ljött a Húsvét, eljött a csülök ideje. Tavaly már kísérleteztem valami hasonlóval, nem is volt rossz. Persze lehetett volna jobb is. A hús-tészta aránnyal minden rendben volt, csak az eloszlás volt kissé egyenetlen. Valaki megemlítette, hogy talán érdemes lenne kisebb, haraphatóbb tésztákat készíteni, és valami egyébbel is dúsítani az ételt. Magamban igazat adtam az illetőnek, de nem szóltam neki, nehogy elbízza magát.
Törtem a fejem, hogy mi passzolna leginkább a füstölt csülök mellé. Arra jutottam, hogy a hagyma, a tejföl és a savanyú káposzta igen jó barátai a füstölt húsnak, végül az utóbbi kimaradt, nem akartam túl tocsogósra készíteni, mint kiderült, így is elég lédús lett.
Hozzávalók a tésztához:
- 80 dkg kenyérliszt (BL-80)
- 5 dkg élesztő
- 5 dl víz
- 2 teáskanál búzasikér
- 2 teáskanál só
- 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 80 dkg zsírosabb főtt füstölt hús
- 3 fej lila hagyma
- 1 nagy pohár tejföl
Szombaton délután neki is láttam az előkészületeknek. Feltettem főni a csülköt. Nem gatyáztam vele sokat, bele egy nagy lábas hideg vízbe, aztán a forrástól számított másfél órán keresztül kis lángon rotyogtattam. A bőre elég kemény maradt (hála a forrázásos technikának), de gondoltam, a tésztában majd megpuhul, és így is lett. Éjszakára kitettem az erkélyre, hogy a levében hűlhessen ki.
Estefelé még összedobtam egy gyors kovászt is, 20 deka lisztet elkevertem 2,5 deka 2,5 deciliter vízben feloldott élesztővel.
Másnapig a konyhaasztalon hagytam dolgozni, szépen meg is kelt.
Reggel hozzáadtam további 60 deka lisztet és újabb 2,5 deka élesztőt 2,5 deci vízben. Beleraktam a sikért és megsóztam.
Pont sikerült eltalálni az arányokat, remek, lágy tésztát gyúrtam belőle. Mondjuk a kezem majd leszakadt, mire végeztem, a gerenda is csepegett, igaz a sütőt előre begyújtottam. A tésztát letakartam, és feltettem a tűzhely tetejére kelni.
Míg az élesztő tette a dolgát, előkészítettem a tölteléket. A csülök levéről lekanalaztam a zsírt, és három literes flakont megtöltöttem ínségesebb időkre. Kivettem a csontot a húsból és előbb negyedeltem, majd felszeltem (nem a csontot).
A hagymákat feleztem és vékonyan felszeltem.
Egy óra alatt a tészta prímán megkelt.
Nyolc megközelítőleg egyenlő részre osztottam és kicsit átgyúrtam.
A tésztát kinyújtottam és megkentem egy jó kanál tejföllel.
Ráraktam egy réteg csülköt, arra hagymát szórtam majd a két rövidebb végét kicsit felhajtottam.
Ráhajtottam a két másik végét, kicsit húzva rajta hogy rendesen fedjék egymást.
Sütőpapírral bélelt tepsibe, a hajtott felükkel lefelé sorba raktam őket, aztán egy újabb órát kelesztettem a tűzhely tetején.
Mikor szépen megkeltek a tésztapárnák, jó bőven megkentem őket egy csipet sóval felvert tojással.
A tepsi alá becsúsztattam a régi tűzhelyből mentett öreg alumínium tepsit, hogy ne süljön olyan gyorsan az alja. Kettes fokozatoz sütöttem 50 percen keresztül, majd 10 percre feltekertem négyesre, hogy piruljon egy kicsit.
Frissen reszelt tormával és galambbegy salátával tálaltam. Nagyon jól sikerült. A tejföltől eresztett ugyan egy kis levet, ami ki is folyt az oldalán, és másnapra el is ázott a tészta egy kicsit, de sütőben melegítve prímán helyreállt az állaga. Egyet vittem a Hegyre is, elvoltam vele egész délelőtt. Gondolkodtam rajta, hogy - fokozandó az ízorgiát - a tejfölt esetleg még el lehetne keverni némi zúzott fokhagymával, no de majd legközelebb.