Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Ángádzsábur II.

2013.06.20. 07:00 süllőcske

"Én, aláírt ángádsábur, ki churuttal és kövír huslivel vagyok készítve, fia vagyok tekintetes fadrazatt, nagy fülekkel ellátatt, tekinturával tültütt pirahi úrnak."

Gyergyószentmiklóson, és más, örmények lakta helyeken ünnepi étel volt ez a churuttal dúsított, töltött derelyékkel díszített húsleves. Akár Karácsony, Világosító Szent Gergely ünnepe, vagy vasárnap, asztalról nem hiányozhatott. De ették mindig, ha módjuk volt az elmélyült asztalhoz ülésre, került alapanyag és idő a türelmet igénylő elkészítéshez.

Vándorló eleik a húslevest  az elálló churuttal erősítették és szárított húsporból készítették a tölteléket, gombócot. Kerülhetett belé frissen szedett, vagy szintén szárított zöldfüszer, gomba. Végleges szálláshelyeiken ezt az ételt  csodásan kifinomulttá tették, a világ nagy leveseinek sorába emelve.

Miután megbírkóztam a churuttal. belevágtam magam is a főzésbe.

Az alapállás itt is egy klasszikus húsleves, mely készülhet marha,vagy juh és kecskehúsból is. Én marhahúslevest főztem a szokásos módon.

P1190370.JPG

Gerinc, farok, velőscsont, hátszín, zöldségek. A hátszín a töltelék megfelelő állagáért lesz felelős.

P1190380.JPG

P1190383.JPG

Az elemeket kiemeltem, a levet rendberaktam.

Lehet kezdeni a tészta töltelékét. A hátszín egy darabját finomra vágtam, csakúgy, mint a főtt húsok finom, zamatos részeit, hozzáadtam a hidegen aprított csontvelőt. Só, bors, frissen szedett majoránna és stílszerűen erdélyi vadmajoránna került még bele.

P1190401.JPG

P1190402.JPG

Bekeverve, jól tapadó, aránylag zsíros masszát kaptam, amely már így is csodásan illatozott.

Most jöhet az ángáds, ami maga a derelye. Nevezik az ételt füllevesnek is, erről a tortellinire nagyon hasonlító aprócska tésztáról. Ehhez sima levestésztát nyújtottam, nem nagyon vékonyra, mert a töltésnél még formázzuk, esetleg túlvékonyodhat, kiszakad. 3x3 centis négyzetekre vágtam. Egyes leírásokban 2x2 szerepel.(Te Jóisten, nagyon kicsi) Miután kisilabizáltam, hogy hajtsam, kezdtem a gyártást. És itt elérkeztem a mélypontomhoz. Ehhez nem férfias kitartás kell, hanem anyai türelem. Szerencsére Anahita értette a kétségbeesett mormogásomat és segített.

P1190413.JPG

Szóval, először félbehajtjuk, majd átlósan, a mutatóujjunk hegyén megtekerve, összenyomjuk a sarkait.

P1190417.JPG

Még nagyobb derelyéket is készítettünk, hogy elmondhassam: A székelyek eltanulták a churut használatát.

A szászoktól pedig a sülthúslevesüket. Így jött létre egy ritkaságnak számító leves, amibe a góbé vagdalt sülthússal töltött derelyéket tett és churuttal savanyította.

P1190425.JPG

A maradék anyagból gombócokat formáztam, ennek dolváth, vagyis szerencse a neve. 3-4 perc alatt kifőztem, csakúgy, mint az ángádsot. Vízben, nem a levesben, szerintem nem lenne igazán jó, ha beleoldódna a liszt.

P1190419.JPG

P1190421.JPG

Innentől már csak az örömös finis következik. Eljött az én időm!-gondoltam.

-Hozom a churutot!-mondom Andinak büszkén. Könnyed léptekkel odasuhanok a kredenchez, kiveszek egy csinos kis kúpot, néhány mozdulattal reszelek belőle egy adagot.

P1190427.JPG

Vidoran, csinosan megpakolom a tányérokat, közepébe kis tejfelre teszem az ízesítőt.

P1190428.JPG

Merem rá a forró levest, nádvillámmal keverem, hogy oldódjon a dúsító anyag.

P1190434.JPG

Imhol az ángádzsábur.

