Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (6) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (33) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (45) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (24) bőrősháj (2) bors (236) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (64) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (35) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (7) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (18) cukor (114) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (18) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (358) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (72) gyömbér (98) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (266) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (21) jalapeño (18) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (68) kakukkfű (36) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (65) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (21) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (132) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (6) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (39) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (90) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (72) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (106) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (4) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (23) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (36) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (30) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (45) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (131) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (224) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (4) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (55) tejföl (75) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (182) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (193) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (16) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (32) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (7) zserbó (2) zsír (52) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Csilis bab hússal - chilli con carne

2019.09.18. 07:00 Andrass9

Chili=a paprika fajtája, chilli= az étel neve :)

Feleségem egy napig távol van, gyorsan olyat kell főznöm, amit (elvileg) nem szeret. A csodahüttőben rejtegettem egy adag szarvas apróhúst, ezt akarom felhasználni.

43.jpg

Volt még egy szép világos hátszíndarab, gondoltam, azzal felhigítom kicsit a szarvast :) Nagy adagot terveztem, hamár belefogok, hogy tudjak adni a gyerekeknek, meg a táncos társamnak is belőle.

11 komment

Címkék: csokoládé hagyma fokhagyma rizs vörösbor bors római kömény majoranna hátszín fahéj olivaolaj paradicsompüré pirospaprika zöldpaprika tejfel vörösbab szarvascomb chedar koriandermag csilipaszta Worchestershire szinesbors paradicsom konzerv csirkealaplé

Petrezselymes újkrumpli spárgával

2019.09.15. 07:00 Andrass9

Újkrumpli már nincs (lassan semmilyen krumpli sincs) elfogadható áron, de ez a poszt még akkor készült, amikor volt...

Az év első parázskrumplijára mindig nagyon várok. Akkorra már szépen megnő a petrezselyem is a kertben, nomeg csalhatok is kicsit magamnak egy kis hagymával.

24.jpg

Mitadisten, pont most jelent meg a Fény piacon a spárgavég is, amit igencsak olcsón lehet megvenni, lévén nem EU konform :)

56 komment

Címkék: lilahagyma újkrumpli libazsír petrezselyem petrezselyem levél

Újhagymás pirított gomba

2019.09.12. 07:00 Andrass9

Roppant illetlen dolog olyan ételt posztolni, amit az ünnepelt nem szeret, de hát mit csináljak? Semmit sem szeret ...

Hamár annyi egyszerű gomba receptet posztoltam, jöjjön még egy, de ez közönséges barna csiperkéből. A cimke szerint BIO volt, de nem tudom, mitől NEM bio egy gomba. Igaz, a letermett gombaföldre - amit vettem a veteménybe trágyának - az volt írva, hogy Bio gombatrágya...

19.jpg

Viszont ez a gomba pár nap alatt a feledés homályába merült. Szerencsére véletlenül belebotlottam a hűtőben és azonnal meg is kell csinálni, kár lenne érte.

34 komment

Címkék: gomba bors csiperke újhagyma ghí barnacsiperke

Csirkeláb (kaparó) szecsuáni ízekkel

2019.09.09. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt kobold63 konyhájából

 

10.jpg

Gyerekkorom óta szeretem a kaparót rágogatni. Levesben nem annyira, mint kirántva. Az volt a kedvencem mindig. Talán, mert Édesanyám külön nekem készítette, persze lábas, kapirgatós csirkéről levágva. Mióta a konyhakész csirkét vesszük, ettől a csemegétől is elestünk. Pedig sokan tudjuk és megbecsüljük a cupákás szopogatnivalót a levesből, vagy esetleg ezt a ropogós rágcsálót.

Sokféle ételt kipróbáltunk már kóborlásunk alatt, különlegességket vagy jellegzetességeket, sokukat családi repertoárunkban tartunk. Csak az az izé van, hogy rengeteg ilyen finomságot szeretünk, évekbe tellhet, mire megint rákerül a sor valamelyikre. Utána meg is kell enni ezt a sok készítményt. Amig a nagy család, nagybélű ifjak besegitettek, más volt. Most viszont kettőnknek igencsak lecsökkent a szükséglete, amit időnként még ilyen-olyan megszorításokkal is tetézünk, viszont azt főzhetünk, amit szeretünk, senki válogatósságára sem kell tekintettel lenni. Persze amikor jönnek, akkor összetörjük magunkat, hogy a kedvükben járjunk. Ezt mindnyájan ismeritek és csináljátok.

Az ázsiai konyha kedvencünk, sok receptet eltanultam, itthon is csináljuk. Módosítok a szájízünk szerint. Ez a csirkeláb recept is ilyen. Nagyon elterjedt egész Ázsiában a helyi izlés szerint variálva. Az alapja, a készitési mód az fontos, de aztán csak a fantázia és a kamra felszereltsége szabhat határt a szósz összeállitásában. Mi nagyon csipősen szeretjük, erre kitérek még külön. Eléggé pepecselő maca, nem érdemes néhány darabbal kezdeni. A kész étel nagyon jól fagyasztható , 25-30 db láb még jól kezelhető adag.

46 komment

Címkék: olaj fokhagyma szójaszósz gyömbér csirkeláb keményítő zöldhagyma csillagánizs osztrigaszósz feketebab Hoisin szósz

Zúzapörkölt tarhonyával

2019.09.06. 07:00 Waka

Ennek is eljött az ideje. Hajdanában szinte hetente főztük, tejfölösen, kis csípőssel, egy-két karéj kenyérrel nem volt tőle jobb falat. Van, aki berzenkedik a baromfibelsőség fogyasztásától, én szerencsére nem tartozom közéjük. Jöhet szinte minden állat szerve, legyen az harcsamáj, sertésszív vagy éppen birkatüdő. Mivel ez utóbbiak éppen nem voltak a közeli hentesnél, maradt a zúza.
Persze ez az ipari termék nyomába sem léphet a saját kézzel levágott falusi csirke hasonló alkatrészének, azért nagyobb baj nem volt vele. Kicsit úgy nézett ki, mintha betépett páviánok nyiszálták volna ki szerencsétlen madarakból egy különösen jól sikerült estén, de megfelelő adjusztálással használható alapanyag vált belőle.

img_20190831_185455.jpg

46 komment

Címkék: tarhonya zúza

Párolt zöldbab prézlivel, tejfellel

2019.09.03. 07:00 Andrass9

Tombol a zöldbabszezon! A kertben 4 ágyásban ontja a babot a növény, 15 méteres kerítésen meg fejtenivalót termeszt a feleségem.

15.jpg

Amit leszed, azt gyorsan meg is főzi, így már bő egy hete zöldbabot eszünk zöldbabbal. A kedvencünk a kevés vízben párolt szálak egy kis pirított prézlivel és tejfellel (én még vajat is teszek rá magamnak).

37 komment

Címkék: zöldbab vaj alaplé olivaolaj zsemlemorzsa tejfel leveskocka prézli biovegeta

Indiai ihletésű Poblano paprikakrém

2019.08.31. 07:00 Andrass9

Végre megindult a termés a csilipaprika ágyásokban. A legtöbbet termő Ancho Gigantea csilit gyorsan leszedtem. Ezt a paprikát hivatalosan poblanonak hívják, mert még nem szárított. Viszont ezt a konkrét változatot már zöld formájában is anchonak nevezik :)

30.jpg

Ez a paprika nem csíp, remekül hordoz mindenféle fűszert, így döntöttem egy keleti ízesítés mellett.

18 komment

Címkék: fokhagyma csili lilahagyma olivaolaj salotta tandoori mogyoróhagyma kaffir lime levél ghí TV paprika citromnád Ancho Gigantea Tandoori masala

Fejes bab

2019.08.28. 07:00 Waka

A hosszú hétvégére főzni kellett valamit. Finomat, kiadósat és sokat, mert amúgy a befőzések miatt foglalt lesz a konyha. Jött az első csilikrém, az első paradicsom ivólé és az utolsó szederszörp. A fagyasztóban állt még tavalyról a zsenge fejtett bab, az újból is bespájzoltam, szóval abból kellett használni. Igazából semmi konkrét elképzelésem nem volt, de pénteken éppen a Csarnokban akadt dolgom munka ügyben, benéztem hát a kedvenc hentesemhez. A pultban egy sor pofás malacfej vigyorgott, meg is született az ötlet, babot főzök fejjel.
Gondoltam, kombinálok egy firenzei-jellegű paradicsomos babot egy magyaros pörkölttel, egyféle fúziós fogást alkotva. Igaz, ettől a kifejezéstől feláll a szőr a hátamon.

img_20190819_130706.jpg

77 komment

Címkék: pritamin fejtett bab füstölt oldalas lecsópaprika sertésfej

Káposztás rétes

2019.08.25. 07:00 Andrass9

Meg a folyománya - egy kis adag káposztás cvekkedli. Hónapok óta próbálok Budakeszin káposztás rétest venni (átmegyünk a városkán jövet-menet a Balatonra és remek rétesbolt van a főutcán), de vagy zárva van, mert későn érünk oda, vagy nincs, és már nem is tesznek be újabb adagot. Kétszer sikerült 1-1 darabot vennünk.

35.jpg

Pedig nagyon finom a rétesük, én 4-5 darabot is megeszem káposztásból - ha van - egy ültő helyemben.

 Ütöm a fejem rendesen, hogy nem tanultam el anyósomtól a rétes nyújtását: ő délelőtt megkérdezte, hogy legye-e rétes, és ebédre már ki is sült!

Hirtelen felindulásból vettem egy fej káposztát, hogy legalább káposztástésztát ehessek.

91 komment

Címkék: zsír káposzta bors cukor réteslap nádcukor fodros kocka

Tócsni cukkíniből sütőben

2019.08.22. 07:00 Andrass9

Ez már annyira kevés kalóriát tartalmaz, hogy fél órával a megevése után megéheztem. Lehet, hogy többet kellett volna enni belőle?

25.jpg

A szomszédnak rengeteg cukkínije nő, így kaptam még egy érettebb példányt. Már egy ideje igérgetem a cukkínitócsni receptjét, hát most elkészült.

85 komment

Címkék: tojás sajt fokhagyma bors lilahagyma cukkíni liszt olivaolaj petrezselyem tejfel kakukkfü

Lila leves

2019.08.19. 07:00 Waka

Lila gyökérzöldség és nem cékla, mi az? Sárgarépa.
Szeretem meghökkenteni az embereket. Ezért termesztek fehér epret, málnát és szilvát, sárga céklát, színes szárú mangoldot és tiritarka sárgarépát. Kapok minden évben vetőmagot. Idén is így esett, a szakállas ember Karácsonyra hozott mindenfélét, feketét, fehéret, tarkát... Upsz, az egy másik történet.
A korábbi évekkel ellentétében most nem keveréket kaptam, hanem többféle színből egy-egy tasakkal. Volt fehér, sárga, piros, narancssárga és lila. Persze nem estem kétségbe, minden zacskóból tettem egy késhegynyit egy kis fiolába és alaposan összeráztam. Így aztán nehéz mellényúlni, ha felszedek egy adagot, akkor lesz benne mindenféle. Különösen így van annak fényében, hogy a föld betonkemény és csak ásóval lehet szedni, akkor viszont kijön egy nagy csomó egyszerre.
Elég korán sikerült elvetni a magot, szépen ki is kelt és az öntözést is meg tudtam oldani, volt víz bőven a kútban. Júniusra már egészen szépek voltak, párszor szedtem is belőle párolt zöldségkörethez. A korábban kapott keverékekben a lila volt a fekete bárány. Mind közül az lett a legnyeszlettebb és nem is volt túl sok belőle. Bezzeg idén! A lila nőtt a legnagyobbra, akadt 30 centis is közöttük, még az ásóval is meg kellett küzdenem, mire ki tudtam szedni. Az ördög tudja, hogyan tud abban az agyagos, köves földben így megnőni.
Szóval a répa megnőtt, én megéheztem, gondoltam, főzök egy jó zöldséglevest. Aztán persze továbbgondoltam, hiszen nem vagyok én kecske, hogy csak zöldséget egyek. Volt a fagyasztóban bő két liter húslé, vettem még 40 deka lapockát és lett belőle zöldségleves húsgombóccal.
És rajtam volt a sor, hogy meghökkenjek.

img_20190727_122851.jpg

20 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma zeller karalábé petrezselyem húsgombóc kápia tarka répa csurgatott tészta lila leves

Készítsünk zsemlemorzsát házilag

2019.08.16. 07:00 Andrass9

Nem lehet mindig recepteket posztolni, néha szükség van kiegészítő alapanyagok elkészítését is ismertetni.

Igazi zsemlemorzsát már rég nem látok a boltokban. Azok jó esetben maradék kiszáradt kenyerek, vagy pékáruk. Néha vajas kifli is kerül bele, akkor hamar meg is avasodik. Ráadásul nem is nagyon olcsó.

16.jpg

Viszont van egy-két multi, aki egészen finom vizes zsemlét süt. Azt szoktam kivárni, amikor akciósan 10 forintért lehet kapni (a mostani akciós héten 10 Ft darabja az Auchanban - ez itt nem a reklám helye ...). Valamelyiknél csak kapok, akkor meg bespájzolok egy bő kiló igazi prézlire.

33 komment

Címkék: zsemle zsemlemorzsa

Cukkínispagetti al' Arrabbiata

2019.08.13. 07:00 Andrass9

Szüreteltünk a szomszédban - elvoltak nyaralni - és sok monstre cukkínit találtunk. Egy nagyot minden esetre lenyúltam, hogy ebből cukkíni tócsni lesz. Volt rengeteg paradicsom is: kicsi és nagy, édes és pikáns. Azt is leszedtük az ukázhoz igazodva.

39.jpg

51.jpg

Végül a fiamék elvittek egy nagy cukkínit, meg a kicsilyány is lecsapott egy másikra, hogy ők majd cukkínitócsnit készítenek, így azután nekem valami mást kellett kitalálnom. Pár éve jó lett a tökspagetti, akkor most megpróbálom ugyanezt cukkíniből!

61 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma bazsalikom bors kapor ecet lilahagyma oregano olivaolaj tejfel csilipaprika ghí ökörszív San Marzano kovászos uborka lé

Öltött csülök

2019.08.10. 07:00 Waka

Öltött, de inkább kötött, hiszen a hálót kötik. Hogy jön ez ide? Rögvest kiderül.
Júniusban kicsit el voltam havazva a kertek miatt, nem volt érkezésem főzni. Két hétvégére is egy közeli étteremben vettem négy adag ételt. Pár szelet kenyérrel megfejelve elég volt szombat-vasárnapra, sőt még hétfőre is maradt egy ebédre való. A SZÉP-kártyámon temérdek pénz volt, nyaralni nagyon nem terveztem, kapóra jött hát. Előző nap megnéztem az étterem honlapján a pénteki menüt, hogy kész elképzeléssel menjek. Az egyik alkalommal egy igencsak jól hangzó fogást találtam, töltött csülköt. Hmmm... Egyből be is indult a fantáziám. Egy olyan finom falat, mint a csülök, ráadásul töltve, csak jó lehet. Szinte láttam a lelki szemeim előtt: magyarosan fűszerezett, pirosan csillogó, roppanós, szaftos csülök, mondjuk pirított burgonyával körítve. Csorgó nyállal mentem az étterembe.
Hát... Az étel bizonyos tekintetben csalódást okozott. A bőrös csülökszelet valami zsemléből készített töltelékkel - olyasmivel, mint a töltött csirkét szokás - volt megtöltve, a tetejére meg sajtot pirítottak. Félreértés ne essék, egyáltalán nem volt rossz, csak éppen nem erre számítottam.

img_20190621_141939.jpg

Viszont egyből megérlelődött bennem a gondolat, hogy el kell készítenem a magam verzióját, úgy, ahogy elképzeltem. Nem volt rossz ötlet.

img_20190720_133237.jpg

71 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma csülök köménymag pirospaprika feketebors töltött csülök

Gluténmentes túrógombóc

2019.08.07. 07:00 Andrass9

Kicsilyány túrógombócot kért ebédre. Természetesen elkészítem, nomeg én is szeretem és régen ettünk. Sajnos tányérképet elfelejtettem készíteni, ezért a másnapi felmelegített ebédemet fotóztam le.

27.jpg

A recept kicsit eltér a szokottól, mert a kicsilyány barátnője gluténérzékeny, és neki is akartam küldeni. Mivel csak a gríz volt gabonaszármazék, úgy döntöttem, megpróbálom kukoricadarával helyettesíteni.

49 komment

Címkék: tojás túró citrom cukor kukoricadara tejfel vaníliás cukor

Mirelit spenót házilag

2019.08.04. 07:00 Andrass9

Valahogy nekem mindig több spenótom terem, mint amit egy szezonban megeszünk. Így azután az utolsó adagokat lefagyasztom későbbre.

20.jpg

Nem egy bonyolult feladat, ráadásul egy cseppet meg is fűszerezem, mert az jól jön, amikor felhasználom őket.

10 komment

Címkék: spenót bors vaj ghí

Ízes guacamole azaz avokádókrém

2019.08.01. 07:00 Andrass9

Vettem három avokádót, hogy majd megérik az almák közt. Az egyik másnapra már puha volt, megvámoltam reggelihez "salátának". A maradékát meg bekentem lime lével, és folpackban a hűtőbe tettem.

30.jpg

A következő napra a másik kettő is beérett, ideje volt feldolgozni. Szerencsére a szomszédok is szeretik, nem kellett félnem, hogy nem fogy el, mert magamban azért keveset fogyaszton százon.

71 komment

Címkék: balzsamecet bors római kömény lilahagyma lime petrezselyem jalapeno avokado koktélparadicsom csilis só jalapeño

Mangoldos-túrós pite

2019.07.29. 07:00 Waka

Idén is vetettem egy sor mangoldot. Fele a hagyományosabb kinézetű sima zöld változat, fele - mert azért nem bírtam magammal - saját szedésű magból, színes szárú. Elég korán a földbe került a mag, öntözni is tudtam, szépen megnőtt, májusban már lehetett szedni belőle.

img_20190715_174425.jpg

Érdekes módon azonban mindkét fajta elkezdett felmagzani. Korábban ez legfeljebb a színesekre volt jellemző, most azonban kivétel nélkül rákezdtek. Nagy gondot persze nem okozott, lenyisszantottam a szárat, a tövéről meg nő az új levél. Volt aztán minden, főleg "spenótfőzelék", került párolt zöldségbe, még egy levest is főztem. A töltikének azért nem álltam neki.
Itt volt az ideje, hogy valami új fogást készítsek belőle, főleg, hogy mostanában megint elég sok húst ettem. Az egyszer már elkészített empanadas jó kiindulási alap volt, de most más formát adtam neki. Eredetileg - az empanadashoz hasonlóan - rikottával akartam készíteni, de mostanában sehol nem kapok. Elmentem pár multi boltjába, végül a csarnokban a tejboltban találtam, 800 forint volt fél kiló. - A túrót - gondoltam -, akkor inkább túrót használok. És lőn.

img_20190717_211121.jpg

28 komment

Címkék: túró pite tejszín fokhagyma tejföl mangold füstölt szalonna pecorino romano mangoldos-túrós pite

Egy kecskegida megüdvözülése

2019.07.26. 07:00 Andrass9

Hamár úgyis kecske a téma, lássunk egy másikat!

Soha nem ettem kecskét, hát még gidát! Barátunk, akinek dílere van, eldicsekedett, hogy vett egy kecskegidát konyhakészen. Velem ilyen még nem fordult elő, megkértem hát, hogy nekem is szerezzen egyet. Az alábbi dolgokat kaptam (a belsőséget nem is fotóztam le, az majd egy másik étel lesz!)

09.jpg

Nagyon sokat agyaltam, hogy ezt hogy kellene elkészíteni. A legnagyobb gondom az volt, hogy rajtam kívül ki fog még enni belőle! A felmérés szerencsére kiadta a Táncos Társamat, valamint a fiamat. Szóval: azért van rá vevő, csak jól kell reklámozni.

55 komment

Címkék: krumpli kecske hagyma zsálya szójaszósz bors római kömény rozmaring szalonna sárgarépa cukkíni kaliforniai paprika oregano petrezselyem zöldpaprika kömény lestyán kecskehús ghí parázskrumpli kakukkfü szegfüszeg öregkrumpli

A róka és a kecske

2019.07.23. 07:00 Waka

Akár egy tanmese címe is lehetne, valami modern Aesopus billentyűjéből. Valahogy így.

A soros (sic!) választásokat követően a miniszterelnök vállalkozó barátjának legkedvesebb unokaöccsét nevezték ki a Nemzeti Dűlőútkezelő Zrt. élére. Az az apróság, hogy az öcskös nagyjából annyit ért a dologhoz, mint hajdú a harangöntéshez, senkit nem zavart. A személyes audiencián annyit kötött a Nagy Ember a lelkére, hogy záros határidőn belül nyereségessé kell tennie a céget. Egy céget, amely az állam által az adófizetők pénzéből csurgatott költségvetésből működik, nyereségessé tenni, na ez volt a kihívás. Az öcskös a szokásos rendrakás után - kibaszkodott pár neki nem tetsző arcot és felvette két hajdani kollégiumi szobatársát - nekiveselkedett a feladatnak. A kiadásokat átnézve feltűnt neki az útkaparók serege. Ami a fizetést illeti, a bérlista alján kullogtak, de nagy számuk miatt jelentős kiadást jelentettek a cégnek. Gondolt egyet és kirúgta a nyolcvan százalékukat. A maradék a következő fél évben mondott fel, miután kiderült, hogy a munkájuk az ötszörösére nőtt, és az egyik jogász haver leleményessége - a kollektív szerződésben talált joghézag - következtében a fizetésüket sikerült a felére csökkenteni. Az útkaparók nem dőltek a kardjukba. Ugyanebben az időben a kies Nyugat-Szomszédországban éppen belefogtak egy hosszútávú programba, melynek célja a dűlőutak teljes rekonstrukciója, valamint azok folyamatos karbantartása volt. A főutakkal és a sztrádákkal eddigre végeztek, az utak mentén nyírt pázsit, temérdek muskátli és 10 kilométerenként működő és tiszta WC volt. Az útkaparók tehát odébb mentek egy országgal, ahol tárt karokkal, szállással, bőkezű fizetéssel várták őket.
A Nemzeti Dűlőútkezelő Zrt. költségvetési mutatói pedig végre kedvező tendenciát mutattak, és az öcskös elégedetten dőlt hátra. A dűlőutak meg kezdtek lerothadni. Egy év múlva olyan szintre süllyedt az állapotuk, hogy onnan már a béka seggét is csak erős távcsővel lehetett látni.
Ekkoriban esett meg, hogy az egyik gazda elindult szekerével a szomszédos városba, ahol éppen bor, pálinka és kolbászfesztivált tartottak. A bort ugyan senki nem értette, hiszen a város földrajzi adottságai révén kimaradt a történelmi borvidékek sorából, olyannyira, hogy az ennek ellenére arrafelé szőlőből készített folyadékot még a legnagyobb jóindulattal sem lehetett bornak nevezni. A polgi mindenesetre borissza volt és senki nem mert ellentmondani neki. Szóval ment a gazda a fesztiválba, úgy gondolta, elad valamennyit a házilag készült portékából a városi népeknek. Befogta az egy szem rossz dikhencet a szekérbe és felpakolt. Vitt lekvárt, befőttet, házi sajtot és némi füstölt disznóságot. Ahogy komótosan hajtott a hepehupás dűlőúton az egyik kátyúban akkorát döccent a szekér, hogy egy guriga sajt leugrott róla és meg sem állt az árokig, ahol el is tűnt a magas fűben. (Az árokpartot sem kaszálta ekkoriban már senki.) Itt lelt rá másnap a kecske és a róka. A kecske az árokpart dús füvében legelészett, ínyenc lévén a papsajt termését csipegette le egyesével. A róka meg egy különösen sikertelen éjszakai vadászatról tartott éppen haza, korgó gyomorral szaglászott a susnyásban, hátha ráakad valami eltévedt egérkére. A sajt láttán mindkettejük szeme felcsillant. Csak az volt a kérdés, hogyan osztozzanak. A róka végül a briliáns megoldással nyisszantotta ketté a gordiuszi csomót. Elharapta a kecske torkát, aztán szőröstül-bőröstül felfalta. (Oké, tudom, de ez egy bitang nagy róka és egy egészen kicsike kecske volt.) Mivel a róka is igen nagy gourmand volt és mint ilyen tudta, hogy az étkezést hogyan illik befejezni, leküldte a sajtot a kecske után. Elégedetten, tele hassal indult hazafelé a bolháktól hemzsegő nyári szállása felé egy kis szunyókálásra. A jóllakottság azonban végzetesen figyelmetlenné tette, így nem vette észre a nyiladék szélén lesben álló erdészt, aki annak rendje és módja szerint lepuffantotta. A brenneke valósággal kettétépte a szerencsétlen rókát, egyből kiszenvedett, még egy rövid fohászra sem maradt ideje.
Szóval eddig lett volna a mese, mindenki vonja le maga a tanulságot, az van ugyanis számos.
Talán az lenne a legkézenfekvőbb, hogy kecskére ne egyél sajtot, mert ólommérgezést kapsz.
Az igazság azonban - mint legtöbbször, most is - ettől sokkal prózaibb.
Kedvenc trombitásom megkérdezte, érdekel-e egy kis kecskehús. Még szép, hogy érdekelt. Két nap múlva hívott is, hogy itt az állat. A fél kecske három darabban érkezett, végül a combját választottam. Még aznap jutottam hozzá mintegy negyven deka rókagombához az egyik kedves kollegina jóvoltából. Együtt volt hát minden egy jó kis fogás elkészítéséhez.

img_20190713_170725.jpg

49 komment

Címkék: vöröshagyma tejszín fokhagyma vörösbor kakukkfű rozmaring csili sárgarépa bacon babér rókagomba petrezselyem borókabogyó citromhéj kecskehús

Ebéd: zöldborsóleves, csirkecombfilé krumplikkal

2019.07.20. 07:00 Andrass9

Egyesével sok kicsi poszt lenne, így meg egy teljes ebéd mutatkozik be. Az egész onnan indult, hogy volt lefagyasztva fűszerezett csirke felsőcombfilém, amit már el kéne készíteni.

29.jpg

31.jpg

Leszedtem a kertben a cukorborsó maradékát, hogy abból leves lesz az ebédhez, meg elővettem a fagyasztóból a csirkecombfilét.

27 komment

Címkék: krumpli hagyma zöldborsó sárgarépa gyökér petrezselyem pirospaprika zellergumó cukorborsó csirkecomb filé kacsazsir biovegeta

Kövér porcsin

2019.07.17. 07:00 Waka

Nem keverendő össze a faluhelyen a járda mellé ültetett porcsinrózsával (kukacvirág, kővirág)! Édesapám a szárazság növényének hívta. És valóban, augusztusban, mikor már minden kisült, a tikkadt szöcskenyájak már nem legelésznek, hanem kétségbeesetten próbálnak valami ehetőt találni, a porcsinnak kutya baja sincs. Arcátlanul harsányan virít, ott kandikál a járda repedéseiben. Ha már igen cudarra fordul a szárazság, összecsukja a leveleit, hogy az első esőtől újra virítson.
Ádám-Évánál kezdem, hosszú lesz.
Még tavasszal megszólított a szomszéd néni. Ugyan, hoznék már neki, pontosabban az ő drága kis papagájának egy kis tyúkhúrt, meg - tudja azt a húsos növényt, tudja na. -Porcsint? - kérdeztem. - Azt, azt. - És akkor most melyiket? - Hát mindkettőt. A tyúkhúrral volt egy kis hézag, mivel addigra majd' minden fellelhető helyről kikapáltam. Végül a Hegyen a három éve ültetett almafák tövében találtam. Azokat rendszeresen öntözöm, műtrágyázom, hamar kiserkent alattuk. Csak ügy belemarkoltam, lett egy kisebb szatyorral egyből. Elvittem neki, volt öröm, bódottá'.
A porcsin más tészta volt. Javarészt az is a kapálás áldozatául esett, de azt sem kell félteni. Mikor a "magas ágyásban", a paprikák tövében megláttam, hogy kisarjadt pár, meghagytam valamennyit.
Intermezzo: Szóval magas ágyás. Az Új kertben az előző bérlő rám hagyott vagy nyolc kirothadt aljú lemezhordót. A legkevésbé kérdéses agrofóliával bélelve még megtette víztárolásra, de a többi az kuka. Már, ha lenne olyan a környéken. Elhurcolhatnám a telepre, de valószínűleg meglincselnének, ha beletenném a kukába. Ekkor jött az ötlet, hogy fabrikálok belőle valami "magaságyás"-félét. A kertszomszéd karosszériát lakatol a garázsában, egy kisebb autógyárra való szerszámmal bír, elvágattam vele keresztbe két hordót. Szitáltam beléjük földet, kevertem hozzá érlelt marhatrágyát, a büféből vittem vagy tíz vödör kávézaccot, abból is vegyítettem belé. A tetejüket gyaluforgáccsal mulcsoztam. Kísérletképpen négyfajta növényt ültettem. Patisszont, Balatoni rózsa krumplit, egy paradicsomot és egy paprikát. A patisszon elég vacak lett, nőtt, mint a nyavalya, de termést nem akart hozni. A krumpli alatt termett vagy másfél kiló gumó, meg hat debreceni kolbász méretű pajor, gyaníthatóan valami sárkányt tojt belé. A paradicsom úgy-ahogy elment. De a paprika! A fél hordóval együtt olyan magas volt, mint én, lejött róla vagy két kiló csili. Majdnem sírva fakadtam, mikor november elején elvitte a fagy. Innentől aztán nem volt kérdés, csak paprikát ültetek bele. Tavaly tavasszal elnyisszantottunk még két hordót, így nyolc kis magaságyásom van.
Szóval ott tartottam, hogy kiserkent pár porcsin, én meg hagytam. Egy kicsit félrenéztem, és már mindent beleptek a drágák. Nem hogy egy papagájnak, de egy struccnak is elég lett volna. Egy hétre.

img_20190708_113104.jpgimg_20190708_113117.jpg

Ekkor kezdett el motoszkálni a gondolat, valahonnan rémlett, hogy ezt meg is lehet enni. A csalán után joggal gondolhatja a nyájas olvasó, hogy "ez is minden sz@rt megeszik". Azért mindent nem, de igyekszem. Szóval utánajártam, és kiderült, hogy nagyjából háromféle étel szoktak készíteni belőle. Salátát, főzeléket és krémlevest. Nekem valahol az utóbbi kettő közé sikerült belőni az ételt.

img_20190710_114219.jpg

81 komment

Címkék: vöröshagyma tejföl kövér porcsin Gouda sajt

Szilvalekváros bukta

2019.07.14. 07:00 Andrass9

Gyerekkori kedvenc! Különösen, hogy ezt mindig én sütöttem a családnak 9 éves korom óta. Persze akkor nem szilvalekvárt használtam, hanem hitlerszalonnát, mert csak az volt. Fiatalabbaknak: ez egy tömbösített lekvár volt magas birs pektin tartalommal, így nem olvadt el sütés közben, és nem folyt ki a buktából (sem). Hogy valójában miből volt, senki nem tudta, de sütésálló volt!

33.jpg

Mostanság ezt a tömbösített lekvárt nemigen lehet kapni, de gondoltam, hogy egy igazi kemény szilvalekvár kisegít, pláne, hogy magam főztem sütőben a szomszédasszony szilvájából...

37 komment

Címkék: tej tojás élesztő vaj cukor liszt szilvalekvár vaníliás cukor rétesliszt sikér

Gazdaságos szendvics pástétom

2019.07.11. 07:00 Andrass9

Tinédzserkoromban rengeteg házibulit tartottam, mert a szüleim gyakran utaztak, én meg - nem szégyellem - imádtam a társaság központja lenni. Persze anyagilag nem voltam nagyon eleresztve, de azért valamit mindig kellett készíteni a bulikra, hogy ne csak igyanak a haverok, mert felmosni nem szerettem ...

39.jpg

Szerencsére anyám mindig segített, így tőle megtanultam egy receptféleséget, amit aztán rendszeresen használtam - már akkor is az éppen változó hangulatomhoz igazítva (akkor még nem volt ismert az "újragondolva" kifejezés).

Most viszont a fiam jelentkezett, hogy szeretné ő is megtanulni ennek a pástétomnak a receptjét (merthát ő most van abban a korban ...).

52 komment

Shimeji szószos tészták

2019.07.08. 07:00 Andrass9

A shimeji gomba az utóbbi pár évben terjedt el idehaza, amikor rájöttek, hogy könnyű termeszteni, és elég jó nyereséggel lehet eladni.

26.jpg

53.jpg

Egyetlen gondom van csak vele, hogy rengeteg műanyagba csomagolják :( Szerencsére a tálkák mehetnek a szelektívbe, mert újrahasznosíthatók. Környezettudatosságot félretéve, soha nem tudok ellenállni neki. Ráadásul relatíve kis kiszerelésben kapható (15 dkg), bár ritkán lehet 300 Ft alatti árat látni.

64 komment

Címkék: spagetti hagyma tejszín fokhagyma parmezán szójaszósz bors vaj rozmaring petrezselyem ghí csiliszósz kakukkfü shimeji