Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @látjátok feleim szümtükkel: @Boar.: Ha már ilyen finom ételekkel turbózzátok fel az érdeklődésünk... (2018.11.14. 18:56) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (32) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (28) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Csilis bab

2018.11.12. 07:00 Waka

Glédában állnak a kamrapolcon a szárazbabbal teli dobozok, ideje volt főzni valami kiadósat. Csilis babra esett a választásom, az már olyan régen volt. Emlékszem, valamikor rég főztünk egy igen jót. A pontos receptre sajnos már nem emlékszem, de az biztos, hogy csíkokra vágott marhahús volt benne és a sütőben készült el.
Rákerestem az Interneten, hogy valami ihletet merítsek. Elkeserítő volt az eredmény. A magyar nyelvű receptek darált pulykát, sőt, löncskonzervet ajánlottak és a végén dobozos csemegekukoricával fejelték meg. Az angol nyelvű receptúrák pedig szinte kizárólag konzerv alapanyaggal dolgoztak. Persze, nincs is annál egyszerűbb, összeborítok egy doboz babot meg egy kukoricát, rá a villával összenyuszkolt löncshús, egy tasak csilikonkárne szósz, összerottyantom és mehetek is nézni a Fatmagült. A fenét.
Végül összeirkáltam, amit jónak gondoltam, pénteken reggel beáztattam a babot, meló után meg elhúztam a csarnokba marhahúst venni. Ez a stáció mondjuk nem úgy sikerült ahogy szerettem volna, de azért megoldottam. Azt terveztem, hogy egy szép darab marhaszegyet veszek. A szálkás részét lehártyázom, az megy a csilibe, a többit meg lefagyasztom, jó lesz majd valami csontlevest gazdagítani. Szegy persze nem volt. - Vigyél lábszárat, - így Cs, a hentes - kanyarítok a nudliból. Mint kiderült, a nudli a lábszár olyan része, amiben alig van ín. Kanyarított hát, én pedig boldogan mentem haza a zsákmánnyal.
Szombaton reggel aztán megfőztem a csilis babot.

img_4347.JPG

Hozzávalók:
- 60 dkg szárazbab
- 45 dkg marhahús
- 1,5-2 l paradicsomlé
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 2 thai csili
- oregánó
- frissen őrölt római kömény
- frissen őrölt fekete bors
- sertészsír
- só

img_4319.JPG

A húst lehártyáztam, tényleg nem sok nyiszálni való akadt rajta. Felcsíkoztam és két részletben zsíron megpirítottam. Míg a hús sült, a borsot és a római köményt mozsárban megtörtem.

img_4324.JPGimg_4321.JPG

A húst kiszedtem és megpirítottam az apróra vágott vöröshagymát is.

img_4327.JPG

Rádobtam a felaprított csilit és a fokhagymát, kicsit megfuttattam.

img_4330.JPG

Visszatettem a húst, hozzáadtam a fűszereket, kicsit azokkal is pirítottam.

img_4333.JPG

Beleöntöttem a babot, megsóztam, felöntöttem egy liter paradicsomlével és kevés vízzel.

img_4336.JPG

Lassú tűzön fedő alatt párolni kezdtem. Elég hamar elfőtte/felszívta a lét. Innentől csak paradicsomlét töltöttem rá, úgy voltam vele, hogy ha vizet akarok inni, majd engedek pohárba.

img_4339.JPG

Röpke négy óra alatt megpuhult minden.

img_4342.JPG

Szedtem egy tányérral és felfaltam.

img_4345.JPG

Jó lett, minden kellőképpen megpuhult, szaftos volt, a fűszerezést sikerült eltalálni, talán a csilihez kellett volna egy kicsit óvatosabban nyúlni, de végül nem okozott problémát. Ellentétben a babbal, mert annak bizony megvoltak az élettani konzekvenciái. Fűteni nem kellett.
Azt bánom, hogy későn olvastam vissza Vaczak e tárgyban írt posztját, az a bizonyos fahéjas-kakaós-csokoládés ízesítés izgalmas lett volna. No, majd legközelebb. Mondjuk januárban. Addig kerülöm a hüvelyest.

41 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma marhahús paradicsomlé római kömény babér szárazbab oregánó csilis bab feketebors Thai csili chili beans

Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve

2018.11.09. 07:00 Andrass9

Ilyen módszerrel még nem tettem el konfitált kacsacombot. Csontjáról leszedve és széttépkedve mint a cafatos disznót zsírral leöntve. Hívhatom kacsalekvárnak is ...

