Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (27) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (199) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (99) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (315) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (87) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (243) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (51) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (115) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (4) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (40) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (88) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (114) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (21) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakott krumpli (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (177) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (29) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (47) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (43) tejföl (70) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (170) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (33) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (171) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (10) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Birsalmás-sütőtökös sütemény

2018.12.18. 07:00 Waka

Készítettem már sütőtökből ilyen kevert süteményt, nagyon finom volt, de ideje volt újítani rajta. Eszembe jutott a birsalma az erkélyen, gondoltam éppen jó lesz hozzá. Arról persze fogalmam sem volt, hogyan válik be, de ez a legcsekélyebb mértékben sem szokott zavarni, egy életem, egy halálom, belevágtam. Ha egy finom dolgot egy másik finom dologgal összehozok, csak nem lesz nagy baj. Ezt persze nem tanácsos mondjuk a sült hús és a vaníliapuding párossal kipróbálni.
Nem volt rossz ötlet.

img_4580.JPG

2 komment

Címkék: sütőtök tejszín vanília fahéj birsalma barnacukor

Fűszeres Aji Crystal csilipaszta

2018.12.15. 07:00 Andrass9

Az érett (piros) példányokat a feleségem lenyúlta, hogy azt ő megeszi, mert ez egy nagyon gyümölcsös-aromás paprika. Nem is volt sok, mindössze két tövet ültettem.

17.jpg

Vettem is hozzá töltelékanyagnak pár szem pritaminpaprikát, amivel a csípősségét is megfeleztem. Most kivételesen fűszereket is használtam hozzá.

14 komment

Címkék: gyömbér kurkuma fahéj olivaolaj salotta pritamin mogyoróhagyma paradicsompaprika szarvasgombaolaj Aji Crystal NaBe szegfübors hétfűszer

Egyben sült fasírt sültkrumplival

2018.12.12. 07:00 Andrass9

USA-ban járva a nagylyányom arra kért, süssek estére Stefánia Vagdaltot, de amerikai ízekkel, mert a gyerekek úgy szeretik. Ezen ne múljék, majd amerikaira fűszerezem. Tányérkép nem készült, ezért álljon itt az, amikor kivettem a sütőből, és tálaltam.

57.jpg

Csodás Angus marhát kaptam frissen darálva, meg vettem zacskós sültkrumplit is.

49 komment

Címkék: tojás morzsa hagyma póréhagyma bors szárzeller majoranna sósperec bacon alaplé darálthús olivaolaj ketchup panko zellerszár prézli Worchestershire mirelit sültkrumpli

Scallop kapris-citromos mártással spagettin

2018.12.09. 07:00 Andrass9

Szent Jakab kagyló néven kapható odahaza, és kb egy lottó háromtalálatos kell a megvételéhez :). A nagy pocsolya túloldalán (ahol ezt fõztem) megúsztam $14-ral fél kilót. Ennyi pont elegendõ volt 5 személyre, és még maradt is másnapra egy ebédrevaló.

30.jpg

Elegáns étel, fantasztikusan könnyû! Kicsit macerás spagettivel enni, de ezért senki sem tiltakozott.

61 komment

Címkék: spagetti fokhagyma bors szent jakab kagyló vaj kapribogyó alaplé olivaolaj újhagyma petrezselyem salotta kakukkfü scalop

Birsalmás lepény

2018.12.06. 07:00 Waka

Kaptam egy nagy rakás birsalmát Békéscsabáról. Főztem belőle kétszer kompót, valahogy elkopott, de még mindig maradt egy szatyorral. Közben ott a temérdek egyéb alma is, Kistesótól egy ládával, a sajátból még kettővel. Napjában három-négy lecsúszik, sütöttem almás pitét vagy háromszor, de így is ki fog tartani tavaszig. Persze szeretem az almás pitét, de már kellett bele valami csavarintás a változatosság kedvéért.
Kitaláltam, hogy kipróbálom birsalmával is. A tésztát Margit néni szakácskönyvéből vettem, ahol is egyszerű almás lepény néven szerepel. Annyit azért módosítottam rajta, hogy a margarin helyett sertészsírt használtam.

img_4480.JPG

Hozzávalók a tésztához:
- 1,5 kg kicsumázott héjas birsalma
- 50 dkg búzafinomliszt
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg sertészsír
- 15 dkg tejföl
- 2 egész tojás
- 1 tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 20 dkg kristálycukor
- fahéj

A birsalmákat feleztem, a csumájukat és a kövecses részt kivágtam. Szinte mindegyik férges volt, de egyébként egészen rendben voltak.

img_4407.JPG

Megmostam és a V-Gyulán lereszeltem.

img_4408.JPG

20 deka cukrot karamellizáltam és rádobtam a lereszelt almát.

img_4412.JPGimg_4416.JPG

Hozzáadtam a fahéjat és puhára pároltam.

img_4419.JPG

A hozzávalókból lágy tésztát gyúrtam és nagyjából 40:60 arányban ketté osztottam. A nagyobbik adagot kinyújtottam és a tepsibe egyengettem úgy, hogy 4-5 centis pereme legyen. Erre jött a párolt alma.

img_4423.JPGimg_4425.JPG

Az almára fektettem a másik tésztát, a szélét összedolgoztam, majd egy késsel megszurkáltam a tetejét.

img_4429.JPG

Hármas fokozaton kb. egy órát sütöttem, kiszedve még azon forrón meghintettem vaníliás porcukorral.

img_4435.JPGimg_4439.JPG

Kihűlve felkockáztam.

img_4475.JPG

Azt hittem, hogy kevés lesz a cukor, de éppen elég édes lett, és jól lehetett érezni a jellegzetes birsalmaízt. Két nap alatt elfogyott, szerencsére van még birsalma egy-két adaghoz.

28 komment

Címkék: fahéj birsalma vaníliás cukor sertészsír birsalmás pite

Fehérspárga krémleves az USA-ban

2018.12.03. 07:00 Andrass9

A fehér spárga errefelé olyan ritka, mint a fehér holló. Zöld az mindig van (most éppen 620Ft/lbs) áron, de én még nem láttam fehéret, amióta itt éltem! Persze, hogy lecsaptam rá (700 Ft/lbs), egyenek a gyerekek egy jó krémlevest.

39.jpg

Első bevásárlásom alatt mindig elcsábulok mindenfélére. Vettem rengeteg friss fűszert, egy csokor zöldspárgát is - jó lesz valami másik ételhez. Egy nagy csokor bazsalikom is hazajött velünk gyökerestől. Node most a spárgakrémleves vacsora a téma.

28 komment

Címkék: krumpli fokhagyma spárga parmezán póréhagyma bazsalikom bors gyömbér vaj alaplé salotta szerecsendió zellerszár mogyoróhagyma csirkealaplé

Csőben sült tőkehalfilé fűszeres morzsával

2018.11.30. 07:00 Andrass9

A gyerekek a keddi napot választották halnapnak. Ekkor igyekeznek valami vízben élő élőlényt választani vacsorára. A múlt hétre Szent Jakab kagyló volt a választás, most pedig egy szép tőkehalfilé.

37.jpg

Bújtam a netet egy ideig, mert enni már sokat ettem, de még soha nem süröttem. Ezután el is mentem bevásárolni hozzá. Megdöbbentem, mennyire felmentek az árak a tengeri herkentyűk frontján, de még mindig olcsóbb, mint odahaza.

37 komment

Címkék: cod fokhagyma édeskömény tőkehal bors vaj majoranna kapor citromlé snidling panko petrezselyem goldfish citromhéj prézli kréker

Egy parádés póréhagymakrémleves kis csavarral

2018.11.24. 07:00 Andrass9

Engem mindig megragad a póréhagyma látványa! Gyönyörű, hosszú, fehér és tudom, hogy gyenge, mint a harmat. Persze, hogy elbukom a boltban, ha látom (mint most is tettem).

48.jpg

Amúgy is forró levesre vágytam, gondoltam, csinálok egy tottyos fazéknyit és megosztom a szomszédokkal. Mivel már főztem hasonlót, csak egy mondatot idéznék belőle "Ha a póréhagyma krémlevest hidegen szervírozzuk, és sok benne a krumpli, akkor máris Vichyssoise-nak (ejtsd visiszvaz) nevezik"  viszont én most melegen ettem!

32 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma tejszín zsálya póréhagyma bors vaj cukor alaplé fehérbors újhagyma salotta szerecsendió zöldpaprika lestyán mogyoróhagyma szarvasgombaolaj zellerlevél

Kis borjúpaprikás nokedlivel

2018.11.21. 07:00 Andrass9

Feleségem lőtt a Metroban egy darab borjúlapockát akciósan, így azt haza is hoztuk. Nekem meg azonnal fel kellett dolgozni, mert valahogy bevarázsolni a csodahüttőbe nem kis mutatvány.

47.jpg

A Metróban kis darabokat ritkán lehet kapni, ez is megvolt vagy 1,8 kg, amit azután letisztítottam és szétosztottam két csomagba. Az egyik egy szép dió volt, a kisebbiket meg eleve fel is kockáztam pörköltnek. Be is fértek a fagyasztóba (aka csodahüttő). A leszedett bőnyegekből, inakból meg lett egy borjú alaplé.

26 komment

Címkék: tojás hagyma paradicsom fokhagyma borjú vaj kacsazsír fehérbors liszt borjúalaplé pirospaprika zöldpaprika kömény tejfel rétesliszt borjúlapocka Farkas András

Karalábéfőzelék

2018.11.18. 07:00 Waka

Idén erre a zöldségre sem lehetett panaszom. A hó alá vetett és ki nem kelt petrezselyem helyére került június végén. Megszórtam egy kis NPK műtrágyával a földet, belekapáltam, aztán egyengetés után sekélyen elvetettem. Öt nap alatt már ki is kelt. Kétféle magom volt, lila egy fél zacskóval, meg vettem egy tasak fehéret is. Nyár végére egészen szépen megnőtt, de aztán ellepték az átkozott földibolhák, olyan lett a levelük, mint a brüsszeli csipke. Pedig azt mondják a száraz nyarak bogara, itt meg minden volt, csak szárazság nem. Június végétől nem kapáltam, mert mire megszikkadt valamennyire a föld, egy újabb eső ismét sártengerré változtatta a kertet. Szeptemberben végül a lehűlés elvitte a bolhákat, a nővények új leveleket hoztak, és a hosszú enyhe őszben szépen megnőttek. Igaz, ekkor meg öntözni kellett, mert onanntól eső egy szem nem esett. Így vagy úgy, de másfél nagy festékes vödörnyi lett. Egy részét elosztogattam, - szerencsére szeretik a kollégák - a többit meg elvermeltem a kertben. Persze haza is hoztam egy szatyorral, gondoltam lesz belőle valami.
A karalábéleves ugye nem egy nagy durranás, kár rá a biteket vesztegetni, de beugrott, hogy miért ne lehetne belőle főzeléket főzni?
Szokás szerint el is képzeltem, hogyan fogom elkészíteni, összeírtam, mit kell venni majd melóból hazafelé jövet. A munkahelyen azért még gyorsan rákerestem a karalábéfőzelékre, és rá kellett jönnöm, hogy többnyire nem úgy készítik, ahogyan én elgondoltam. Persze nem kell mindig a megszokott utakon járni, de a petrezselyem zöld egészen jól hangzott, mint összetevő. Felírtam hát a többi mellé és vártam a négy órát.
Bevásároltam, hazacipekedtem és megfőztem.

img_4400.JPG

55 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma tejföl karalábé kefir karalábéfőzelék petrezselyem levél

Szőlő dzsem Othelloból

2018.11.15. 07:00 Andrass9

Megyek a pocsolyán túlra, gondoltam megleplek benneteket egy ottani lekvárral. Az USA-ban a gyerekek a sós mogyorókrémet rengeteg Concord szőlő dzsemmel (Concord Grape Jelly) ették. Hozzájutottunk nagyobb mennyiségű Othello szőlőhőz, amiből lenyúltam egy keveset.

