Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bőr (2) bor (20) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (37) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Részeges almatorta

2012.07.23. 07:00 Andrass9

Tavasz táján már nagyon sok a maradék alma a pincében, kellett belőle valamit sütni.
Kis kutakodás a receptgyűjteményben két receptet is előhozott, melyek kísértetiesen hasonlítottak egymáshoz. Csupán egy-két szófordulatban különböztek. Schmittelésről valószínűleg nincs szó, mert ugyanazon újság két számából származnak a receptek. Feleségem el is készítette kis módosítással, amit most közreadok.
Összetevők:
Tészta:

  • 40 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 tojás sárgája vagy egész tojás a kenéshez
  • csipetnyi só
  • 3-4 dkg prézli a szóráshoz


Töltelék:

  • 2 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg darabolt dió
  • 1 citrom leve
  • 4+2 dl fehérbor (utóbbit a cukrászba kell tölteni félúton)
  • 2 zacskó vanilia ízű pudingpor (főzős)
  • kis őrölt fahéj (opcionális)


Szükségünk van még egy 26cm átmérőjű kapcsos tortaformára, amiben elkészítjük.

Kavarjuk össze a lisztet, sütőport, cukrot, sót. Aprítsuk bele a vajat és adjuk hozzá a 2 tojást is. Jól dolgozzuk el, majd tegyük letakarva a hűtőbe 30-40 percre.
Amíg a tészta hűl, hámozzuk meg és aprítsuk fel az almát, amit ahogy készül, a citromlével locsolgassunk - igy szép világos marad. Tegyük egy minimum 3 literes fazékba/lábosba a cukorral és a borral. Forraljuk fel, és pároljuk mintegy 5 percig. Oldjuk fel a pudingporokat 3-4 ek vízben és keverjük az almához a mazsolával, a durvára vágott dióval és rotyogtassuk még egy percet. A pudingpor besüríti a tölteléket.

Vegyük elő a tésztát és nyújtsunk belőle egy kb 36cm (2/3 tészta) és egy 26cm (1/3 tészta) átmérőjű korongot. Kenjük ki a tortaformát kis vajjal és a nagyobbik korongot nyomkodjuk bele úgy, hogy a széleit felhúzzuk a forma oldalán, amennyire lehet. Szórjuk a tésztára a prézlit és már önthetjük is bele az almatölteléket. Vigyázzunk, csak annyit öntsünk bele, hogy a tészta peremén ne csoduljon túl! Terítsük a tetejére a másik tésztakorongot, óvatosan nyomkodjuk le, majd a szélén túlnyúló tésztát hajtogassuk rá a korongra, teljesen lezárva a tölteléket.

Az így elkészült remekművet kenjük meg a tojással, hogy szép kérget kapjunk. Egyesek szerint meg kell szurkálni, hogy a gőz távozni tudjon, de én nem látom a lyukakat a képeken. Előmelegített 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Tetejét dekorálhatjuk citromos cukormázzal, vagy csokibevonattal (ez utóbbi remek kontrasztot képez az édes/savanyú almával), de mi egyiket sem tettük:
megsutve.jpgA tortát lehetőség szerint már csak kihült állapotban vágjuk fel, a töltelék nagyon forró!  töltelékben lévő puding segít azt megszilárdítani, hogy ne csurogjon mindenfelé:
megkezdve.jpg
Ha jól belelesünk a kivágásba, ott mosolyognak a mazsolák és a diót is felleheti a kutakodó olvasó:
kivagas.jpg

Vigyázat, nehéz az evését abbahagyni!

UPDATE!

Most (7/23) készült el a harmadik megvalósítása a tortának, immáron apró nyári almából. Nem örült a feleségem a hámozásának ...

77 komment

Címkék: alma részeges nyárialma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr524669500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.07.23. 07:48:44

Ez egy olyan seteménynek tűnik amit akár szerethetnék is.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.23. 08:02:01

szimpatikusnak tűnik, elteszem.

mondjuk ezt a citromos nem barnulást hype-nak gondolom, bármely receptben:)

1kutya 2012.07.23. 08:06:03

ezt plagizálom és anyósom rendelkezésére bocsátom. de csak ha nem baj...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.23. 08:10:14

@Babette_: Lehet, hogy hype, de nekem működik. Nem csak almával, más gyümölccsel is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.23. 08:10:47

@1kutya: Legalább süt neked finom süteményt :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.23. 08:13:23

@Andrass9: nem azt mondom, hogy nem működik, hanem hogy minek? ha nem fehér, elvisz a részfaszú bagoly?

Hurri Kán 2012.07.23. 08:35:44

Jó reggelt! Jól néz ki ez a torta. Egy kis csokikrém nem dobna rajta vajh' sokat? ;-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.23. 08:44:31

@Babette_: Az is lehet :) De azért inkább maradjunk az esztétikai élmény mellett. Persze kinek a pap, kinek a ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.23. 08:46:24

@gyvy: Jó reggelt!
Mint a poszt is említi, csoki jó lenne rá. Csak erre a példányra nem tettünk. Miért? Csak. Nem jutott eszünkbe. Nem volt csoki. Nem kívánt rész törlendő :)

Boar. 2012.07.23. 08:55:19

Én a puding miatt nem enném meg, a zasszony meg a mazsolákat turkálná a tányér szélére...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.23. 08:57:08

@Boar.: Mazsola elég megosztó, nem mindenki szereti. A puding pedig kiváltható lenne kukoricakeményítővel is.

Hurri Kán 2012.07.23. 09:02:40

@Andrass9:
Ejnye. Mogyorókrém sem volt? :) (Na jó, befejeztem, mielőtt repül egy korsó :D )

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.23. 09:06:45

Tetszik az almatorta, főleg azért, mert
1/ jó sok a töltelék, kevés a tészta
2/ nincs rajta semmi felesleges cifraság. A csokimáz szerintem nem illene hozzá.

BariKarika 2012.07.23. 10:07:54

jol nez ki, csoki nem passzol hozza ( majszolnatok forraltborhoz csokit???) a pudingot kivaltanam kemenyitovel illetve rendes vaniliaval, talalaskor csoki helyett cukormentes lagyra vert tejszinnel tudom elkepzelni. Dietas verzio is kivitelezheto lenne megjegyzem, cukormentes verziora gondoltam. Jol nez ki egyebkent. Ja a lyuk, a tetejere...kell, hogy tavozhasson a goz...

Hurri Kán 2012.07.23. 10:10:17

@BariKarika:
Ejnye... Csoki az passzol hozzá. Az mindenhez passzol, ugyanúgy, ahogy a marhapörkölt is. :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.23. 10:47:33

@gyvy: Persze, mert Te a marhapörköltöt is csokival ennéd...:)

1kutya 2012.07.23. 10:52:02

@Andrass9: ja, azt kihagytad, hogy a bor milyen volt!? (édes, száraz?)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.23. 11:32:11

@1kutya: Nagyrédei Muscat Ottonel. Elbírja a félédes bort a recept.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.23. 11:43:20

@hajdulaszlo (volt hajdul): Persze, de ezt @Boar.: -nak nem kell elmondani, és akkor boldogan megeszi :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.23. 11:44:22

@gyvy: Mi a csudát csinálnál egy üres korsóval a fejeden???

Hurri Kán 2012.07.23. 11:47:13

@Andrass9:
Van itt személyzet, csak megtölti előbb-utóbb. ;-)

1kutya 2012.07.23. 11:53:54

@gyvy: kaphatsz bele egy óriás phröccsöt. nagyrédei muscat ottonelből:)

Hurri Kán 2012.07.23. 11:55:18

@1kutya:
Ha literes az a korsó... :)
Ja, csokit nem kérek bele :D

1kutya 2012.07.23. 12:04:29

@gyvy: marhapörköltet sem?

Hurri Kán 2012.07.23. 12:06:55

@1kutya:
Azt sem, max. külön edényben. :)

BariKarika 2012.07.23. 12:08:42

@gyvy: most miert valogatsz??? egy helyre megy...

Hurri Kán 2012.07.23. 12:10:55

@BariKarika:
Csak korlátozottan szeretem halmozni az élvezeteket. :)

Wakka 2012.07.23. 13:19:13

nagyszerű cucc, én még kevesebb cukrot tennék bele, aki akar, harapdáljon hozzá tejcsokit. 7/10

spájdernecc 2012.07.23. 15:00:51

muuskotályos házmester?
brrrrr....
ennek ellenére jó napot kívánok!

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.23. 15:09:10

Egy kedves barátnőm szokott ilyen habzsidőzsi almatortát készíteni (bor nélkül, mert gyerkőcök is eszik), mindig megtart egy kis tésztát, és abból kerül a fedlapra dekorációnak linzerkiszúróval gyártott virág- vagy levélforma. Jómagam a Tarte Tatin specialistája vagyok, a kölcsönbegyerekeim mindig "fejreesett almatortá"-t követelnek, ha jönnek. :D
A csokoládé pedig megérdemelne egy külön fejezetet... mexikói konyha, keserűcsokoládé-szósz ("mole"), chilipaprikás csoki... hmmm?