32.jpg 33.jpg

Elég gyakran konfitálok (zsírban lassú tűzön sütve) kacsacombot, mert szeretjük az ízét és az állagát is. Mindig előhozza a gyerekkori élményt a zsírosbödönből kihalászott lesütött húsból készült reggelit.

23 komment

Címkék: hagyma majoranna kacsazsír fehérbors kacsacomb kakukkfü

Chipotle paprikakrém házilag

2018.11.06. 07:00 Andrass9

A chipotle Mexicóban füstölt jalapeño paprikát jelent, amit füstön szárítanak meg nagy gödrökben rakott tűzön. Mivel nekem nincs nagy gödröm (eltekintve az évek óta száraz szennyvízszikkasztótól), nem is tudom megszárítani. Ebből a szárított paprikából rehidratálással krémet készítenek.

18.jpg

Persze a mozdonyban óvatos tüzeléssel tán sikerülne, de én inkább választottam a paprika füstölését a grillben bükkfafüstön 24 óra alatt - legalább a rehidratálással sem kell foglalkozni később.

49 komment

Címkék: cukor olivaolaj salotta jalapeno mogyoróhagyma chipotle csilipaszta jalapeño NaBe bükkfa fűrészpor

Gulyás 26 főre (plusz gyerekek)

2018.11.03. 07:00 Andrass9

Nagylyány családostul hazalátogatott, és az összes barátjával találkozni akart. Erre viszont csak egy délutánja volt, szerveztünk hát egy gulyáspartit nekik.

33.jpg

Az időjárásjelentés sok esőt igért, nem mertem a bográcsban való eláztatott gulyás főzését vállalni, ezért fazékban főztem. 26 főre 10 liter szűkösen elég és ekkora a legnagyobb fazekam, amit használni szoktam.

31 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma szalonna sárgarépa lábszár köménymag gyökér petrezselyem pirospaprika zöldpaprika petrezselyemgyökér zellergumó feketebors marhanyak zellerlevél őrölt kömény Farkas András paprikacsuma

Rakott krumpli lusta módra

2018.10.31. 07:00 Waka

Mint az már nyilván köztudomású, lusta vagyok, mi több, a műfaj fekete öves bajnoka.
De hát enni kell, ahhoz meg nem árt, ha néhanapján főz az ember. Igyekszem hát minél kevesebb munkával megteremteni az asztalra valót. Legutóbb egy kis rakott krumplit kívántam meg. Míg ügyködtem, eszembe jutott édesanyám, ahogy végtelen türelemmel szelte a kedvenc kiskésével egyforma vastagra a héjában főtt krumplit, rakta precízen sorba az edénybe, aztán a tojással és a kolbásszal is hasonló gonddal járt el. Ez utóbbi felszeletelése ugyan az én dolgom volt, főleg az utolsó években, de az összeállítás az ő reszortja volt.
Nekiláttam, ripsz-ropsz összedobtam a rakott krumplit, még egészen jó is lett.

img_4162.JPG

82 komment

Címkék: tojás krumpli curry rozmaring kurkuma mustármag szerecsendió oregánó füstölt kolbász lecsókolbász színes bors izsóp

"Isten hozott" kacsaaprólék leves a feleségemnek

2018.10.28. 07:00 Andrass9

Nagy kirándulásról jön haza ma este a feleségem. Tudom, hogy leves nem nagyon lesz, mi meg nagyon levesesek vagyunk, ezért úgy döntöttem, egy kacsaapróléklevessel fogom várni.

26.jpg

Ehhez két alapalkatrész: a nyak és a zuza mindig van a csodahüttőben, de mivel hosszú ideig volt el, kiürült a zöldséges fiók, mehettem az új Spar-ba bevásárolni.

50 komment

Címkék: hagyma zeller bors gyömbér sárgarépa gyökér zöldpaprika farhát kacsazúza karaláb zuza szerecsendióvirág paprikacsuma kacsanyak szegfübors kacsazuza

Biovegeta

2018.10.25. 07:00 Andrass9

Nem kellene ezt a nevet használni, mert a Vegeta az márkanév, de mindannyian egyfajta ízesítőre asszociálunk vele. Feleségem évek óta készíti ennek az egészséges változatát mindennemű vegyszer nélkül.

23.jpg

A gyökér/fehérrépa/petrezselyemgyökér ára már a csillagos égbe szökött - ez az egyik módja, hogy megelőzzük a téli - még magasabb - árakat. A posztot egy hónapja írtam, de a gyökér ára továbbra is 1700Ft/kg. Piacon sikerült pár kilót venni ezerért!!! Mikor volt ilyen drága a zöldség? Mert én nem emlékszem rá.

34 komment

Címkék: zeller sárgarépa gyökér petrezselyem zellerlevél karaláb

Egy monstre kompót ami segített meggyógyulni

2018.10.22. 07:00 Andrass9

Kiütött valami torokgyulladás meg köhögés meg nátha (szóval férfibetegségem volt). Rengeteg folyadékot kellett innom, a kertben meg csak nőnek a gyümölcsök.

22.jpg

Szedtem is mindenfélét, hogy főzök kompótot magamnak. Egyedül szilva nem termett (a szomszédnak - nekem nincs is szilvafám), azt venni kellett a boltban.

18 komment

Címkék: alma körte szilva citrom nektarin őszibarack fahéj lime birskörte szegfüszeg szegfübors

Farkasköröm

2018.10.19. 07:00 Waka

Nem kell megijedni, nem valami kinológiai téma lesz terítéken, tekintve, hogy abszolút dilettáns vagyok e téren, bár már adtam jelét, hogy ez nem szokott különösebben zavarni. Mint ahogy nem is egy halálos nindzsa csodafegyverről lesz szó, és nem is valami minden bajra ír, angyal rúgta, ördög harapta gyökérről.
Úgy kezdődött, - ahogy szokott, mondhatná, aki ismer -, szóval, úgy kezdődött, hogy hétvégére egy kiadós székelykáposztát akartam főzni. Úgy rémlett, hogy van még a fagyasztóban egy kilónyi lapocka, gondoltam, péntek reggel munkába indulás előtt előveszem, délutánig kiolvad, aztán felkockázom másnapra, meló után már csak káposztáért kell elszaladni a piacra. Aztán péntek reggel túrtam a frizsidert veszettül, de egy fia comb nem akadt benne. Volt tarja, oldalas, ami éppenséggel nem is lenne rossz káposztába, de azzal más terveim voltak. Sebaj, legfeljebb veszek a piacon húst is.
Pénteken persze mindenki éhen akart halni, olyan sor volt a hentesnél, hogy a szemközti falnál visszakunkorodott a vége. Míg vártam a soromra, megláttam a körmöket a pultban, mellette egész szép farkat, és mire a hentes színe elé járulhattam, készen is volt a hétvégi menü koncepciója.
A székelykáposztát - némi füstölt oldalassal tunningolva - körömből és farokból főztem.

img_4254.JPG

48 komment

Címkék: savanyúkáposzta székelykáposzta sertésköröm füstölt oldalas sertés farok

Hogyan készítsünk churutot?

2018.10.16. 07:00 Andrass9

Egy csodás örmény fűszer - egyesek az örmények leveskockájának is nevezik. A székelyek is átvették, így érkezett hozzánk is.

54.jpg

48 komment

Címkék: tej türelem géz petrezselyem csombor tüll zellerlevél petrezselyem levél sok türelem

Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa

2018.10.13. 07:00 Andrass9

Egyedül vagyok, vettem tehát kis töpörtyűt a boltban, hogy sütök egy fél adag töpörtyűs pogácsát magamnak és a szomszédnak. Aztán eszembe jutott, hogy van hízott kacsacomb, amit konfitálni akarok, abból csak kijön még valamennyi töpörtyű...

57.jpg

Így azután teljes adagot készítettem, amibe a szokásommal ellentétben - a boltos javaslatára - nem darálva került a töpörtyű, hanem késsel felaprítva: több ropogós résszel fogunk a pogácsában találkozni.

51 komment

Címkék: tej tojás mustár élesztő bors cukor kacsazsír újhagyma töpörtyű salotta tejfel tepertő kenyérliszt rétesliszt mogyoróhagyma kacsaháj zellerlevél töpörtő vereshagyma

Fasírt extrákkal

2018.10.10. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt Fenchurch68 konyhájából

 

Jön a hűvös ősz, az igény a kondibb kajákra. Plusz túraszezon, úgyhogy valami olyasmit kéne csinálni, ami könnyen hordozható, és különösebb rákészülés nélkül megehető bárhol, de nem szendvics :)

18.jpg

A fasírt mindig nyerő, és mivel általában felturbózom zöldségekkel, köret sem kötelező hozzá. Azért ha itthon esszük, valami mindig akad mellé.