25.jpg

Mivel Concord szőlőt még nem láttam idehaza, ezért ebből főztem egy sűrű dzsemet a gyerekeknek.

Kis utánjárással azért kiderült, hogy itthon is van, csak nem olyan népszerű, mint az Othello. Mindkettő direkt termő, ezért nagyüzemi borkészítésre nem használható, viszont a bogyójának magas pektintartalma megkönnyíti a dzsemkészítést.

23 komment

Címkék: szőlő zselatin cukor citromlé NaBe

Csilis bab

2018.11.12. 07:00 Waka

Glédában állnak a kamrapolcon a szárazbabbal teli dobozok, ideje volt főzni valami kiadósat. Csilis babra esett a választásom, az már olyan régen volt. Emlékszem, valamikor rég főztünk egy igen jót. A pontos receptre sajnos már nem emlékszem, de az biztos, hogy csíkokra vágott marhahús volt benne és a sütőben készült el.
Rákerestem az Interneten, hogy valami ihletet merítsek. Elkeserítő volt az eredmény. A magyar nyelvű receptek darált pulykát, sőt, löncskonzervet ajánlottak és a végén dobozos csemegekukoricával fejelték meg. Az angol nyelvű receptúrák pedig szinte kizárólag konzerv alapanyaggal dolgoztak. Persze, nincs is annál egyszerűbb, összeborítok egy doboz babot meg egy kukoricát, rá a villával összenyuszkolt löncshús, egy tasak csilikonkárne szósz, összerottyantom és mehetek is nézni a Fatmagült. A fenét.
Végül összeirkáltam, amit jónak gondoltam, pénteken reggel beáztattam a babot, meló után meg elhúztam a csarnokba marhahúst venni. Ez a stáció mondjuk nem úgy sikerült ahogy szerettem volna, de azért megoldottam. Azt terveztem, hogy egy szép darab marhaszegyet veszek. A szálkás részét lehártyázom, az megy a csilibe, a többit meg lefagyasztom, jó lesz majd valami csontlevest gazdagítani. Szegy persze nem volt. - Vigyél lábszárat, - így Cs, a hentes - kanyarítok a nudliból. Mint kiderült, a nudli a lábszár olyan része, amiben alig van ín. Kanyarított hát, én pedig boldogan mentem haza a zsákmánnyal.
Szombaton reggel aztán megfőztem a csilis babot.

img_4347.JPG

Hozzávalók:
- 60 dkg szárazbab
- 45 dkg marhahús
- 1,5-2 l paradicsomlé
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 2 thai csili
- oregánó
- frissen őrölt római kömény
- frissen őrölt fekete bors
- sertészsír
- só

img_4319.JPG

A húst lehártyáztam, tényleg nem sok nyiszálni való akadt rajta. Felcsíkoztam és két részletben zsíron megpirítottam. Míg a hús sült, a borsot és a római köményt mozsárban megtörtem.

img_4324.JPGimg_4321.JPG

A húst kiszedtem és megpirítottam az apróra vágott vöröshagymát is.

img_4327.JPG

Rádobtam a felaprított csilit és a fokhagymát, kicsit megfuttattam.

img_4330.JPG

Visszatettem a húst, hozzáadtam a fűszereket, kicsit azokkal is pirítottam.

img_4333.JPG

Beleöntöttem a babot, megsóztam, felöntöttem egy liter paradicsomlével és kevés vízzel.

img_4336.JPG

Lassú tűzön fedő alatt párolni kezdtem. Elég hamar elfőtte/felszívta a lét. Innentől csak paradicsomlét töltöttem rá, úgy voltam vele, hogy ha vizet akarok inni, majd engedek pohárba.

img_4339.JPG

Röpke négy óra alatt megpuhult minden.

img_4342.JPG

Szedtem egy tányérral és felfaltam.

img_4345.JPG

Jó lett, minden kellőképpen megpuhult, szaftos volt, a fűszerezést sikerült eltalálni, talán a csilihez kellett volna egy kicsit óvatosabban nyúlni, de végül nem okozott problémát. Ellentétben a babbal, mert annak bizony megvoltak az élettani konzekvenciái. Fűteni nem kellett.
Azt bánom, hogy későn olvastam vissza Vaczak e tárgyban írt posztját, az a bizonyos fahéjas-kakaós-csokoládés ízesítés izgalmas lett volna. No, majd legközelebb. Mondjuk januárban. Addig kerülöm a hüvelyest.

47 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma marhahús paradicsomlé római kömény babér szárazbab oregánó csilis bab feketebors Thai csili chili beans

Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve

2018.11.09. 07:00 Andrass9

Ilyen módszerrel még nem tettem el konfitált kacsacombot. Csontjáról leszedve és széttépkedve mint a cafatos disznót zsírral leöntve. Hívhatom kacsalekvárnak is ...

32.jpg 33.jpg

Elég gyakran konfitálok (zsírban lassú tűzön sütve) kacsacombot, mert szeretjük az ízét és az állagát is. Mindig előhozza a gyerekkori élményt a zsírosbödönből kihalászott lesütött húsból készült reggelit.

23 komment

Címkék: hagyma majoranna kacsazsír fehérbors kacsacomb kakukkfü

Chipotle paprikakrém házilag

2018.11.06. 07:00 Andrass9

A chipotle Mexicóban füstölt jalapeño paprikát jelent, amit füstön szárítanak meg nagy gödrökben rakott tűzön. Mivel nekem nincs nagy gödröm (eltekintve az évek óta száraz szennyvízszikkasztótól), nem is tudom megszárítani. Ebből a szárított paprikából rehidratálással krémet készítenek.

18.jpg

Persze a mozdonyban óvatos tüzeléssel tán sikerülne, de én inkább választottam a paprika füstölését a grillben bükkfafüstön 24 óra alatt - legalább a rehidratálással sem kell foglalkozni később.

50 komment

Címkék: cukor olivaolaj salotta jalapeno mogyoróhagyma chipotle csilipaszta jalapeño NaBe bükkfa fűrészpor

Gulyás 26 főre (plusz gyerekek)

2018.11.03. 07:00 Andrass9

Nagylyány családostul hazalátogatott, és az összes barátjával találkozni akart. Erre viszont csak egy délutánja volt, szerveztünk hát egy gulyáspartit nekik.

33.jpg

Az időjárásjelentés sok esőt igért, nem mertem a bográcsban való eláztatott gulyás főzését vállalni, ezért fazékban főztem. 26 főre 10 liter szűkösen elég és ekkora a legnagyobb fazekam, amit használni szoktam.

31 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma szalonna sárgarépa lábszár köménymag gyökér petrezselyem pirospaprika zöldpaprika petrezselyemgyökér zellergumó feketebors marhanyak zellerlevél őrölt kömény Farkas András paprikacsuma

Rakott krumpli lusta módra

2018.10.31. 07:00 Waka

Mint az már nyilván köztudomású, lusta vagyok, mi több, a műfaj fekete öves bajnoka.
De hát enni kell, ahhoz meg nem árt, ha néhanapján főz az ember. Igyekszem hát minél kevesebb munkával megteremteni az asztalra valót. Legutóbb egy kis rakott krumplit kívántam meg. Míg ügyködtem, eszembe jutott édesanyám, ahogy végtelen türelemmel szelte a kedvenc kiskésével egyforma vastagra a héjában főtt krumplit, rakta precízen sorba az edénybe, aztán a tojással és a kolbásszal is hasonló gonddal járt el. Ez utóbbi felszeletelése ugyan az én dolgom volt, főleg az utolsó években, de az összeállítás az ő reszortja volt.
Nekiláttam, ripsz-ropsz összedobtam a rakott krumplit, még egészen jó is lett.

img_4162.JPG

82 komment

Címkék: tojás krumpli curry rozmaring kurkuma mustármag szerecsendió oregánó füstölt kolbász lecsókolbász színes bors izsóp

"Isten hozott" kacsaaprólék leves a feleségemnek

2018.10.28. 07:00 Andrass9

Nagy kirándulásról jön haza ma este a feleségem. Tudom, hogy leves nem nagyon lesz, mi meg nagyon levesesek vagyunk, ezért úgy döntöttem, egy kacsaapróléklevessel fogom várni.