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.23. 15:11:18

És még egy költői kérdés, de végső soron komolyan gondolom. Aki nem szereti a mazsolát, mit nem szeret benne? Jómagam mazsolarajongó vagyok, ezért lep meg, hogy többen kifejezetten utálják szegény aggódó arcú szőlőszemet. Mi benne a rossz? Az íze? Az állaga? A kinézete? Tényleg szeretném megérteni. :)

1kutya 2012.07.23. 15:45:43

@LepkeReloaded: ezt én is kérdeztem már - az egyébként édesszájú - lányomtól is. nem tudott rá választ generálni...

BariKarika 2012.07.23. 16:14:24

@1kutya: @LepkeReloaded: igen, a mazsolan mar en is tortem a fejem, Garfield sem szereti, azt meg ertem is, mert o egy macska...raadasul nekunk mar nem azok az ocska mazsik jutnak mint az atkosban ( emlekeztek ra? Mindegyiken ott volt a szara, meg magocskak ropogtak benne, tul volt szaritva, aproszemu volt etc..) ez rejtely! Lehet sokan az allagat nem szeretik? mint az ismerosom aki csak kettevagva eszi meg a koktelparadicsomot? mert utal egyben raharapni? :)

Hurri Kán 2012.07.23. 16:23:20

@BariKarika:
Mindenkinek van valami bogara. Sokan a birkafejet sem eszik meg. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.23. 17:50:23

@LepkeReloaded: Hát tessék nekilátni a megírásának - szívesen olvasnék a csokiról bővebben (aztán majd Te is kiszerkesztesz, mint Andrass...)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.23. 17:53:23

@BariKarika: Hoztam Malagából malagaszőlő-mazsolát ajándékba anyukámnak, hát nem mag volt benne ?!

BariKarika 2012.07.23. 18:40:27

@Mitzi von Küche: ok de az atkosban a mazsolak szinte csak magbol alltak :)

smithgerda 2012.07.23. 20:20:05

@LepkeReloaded: íze is, állaga is borzalmas. Túróban, rizskochban és egyebekben nekem olyan, mintha döglött legyek lennének benne.Váááá.

smithgerda 2012.07.23. 20:21:58

Azt sem értem, miért kell mindenbe belepakolni a mazsolát, túróba, mákba, dióba, almába, császármorzsába, rizsbe stb. Nem hiszem pl., hogy ehhez az almatortához bármit is hozzáadott a mazsola még annak is, aki szereti.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.23. 20:30:53

@smithgerda: na egyetértünk. kivéve az aranymazsola. az jó húsos és mag sincs benne, meg a színe is gyümölcsszínű.

smithgerda 2012.07.23. 20:37:39

@Babette_: olyat még nem ettem.
Értem én, hogy vannak, akik szeretik a csülköt, a marhanyelvet, a szalontüdőt, a kelkáposzta-főzeléket, rántott karajt, fasírtot, attól, hogy én nem kedvelem ezeket.
Még a mazsolát szárazon is valahogy el tudom képzelni.
De hogy a finom krémes túróban, vagy a jó kis mák -vagy diótöltelékben ráharapsz egy ilyen teljesen más állagú-ízű döglött légyre, na azt nem.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.23. 20:52:06

@smithgerda: nem, én sem kedvelem az ilyenekben, de nem ájulok el, ha valaki tesz bele.

váj mí 2012.07.23. 21:08:46

Ezt én úgy, de úgy megenném, viszont elkészíteni soha az életben ... tuti ... túl macerás, nekem.

1kutya 2012.07.23. 21:12:34

@smithgerda: majd küldök neked legyes rizskoch-ot, aztán beszélgetünk! (addig tokaji aszút se igyál ám!)

váj mí 2012.07.23. 21:14:23

@smithgerda: A fasírtot leszel szíves nem bántani, a többi mehet ;)

váj mí 2012.07.23. 21:15:21

@1kutya: Mondjuk, én szeretem a bort, de a tokai aszút kifejezetten nem.

smithgerda 2012.07.23. 21:18:12

@1kutya: :D :D broáf ...
Tokaji aszút nem szeretem, mert édes, borból csak a szárazat. Száraz szamorodnit lehet? ;)
@váj mí: aztat nem szeretem.

Pinka-Panka 2012.07.23. 21:20:38

András nagyon finom sütemény, én nem borral, hanem szűrt almalével ismerem, amiben a pudingot kell felfőzni.
Almás dolgok mindig jöhetnek, szépre is sikeredett a tészta is és a töltelék is úgy áll, ahogy kell.
Ügyes vagy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.23. 21:28:21

@Pinka-Panka: Köszi, de a dícséret a feleségemet illeti, ő sütötte!
A mostanit bor helyett almalével, hogy neked is igazad legyen. Akkor viszont kell bele a rum, mert nem hívhatjuk részegesnek alkohol nélkül :)

Pinka-Panka 2012.07.23. 21:30:16

@Andrass9: ó, ezt nem azért írtam, tuti jó az borral is, csak én almalével ismeretem:)
Köszi a kedves feleségednek:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.23. 21:30:34

Bréking news! Holnap reggeltől péntek reggelig nem vagyok! (Hacsak nincs a velencei tóban egy kallódó laptop) Meghivtak minket egy kis nyaralásra, így itthagylak benneteket. Remélem nélkülem is működni fog a blog ...

váj mí 2012.07.23. 21:31:34

@smithgerda: Két éve nem ettem, normális fasírtot, csak ezeket a szar meatballok-at. Köszönő viszonyban se nem ....

Pinka-Panka 2012.07.23. 21:34:43

@Andrass9: jó nyaralást nektek, jó időt és jó pihenést:)

Pinka-Panka 2012.07.23. 21:37:26

Végtelen kevés időmben, ma csak egy krumplis tésztát főztem, volt még tegnapról zöldbab főzelék is, jó híg - az lett a leves.
Még jó, hogy tegnap a főzeléket előre megfőztem...
Kovászos uborka is volt...semmi hús ma:)

smithgerda 2012.07.23. 21:39:00

@Andrass9: de jó Nektek!! Kellemes nyaralást :)

Benikuty 2012.07.23. 22:01:13

@smithgerda: szerintem össze kéne kóstolnod a mazsolát a döglött léggyel;)

_Remy_ 2012.07.23. 22:17:31

@Andrass9: Add át dicséretem Marcsinak. Nagyon jól néz ki. Pont az ilyesfajta édességekre vagyok mostanában kiéhezve. Jó pihenést kívánok.

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.23. 22:39:53

Kifejezetten érdekes volt olvasni a döglött légy = mazsola asszociációkról, számomra a mazsola = sűrített szőlőszem, azaz édes-illatos gyümölcskoncentrátum, mondjuk hozzá kell tenni azt is, hogy nálunk mazsola csak úgy kerülhetett bármibe, hogy előtte meleg vízben ázott-tisztult. (Az "aranymazsola" külön nyámnyám gyönyörűség, felidézi a szicíliai szőlőket, de hát elfogult vagyok, mint tudjuk.) Mindenesetre köszönöm a gondolatokat, tényleg elkezdtem töprengeni. :)

Daró 2012.07.24. 01:55:12

@LepkeReloaded: szigorúan magánvélemény: Mazsola "szárazon" rendben van, de mikor megszívja magát egyéb nedvekkel, és olyan állagú lesz amilyennek a szottyadt vénasszonyok bőrét képzelem... ennyi, rossz asszociáció és kész.
Ettem én kagylót is, tudom hogy jó az íze, mégsem bírom megenni. Ugyanígy vagyok az igazi camambert-el. Az ízlelés magában mit sem ér, s ha az étel szaga, látványa, tapintása riaszt, nem bírom szeretni. Megpróbálom, de nem megy.
Most megint ünneprontó leszek de én szeretem a süteményekben a tésztát. A sok töltelék-kevés tészta számomra éppoly rossz párosítás mintha kevés lenne a töltelék.
Egyébiránt üdv a balatonról, ahová ma hajnali egy órakor befutottunk :-)

váj mí 2012.07.24. 02:37:23

@Daró: Azért, ha valami jófajta rummal (nem Sütővel) vagy konyakkal szívja tele magát az a mazsola, azért, szerintem inkább te is azt szopogatnád békaszem helyett - a szottyadt vénasszonnyokról már nem is szólva- ;)
Egyébiránt kellemeset a balatonnál, bármit is csináltok ott. :)

susztertangó 2012.07.24. 02:38:29

@smithgerda: Mert finom. Vigyáznom kell, amikor pölö kuglófot sütök, hogy maradjon a tésztába is. A zacslkóból megeszem, általában többféle van itthon, ja és rumba áztatom, úgy megy a sütibe.Végül is egy szöllőszem aszalva- mitől rossz.

susztertangó 2012.07.24. 02:40:54

@Benikuty: DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD!