A 24.-35. oldalak.
Dobos-torta:
Tésztája zsíros tésztából készűl, tőbb lapokat sűtűnk, rendes zsíros tészta csak szódapor helyett alkárit v. (szalagárit) használunk: A tőtelékje vagy belűl a krémje hideg krém. Vajat cukrot vaniliacukrot tojás sárgáját ki keverűnk hidegen azután még csokoládét is keverűnk bele végűl a tojás fehérjét fel verjűk habnak, eszt is bele keverjűk és tőltjűk. Kivűl pedig fözőtt krémmel húzzuk be.
Melaszos tészta:
2 tojás-sárgáját, 2 ½ dcl. csésze cukrot 2 evő kanál zsírt ½ sűtöport ½ késhegy szodaport ezeket jóll habosra kikeverjűk, azután jőn bele 4 evő kanál melasz 2 ½ dcl-literes csésze líszt ½ csésze tej végűl a tojás fehérjét felverjűk habnak ezt is bele keverjük lassan.
Hamis krémes.
30 dgr. líszt. 8 dgr. cukor, 6 deka olvasztott vaj vagy zsír 1 dcl. tejben 1 dgr. szalakálit oldunk fel 1 egész tojás 3 lapban megsütjűk, de lehet kettőbe is.
Töltelék:
30 deka cukrot 10 deka vajat 6 tojás sárgáját 20 deka lisztet 1 liter tejjel simára keverjűk, sürűre megfözzűk, ha készen van a 6 tojás fehérje kemény habját azon melegen hozzákeverjűk. A tésztát melegen töltjűk meg, a lapokat tepsível letakarjuk és egy éjjelen át hagyjuk így. Vaniliát is tegyűnk bele.
Estike:
12 dkg. cukor 2 egész tojással, majd 1 orán át keverjűk, azután még 12. dkg. grizes lisztet hozzá keverjűk. Este tepsibe rakjuk, evőkanállal dió nagyságú halmokat rakunk és csak másnap sűtjűk meg.
Tőltőtt-alma:
Az almákat meghámazzuk és citromos lébe megfőzzűk, azután a belsejét kikaparjuk, megtöltjűk krémmel, hogy még a tetején kivűl is legyen egy kis krém, egy, egy megy-szemet teszűnk rá diszitésnek. Krémje:
Cukor van felfőzve tojással, tetszés szerint azután egy kis liszt bele és vanilia.
(Ez is diétás betegnek valló, ebéd után tálaljuk)
Beigli:
Ha zsírostésztából bejglit készittűnk 1 kiló líszthez számitunk 2 dek. élesztőt, zsírt pedig jó ¼ kilót. A tészta meg-gyúrása ota számittunk 1 orát, hogy addig pihenjen, tepsibe tevés után is hagyjuk pihenni.
Gesztenye pire:
Jóll megfözőtt gesztenyét mind két héjától megpuculjúk azután krumpli törőn át-törjűk azután bel keverűnk vaniliás, rúmos cukrot cagy csokoládés cukrot (ujra át kell nyomni) Tejszint felverjűk habnak és vele tálaljuk. A tálra kősépre tesszűk a pirét v. gesztenyét. köröskörűl pedig a habot.
Krumpli-pire:
A megpucólt krumplit jó puhára megfözzűk sós-vízbe leszürjűk, jóll megtörjűk, egy kis tejjel egy kis vajal össze forraljuk.
Szaloncukor:
Lehet. t. b. 5 evők. erfk. ½ kgr. cukrot 10 evő kanál víz, főzni 8-10 percig, 10 deka diót darálva bele keverni és még 3 deka vajat. Hideg vízes deszkán feldarabolni.
Ilona torta:
8 tojás-sárgáját 28 deka cukorral ½ citrom levével és héjával nagyon jó habosra kikeverűnk aztán adjuk hozzá a 8 tojás feherjének kemény habját és végül 14 dgr. grízes lísztet kőnyedén kőzé vegyittűnk, kílísztezett formába sűtjűk meg. Ha kihűlt 2-3 lapra vágjuk fel és tőltsűk a kővetkező krémel. 2 kávés kanál lísztet kavarjunk előb símára egy vízes pohár tejjel asztán forraljuk fel. Ha kihűlt 15 vajjal 15 dg vaniliás cukorral keverjűk nagyon habosra szép fehérré, kűlsejét ís ezzel vonuk be a tetejét hintsűk meg piritott vagdalt mogyoróval vagy mandulával. Lehet a krémet ugyis késziteni, hogy a pohár tejnek a fele jó erős fekete kávé legyen és így kávé kréműnk lesz.
Gesztenye torta:
7 tojás-sárgáját 28 deka vaniliás cukorral habosra keverűnk, hozzá adunk 28 dek. át tőrt gesztenyét és 7 tojás kemény habját, kikent formába két részben megsűtjűk. Az egész tortához 1 kgr. gesztenyét használjunk és a 28 dekán kivűl ami marad ½ liter cukros tejszínhab-ba adjuk és ha a torta lap kihűlt ezzel tőltsük meg és vonuk be egész kűlséjet.
Búr torta:
6 tojás-sárgáját 15 deka cukorral habosra keverűnk azstán hozzá adunk 15 deka darált mogyorot vagy mandulát vagy (diót.) a 6 tojás kemény habját és két evő kanál zselyme morzsát kikent formába vagy tep. sűtjűk. Kiboritjuk gyengén lisztezett táblára végjuk el 2-3 lapra.
Krémje: 10 deka vaniliás cukrot habosra keverünk az edény vízbe téve tűzőn folytonós keverés mellett adíg fözzűk amig sűrűsődni kez. ekkor vegyűk le a tűről és keverjűk teljessen hidegre, most vegyítsűk őssze 10 dek. habosra ke. vajjal 2 szelet csokoládéval és 2 tojás kemény habjával. Ezzel tőltsűk meg a lapokat és kivűl is ezzel huzzúk be. Tetejét piritott apróra vág. mandulával híntsűk meg.
Diós torta:
8 tojás-sárgáját tálba kanálal egy vízes pohár porcukorral habosra keverjűk. Ekor hozzá adunk egy vízes pohárnyi darált diót és citrom héjat reszelve egy kávés kanál tűrt fahéjat. A 8 tojás fehérjének habját végűl 1 vízes pohár fínom zsemlye morzsát kőnnyedén hozzá keverűnk és kikent lisztezett torta formába mérsékelt egyenlő tűznél megsűtjűk. Ha kihűlt 2 egyenlő részre vágjúk lekvárral vagy krémel őssze boritjúk és tetszés szerint diszitjűk és huzzúk be.
Krémes torta.
6 tojás sárgáját 6 evő kanál vaniliás cukorral habzásig keverűnk, azután hozzá adjuk 6 tojás kemény habj. és vég. 3 evő kanál liszt. 6-7 vékony torta lapot sűt és félre tesszűk. Elkészitjűk a krémet. 6 tojás sárgáját 6 k. porcukorral kis tálba habosra keverűnk. 5 g. fehér zselatint kís vízben felolvasztunk, hozzá adjuk a tojáshoz azután az egészet ½ liter tejhez. ha forr, alassan hozzá öntjűk folytonos keverés mellet és így felfőzzűk azután a tűzről levesszűk még egy ideig keverjűk, át szűrjűk és ha kihűlt ½ liter tejszínhab-bal őssze vegyitjűk. Ekor előb vesszűk a tiszta torta formát, finom fris tábla olajal vékonyan ki kenjűk és aljára egyszer krémet teszűnk rája egy torta lapot és így továb. amíg a forma tele nem lesz. Ekor jégre tesszük nagyon hideg helyre, hogy megfagyasszuk és tálaláskor a formát hirtelen meleg vízben kifordítjuk.
Vajas-kifli:
5 deka élesztőt 2 kávés kanál cukrot ¼ liter tejel és annyi líszttel amennyit felvesz keverjűk meg jó híg kovásznak, tegyűk kelni. Ha megkelt 5 deka vajat keverjűnk össze 25 dg. líszttel, asztán hozzá adva a megkelt kovász. 1 tojást kávés k. sót. ¼ liter hideg tejet és még annyi lisztet amennyit felvesz, hogy őssze gyúrva jó rétestészta keménységű legyen. Dolgozzuk ki jó hólyagosra és letakarva hagyjuk 1 óráig kelni. De azután vágjuk fel diűnyi darabokra és vékonyra kinyujtva sodorjuk össze pék-kifli alakúra tepsíbe rakva tojással megkenjűk és sűtjűk.
Vajas pogácsa:
Egy szűk liter lisztet 2 bő evőkanál vajal őssze dörzsölűnk, asztán 2 tojás-sárgáj. adunk hozzá, hogy jóll őssze gyúrva olyan legyen mint a kemény rétes-tészta asztán kinyujtjúk, tetejét megvagdossuk, megkenjűk gyors tűznél megsűtjűk.
Csokoládés-lepény:
15 vajat 6 tojás sárgáját 30 dek. porcukorral jó habosra keverűnk, Asztán hozzá adunk 15 dek. megreszelt csokoládét, 15 deka lisztet és végűl a 6 tojás kemény habját, kikent lisztezett tepsibe öntjűk és lassú tűznél megsütjűk.
Diós krémes:
5 tojás sár. kikeverűnk 4 evőkanál porcukor. 1 darab csokoládéval 4 evő kanál liszt. és 4 tojás habja lapban v. egyben sűt. Krém: 25 deka őrőlt-diót tejben fözve, ha kihűlt 20 d. habosra kev. vajat és 20 de. porcukrot adunk hozzá.
Krém citromos:
1 citrom héja és leve egy tojás sárgája, kis tej, 1 kávés kan. liszt. eszt felfőzni, ha kihűlt 20 deka vaj és 20 deka p.cukor (előre kíkeverve) azután ezeket hozzá keverni.
Gesztenye kiflí:
½ liter paszirozott főtt gesztenyét kis cukros vaniliás tejben ujra megfőzűnk. Tésztája: 1 d. élesztő, 25 d, vaj. 25 dgr. liszt. 1 kanál cukor, kis só ősszegyúrni apró kifliket formálni és megtőlteni, sűtés után vaniliás cukorral meghintjűk.
Ádámné F. 1950. IV. I.
Málnaszörp:
A málnát jól őssze tőrve cserépedénybe vagy űvegben 6-7 napig erjesztjűk, majd át-tőrjük és 2 napig hagyjuk kiforrni. Az egésznek a levéhez literenkint ½ cukrot veszűnk, jó ½ óráig főzzűk, kis űvegekben dunsztóljuk.
Kakaó torta:
¼ kgr. cukor 1 egész tojás. 6. dgr. vaj. 2 evő kanál kakaó, habosra keverve 2 deci tej lassankint hozzá öntve, majd ¼ kiló lisztet lassan belekeverni egy ½ csomag sütőporral. Lassú tűznél sütjűk kis tepsibe vagy torta formába. Ha kisűlt középen elvágjuk és lekvárral töltjűk.
Mézes csók:
28 dgr. kenyér liszt, 10 dgr. meleg méz 10 dgr. cukor. 2 egész tojás, késhegy szodapor pupos. Kanál zsír, fahéj, szegfűszeg. Jó gyöngére gyúrjúk, kis golyócskákat formálunk belőle világos barnára sűtjűk.
Finom-tészta:
40 deka liszt, 15 deka zsír, 15 d. cuikor. 1 egész tojás egynek a sárgája, 2 kanál tejszín 1 csomag vanilia-cukor 1 csomag sűtőpor. Tetején lekvár és vastagon dió.
Kevert tészta:
½ cukor, ½ liszt 2 tojás 1 kanál fej zsír. Cukrot zsírt tojás-sárgáját kikeverjűk. Azután hozzá keverjűk a 2 egész sűtőporral elkevert lisztet 2 deka kakaót. Kevés tejet, végűl a tojás habját.
Vizes-piskóta...
6 tojás-sárgájához 12 kanál cukor 12. kan. liszt, 6 kanál víz. A sárgáját cukrot, vízet, habosra kikeverjűk. Azután 1 sütőport keveünk a lísztbe a lísztet is hozzá keverjűk a 6 tojás habját egy kis citrom héjat.
Vízes piskótához való krém.
½ líter tej 6 deka liszt, 15 deka cukor, a vaniliás-cukor 2 tojás sárgája bala a hideg tejbe, azután tűzre tesszűk megfőtt a pép. Azután 10 deka porcukrot a fehérjét külőn felverjűk és hozzá keverjűk a töbihez, melegen is hozzá lehet k.
Lekváros kevert sűt.
2 kanál lekvár 1 tojás 15. d. vaj. 2ö. d. cukr. 2 deci tej 1 csapott kis kanál szodapor. 40 deka liszt 1 kanál zsír fagyos a lekvárt is bele keverjűk.
Hab-karika:
1 tojáshoz 14 deka cukrot veszűnk, hidegen keverjűk elöszőr ½ óráig. Azután gőzön sürüre fözzűkz úgy, hogy potyogjón ezután kinyomjuk, lassan sütjük, alá rakunk zsirpapírt. Van ehez való kinyomó. Hosszúkás alakú legvége redes, hegyes belűl.)
Szalon cukor.
½ K Kocka cukor alá 2 deci vízet, hogy a cukrot fel-oldja ½ óráig forraljúk, aután bele a diót tetszés szerint és még forraljuk, amig jóll kezd sürüsődni, akkor vízes tányéra kiöntjűk és hamarossan vízes késsel vagdaljuk fel még langyossan.
Torta behúzásra:
Cukrot vízbe főlfőzzük sürűre éppen mind a szirupot és főzünk bele körmöst tetszés szerint rózsaszínre és langyossan rá-öntjük a tortára és hideg helyen rá keményedik. Lehet közibe citrom-levet is főzni ettől is keményedik.
Külső-behúzáshoz:
Tojást fehérjével egyűtt cukorral jóll kikeverjűk, azután főlfőzzűk, hozzá adunk csokoládét és végűl egy kis zsírt, (ha nincs vaj.)
Belső-krém:
Jól főzzűnk tejbe cukrot és diót teszűnk hozzá csokoládét vagy, kakaot, tejszinhabbal össze keverjűk hidegen (ezzel töltjűk a tortát.
Hat-laposat, ha töltünk:
A cukrot megpiritjuk egy kis lisztet is teszűnk csak a lisztet elöször hideg tejbe jóll elkeverjűk, egy kis kakót is főzűnk közíbe.
Melaszos-tészta:
3 tojás sárgáját 3 kisebb tojás nagyságú fagyos-zsírt 1 sűtoport 1 csöpp szoda port 3 dc.cs.cukorral habosra keverjűk, hozzá adunk 4 evő kanál melaszt 1 ½ csésze lisztet 1 csészetejet, végűl a tojás fehérjét felverjűk habnak. Elöször a zsírt kikeverjűk habosra.
Tortalap töltelék: 15 d. vaj. 15 d cukor. 2 ½ szelet csokoládé 8 deka piritott mogyoró finomra vágva.