P1190440.JPG

A leves nagyon finom, igen erős, sok kis részlettel, ékítménnyel. A churut kellemesen savasítja a zsírokban sem szegényes összhatást, adja a finom zöldaromákat. Az ángáds apró csengéseket ad, alig várja az ember a következő falatkát. A majoránna a legizgisebb meglepetés, különösen a szaftos gombócban.

Tényleg nagyon ott van. A nagy levesek között.

  • japán ramen
  • olasz livornói halleves
  • magyar halászlé
  • vietnámi phó
  • erdélyi csorba
  • hispán gazpacho
  • francia halleves
  • újangliai kagylóleves
  • örmény ángádzsábur

Mi hibádzik a top10.hez?

57 komment

Címkék: marhahús derelye churut

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr375368117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.20. 08:23:17

Jó reggelt!
Csatlakozom @látjátok feleim szümtükkel: -hez!
Hiányzanak a thai Tom Ka vagy Tom Yum levesek (nekem).

süllőcske 2013.06.20. 08:49:31

Jó reggelt! Én esetleg az ó-magyar, pataki rákból készült levest tenném még be.Vajas, piros rákalaplével, fűszeres rizskásával töltött rákhátakkal, husival.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.20. 10:45:22

@süllőcske:
Én a kenyeresgaluskalevest tenném be. Ismered?

1kutya 2013.06.20. 10:55:10

beregi káposztás paszuly, füstölt csülökkel :)

Fenchurch68 2013.06.20. 15:38:22

Kicsit gondolkoztam, milyen lehet az a nádvillám, meleg van ma.
Csodás a leves, talán jó lesz majd vega üzemmódban zöldségalaplével, gombákkal is, pici sós túrógombócokat főznék bele. (Elindítottam az aludttej-projektet, most sikerült normális tejet kapnom. Babette, ez működhet kecsketejből is?)
A top 10 levesbe nekem beleférne egy minestrone, meg az anyám spárgalevese :)
(A tökbélből főzött, gyönyörű színű és remek ízű, sok zöldséges, pehelypaplan-könnyű daragaluskás hamis húslevest most nem említeném, hátha valakinél kiveri a biztosítékot.)
Meggyfa alól jelentem, még csak a létra nélküli részt szedtük le ketten anyóssal, ez így eddig huszonnégy kiló, de kétszer annyi fenn van a fán. Nagy, roskadozó ágak átlógnak a szomszédba, szóltam a srácnak, hogy szedjék le és egyék, amit elérnek. Mondta, hogy á, ők nem szeretik, ha zavar, hogy lepotyog és ott rohad a fa alatt (mint tavaly pl.), akkor inkább menjünk át és szedjük le mi. A körtéjüket évek óta szedjük, ami átlóg, most mondta, hogy ha szeretjük, menjünk át és szedjük le magunknak, mert nekik úgyis csak probléma feltakarítani. (wtf?) Ja, és a diót is nyugodtan. Hát, nekünk csak jó, de egyszerűen nem értem, ők is magunkfajta szegényebb népek, én annyira örülök, ha valamit nem kell pénzért megvenni a boltban... (Ma: saját spenótból, zöldséghulladékért cserélt tojásból illetve kecskesajtból spenótos pie, hozzá saját saláta.)

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.20. 16:13:04

@Kató néni:

A nádvillám az olyan, mint János bácsi villám-ja

János bá a börtönben van, ahol Kádár elvtárs látogatást tart. Kérdi a bát, hogy miért van itt. Hát kérem azért, mert a villám agyonütötte a párttitkárt. Na de ezért csak nem zárják be az embert mondja Kádár. Ezárt nem is, feleli a paraszt, de azért igen, hogy én fogtam a nyelét.

susztertangó 2013.06.20. 16:14:52

@Kató néni: Állítólag az indiánoknál a "vega" píszí kifejezés az előtte használt "rossz vadász" epitheton ornanccssra.
Ma már a "hütttők" korában nem játszik, de az ötvenes években az első primőr zöldborsó leves, hűűűűűűű...
A szomszédnak pedig szüksége lenne egy kócsra-de inkább szedjétek le a körtét, diót.........had érezze magát kiváló probléma-megoldónak.:-)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.20. 16:16:42

@Kató néni: Hol ide csap, hol oda típusú villám.
A tökből készült hamis húsleves nagyon ízes tud lenni! A fene érti, miért lesz a tökmag/tökbél megfőzve húsleves ízű, de az lesz. Anyósom rendszeresen főzte, feleségem csak néha.
A meggy még csak elkezdett pirosodni, de a szomszédba átlógásról én is tudnék Tiborc lenni. A szomszéd megkért, hogy vágjam le az átlógó dió ágakat ... Igaz, mint kiderült ő allergiás a dióra. A fia viszont nem.
Rettenetesen nehezen viselem, ha valaki nem használja fel a termését - legyen az spenót vagy cseresznye - pusztán lustaságból. Ha nekem nem kell valami, azonnal viszem körbe a szomszédoknak, hátha nekik kell (saláta túltermelés, korai cseresznye, alma).
Apropó alma: most teszem cefrés hordóba a maradék tavalyi almát. Még mindég ropogós, csak már nem olyan pikáns, meg leve is kevés van, jó pálinka lesz belőle!

susztertangó 2013.06.20. 16:20:00

@látjátok feleim szümtükkel: Ugye ez akkor volt, amikor Csermanek és Appel inspiciált az említett intézményben és János nagymértékben javította az ellátás színvonalát? Henrik szóvá is tette, hogy az egyetemi menzát meg nem.Miért kérdezett vissza a Kompromisszumok Robotosa, szerinted még járunk egyetemre?

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.20. 16:30:32

@Andrass9:
Érdekes, nekünk az idaredféle ( nem ismerjük a faját, már itt volt amikor a portát vettük ) alma minden évben már januárra megromlik. A tavalyi termés meg még most is ehető, pedig ugyan ott van tárolva ahol mindig szoktuk.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.20. 16:32:01

@susztertangó:
Én jártam, meg előttem és utánam is jártak.:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.20. 16:33:13

Majárnak-e, holnapjárnak-e, holnapután mi lesz?

süllőcske 2013.06.20. 16:44:07

@Kató néni: Úgy bizony, az örmények böjtben gombás zöldséglevesbe főzték az ízesített túróval töltött
ángádsot. Legfentebb is említem a "tekinturával tültütt, fadrazatt.." változatát.
Van még egy további motívum is, ami a levest megdobja: Finomra vágott hagymát, gombát, petrezselymet dinsztelnek vajon, ezt a végén adják a levesbe, plusz a tejfölös churutot.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.20. 17:05:05

@süllőcske:
Ez a leves is bizonyítja az emberi találékonyságot, azt, hogy a kezünk ügyében lévő alapanyagokból is lehet ízes ételt készíteni. Ha meg akad egy darab hús is bele, attól csak még jobb lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.20. 17:59:22

@látjátok feleim szümtükkel: Ez most éppen idared. A jonatán már bő két hónapja feladta, a mucsu pedig elfogy mielőtt baja lenne :)
Üres volt a kuka, gyorsan beleraktam a hulladékot. Fognak szentségelni a kukások holnap a súly miatt, de jóba vagyunk - nem reklamálnak. Általában félig telt kukát visznek el.
Még van két doboznyi Idared, apró - az a következő két hét feladata!
Volt már, hogy 49 liter almapálinkát főzettem le Tökön ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.20. 18:10:27

@süllőcske: Szabad-e kritikával élni?
A leírás szerinti recept fenomenális. A hozzáadott módosításokat viszont én túlzásnak érzem. Számomra van egy pont, ahol az alapanyag ízét szeretném érezni, viszont a mostani motívumod, valamint az alaprecept is valahogy ... "ha kevesebb lenne, jobb lenne" kategória. Nem bántásibul mondom, de nekem van egy szint, ami felett túlzásnak érzem a beleborított ízeket (hívhatod fűszernek, churutnak vagy bárminek).
Persze készülök a churut befejezésésre én is, mert kíváncsi vagyok, de kicsit soknak tűnnek a "robbanó ízek" és a hozzáadott vajon dinsztelt dolgok.
Ismét mondom - ezt nem azért mondom, hogy megbántsalak. Én egyszerűen jobban szeretem a letisztult és harmonizáló ízeket, annak ellenére, hogy szeretek thai leveseket és curryt főzni, amik igencsak vegyesek.

süllőcske 2013.06.20. 18:45:30

@Andrass9: Ez nem ilyen egyszerű. A receptet egy közösség alkotta meg, hosszú idő alatt, egyedi körülmények között. E szerint érdemes értelmezni, megérteni. A churut pedig churut, egy egyéniség.Anélkül ez nem az a leves.
A hozzáadott dinsztelt dolgok szerintem alkalmi megoldások, én sem láttam az eredeti szerkezethez nélkülözhetetlennek, ezért nem is követtem.
Szerintem meg akkor eredeti az étel, ha belőle már elvenni nem lehet úgy, hogy más étel legyen belőle.
Viszont hozzátenni szabad, ha attól még önmaga marad.
Mondd az olasznak, hogy gremolatát ne szórjon az ossobucora, japánnak, hogy a rament ne adalékolja már, hisz ez már egy húsleves, ugye?
Megnyugtatlak, a churut nem sallang, ha az lenne, nem érdekelne ez a téma. Ez pont olyan, mint a japánok dashija.

süllőcske 2013.06.20. 18:57:24

@Andrass9: Bocs,-"hogy más étel ne legyen.."
Aztán itt van még az is, hogy jó dolog egyféle anyagot különböző formában kijátszani egy tányéron.
Ez dallamokat ad, töri az egyhangúságot, az étkezés változatossá válik. Van itt húsdarab, szaftos gombóc,
tésztába rejtett szintén. Az állag is hullámzik.
Nincs itt ízrobbanás, dallamokra törekedtek ezek az örmények. A churut nemhogy robbanna, lágyan beleolvad
az összhatásba, bár valóban kijelöl egy ízirányt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.20. 19:01:30

@süllőcske: Akkor nem jól fogalmaztam. Nem a churuttal van a bajom - az egy fűszer, amit használsz ehhez a leveshez, ez a meghatározója. Viszont nem értem, miért kell még plusz vajon párolt mindenféle hozzá?
Hozzátenni egy ételhez is csak módjával kéne. Legalább az eredeti ízét őrizze meg :)
Persze nincs sok értelme erről vitatkozni, hiszen te egy valamit főztél, én meg másképp képzeltem ugyanazt ...

süllőcske 2013.06.20. 19:07:43

@Andrass9: Ej, akkor még egyszer leírom. Semmit nem dinszteltem vajon!
Csak olvastam arról hogy időnként tettek valakik ilyet a levesbe. És azt is mondtam, hogy ezt nem követtem.Olvasd vissza.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.20. 20:16:55

azanyámszűzmárjáját.
ilyet főzzél nekem!

süllőcske 2013.06.20. 20:50:21

pfff!
Egy jó hideg hosszúlépést, de innék! Babettnek egy tányér leves, aztán halljuk a hamis húsleves történetét!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.20. 21:07:52

Szép estét!
Mit mondhatnék? Csucsu.
Több heti erőfeszítés, előkészítés, a jó ég tudja, mennyi kutatómunka, egy levesért. Le a kalappal komám.
Kicsit - de csak egészen kicsit - magam jutok eszembe, mikor nyáron cigánymeggyből készítettem konyakos meggyet, és hajkurásztam egy igazán jó meggypálinkát, hogy Karácsonyra készíthessek egy jó feketeerdő-tortát.
@süllőcske: Töltöttem egy pohárral. Csopaki olaszrizling, és házi szóda.

süllőcske 2013.06.20. 21:19:48

No, leültem, akkor még mesélnék egy kicsit az örményekről.
Ezeknek a kis töltött tésztáknak még főtt, de sült változatai is. Ezek jellegzetesen csónak alakúak.
A töltelék körül félbe vannak hajtva, de csak a végek vannak összenyomva, fölül nyitott marad, kilátszik a töltelék. Virágmintára rendezik a rengeteg kiscsónakot, megsütik, pirosra. Manti a neve.Baromfihús is lehet a töltelék.
Namost, van úgy, hogy ezeket levesbe teszik, a churutos lében úszkálnak a kis gályák.
Böjtben túrót tesznek a tésztába.A lé sokszor csak síma churutleves, esetleg zöldséglé, amibe, mint említettem, finomra vágott gomba, hagyma, ilyesmi megy, dinsztelve. Ez erősíti a húst nélkülöző levest.
Nagyon fontosak ezek a kis tészták. Egy örmény búcsúban állítólag 15700 "fül" ment a levesbe.

süllőcske 2013.06.20. 21:21:05

@Waka: Ó, komám, de jól is esik! Köszönöm!

süllőcske 2013.06.20. 21:32:49

@Waka: Hú, apám! Feketeerdő torta! Emmá nuel!
Még egy fröccsöt iszom.
Blumenthali kaland! És milyen lett?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.20. 21:40:02

@süllőcske: Én köszönöm.
A torta a harmadik készítésre lett igazán jó, a tejszínhabbal sokat vesződtem, spray-t nem akartam használni, a szifonban meg nehezen jött össze a megfelelő állag. Ízre mind finom lett, de harmadik mindent vitt.
Halkan jegyzem meg. vettem egy megfelelő méretű tortaformát csak ennek kedvéért.

süllőcske 2013.06.20. 21:46:41

@Waka: Hát, remélem, megmutatod majd!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.20. 21:53:33

@süllőcske: Kicsit necces lesz, mivel akkoriban még nem örökítettem meg a főztömet. De lesz még. Szombaton megyek "szedd magad" akcióba, 350.- lesz a meggy.

süllőcske 2013.06.20. 21:54:19

@Waka: Jó csopakit a Linzmayer pincében ittam sokszor, jó régen volt. Hamvas jókat írt a csopakiról, én pedig akkoriban Hamvas olvasó voltam, sokszor kéziratait is olvashattam, akkor kezdték kiadogatni.
Aztán a pesti Aradi vendéglőben elkezdtek csopaki bort mérni, nagyon jó volt. Így aztán nekiindultunk a felvidéknek, végignentünk apródonként.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.20. 22:09:14

@süllőcske: Nekem itt van közel - míg más messze -, számos kolléga borosgazda, ha fröccs, akkor csopaki olaszrizling.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.20. 22:15:51

@Waka: én is végigfőztem már klasszikba' a kokovent, meg az oroszkrém tortát. meghálálják a törődést:)
a baj csak az, hogy utána mindig ezt kérnek, de hát ilyen tortúráknak nekiállni.....

medvedr 2013.06.21. 06:09:53

Gratulálok, ez nagyon klassz! A húsos derelyés levesek nekem személyesen nagy kedvenceim. A szabógallér a tüdőstáska leves. A boszorkányszigetinek nevezett halászlé is ízlett amit Szegeden adtak ilyen ikrás halbelsőséges derelyével, csak a tészta eelég vastag volt, meg a halászlé is egy kicsit ipari, de mégis. Szóval éljenek a húsos derelye levesek,és ez nagy király köztük. Gratulálok mégegyszer!

Fenchurch68 2013.06.21. 09:39:55

@Babette_: Sok mesélnivaló nincs rajta. Mikor töltött tököt vagy tökfőzeléket csinálnék, nem dobom ki belsejét meg a magjait, hanem bedobom egy fazékba, és jól bezöldségelem, mintha húslevest főznék. Minden mehet bele, répa, gyökér, zeller, karalábé, kelkáposzta. Persze só, bors, bármi, amit húshoz is beletennél. Leszűröm, kipiszkálom belőle a tökbelet és kész. (Igazából nem piszkálom, mert varttam gézből pár kisebb-nagyobb zacskót, és az ilyesmit abban teszem a levesbe.
(Még "zsírkarikák" is úszkálnak a tetején, mert - bár külön főzöm a levesbetétet - egy-két daragaluskát a levesben főzök meg, és én szoktam beletenni egy kis vajat, az meg jól kifő belőle.)
A családom nagyon szereti ugyanezt, csak paradicsomlével megküldve, sok reszelt sajttal, és azt hazudtam nekik, hogy ez a minestrone :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.21. 10:57:12

@Kató néni: Még annyit tennék hozzá, hogy a kicsi zsír, ami úszkál rajta, származhat a tökmagból is, ami köztudottan igencsak olajos mag.
Nem véletlen, hogy a legjobb töklevest (pardon, hamis húslevest) már rendesen érett tök belsejéből - vagy akár az egész tökből is - a legjobb készíteni.

