Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Ilus néni receptes füzete II.

2013.01.26. 07:00 Blogkocsma

A 12.-23. oldal.

12k.jpg 13k.jpg 14k.jpg 15k.jpg

Főzőtt krém:

2 deci fekete kávét 6 evő kanál cukrot 2 evő kanál kakaót vagy ehelyett csokoládét egész sürű szírup formára fősűnk, már elkészűlt torta tésztát ki hagyjuk hűlni egész hidegre

A szírupba még fősűnk 15- vagy 20. d. vajat, azután a tésztát töltjűk vele és kivűl is behuzzuk vele. Hideg krém vajat és porcukrot kikeverűnk habosra folyósra és evvel irjuk a betűlet, ezzel is lehet tölteni a tésztát ez hideg krém. (Szilvia eskűvőjére csináltam eszt.)

 

Tortát behuzó krém:

3. deci. Tejet 6 evő kanál cukrot 2 evő kanál kakaót vagy csokoládét, ezeket addíg főzzűk aíg csak sürűni nem kezd, akkor lehet közibe diót egy kis pálinkát vagy rumot főzni, citrom íz is igen jó és utolján kőrülbelűl 20 d. vajat vagy margarint főzzünk hozzá, de a vajat már nem soká fözzűk, egy kicsit kihűl és lehet vele a tortát behúzni, belső tőltésre nagyón finom, ha kivűl huzzúk be vele akkor diót nem tesszűnk közibe.

Porcukrot és tojásfehérjét felverjűk kemény habnak és ezzel is lehet tortát behúzni.

 

Francia línzer szelet:

20. d. vaj. 25. d. líszt. 15. d. darált dió. 15. d. cukor 1 tojás 1. deci. l. tejszin a tésztához vallokból(?) omlos tésztát ovatossan nyujtuk kés fok vastagra és megsütjűk a megsűlt tészta széleit levágjuk és hosszába ketté vágjuk, hogy 4 lap legyen az első lapra kenűnk barack- lekvárt, másodikra ribizlit, harmadikra barackot, negyedikkel befedjűk.

 

Tea-sűtemény:

57.dkg. lisztet 7 dkg. Vaj. ¼ kgr. Cukor ízlés szerinti vanillia késhegynyi szódabikarbóna 1 ½ dc. Tejszin 3. d. egész tojás eszt össze gyúrjuk késfok vékonyra sodorjuk és formákra szaggatjuk, forró sűtőbe süssük.

 

Gyűmőlcs kenyér.

28. dkg. Cukor  4 egész tojás jóll kikeverni hozzájőn 10 dkg./.szárazszilva, fűge, mazsolya. Citrom héja kevés fahéj szegfűszeg szódabikarbóna és 14. dkg. liszt, lassan kell sűtni.

 

Apró kifli.

1 egész tojás 1. d. szalagáli 13. d. cukor. eszt  lekerni és annyi lísztet hogy kőnyen lehessen kifliket formálni és jóll kristály cukorba hempergessűk.

 

Hájas tészta: (Kráfli.)

30. d. hájat hártyájától megtisztítjúk hús örőn át daráljuk hidegre tesszük. 35. d. jó, tes rétes lísztet 1 tojás sárgájával kevés só, fehér borral, jó rétes tésztát gyurunk 1 ½ centire kisodorjuk, kinyujtjuk és rákenjűk a héjat össze hajtogatjuk a tésztát és azonnal kinyujtjuk 1 centi vastagra ujból megkenjűk, hájjal őssze hajtjuk eszt kétszer meg ismételjűk, közben, kőzben ½ óráig pihenni hagyjuk, utolsó pihentetés után fél centi vastagra nyujtjuk, tüzes késsel elvágjuk, sűtés előt legalább 2 órát, pihentetjűk, lassan megsűtjűk.

 

 

Sajtos vajas tészta:

20. d. lisztből 1 tojással és ½ citrom levével rétestésztát dolgozzunk ki és aszt 20. percig pihentetjűk. Kűlőn össze gyurúnk 20. d. lísztet. 40. d. margarint vagy föző vajat 12. reszelt sajtot. sót kevés paprikát. A rétes tesztákat kisodorjuk, kőzepére tesszük a másik tésztát, ráhajtjuk a széleket és pihentetjűk, eszt háromszor ismétejűk ¼ órás pihenőkkel, asztán egy éjszakán át hídegre tesszűk. Másnap pogácsákat szaggattunk belőle, tűzhelyen sűtjűk, erős hirtelen tűz kell neki.

