Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (5) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (11) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokádó (3) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (65) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (40) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (29) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (65) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) berakóuborka (2) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (383) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (10) churut (3) citrom (75) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (40) citromlé (48) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (5) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (56) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (16) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (4) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (43) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (61) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (106) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (519) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (62) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (3) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (387) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (12) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (116) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (3) kapor (39) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (5) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (7) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (43) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (178) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (10) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (10) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (73) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (49) lime héj (2) lime levél (6) liszt (142) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (28) majoranna (118) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) Marokkoi fűszerkeverék (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (91) mustármag (28) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (5) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (22) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (41) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (149) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (70) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (4) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (140) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (36) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (20) petrezselyem levél (44) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (111) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (4) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (61) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (96) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (7) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (26) (411) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (21) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (53) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (27) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (75) szerecsendióvirág (58) szezámmag (14) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (12) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (27) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (8) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (99) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (91) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (244) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (9) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (261) vákumozó (2) vákumzacskó (4) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (4) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (31) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (46) zellerszár (36) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (49) zsályalevél (2) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (12) zserbó (2) zsír (87) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino

2025.10.11. 07:00 Andrass9

A lehető legegyszerűbb, ám igencsak ütős spagetti receptjét prezentálom. Mivel imádom a fokhagymát (és frissen szedtem a veteményből), nem álltam meg egy kis csilipaprika nélkül készíteni.

34.jpg

Gyengébb tűrőképességűek kihagyhatják a csilipaprikát ...

Lementem a veteményesbe, mit hozzak fel, és szép paprikákat találtam. Hamár ott jártam zöldfűszereket is szedtem, mert az kell hozzá.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Tányérra tettem, hogy külön lefotózhassam a termést, amire büszke vagyok.

15.jpg

Azért az összetevők listája nem maradhat el:

  • 40 dkg spagetti (nincs a képen, de anélkül ...)
  • 20 dkg reszelt parmezán sajt
  • 7 girizd fokhagyma
  • 5 csilipaprika (kicsi meg nagy), csak a vékony csípett
  • 1 marék petrezselyem, mert az lágyítja az ízeket
  • nagy csipet oregano
  • 2 zsályalevél
  • 2 bazsalikomlevél
  • 1 zellerlevél (lehetett volna lestyán is, de az ide nem passzol)
  • 1 dl olivaolaj
  • 3 dkg vaj
  • Frissen őrölt bors izlés szerint
  • só (ne sajnáld belőle)

10.jpg

Feltettem az olajat kis lángra forrósodni.

16.jpg

A paprikákat felkarikáztam, a zöldfűszereket megaprítottam. A fokhagymát a kés lapjával megzúztam, mert úgy könnyebb meghámozni.

17.jpg 18.jpg 20.jpg 21.jpg

Azt is felszeleteltem és előkészítettem az alapanyagokat a deszkára. Ekkor feltettem a spagettit főni 8 perc zubogásnyi időre, 2 ek sóval: nekem úgy lesz al dente.

22.jpg

A serpenyőbe hozzáadtam a vajat, mert úgy selymesebb lesz. Ment bele a fokhagyma. Micsoda illat áradt a konyhában!!! Arra azért vigyáztam, hogy ne égjen meg, mert sajnos hajlamos rá. A tészta meg is főtt, így a főző léből kimenekítettem egy decinyit, és daráltam a tésztára kevés borsot..

23.jpg 24.jpg 29.jpg 25.jpg

Megsóztam a piruló fűszereket. Kicsit lejjebb vettem a lángot, mert azért szineződött már és hozzáadtam az összes többi fűszert. Egy fél pici vereshagymát is felkarikáztam, de végül nem adtam hozzá a szószhoz. Viszont beleöntöttem a tészta félretett főzőlevét - ez remekül besüríti a szószt!

26.jpg 27.jpg 28.jpg 30.jpg

Rotyogtattam vagy 3 percig, majd beleöntöttem a tésztába. (Fordítva jobb lett volna, hogy picit pirítsak rajta, de most így adódott...) Hozzákevertem a sajt felét és összekevertem a tésztával a kislángon.

31.jpg 32.jpg

Gyorsan kiszedtem magamnak egy tányérral, és befalatoztam.

33.jpg

Nekem nagyon izlett. Még pár napig rájártam parmezánnal megszórva, míg el nem fogyott.

101 komment

Címkék: spagetti fokhagyma parmezán bazsalikom bors vaj oregano olivaolaj zsályalevél csilipaprika zellerlevél petrezselyemlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8418968873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari 2025.10.12. 17:32:31

Jó ez sokadszor is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.12. 20:20:05

@Andrass9: Öröm az ürömben: Megsütöttem életem legfinomabb kenyerét!
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/agliooglio/legjobbkenyer.jpg
Tunkoláshoz tökéletes bélzet, ropogós kéreg.
Még soha nem sikerült ilyen finom kenyeret sütni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.14. 16:41:49

Amióta kivágtuk a birskörtefát, az összes szomszéd minket traktál birkörtével :)
Egy birsalmasajtot már főztem 10 körtéből. A feleségem 6 üveg kompótot főzött, majd sajtot a hámozékból. Most kaptam egy rekesszel az alsó szomszédtól és egy nagy zacskóval a másik szomszédtól.
Most mehetek feldolgozni! Még nem döntöttem el, mi lesz belőle. Minden esetre lesikálom, majd kimagházalom és lehámozom. A hámozék mehet ismét egy birs sajtba, valamint felkockázom a tisztított anyagot. Majd akkor eldöntöm, milyen arányban lesz belőle kompót és birsalmasajt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.14. 20:01:43

@Andrass9: Én is bolond vagyok! 3 órája hámozom, magozom, aprítom a gyómölcsöt, de még mindig van 19 darab hátra. A hátam is leszakad, úgy fáj.
Na mindegy, megyek és végigcsinálom, hamár belekezdtem ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.14. 21:27:28

@Andrass9: Feleségem beszállt a hámozásba és darabolásba, majd teljesen átvette az irányítást a befőzés felett :(
6 literes üveg kompót ment VIZES DUNSZT-ba, ott fog megfőni. Elég kevés cukrot rakott bele, én viszont kértem bele 3g Nátrium Benzoátot (1% per folyadék mennyiség).
A többi birs (4 kg) a lehámozott héjjal együtt egy óriásfazékban rotyog pici vízzel. Előkészül 1 kg cukor, ha már puha a gyümölcs. Ez 25% cukortartalom. Kiváncsi vagyok hogy sikerül ennyivel. Az előző menet 60% cukrot kapot, szépen meg is keményedett.
További jó éjszakát mindenkinek ...

Kumari 2025.10.15. 08:58:49

@Andrass9: A birset hámozni, aprítani utálatos dolog. Láttam birsbefőttet a Lidlben, majd veszek egy üveggel..annyira nem vagyunk oda érte. szerencsére. DE aki szereti, annak megéri a bajlódás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.15. 10:41:54

@Kumari: Nagyon szép lett a befőtt. Ha szeretném, akkor meg is bontanék egyet :)
Végül csak fél kiló cukrot tettem a 4 kg birsalmapürébe. Próba cseresznye!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.16. 15:06:13

@Andrass9: Most meg 3 kiló uborka várt a vajdlingban ... Találtam a veteményben egy szál száraz kaprot :( