Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Ilus néni receptes füzete III.

2013.01.30. 07:00 Blogkocsma

A 24.-35. oldalak.

24k.jpg 25k.jpg 26k.jpg 27k.jpg

Dobos-torta:

Tésztája zsíros tésztából készűl, tőbb lapokat sűtűnk, rendes zsíros tészta csak szódapor helyett alkárit v. (szalagárit) használunk: A tőtelékje vagy belűl a krémje hideg krém.   Vajat cukrot vaniliacukrot tojás sárgáját ki keverűnk hidegen azután még csokoládét is keverűnk bele végűl a tojás fehérjét fel verjűk habnak, eszt is bele keverjűk és tőltjűk. Kivűl pedig fözőtt krémmel húzzuk be.

 

Melaszos tészta:

2 tojás-sárgáját, 2 ½ dcl. csésze cukrot 2 evő kanál zsírt ½ sűtöport ½ késhegy szodaport ezeket jóll habosra kikeverjűk, azután jőn bele 4 evő kanál melasz 2 ½ dcl-literes csésze líszt ½ csésze tej végűl a tojás fehérjét felverjűk habnak ezt is bele keverjük lassan.

 

Hamis krémes.

30 dgr. líszt. 8 dgr. cukor, 6 deka olvasztott vaj vagy zsír 1 dcl. tejben 1 dgr. szalakálit oldunk fel 1 egész tojás 3 lapban megsütjűk, de lehet kettőbe is.

Töltelék:

30 deka cukrot 10 deka vajat 6 tojás sárgáját 20 deka lisztet 1 liter tejjel simára keverjűk, sürűre megfözzűk, ha készen van a 6 tojás fehérje kemény habját azon melegen hozzákeverjűk. A tésztát melegen töltjűk meg, a lapokat tepsível letakarjuk és egy éjjelen át hagyjuk így. Vaniliát is tegyűnk bele.

 

Estike:

12 dkg. cukor 2 egész tojással, majd 1 orán át keverjűk, azután még 12. dkg. grizes lisztet hozzá keverjűk. Este tepsibe rakjuk, evőkanállal dió nagyságú halmokat rakunk és csak másnap sűtjűk meg.

 

Tőltőtt-alma:

Az almákat meghámazzuk és citromos lébe megfőzzűk, azután a belsejét kikaparjuk, megtöltjűk krémmel, hogy még a tetején kivűl is legyen egy kis krém, egy, egy megy-szemet teszűnk rá diszitésnek.   Krémje:

Cukor van felfőzve tojással, tetszés szerint azután egy kis liszt bele és vanilia.

(Ez is diétás betegnek valló, ebéd után tálaljuk)

 

Beigli:

Ha zsírostésztából bejglit készittűnk 1 kiló líszthez számitunk 2 dek. élesztőt, zsírt pedig jó ¼ kilót. A tészta meg-gyúrása ota számittunk 1 orát, hogy addig pihenjen, tepsibe tevés után is hagyjuk pihenni.

 

Gesztenye pire:

Jóll megfözőtt gesztenyét mind két héjától megpuculjúk azután krumpli törőn át-törjűk azután bel keverűnk vaniliás, rúmos cukrot cagy csokoládés cukrot (ujra át kell nyomni)  Tejszint felverjűk habnak és vele tálaljuk. A tálra kősépre tesszűk a pirét v. gesztenyét. köröskörűl pedig a habot.

 

Krumpli-pire:

A megpucólt krumplit jó puhára megfözzűk sós-vízbe  leszürjűk, jóll megtörjűk, egy kis tejjel egy kis vajal össze forraljuk.

 

Szaloncukor: 

Lehet. t. b. 5 evők. erfk.   ½ kgr. cukrot 10 evő kanál víz, főzni 8-10 percig, 10 deka diót darálva bele keverni és még 3 deka vajat. Hideg vízes deszkán feldarabolni.