Fenchurch68 2013.06.21. 13:30:23

@Andrass9: Töltve viszont a jó zsenge tök az igazi, úgyhogy ennek a kedvéért megalkuszunk a levessel...
Volt már, hogy nem főtt benne grízgalus', akkor teljesen víztiszta, nekem úgy is bejön.
(Alig tudok írni, kis izomlázam van, tegnap leszedtünk (és utána kimagoztunk) anyóssal harminckét kiló meggyet, és még bő egyharmada fenn van a fán.) Ebédre hideg meggyleves volt, meg meggyes pite:) én meg szedés közben eszegettem, aztán utánaküldtem vacsorára egy liter aludttejet, megvolt délelőtt a sportprogram.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.21. 14:30:09

@Kató néni: A kis mohó .....
A szomszédasszony felajánlotta a fél fát (meg nekünk is kezd érni) - már gyakorlatom van a magozásban cseresznyeügyileg ... Lekvár, szörp, kompót a terv.
A zsír/olaj szerintem csak akkor jön ki, ha öreg a tök. Mi is fiatal tököt szeretünk feldolgozni és valahogy nem vagyunk képesek a magját/belét kidobni. Olyankor nincs rajta zsírpaca.

susztertangó 2013.06.21. 14:44:07

@látjátok feleim szümtükkel: / Seggünk ki lesz :-(((/@Andrass9: A megyeri Lidlben az Ázsia polc helyén latin dolgok találhatók, némi Kaliforniával és Ausztráliával spékelve-de zömében olasz szósz, szósz alapok , mit szósz hozzá?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.21. 18:10:26

@susztertangó: Szószhoz sem tudok jutni. Ügyeletes Lidlis bevásárló fiam éppen az USA-ban dekkol ...

susztertangó 2013.06.21. 19:47:07

@Andrass9: Onnan jobb cuccokat hoz-majd.@látjátok feleim szümtükkel: Hogy Te miket tudol....:-)))))))))))))))))))))))
Állítólag volt valamikor az Államokban egy komikus -páros, aki valami ilyesmivel bonyolították az időt :"KI volt az első. MI volt az első?" /ááááá már most feladom..:-)/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.21. 20:47:45

Szép estét!
Kivagyok, mint a liba. Meló után fodrász, aztán piac, bolt, patika, lottózó. Utána mentünk a kertbe zöldfűszerért, meg vittünk kis vizet estére öntözni. Aztán Tecsó, gyömbér és római kömény beszerzés, majd összedobtam két pácot a húsnak, meg egy fűszervajat a holnapi partyra. Utána megint kert, kis öntözés, kaporszedés :D. Itthon kimostam a kosarakat holnapra a meggyszedéshez, eltettem egy üveg kovászos uborkát, meg a diópálinkával is szöszöltem egy keveset: szeltem pár szem friss diót belé, mert a kiáztatott már nem fog, meg hámoztam hozzá némi friss narancs- és lime héjat is. Most meg ülök, és nyakalom a jeges vizet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.21. 22:03:54

@Waka: Nekem meg csikar a has - kaptam a szomszédtól valamennyi meggyet, amit eltettem szörpnek. Persze szokás szerint kifutott, meg odaégett, meg ... you name it! Viszont találtam igazi teaizesítőt!!! Tudjátok, azt, amit a menza és kórház teába tettek! És mindez a polcon volt :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.22. 18:14:37

@süllőcske:
Szerinted a császárgomba jó lehet egy ilyen angadzsabur levesbe? Ma ( életemben előszőr ) láttam ilyen gombát a piacon, csudás látvány, erős illatú, vastag húsú, de nem vágytam rá, inkább vargányát, meg rókabombát vettem.

Fenchurch68 2013.06.23. 17:44:16

@susztertangó: Abbott és Costello.
www.youtube.com/watch?v=kTcRRaXV-fg
(Az Esőemberből lehet emlékezetes, az a bizonyos "Ki kezd? Ki. De ki az, aki kezd...", a poén lényege ugyebár az, hogy a baseballcsapatban Ki a neve a kezdőembernek, hehe...)

Pinka-Panka 2013.06.24. 09:47:50

@süllőcske:
Hát ez tényleg CSUCSU, hogy idézzelek is egyben.. Gyönyörű.
És az a hátszín... nyál csorog
süti beállítások módosítása