74 komment

Címkék: bors rozmaring bacon cukkíni mozzarella darálthús kakukkfü fokhagyma granulátum

Mangoldfőzelék

2018.10.07. 07:00 Waka

Akadt még valamennyi mangold a kertben, törtem a fejem, mit is főzhetnék belőle. Volt már leves, töltike, pároltam hús mellé, töltöttem empanadas-ba. Főzelék viszont még nem volt! Afféle spenótot lehetne belőle készíteni, de az már annyit volt e helyütt. Aztán eszembe jutott, hogy gyermekkoromban hogyan készítette édesanyám a spenótot. Egészen a nyolcvanas évek közepéig nem volt turmixgépünk, a leforrázott leveleket nemes egyszerűséggel a húsdarálón darálta le. A főzeléket a rántás mellett felvert tojással sűrítette.
Később aztán egy, az NDK ellen szocialista brigád formációban elkövetett társasutazás alkalmával került egy AKA típusú - nem levehető ajtós! - turmixgép, a darált változat pedig mostanáig feledésbe merült.
Múlt héten aztán kellett valami gyorsan elkészíthető étel hét közben, szedtem egy kosár mangoldot és megfőztem.

img_4149.JPG

40 komment

Címkék: spenót tej tojás fokhagyma liszt mangold étolaj kolbászcsipsz

Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

2018.10.04. 07:00 Andrass9

Még Libanonban is több néven nevezik, hátmég a mediterraniumban! Marokkótól Törökországig mindehol készítik kisebb-nagyobb eltéréssel

30.jpg

Alapvetően bárány és marhahús keveréke, de ahol esznek sertést, ott disznóhús is kerülhet bele. Lényeges összetevője a libanoni 7 fűszer , ami nyolc fűszerből áll.

27 komment

Címkék: bárány kenyér hagyma marha fokhagyma sertés nyárs pirítós darálthús petrezselyem petrezselyem levél libanoni 7 fűszer

Egyszerű, de nagyszerű zöldségleves

2018.10.01. 07:00 Andrass9

Van úgy, hogy egyszercsak rámjön a leves-ehetnék. Hogy pontosabb legyek, ez nagyon gyakran, majdnem napi szinten fordul elő.

25.jpg

Feleségem se különb, ezért rengeteg levest eszünk, mert az jó. Igenám, de a változatosságra törekszünk, így készült el ez a gazdag zöldségleves.

68 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma zöldbab bors gyömbér vaj cukor sárgarépa borjúalaplé gyökér petrezselyem kardamom zöldpaprika lestyán zellergumó zellerlevél karaláb szerecsendióvirág spárgaalaplé

Sült paprikaparadicsom

2018.09.28. 07:00 Andrass9

Ezt a fura paradicsomot, ami teljesen paprikaformájú, a szomszédtól kaptam tavaly. Finom sűrű húsa van, mint a SanMarzanonak.

17.jpg

Fogtam róla magot, és idén csináltam 2 palántát belőle, amit persze ki is ültettem. Most beérett az egész, el kell tenni télire.

46 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma bazsalikom rozmaring oregano olivaolaj zellerlevél

Cafatos disznó azaz Pulled Pork

2018.09.25. 07:00 Andrass9

Meg még tépett vagy húzott disznónak vagy parasztburgernek is hívják. Beigértem az osztálytalálkozóra azt is - legyen minél többféle étel.

48.jpg

Igenám, de még soha nem készítettem, muszáj egy próbafőzést csinálni. Azt már eleve biztosra vettem, hogy nem BBQ módszerrel készítem, mert az rengeteg aktív időt jelent: tizensok óráig kell a tüzet táplálni, meg füstölni, ami az amúgy is bevállalt ételek mellé már nem megy (lecsó, marinált tarja és csirke, stb). Van viszont egy sous vide masinám, ami ideális erre az ételre.

49 komment

Címkék: hagyma mustár tarja ketchup lapocka sous vide őrölt kömény cajun fűszerkeverék A1 szósz Southwest Sweet & Smoky fűszerkeverék

Rozmaringos grillcsirke sörösdobozon

2018.09.22. 07:00 Andrass9

Itthon van az összes gyerekünk, meg még az unokák is!

31.jpg

Kérdeztem, mit kérnek búcsúvacsorára, és az egybehangzó válasz: grillcsirke!

26.jpg

Régóta kacérkodom a sörösdobozra húzott grillcsirke ötletével, mivel így a madár garantáltan nem ázik a saját levében, de a sör áldott gőze elegendő párát biztosít, hogy ne száradjon ki. A mozdonyban elkészítve még egy csepp füstöt is tudtam hozzá adni.

49 komment

Címkék: csirke sör bors vaj majoranna rozmaring oregano kakukkfü

Babgulyás füstölt csülökkel

2018.09.19. 07:00 Waka

Mint már említettem ehelyütt, az étkezési célra árult magból vetett bab igen szépen termett idén. Az Erzsike fajtát zsengén kifejtettem és lefagyasztottam, a tarkabab néven vett változatot teljesen száraz állapotban tettem el. Az előbbiből egy adagot szintén megszárítottam és félretettem vetőmagnak jövőre, ki tudja, kapni-e még akkor? A több részletben hazahurcolt termést héjastól kiterítettem, aztán, mikor már zörgősre száradt, kifejtettem. Lehetett volna zsákban csépelni, de a panelban nem akartam ilyen piszkos-poros munkát végezni. A babot két napra betettem a mínusz 20 fokos fagyasztóba, majd még két napra kiterítettem, hogy az esetlegesen lecsapódott pára felszáradjon. Jól záródó műanyag dobozokban pihennek a spájzban és várják a feltámadást.
Fél kilónak a hétvégén eljött az ideje. Régóta terveztem már egy igazi babgulyást, füstölt csülökkel és mindenféle jóval. A Seregben a babgulyás az egyetlen fix pont, az a fogás, amit nem tudnak elrontani. Persze nagy dózisban készül, száz fő alatt neki sem kezdenek, dobnak mellé pár szelet kenyeret, két túrós batyut, és jól is van lakatva a sereg. Jómagam azért szerényebb méretekben gondolkodtam, egyrészt mert az infrastruktúra nem alkalmas rá, másrészt nem akartam egy hétig babon élni, arra majd a fűtési szezonban kerítek sort. Elmentem hát csütörtökön a húsboltba. A kiszemelt üzlet kissé drágább az átlagosnál, "Termőföldtől az asztalig" hirdeti magát, és eddig nem is volt gond a portékájukkal. Közölték, hogy marhahús csak pénteken lesz, azért vettem egy füstölt csülköt, meg ezt-azt, mert a fagyasztó már kongott, aztán hazafelé még beléptem egy másik üzletbe. Egyetlen darabka marha oldalas kellette magát a pultban kilónként ezerötért, de olyan jól nézett ki, hogy nem teketóriáztam sokat, megvettem. Elmentem még a zöldségeshez, a kertből is összeszedtem ezt-azt hozzá, aztán pénteken nekiláttam az előkészületeknek.

img_4026_1.JPG

83 komment

Címkék: szárazbab füstölt csülök tarkabab babgulyás füstölt csülökkel marha oldalas

KungPao csilipaprika krém

2018.09.16. 07:00 Andrass9

Idén kevesebb paprikám van, meg lusta is vagyok. Sokat inkább leszárítottam, vagy megettük még lábon. Azért a fiam kedvencéből sikerült egy adagot főzni.

23.jpg

Természetesen a feleségem segítségével, aki leszedte nekem a pirosra éretteket (ilyenkor nem jó dolog vörösvaknak lenni).

24 komment

Címkék: olivaolaj salotta mogyoróhagyma KungPao Aji Crystal Spicy Fiesta Thai Bird Eye

Nagy adag pácolt húsok a sütőlapon

2018.09.13. 07:00 Andrass9

Osztálytalálkozóra igértem a vendégeknek a lecsón kívül roston sült tarját is. Gondolva a finnyásabbakra csirkefelsőcomb filét is tettem hozzá.

46.jpg

A mozdonyomhoz vettem egy öntöttvas sütőlapot is, ha netán nagyobb vendégseregletet kell etetnem. Egyik oldala bordás, a másik síma. Nos, itt volt az alkalom, hogy bevessem.

36 komment

Címkék: krumpli gomba mustár szójaszósz bors cukor tarja olivaolaj ketchup csirkecomb filé Worchestershire A1 marinád Montreal Chicken fűszerkeverék

Rösti - a svájci parasztreggeli

2018.09.10. 07:00 Andrass9

Nálunk is divatos a másnapos hajában sült krumpli reggelivé varázslása hagymával, tojással. Ennél viszont sokkal gyakoribb a svájciak hasonló étele, ami hasonlít a tócsni/lepcsánka/röszti/cicege stb. fogáshoz, de van néhány lényeges eltérés köztük.

32.jpg

A rösti lehűtött, főtt krumpliból készül, ellentétben a hazai változattól, ami nyers krumpli, liszt és egyebekből áll. Én nagyon szeretem a krumplit! Leginkább hajában sült vagy főtt változatában (lásd gyerekkori élményem) - ha tehetem, megeszem egy szem forró krumplit fél vajjal :). Így megreszelve és pirítva is szeretem, de felfedeztem, hogy Svájcban adnak hozzá fokhagymát, meg szerecsendiót is (a borsról nem beszélve).

27 komment

Címkék: tojás krumpli fokhagyma gorgonzola bors kacsazsír szerecsendió császárszalonna ghí

"Lecsós" csülök

2018.09.07. 07:00 Waka

Idézőjelbe tettem, hogy nehogy valamelyik mindent túl komolyan vevő olvasó megszóljon miatta. Mert végül is igaz, lecsós lett, de tulajdonképpen pörkölt, amit amúgy is lecsós alapon szoktam főzni, de most még magamhoz képest is bőkezűen adagoltam a nevezett összetevőt.
Úgy esett, hogy megjött a vendégsereg a ködös Albionból. Persze nem váratlanul jöttek, meg is beszéltünk mindent már jó előre. Kérdezgettem, hogy mit ennének, de megnyugtattak, mikor itt lesznek, elmegyünk együtt bevásárolni. Hát jó. Aztán miután az összes létező közlekedési eszköz, amivel csak kapcsolatba kerültek, késett, a tizensok órás utazás után hullafáradtan estek be. A vacsorát megoldottuk a hűtőből, paradicsomot, paprikát a kertből szedtem még délután, pár kifli is akadt a kenyértartóban. Igen ám, de mi legyék másnap? Különösebb ötletük nem volt, elkezdtem hát sorolni, mi van a fagyasztóban. A csülöknél felcsillant a szemük, ők bizon de megennének egy csülökpörkölt. Elő is vettem legott a húst, hogy reggelig kiolvadjon. Igen ám, de az a csülök két evésre nem lesz elég mindannyiunknak, valamivel fel kéne szaporítani. A közelben nincs értékelhető húsbolt, messzire meg a francnak sincs kedve mászkálni. Ekkor jött az ötlet, hogy egy nagyobb adag lecsóval ütöm fel, attól lesz jó sok szaft, a zsíros-bőrös hús meg majd biztosítja az ízt és a kellően ragacsos állagot. Egyébként mindenben úgy jártam el, mintha pörköltet főznék.
Szóval feltaláltam a csülök ivartalan szaporítását.

img_3883.JPG

30 komment

Címkék: pörkölt paradicsom paprika csülök lecsó

Lecsó az osztálytalálkozóra

2018.09.04. 07:00 Andrass9

Márminthogy ötvenvalahány évvel ezelőtt végeztünk az általánosban :) Eddig a padtársam szervezte és főzte a bulikat, de idén bevállaltam, hogy elkészítem. Készült lista, hogy miket főzök, amiben a lecsó is szerepelt, de valahogy azt kicsit elhanyagolták a szervezéskor. Szerintem viszont a legjobb előétel, amit valaha is készítettem :)

10.jpg

Szezonja van! Most szines már a paprika, ress a hagyma és mézédes a paradicsomom. Szerencsére volt még a tavalyi békéscsabai kolbászból is! A szalonnákat magam füstöltem, viszont nekem van egy fontos alapanyag, amit nem hagyok ki a lecsóból: a főtt füstölt császárhús!

33 komment

Címkék: hagyma paradicsom paprika kolbász szalonna kacsazsír húsos szalonna szalonna bőrke

Barbeque marha oldalas

2018.09.01. 07:00 Andrass9

Amióta megvan a mozdonyom, minden húsra potenciális BBQ anyagként tekintek. Így volt ez a minap is, amikor a Metro áruház húshűtőjében jártam.

44.jpg

Ott van ám minden, mi szem-szájnak ingere! Óriási fehérpecsenye, teljes bélszín, ír marhaszegy. Csak egy dolog hiányzik hozzá: egy lottó ötös :)

Azért lecsaptam egy kétkilós marha oldalasra, ami 2 csontból állt.

27 komment

Címkék: krumpli gomba paradicsom mustár bors cukor bbq cayenne bors paradicsompüré barbecue almaszósz barbeque borecet BBQ A1 bazsalikomsó bbq oldalas BBQ szósz Montreal steak fűszer A1 marinád