 

16k.jpg 17k.jpg 18k.jpg 19k.jpg

 

Lekváros kifli:

Deszkán gyurjunk őssze 30. d. líszthez veszűnk 18. d. margarint egy egész tojást, parányi sót, reszelt citrom héjat és ½ citrom levét 10. d. cukrot vanillia-ízt és annyi tejfőlt hogy jóll gyurható masszánk legyen. Egészen vékonyra sodorjuk négyszőgeket vágunk azok egyik sarkába kemény lekvárt teszűnk és kifli formára sodorjuk, megkenhetjűk a tetejét tojással, de ez el is maradhat.

 

Sós-rudak:

Szükséges hozzá 17.d. líszt. 6. d. margarin, ?.d. belemorzsolt élesztő só és tejfel, deszkán gyúrjuk, valamivel lágyabb legyen mint a gyurt tészta, rudsacskákat vágunk a kisodort tésztából, azokat tojás sárgájával megkenjűk és sós kőménnyel megszórjúk.

 

Hideg dara krém:

? evő kanál darát ½ líter édes vanilliás tejben meg főzzűnk. Ha kihűlt elvegyitjűk 3. deci tejszínhabbal és kevés reszelt csokoládéval vagy kakaóval és formába jégre állitjuk, a formát előbb vízel ki kell őbliteni.

 

Boszorkányhab.

Kitünő tőltelék pískóta tésztába. 2. tojás habjához 14. d. cukrot, 3 evő kanál baracklekvárt és 30. d. sűlt áttőrt almát keverűnk és egy evő kanál rúmot. Adíg keverjűk míg egész kemény és szilárd lett ami körülbelűl fél óráig tart.

 

Kakaó-torta:

Felolvasztunk 5. d. margarint. jőn hozzá 25. d. cukor. 1. egész tojás ¼. líter tej, 25. d. líszt, amiben ½ sűtőport vegyítettűnk el és 4. d. kakaó. Vajazott és lísztezett formában lassan sűtjűk, Ha megsűlt 2 szer átvágjúk és lekvárral tőltjűk, bevonjuk csokoládéval, de, ha ez drága akármilyen egyszerű krém is megfelel, díszítsűk fel diókkal. A legjobb és nem a legköltségessebb, ha 2. deci édes tejszínhabbal vonjúk be.

 

Hatlapos:

60 (75) dkg. líszt 2 (6) egész tojás 2. üveg pohár cukor. 2 evő kanál kemény zsír vagy vaj, kevés só 2 d. szalagári (esetleg 1 ís megfelel) 1 deci tejben megáztatjuk, jóll össze gyurjuk 6 lapot sűtűnk belőle.

Tőltelék:

6 dcl. Tej 25 dkg. cukor 4 evő kanál liszt 5 dkg. csokoládépor sűrűre főzzűk, ha kihűlt 15 d vajat bele keverűnk, ezzel tőltjűk.

 

Mézescsók:

50 dkg. rozsliszt, 4 kanál méz 20 dg. Cukor 2 egész tojás 2 nek sárgája, pici szegfűszeg kávés kanál szodapor ecettel leőntve egy kis fahéj. Kizsírozott lisztezett tepsibe sűtjűk tojás fehérjével megkenjűk ½ girizd diót is rakhatunk a tetejére.

 

Krumplis sűtemény.

40 dkg. krumplit. 50 dkg líszt 2 tojás. 24 deka cukor, 2 kanál szódabikarbona egy citromnak a leve és reszelt héja eszt mind joll össze gyurjuk és két cipot alakittunk belőle, kisodorjuk, kizsírozott tepszibe tesszűk cukorral lekvárral, vagy dióval tőltjűk a másik cipót is kisodorjuk reá tesszűk mindenüt reá ígazitjuk tojással megkenjűk mindenüt

 

Krumlis sűtemény.

25 dg. liszt, 25 dgr. Passzirozott krumpli, 1 egész tojás, 1 sűtőpor, reszelt citrom héj pici só 10 dg. porcukor, 5 dgr. Zsír ezeket össze gyurjuk felébe tőlteléket teszűnk, a másikat rá bóritjuk. (Nagyon jó.)

 

Forgács fánk:

1 űvegpohár liszt 1 tolyás sárgája egy kicsi só egy kicsi cukor 1 evő kanál tejfel 1 evő kanál rúm, nem nagyon keményre és jó vékonyra mind a leves tésztát kinyújtjuk elvágjuk dereje metélővel és forro zsírban nem nagyon gyorsan sütjűk.

 

 

Pejgli.

50 dgr. Liszt 25 dr. vaj v. zsír, kevés cukor kis só, tejfel rúm citrom-héj 1 d. élesz 2 tojás-sárgája őssze gyurjuk. Jó vékonyra nyujtjuk mákkal v. dióval töltjűk és kelni hagyjuk kétszer is a tepsibe is.

Ádám Ferencné. Nagysimonyi 1950.

 

 

20k.jpg 21k.jpg 22k.jpg 23k.jpg

 

Vaniliás kifli:

15 dgr. liszt 10 d. vaj, 5. d. mandula, 6 d. cuk. 1 tojás-sárgája, kis kifliket formálva vílágosra megsütjűk, még melegen vaniliás cukorral behintjűk.

 

Almás-pite:

30 dgr. sima liszt 8 d. zsír vagy 10 vaj 1 egész tojás 12 ½ dgr cukor 1 egész oetket sűtópor kis víz vagy tej, kis só. 1 kgr. alma.

 

 Rakott zsömle:

Szeletekre vágjuk a zsőmlét, jó cukros tejbe forgatjuk azután felvert tojásba forgatjuk, kizsírozott lábasba rakjuk kőzbe is teszűnk egy kis zsírt és megsütjűk.

 

Zsőmleszosz:

* v. zsőmlét pirítjuk

Halvány hig zsőmleszinű rántást készitűnk fokhajmát bele és a * megásztatott   zsőmlét bele tesszűk és jóll összeforraljúk.

 

Torta krém:

2 egész tojás, 2 evő kanál síma liszt, 3 evő kanál cukor citrom-héj vanilia, 5 kanál fekete kávé, 10 d. vaj.

 

Krém ...

3 egész tojást cukorral jóll kikeverünk a tűzhely szélén folytonos keveréssel, hogy össze ne zuzmorosodjőn, végűl 1 szelet csokoládét hozzá főzűnk és legvégűl a vajat, de már ekkor levesszűk a tűzről.

 

Diótorta:

4 tojás-sárgája 4 jó kanál porcukor 6. dgr őrőlt piritott dió 4 kanál lapos finom morzsa és egy jó kávés kanál rum fehérje habnak. Krémmel tőltjűk és tetszésszerint díszítjűk.

 

Diótorta:

28 d. vajat, 28 cukorral, 21 d. finomra őrőlt dióval és 5 tojás-sárgájával egy ½ óráig keverjűk, akkor hozzá adunk 4 tojás keményre vert habját és 7 dgr. listet és szép halványra sűtjűk, ha megsűlt kávémázzal bevonjuk és ízlésessen diszitjűk.

 

Habcsók:

5 tojás fehérjét verd fel ½ kgr. porcukorral, forró víz, gőz felett míg csak meg nem sürüdik annyíra, hogy teljessen fehér legyen és síma, kissé kikent tepsibe fé-diókat és ezekre a masszából kis halmokat vagy a diót a halmok tetejére tesszűk, lassu tűznél száritjuk.

 

Mézes-puszedli:

25 dgr. föző-liszt 12. dgr. cukor 2 evő kanál méz, 2 egész tojás, 1 késhegy szodapor  fahéj, szegfűseg, kis formával kisszagatjuk, legjobb más napig hagyni és úgy kisszagatni.

 

Kakaós-tészta!

12. dr. zsír, 20 d. cukor 1 csomag sütőpor 1 csomag vanilia cukor 2 egész tojás 3 d. kakaó, 2 del. tej 25 dgr. liszt ezeket jó habosra kikeverjűk és kizsírozott lísztezett tepsibe öntjűk kisütjűk, kihűlés után két felé végjuk gyűmőlcs-izzel ősszeragasszuk a tetejét csokoládéval bevonjuk.

 

 

Pisinger-torta:

10 deka cukrot 2 egész tojással 2 sárgájával az űstben a tüzőn fözzűk, ha már elég sürű 6 dgr. örőlt mogyoróval folyton keveni amig kihűlt és akkor 2 ½ tábla puhitott csokoládét 7 d. vajal habosra keverünk és a krémhez keverjűk. 8 darab ostyát megkenjűk, egymásra téve a tetejére csokoládé mázal bevonjuk.

 

Mézes kalács:

6 tojásásárgája 16 dgr. cukor, 2 kanál méz 1 késhegy szodabikarbona egy késhegy fahéj szegfűszeg, 6 tojás habja, 8 kanál liszt, halmokat formálunk.

 

Rigó Jancsi:

6 tojás 6 kanál cukor 2 szelet reszelt csokoládé 4 kanál liszt. A tőltelékhez: 7 del. tejszin, 14 d. vaniliáscukor, 7 kakaó, ¼ kgr. cukor, 15 deka csokoládéból készitet huzat. Készitése: A tojás-sárgákat a cukorral habosra keverjűk kőnnyedén és hozzá adjuk felváltva a csokoládét kemény habot, lísztet, kikent lísztezett tepsibe megsütjűk. Sűtés után a hideg tésztát ketté vágjuk. A keményre vert tejszin hab-ba bele keverjűk a cukrot, kakaót, rákenjűk a tészta egyik felére és őssze ragasszuk, szeletelés előtt még csokoládé mázzal bevonjuk.

 

Kráfli:

30 deka hájat hártyályától megtisztittunk azután husörlőn átdaráljuk, hideg helyre tesszűk. 35 d. fínom lisztből 1 tojás sárgájával kevés só és fehér borral rétes tésztát készitűnk jóll kidolgozzuk, míg hólyagos lesz és a kézről levállik  1 ½ centi vastagra nyujtjuk és rá kenjűk a hájat, össze hajtjuk ujra kinyujtjuk 1 ½ centi vastagra eszt a kinyujtást még háromszor megismételjűk, közbe ½ orát hagyjuk pihenni utolsó hajtogatásnál kinyujtásnál ½ centi vékonyraa hagyjuk tűzes késsel darabokra vágjuk, sűtés előtt a tésztát legalább 2 oráig pihentetjűk, nem túl gyorsan sűtjűk.

 

30 komment

Címkék: Rigó Jancsi kráfli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr905033120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.26. 10:07:06

Álomszuszékok!
Vagy túl sok a recept egy falatra?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.26. 10:39:55

Szép napot!
Álomszuszék? Reggel óta sürgölődöm a konyhában. Sül a poszt. A hasábkrumpli mindjárt kész, megyen utána a gomba meg a csirkemell. A remulád a hűtőben érik.

süllőcske 2013.01.26. 10:59:32

Aggyonisten! Olvasunk, olvasunk, dehát desszerttel kezdeni nem szoktam.
Kávét kérek, halat főzök.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.26. 11:15:27

Egy pici ír whiskey a kávéba? Csak az íze kedvéért.
Mi lesz a halból?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.26. 11:27:11

Az a hal jó lenne. Nagyon nagy a haléhségem már. Szerencsére márciusban megyek a keleti partra, ahol egy hónapig fogok rákot, kagylót és halat enni a vejemmel. A feleségem majd eszik csirkét a lányommal :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.26. 11:35:11

Jövő héten megyek az egyik céghez Balatonparti ízek hekktörzs 35-50 dkg-os 2,5 kilós kiszerelésben 1090 HUF/kg.

süllőcske 2013.01.26. 11:49:33

@Waka: Tárkonyos halgombócleves.

süllőcske 2013.01.26. 11:50:27

@Waka: Igen, az nagyon jó lesz, köszönöm a gondoskodást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.26. 11:55:31

@Waka: Az nagyon jó ár! Sajna Pesten nincs telephelyük. meg amúgyis szét kéne szednem csomagokra, mert egyszerre ennyi nem fogy el.
Jó sós paprikás lisztes sült hekk tud finom lenni.
Azért az elnevezése ... kkhhmmm ... ahogy a szőke balatoni turista mondja: hát az balatoni hal, legalább nem importot eszünk! gggrrrrrr

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.26. 11:56:15

@süllőcske: Halhús zsemlével, petrezselyemmel, tojással ?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.26. 12:09:58

@süllőcske: Az nagyon jó. Milyen halból lesz? Kis citrommal csorbítva készíted? Töltöttem, Jameson volt itthon.
@Andrass9: A kollégám volt náluk a héten, nincs összefagyva a hal, (gyaníthatóan nem volt kiolvadva) én is szét fogom szedni, egy treskát kéne készítenem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.26. 12:33:19

@Waka: Nem találom, mit jelent a "treska" :(

süllőcske 2013.01.26. 12:35:20

Ponty csontossából alaplé, csontról a kis hús le, plusz szálkátlan hús finomra vágva, kis hagyma is, fehérbors, szerecsendió virág, kakukkfű, tojássárga, fehérje habbá, összeforgatva. Zöldségelt alaplébe, amibe néhány szelethúst is teszek, kanállal beleszaggatom, tejszín, tárkony, ikra, citrom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.26. 12:44:14

@süllőcske: Szóval ez a gombóc halhús és tojás jól fűszerezve. Biztosan egészségesebb, mint zsemlyével. Nem lesz kemény? Vagy a hab miatt könnyű?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.26. 12:53:36

@süllőcske: Egyszer készítettem gombócos hallevet, kifiléztem, és alaposan beirdaltam a pontyot, és úgy daráltam le, teljesen szálkátlan lett. Utána mondjuk az húzta a legjobban a száját, aki korábban a szálka miatt vinnyogott.
@Andrass9: Nekem ez a változat tetszik:
hvg.hu/gasztronomia/20110928_bekebeli_csehszlovak_treska

süllőcske 2013.01.26. 12:55:32

@Andrass9: Gyönyörű, remegős, puha lesz. Ez ugyanis halhús, nem darált comb. És ahogy mondod, a hab még lazábbá teszi. Kifinomultabb lesz az íz is, mint zsemlyével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.26. 15:43:26

@Waka: Ilyet még nem ettem, de érdekes lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.26. 15:44:35

@süllőcske: Igazad vagyon - kifelejtettem a számításból, hogy a halhúsban kevesebb kollagén anyag van, ezért nem is keményedik meg.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.26. 18:45:11

Szép estét mindenkinek. Vadkacsával beszállhatok?

Az időjósok a tél hátra lévő részét enyhének jelzik. Január eleje óta tojnak a néma kacsák, és a vadkacsa is tele van apró tojással. Ritkán fordult elő az elmúlt huszon évben, hogy ennyire korán beindultak. Úgy emlékszem akkor enyhe idő volt tavaszig.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.26. 20:51:56

waka, ez szipcsiszupcsi.

nekem vége a vizsgaidőszaknak.

most már túl vagyok a felén.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.26. 20:54:59

@Babette_: phew - ez jó hír!
Akkor gyakrabban látunk?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.26. 20:56:00

@látjátok feleim szümtükkel: És jóízű volt az a kacsa?
Ennyi süteményrecept mellé kell valami testesebb dolog is :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.26. 21:05:23

@Andrass9:
Majd holnap lesz jóízű, ma csak mekoppóztunk 6 állatkát. Még nincs döntés mi legyen belőle, de akármit lehet csinálni, mert még 18 szalad az udvaron. Egyébként meglepően jó testük van ( meg némi hájacskájuk is ).:)
Kénytelen vagyok kacsázni, mert olyan jó halakról, amikről Süllőcske regél, mi csak álmodni tudunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.26. 21:14:00

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem ő meg a kacsákról álmodik titokban :)

Topy 2013.01.26. 23:26:35

@Andrass9: nagyon finom! régen kimérve lehetett kapni a szlovákoknál, ételtermoszban, befőttesüvegben hordtuk haza :)
mióta haccp van, azóta náluk is dobozos
a linken szereplőnél ngyobb kiszerelésben a Tescoban szokott lenni
remélem Wake posztot csinál belőle! :)
süti beállítások módosítása