No nem én utaztam lasztminutba, a filing költözött hozzánk.
Százados Asszony a közelmúltban tért haza földközi-tengeri útjáról, és hozott nekem pár fűszerkeveréket. BBQ-, tzatziki- és krumplihoz való keverék volt a csomagban, valamint sárga sáfrány. A gyártó - John Per - számomra teljesen ismeretlen, az Interneten fellelhető információk alapján egy kis cégről van szó, amelynek termékei kizárólag Cipruson kaphatók.

17.jpg


Rövid töprengés és egy hosszabb bevásárló-körút után összeállt a menü.

16.jpg
Hozzávalók a húshoz:
- 1 kg nem túl száraz hús (Én speciel pulyka felső combból készítettem.)
- BBQ Seasoning (sült hús fűszerkeverék): Oregano, kakukkfű, cayenne pepper, curry (hogy ez alatt curry levelet vagy kész keveréket ért, nem tudom), fehér bors, pirospaprika, koriandermag.
- só
- étolaj

A burgonyához:
- 1,5 kg krumpli
- Potato seasoning (fűszerkeverék krumplihoz): Oregano, rozmaring, kurkuma, mustármag, édes paprika, különféle borsok, koriandermag, csombor, szerecsendió.
- étolaj
- vaj
- só

A tzatzikihez:
- 600 g kígyóuborka
- Tzatziki seasoning (tzatziki fűszerkeverék): Fokhagyma granulátum, kapor (mag vagy levél, tudja az ördög), fehér bors. Érdekes módon ehhez a keverékhez írták egyedül a sót, de főzés előtt megkóstoltam, nem volt benne.
- só
- 330 g görög joghurt (a Zott egészen jó volt hozzá)

A húst felcsíkoztam, összekevertem a fűszerekkel, és egy éjszakára a hűtőbe tettem. Nem sóztam!

1.jpg2.jpg
Másnap egy kerámia bevonatú serpenyőben kevés olajon ropogósra sütöttem. Sót csak közvetlenül sütés előtt tettem rá.

3.jpg4.jpg
Míg a hús sült, a krumplit hajában megfőztem.

5.jpg
Meghámoztam, egy tepsiben összeforgattam egy kevés olajjal és bőven megsóztam.

6.jpg
Addig sütöttem, míg egy enyhe rázásra elváltak a tepsi aljától.

12.jpg
Olvasztott vajjal megkentem a tetejüket és megszórtam a fűszerkeverékkel. Biztos, ami biztos, némi sót is hintettem rá.

13.jpg
Visszatettem a sütőbe és 10 percig még pirítottam.

14.jpg
A tzatzikihez az öreg kockareszelőn lereszeltem az uborkát.

7.jpg
Megsóztam, hagytam állni egy fél órát, majd kinyomkodtam a levét.

8.jpg9.jpg
Rákanalaztam a joghurt, tettem rá két teáskanál fűszert és alaposan összekevertem.

10.jpg11.jpg
Szedtem magamnak mindenből és befaltam.

15.jpg
Finom lett. Ízes, fűszeres, csak éppen négy evésre elfogyott. A legjobban talán a tzatziki ízlett, simán elfogyott volna kétszer ennyi is. A másik kritikus pont a pirított burgonya, amiből egyszerűen nem lehet eleget csinálni. Mire az ember észbe kap, már csak kettő-három árválkodik a tepsi alján, lehet kotorni a kenyértartóban egy kis szénhidrát után.