghFc

Ilyenkor, már minden van hozzá jó minőségben és olcsón, kivéve az olíva, mert az a legdrágább eleme, azon nem is szabad spórolni.

... és most készült el a kovászolt káposztám is - szokás szerint kiváló lett. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.21. 16:41:05

@A fickó: Nekem még várnom kell bő egy hetet, hogy megérjen valamennyi paradicsom hozzá. Uborka, paprika, jalapeno már van érett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.21. 17:12:54

@Andrass9: Nem várok! Találtam itthon paradicsomot.
A tehénke szólt a tányér mögül :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.21. 19:46:49

nem varok holnapig, jo ha kibirom fel hatig

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.07.22. 09:16:28

Én hasonló nyaklevest libanyakból szoktam.

A kacsanyakból pedig kubai levest főzök. Itt a Compay Segundo bácsi levesében a csirkenyakat cseréltem le a jóval olvasmányosabb kacsanyakra.

Régen gyakran használtunk pulykanyakat. Aztán egyszer láttam egy pulykaistállót, ahol elromlott nyáron a nagy ventilátor. A madarak teljesen eláztak az izzadságtól, már jött is az állatorvos és nyomta az antibiotikumot, megelőzendő a tömeges pusztulást... A pulyka termelésben túl sok gyógyszer fogy... :-((

Topy 2015.07.22. 09:59:38

@PO: ahogy az egyik rokon pulykatenyésztéssel foglalkozó ismerőse mondta: a pulyka a nap huszonnégy órájában azzal van elfoglalva, hogy hogyan pusztuljon el :(
rosszul viseli az ipari körülményeket

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.22. 12:03:58

Köszönök szépen!
Megvolt a ma délelőtti kerti mulatság is. Szőlő tetejelve, előkészítettem holnapra a kerekrépa meg a pak choi helyét, vetek egy kis kései karalábét is, remélem megjön rá az eső. Most sül a kenyér, a konyhában 35 fok van árnyékban. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.22. 14:53:26

teljesen pulykaellenes vagyok
mar eleve, hogy nez ki?
aze' a kacsa meg a liba mennyivel elegansabb
naugye
a vadpulyka meg fortelem
itt jarkalnak a parkban
semi gusztusom nem lenne megenni

Fenchurch68 2015.07.22. 18:07:56

A lányok ma a tegnapi pizzát ették, vacsorára meg gyros lesz, kivételesen nem voltam hajlandó pitát sütni, úgyhogy az bolti. De előtte még egy gyors csobbanás :)
Azért elfogyott ma egy görög, és két sárgadinnye.
Az emberem meg kapott ma egy láda sárgabarackot, két üveg mézet meg egy vaddisznócombot ajándékba. Mit csináljak a vaddisznócombbal? (A barack meg a méz nem probléma, azt megoldom.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.22. 19:41:53

@Waka: Te se vagy komplett! Ilyenkor kenyeret sütni ... :) Ezért is "főztem" gazpachot.
Én nem szívesen vetek káposztaféléket, mert állandóan tele vannak a liszteskével (üvegházi molytetű). Különösen a karaláb hajlamos fehérbe borulni tőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.22. 19:43:42

@hagyma: Én is egy alkalomra korlátozom az éves fogyasztásomat pulykából: Hálaadás napjára. Akkor sem izlik, de ez 27 éves hagyomány, és nekem kell a pulykát felszeletelni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.22. 19:45:04

@Fenchurch68: Én megsütném egyben, de ebben a hőségben ... Inkább fagyaszd le egy hűvösebb napra.

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.22. 19:55:00

@Fenchurch68:

Küld el nekem, én majd tudom mit csináljak vele.:D

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.22. 19:58:22

Gondolom nem sokan ettek még kandisznó húst. Valamikor a régen, amikor még nem a multik áruták a húst, volt hozzá szerencsém, de az valami förtelem. A pulyka hús nekem egy kicsit azt hoza elő. No nem a mell színhús, hanem azok a részek, ahol van rajta egy kis zsiradék. Nem is sok járt még a konyhánkban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.22. 23:02:06

@Andrass9: :)
Tavasszal akciós volt a liszt, vettem egy rakattal. Lassan határidős, el kell kezdeni felhasználni. Sokkal melegebb nem lett tőle, a konyhában 34, a szobában 32. Épp jó.
A káposzták esetében reménykedem, hogy lesz némi eső, olyankor nem támadnak annyira a bogarak. Nálunk főleg a földibolha pusztít, az első adag pak choi-t lukasra rágták, fel is magzott, mire megnőtt volna.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.23. 04:41:52

@Andrass9: ez nalunk is igy van
es akkor jol is esik
raadasul remek koreteket es tolteleket csinal a nejem hozza
halaadaskor boldogan fogyasztjuk, igyekszunk babypulykat venni
azutan pulyka 1 evre letudva

Fenchurch68 2015.07.23. 08:41:39

@Andrass9: Már le volt fagyasztva, aztán órákat hurcolászta az autóban, a visszafagyasztás nem opció sajnos.
Azt találtam ki, hogy bekentem egy mustáros-olajos-kakukkfüves kencével, ebben ellesz estig - nem merem holnapig tartogatni - aztán megtűzdelem egy kis szalonnával. Áfonyalekvár van, krokettet most nem fogok sütögetni, megy mellé krumpli, zöldségek meg gomba, legalább vega leányka is tud mit enni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.23. 13:38:35

@Topy: Nagyon jó! Mindig is tetszett Hajni stílusa! Köszi.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.23. 13:39:58

@Fenchurch68: Az a kence jót tesz neki. A kerítés pedig tényleg szabadonválasztott :)

Fenchurch68 2015.07.23. 13:51:04

@Andrass9: Estére kiderül. Nem vagyok az a white fence típus, úgyhogy inkább sült krumpli.
süti beállítások módosítása