26.jpg

Ehhez két alapalkatrész: a nyak és a zuza mindig van a csodahüttőben, de mivel hosszú ideig volt el, kiürült a zöldséges fiók, mehettem az új Spar-ba bevásárolni.

50 komment

Címkék: hagyma zeller bors gyömbér sárgarépa gyökér zöldpaprika farhát kacsazúza karaláb zuza szerecsendióvirág paprikacsuma kacsanyak szegfübors kacsazuza

Biovegeta

2018.10.25. 07:00 Andrass9

Nem kellene ezt a nevet használni, mert a Vegeta az márkanév, de mindannyian egyfajta ízesítőre asszociálunk vele. Feleségem évek óta készíti ennek az egészséges változatát mindennemű vegyszer nélkül.

23.jpg

A gyökér/fehérrépa/petrezselyemgyökér ára már a csillagos égbe szökött - ez az egyik módja, hogy megelőzzük a téli - még magasabb - árakat. A posztot egy hónapja írtam, de a gyökér ára továbbra is 1700Ft/kg. Piacon sikerült pár kilót venni ezerért!!! Mikor volt ilyen drága a zöldség? Mert én nem emlékszem rá.

34 komment

Címkék: zeller sárgarépa gyökér petrezselyem zellerlevél karaláb

Egy monstre kompót ami segített meggyógyulni

2018.10.22. 07:00 Andrass9

Kiütött valami torokgyulladás meg köhögés meg nátha (szóval férfibetegségem volt). Rengeteg folyadékot kellett innom, a kertben meg csak nőnek a gyümölcsök.

22.jpg

Szedtem is mindenfélét, hogy főzök kompótot magamnak. Egyedül szilva nem termett (a szomszédnak - nekem nincs is szilvafám), azt venni kellett a boltban.

18 komment

Címkék: alma körte szilva citrom nektarin őszibarack fahéj lime birskörte szegfüszeg szegfübors

Farkasköröm

2018.10.19. 07:00 Waka

Nem kell megijedni, nem valami kinológiai téma lesz terítéken, tekintve, hogy abszolút dilettáns vagyok e téren, bár már adtam jelét, hogy ez nem szokott különösebben zavarni. Mint ahogy nem is egy halálos nindzsa csodafegyverről lesz szó, és nem is valami minden bajra ír, angyal rúgta, ördög harapta gyökérről.
Úgy kezdődött, - ahogy szokott, mondhatná, aki ismer -, szóval, úgy kezdődött, hogy hétvégére egy kiadós székelykáposztát akartam főzni. Úgy rémlett, hogy van még a fagyasztóban egy kilónyi lapocka, gondoltam, péntek reggel munkába indulás előtt előveszem, délutánig kiolvad, aztán felkockázom másnapra, meló után már csak káposztáért kell elszaladni a piacra. Aztán péntek reggel túrtam a frizsidert veszettül, de egy fia comb nem akadt benne. Volt tarja, oldalas, ami éppenséggel nem is lenne rossz káposztába, de azzal más terveim voltak. Sebaj, legfeljebb veszek a piacon húst is.
Pénteken persze mindenki éhen akart halni, olyan sor volt a hentesnél, hogy a szemközti falnál visszakunkorodott a vége. Míg vártam a soromra, megláttam a körmöket a pultban, mellette egész szép farkat, és mire a hentes színe elé járulhattam, készen is volt a hétvégi menü koncepciója.
A székelykáposztát - némi füstölt oldalassal tunningolva - körömből és farokból főztem.

img_4254.JPG

48 komment

Címkék: savanyúkáposzta székelykáposzta sertésköröm füstölt oldalas sertés farok

Hogyan készítsünk churutot?

2018.10.16. 07:00 Andrass9

Egy csodás örmény fűszer - egyesek az örmények leveskockájának is nevezik. A székelyek is átvették, így érkezett hozzánk is.

54.jpg

48 komment

Címkék: tej türelem géz petrezselyem csombor tüll zellerlevél petrezselyem levél sok türelem

Kacsatöpörtyűs-hagymás pogácsa

2018.10.13. 07:00 Andrass9

Egyedül vagyok, vettem tehát kis töpörtyűt a boltban, hogy sütök egy fél adag töpörtyűs pogácsát magamnak és a szomszédnak. Aztán eszembe jutott, hogy van hízott kacsacomb, amit konfitálni akarok, abból csak kijön még valamennyi töpörtyű...

57.jpg

Így azután teljes adagot készítettem, amibe a szokásommal ellentétben - a boltos javaslatára - nem darálva került a töpörtyű, hanem késsel felaprítva: több ropogós résszel fogunk a pogácsában találkozni.

51 komment

Címkék: tej tojás mustár élesztő bors cukor kacsazsír újhagyma töpörtyű salotta tejfel tepertő kenyérliszt rétesliszt mogyoróhagyma kacsaháj zellerlevél töpörtő vereshagyma

Fasírt extrákkal

2018.10.10. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt Fenchurch68 konyhájából

 

Jön a hűvös ősz, az igény a kondibb kajákra. Plusz túraszezon, úgyhogy valami olyasmit kéne csinálni, ami könnyen hordozható, és különösebb rákészülés nélkül megehető bárhol, de nem szendvics :)

18.jpg

A fasírt mindig nyerő, és mivel általában felturbózom zöldségekkel, köret sem kötelező hozzá. Azért ha itthon esszük, valami mindig akad mellé.

74 komment

Címkék: bors rozmaring bacon cukkíni mozzarella darálthús kakukkfü fokhagyma granulátum

Mangoldfőzelék

2018.10.07. 07:00 Waka

Akadt még valamennyi mangold a kertben, törtem a fejem, mit is főzhetnék belőle. Volt már leves, töltike, pároltam hús mellé, töltöttem empanadas-ba. Főzelék viszont még nem volt! Afféle spenótot lehetne belőle készíteni, de az már annyit volt e helyütt. Aztán eszembe jutott, hogy gyermekkoromban hogyan készítette édesanyám a spenótot. Egészen a nyolcvanas évek közepéig nem volt turmixgépünk, a leforrázott leveleket nemes egyszerűséggel a húsdarálón darálta le. A főzeléket a rántás mellett felvert tojással sűrítette.
Később aztán egy, az NDK ellen szocialista brigád formációban elkövetett társasutazás alkalmával került egy AKA típusú - nem levehető ajtós! - turmixgép, a darált változat pedig mostanáig feledésbe merült.
Múlt héten aztán kellett valami gyorsan elkészíthető étel hét közben, szedtem egy kosár mangoldot és megfőztem.

img_4149.JPG

40 komment

Címkék: spenót tej tojás fokhagyma liszt mangold étolaj kolbászcsipsz

Libanoni nyárs: kofta/kafta/kefta kebab

2018.10.04. 07:00 Andrass9

Még Libanonban is több néven nevezik, hátmég a mediterraniumban! Marokkótól Törökországig mindehol készítik kisebb-nagyobb eltéréssel

30.jpg

Alapvetően bárány és marhahús keveréke, de ahol esznek sertést, ott disznóhús is kerülhet bele. Lényeges összetevője a libanoni 7 fűszer , ami nyolc fűszerből áll.

27 komment

Címkék: bárány kenyér hagyma marha fokhagyma sertés nyárs pirítós darálthús petrezselyem petrezselyem levél libanoni 7 fűszer