 

Ilona torta:

8 tojás-sárgáját 28 deka cukorral ½ citrom levével és héjával nagyon jó habosra kikeverűnk aztán adjuk hozzá a 8 tojás feherjének kemény habját és végül 14 dgr. grízes lísztet kőnyedén kőzé vegyittűnk, kílísztezett formába sűtjűk meg. Ha kihűlt 2-3 lapra vágjuk fel és tőltsűk a kővetkező krémel. 2 kávés kanál lísztet kavarjunk előb símára egy vízes pohár tejjel asztán forraljuk fel. Ha kihűlt 15 vajjal 15 dg vaniliás cukorral keverjűk nagyon habosra szép fehérré, kűlsejét ís ezzel vonuk be a tetejét hintsűk meg piritott vagdalt mogyoróval vagy mandulával. Lehet a krémet ugyis késziteni, hogy a pohár tejnek a fele jó erős fekete kávé legyen és így kávé kréműnk lesz.

 

28k.jpg 29k.jpg 30k.jpg 31k.jpg

 

Gesztenye torta:

7 tojás-sárgáját 28 deka vaniliás cukorral habosra keverűnk, hozzá adunk 28 dek. át tőrt gesztenyét és 7 tojás kemény habját, kikent formába két részben megsűtjűk. Az egész tortához 1 kgr. gesztenyét használjunk és a 28 dekán kivűl ami marad ½ liter cukros tejszínhab-ba adjuk és ha a torta lap kihűlt ezzel tőltsük meg és vonuk be egész kűlséjet.

 

Búr torta:

6 tojás-sárgáját 15 deka cukorral habosra keverűnk azstán hozzá adunk 15 deka darált mogyorot vagy mandulát vagy (diót.) a 6 tojás kemény habját és két evő kanál zselyme morzsát kikent formába vagy tep. sűtjűk. Kiboritjuk gyengén lisztezett táblára végjuk el 2-3 lapra.

Krémje: 10 deka vaniliás cukrot habosra keverünk az edény vízbe téve tűzőn folytonós keverés mellett adíg fözzűk amig sűrűsődni kez. ekkor vegyűk le a tűről és keverjűk teljessen hidegre, most vegyítsűk őssze 10 dek. habosra ke. vajjal 2 szelet csokoládéval és 2 tojás kemény habjával. Ezzel tőltsűk meg a lapokat és kivűl is ezzel huzzúk be. Tetejét piritott apróra vág. mandulával híntsűk meg.

 

Diós torta:

8 tojás-sárgáját tálba kanálal egy vízes pohár porcukorral habosra keverjűk. Ekor hozzá adunk egy vízes pohárnyi darált diót és citrom héjat reszelve egy kávés kanál tűrt fahéjat. A 8 tojás fehérjének habját végűl 1 vízes pohár fínom zsemlye morzsát kőnnyedén hozzá keverűnk és kikent lisztezett torta formába mérsékelt egyenlő tűznél megsűtjűk. Ha kihűlt 2 egyenlő részre vágjúk lekvárral vagy krémel őssze boritjúk és tetszés szerint diszitjűk és huzzúk be.

 

Krémes torta.

6 tojás sárgáját 6 evő kanál vaniliás cukorral habzásig keverűnk, azután hozzá adjuk 6 tojás kemény habj. és vég. 3 evő kanál liszt. 6-7 vékony torta lapot sűt és félre tesszűk. Elkészitjűk a krémet. 6 tojás sárgáját 6 k. porcukorral kis tálba habosra keverűnk. 5 g. fehér zselatint kís vízben felolvasztunk, hozzá adjuk a tojáshoz azután az egészet ½ liter tejhez. ha forr, alassan hozzá öntjűk folytonos keverés mellet és így felfőzzűk azután a tűzről levesszűk még egy ideig keverjűk, át szűrjűk és ha kihűlt ½ liter tejszínhab-bal őssze vegyitjűk. Ekor előb vesszűk a tiszta torta formát, finom fris tábla olajal vékonyan ki kenjűk és aljára egyszer krémet teszűnk rája egy torta lapot és így továb. amíg a forma tele nem lesz. Ekor jégre tesszük nagyon hideg helyre, hogy megfagyasszuk és tálaláskor a formát hirtelen meleg vízben kifordítjuk.

 

Vajas-kifli:

5 deka élesztőt 2 kávés kanál cukrot ¼ liter tejel és annyi líszttel amennyit felvesz keverjűk meg jó híg kovásznak, tegyűk kelni. Ha megkelt 5 deka vajat keverjűnk össze 25 dg. líszttel, asztán hozzá adva a megkelt kovász. 1 tojást kávés k. sót. ¼ liter hideg tejet és még annyi lisztet amennyit felvesz, hogy őssze gyúrva jó rétestészta keménységű legyen. Dolgozzuk ki jó hólyagosra és letakarva hagyjuk 1 óráig kelni. De azután vágjuk fel diűnyi darabokra és vékonyra kinyujtva sodorjuk össze pék-kifli alakúra tepsíbe rakva tojással megkenjűk és sűtjűk.

 

Vajas pogácsa:

Egy szűk liter lisztet 2 bő evőkanál vajal őssze dörzsölűnk, asztán 2 tojás-sárgáj. adunk hozzá, hogy jóll őssze gyúrva olyan legyen mint a kemény rétes-tészta asztán kinyujtjúk, tetejét megvagdossuk, megkenjűk gyors tűznél megsűtjűk.

 

Csokoládés-lepény:

15 vajat 6 tojás sárgáját 30 dek. porcukorral jó habosra keverűnk, Asztán hozzá adunk 15 dek. megreszelt csokoládét, 15 deka lisztet és végűl a 6 tojás kemény habját, kikent lisztezett tepsibe öntjűk és lassú tűznél megsütjűk.

 

Diós krémes:

5 tojás sár. kikeverűnk 4 evőkanál porcukor. 1 darab csokoládéval 4 evő kanál liszt. és 4 tojás habja lapban v. egyben sűt. Krém: 25 deka őrőlt-diót tejben fözve, ha kihűlt 20 d. habosra kev. vajat és 20 de. porcukrot adunk hozzá.

 

Krém citromos:

1 citrom héja és leve egy tojás sárgája, kis tej, 1 kávés kan. liszt. eszt felfőzni, ha kihűlt 20 deka vaj és 20 deka p.cukor (előre kíkeverve) azután ezeket hozzá keverni.

 

Gesztenye kiflí:

½ liter paszirozott főtt gesztenyét kis cukros vaniliás tejben ujra megfőzűnk. Tésztája: 1 d. élesztő, 25 d, vaj. 25 dgr. liszt. 1 kanál cukor, kis só ősszegyúrni apró kifliket formálni és megtőlteni, sűtés után vaniliás cukorral meghintjűk.

Ádámné F. 1950. IV. I.

 

32k.jpg 33k.jpg 34k.jpg 35k.jpg

 

Málnaszörp:

A málnát jól őssze tőrve cserépedénybe vagy űvegben 6-7 napig erjesztjűk, majd át-tőrjük és 2 napig hagyjuk kiforrni. Az egésznek a levéhez literenkint ½ cukrot veszűnk, jó ½ óráig főzzűk, kis űvegekben dunsztóljuk.

 

Kakaó torta:

¼ kgr. cukor 1 egész tojás. 6. dgr. vaj. 2 evő kanál kakaó, habosra keverve 2 deci tej lassankint hozzá öntve, majd ¼ kiló lisztet lassan belekeverni egy ½ csomag sütőporral. Lassú tűznél sütjűk kis tepsibe vagy torta formába. Ha kisűlt középen elvágjuk és lekvárral töltjűk.

 

Mézes csók:

 28 dgr. kenyér liszt, 10 dgr. meleg méz 10 dgr. cukor. 2 egész tojás, késhegy szodapor pupos. Kanál zsír, fahéj, szegfűszeg. Jó gyöngére gyúrjúk, kis golyócskákat formálunk belőle világos barnára sűtjűk.

 

Finom-tészta:

40 deka liszt, 15 deka zsír, 15 d. cuikor. 1 egész tojás egynek a sárgája, 2 kanál tejszín 1 csomag vanilia-cukor 1 csomag sűtőpor. Tetején lekvár és vastagon dió.

 

Kevert tészta:

½ cukor, ½ liszt 2 tojás 1 kanál fej zsír. Cukrot zsírt tojás-sárgáját kikeverjűk. Azután hozzá keverjűk a 2 egész sűtőporral elkevert lisztet 2 deka kakaót. Kevés tejet, végűl a tojás habját.

 

Vizes-piskóta...

6 tojás-sárgájához 12 kanál cukor 12. kan. liszt, 6 kanál víz. A sárgáját cukrot, vízet, habosra kikeverjűk. Azután 1 sütőport keveünk a lísztbe a lísztet is hozzá keverjűk a 6 tojás habját egy kis citrom héjat.

 

Vízes piskótához való krém.

½ líter tej 6 deka liszt, 15 deka cukor, a vaniliás-cukor 2 tojás sárgája bala a hideg tejbe, azután tűzre tesszűk megfőtt a pép. Azután 10 deka porcukrot a fehérjét külőn felverjűk és hozzá keverjűk a töbihez, melegen is hozzá lehet k.

 

Lekváros kevert sűt.

2 kanál lekvár 1 tojás 15. d. vaj. 2ö. d. cukr. 2  deci tej 1 csapott kis kanál szodapor. 40 deka liszt 1 kanál zsír fagyos a lekvárt is bele keverjűk.

 

Hab-karika:

1 tojáshoz 14 deka cukrot veszűnk, hidegen keverjűk elöszőr ½ óráig. Azután gőzön sürüre fözzűkz úgy, hogy potyogjón ezután kinyomjuk, lassan sütjük, alá rakunk zsirpapírt. Van ehez való kinyomó. Hosszúkás alakú legvége redes, hegyes belűl.)

 

Szalon cukor.

½ K Kocka cukor alá 2 deci vízet, hogy a cukrot fel-oldja ½ óráig forraljúk, aután bele a diót tetszés szerint és még forraljuk, amig jóll kezd sürüsődni, akkor vízes tányéra kiöntjűk és hamarossan vízes késsel vagdaljuk fel még langyossan.

 

Torta behúzásra:

Cukrot vízbe főlfőzzük sürűre éppen mind a szirupot és főzünk bele körmöst tetszés szerint rózsaszínre és langyossan rá-öntjük a tortára és hideg helyen rá keményedik. Lehet közibe citrom-levet is főzni ettől is keményedik.

 

Külső-behúzáshoz:

Tojást fehérjével egyűtt cukorral jóll kikeverjűk, azután főlfőzzűk, hozzá adunk csokoládét és végűl egy kis zsírt, (ha nincs vaj.)

 

Belső-krém:

Jól főzzűnk tejbe cukrot és diót teszűnk hozzá csokoládét vagy, kakaot, tejszinhabbal össze keverjűk hidegen (ezzel töltjűk a tortát.

 

Hat-laposat, ha töltünk:

A cukrot megpiritjuk egy kis lisztet is teszűnk csak a lisztet elöször hideg tejbe jóll elkeverjűk, egy kis kakót is főzűnk közíbe.

 

Melaszos-tészta:

3 tojás sárgáját 3 kisebb tojás nagyságú fagyos-zsírt 1 sűtoport 1 csöpp szoda port 3 dc.cs.cukorral habosra keverjűk, hozzá adunk 4 evő kanál melaszt 1 ½ csésze lisztet 1 csészetejet, végűl a tojás fehérjét felverjűk habnak. Elöször a zsírt kikeverjűk habosra.

Tortalap töltelék: 15 d. vaj. 15 d cukor. 2 ½ szelet csokoládé 8 deka piritott mogyoró finomra vágva.

 

33 komment

Címkék: málnaszörp behúzás Dobos Estike

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr305033134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.30. 08:20:43

"12 dkg. cukor 2 egész tojással, majd 1 orán át keverjűk"

erre emlékszem, míg nem volt robotgépünk,
fakanállal egy óráig kevergéltem.
nagyanyám mindig egy sárgával többet tette bele, hogy akkor is maradjon, ha közben elnyalogattam

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.01.30. 11:59:06

Basszus, régen mennyi édességet ismertek és ettek az emberek! :-O

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.30. 12:56:30

@Babette_: Az nálunk is szabál volt, mert nagyon szerettem a kikevert sárgáját!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.30. 12:57:39

@PO: Inkább az a valószínű, hogy az édesség Ilus néni számára újdonság (úri huncutság) volt, ezért mind lejegyezte, amit a Csizmadi házban tanult.

Pinka-Panka 2013.01.30. 13:34:00

@PO: Szerintem most sokkal többet ismerünk. Az lehetett, hogy mivel nem sok volt a húsevés, a tészta féléket csinálták jobban és akkor nem tudtak szaladni a boltba fornettiért, meg ilyen-olyan kekszekért. Az asszonyok sütöttek és szerintem örömmel a családnak - s ahol sok gyerek volt, márpedig volt, oda azért kellett az asztaélra tenni. Ma nagyobb a kényelem.

Pinka-Panka 2013.01.30. 13:38:06

Még az jut eszembe, hogy szoktam beülni kávéra, teára pékségekbe, elnézem fél óra alatt mi minden édességet megvesznek az emberek ilyen táskákat, pogácsákat, tekercseket, batyukat, gyerekkorunkban meg a nagyi és anyánk sütött és jó napot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.30. 15:36:19

@Pinka-Panka: Most meg már mi sütjük a mi gyerekeinknek :)

Topy 2013.01.30. 15:42:32

@Pinka-Panka: ahol sok gyerek volt, ott általában nem nagyon volt mit tenni az asztalra, nem hogy süteményt... apósom mind a mai napig emlegeti a zabkorpából sütött pogácsát, mint "süteményt"
meg mikor jól elverték, mert a molnár lányától elvette a karéj fehér kenyeret mikor már hónapok óta nem evett olyat...

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.30. 17:36:12

@PO:
Ették volna, ha bírták volna.
Emlékszem, egészen kis gyerek voltam még, amikor anyám kedveskedni akarván, megsütötte az Ilus néni receptjei között is megtalálható estikét. Szerintem ezt a receptet süthette, mert este készítette, és másnap sütötte. Én ebből gondoltam, hogy ezért estike a neve, de bekavart az estike nevű virág is, szóval a süti neve miatt sokáig kétségeim voltak.
Száz szónak is egy a vége, az estike mire megsült, olyan átkozottul kemény lett, hogy még az én egérfogaim sem bírták elrágni. Arról nem is beszélve, hogy a halmok elterültek, mint egy tehénlepény. Ezen aztán sokáig nevettünk, és anyán nem sütött többet estikét.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.30. 18:30:08

Szép estét!
Van valami innivaló?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.30. 19:38:54

@Andrass9: Brrr...
@Babette_: Blöeh...
Sajnos egyik sem javallott.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.30. 19:53:57

@Andrass9: tegnap estig. reggel leszedtem a zsírját, elvittem az após kutyáját,
délben széjjelraktam, hatra megdermedt.

neked van gyorsított eljárásod?

medvedr 2013.01.30. 19:54:34

@Andrass9: Szerintem is ezért írt le ilyen sokat. Mondjuk akkor is sok édességet ehettek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.30. 20:03:37

@Babette_: Nem nagyon. Néha a lezsírozást még frissiben végzem, akkor egy hosszú nap alatt el is készül, de legszívesebben éjszakára teszem fel főzni, és következő estére meg ki a hidegre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.30. 20:05:09

@medvedr: Több receptet is megismételt a füzetben - mintha nem olvasta volna, vagy legalábbis nem emlékezett volna rájuk. Van olyan, ami majdnem szó szerint egyezik!

Fenchurch68 2013.01.30. 20:35:35

@látjátok feleim szümtükkel: Az estikének azért ez a neve, mert ha este kirakosgatod (én kiskanállal szoktam) a sütőlapra, és csak másnap sütöd, akkor a cukor kicsapódik a tetején, és lesz egy ilyen kis jópofa gombakalap-szerű cukorréteg a tetején sütés után. De szoros technológiai sorrend van ám, viszont ha kemény, az nem okvetlenül baj, később megpuhul.
Asszem holnap paprikás krumpli lesz. Ma mindenféle maradékok voltak. Melegfront.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.30. 20:36:08

@Waka: Akkor keresek neked egy kis konyakot :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.30. 20:37:11

Mit isztok? Egészségére mindenkinek!

Tegnap megjött a legújabb Magyar Konyha, és nagyon jó cikkek, receptek vannak benne, aki teheti olvassa el.

Van benne Andrass9-nek nagyon jónak tűnő paradicsomtatár, jó cikk a magyar paprikáról, csudás receptek paprika felhasználásával, pl. Wakának való leveles paprikás pogácsa, jó cikk az alaplevekről, Süllőcskének halas ételek ( pl. töltött süllőtekercs zöldségfészekben), és benne van Szinbád húslevesének a receptje is.

medvedr 2013.01.30. 20:41:14

A magyar csapat 10. a Bocuse-on egy kört az egészségükre?

Fenchurch68 2013.01.30. 20:42:55

Klasszik darálós kekszre nincs valakinek egy bevált receptje? Gyerekkoromban betűket nyomkodtunk vele, és mindenki megkapta a nevét.

1kutya 2013.01.30. 21:04:42

@medvedr: elbaxták a köretet...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.30. 21:08:28

@Andrass9: @medvedr: Jön a konyak, igyunk.
@Kató néni: Gyermekkorom egyik rossz emléke a darálós, nálunk valahogy mindig kőkemény lett. De ha jól utánanéznék, a kinyomóformák még megvannak valahol.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.30. 21:14:48

@1kutya: Ez már olyan szint, ami az én földhözragadt ízlésem számára felfoghatatlan. Mint malacnak a zsiráfvályú.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.30. 21:50:49

@látjátok feleim szümtükkel: Az a Szindbád recept jó lenne - szép testesnek látszik a leve.
Magyar Konyhát még nem vettem, talán láttam egyet anyámnál, de nem tehetett mély benyomást, mert nem emlékszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.30. 22:43:43

@1kutya: Ezt honnan lehet tudni? A Bűvös Szakács nem írta, csak magukat dicsérte ...

medvedr 2013.01.31. 13:26:33

@1kutya: Ez nem elbaszás 5 és fél órai pörgéswben szerintem a banánhéj, a rosszul levett labda vagy amit akarunk. Az eredményen alapvetően nem változtatott volna sokat Széll Tamás nyilatkozata szerint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.31. 20:33:04

@medvedr: Szerintem fantasztikus eredményt produkált! Minden elismerésem Tamásé és csapatáé!

Az vesse rá az első követ, aki nem nyomta volna azt a gombot félre.

süllőcske 2013.01.31. 20:49:18

Valószínű, hogy nem sült meg a köret, csupán picit túlmelegedett. A cikk nem túl jóindulatú. Tudni kell, hogy ilyen szinten a legkisebb hiba is végzetes lehet. Az étel ezen elemét melegen akarták tartani, hogy a többi frissen meleg részt ne hűlje túl, kicsit túlment, de ez nem volt igazán érzékelhető hiba.
süti beállítások módosítása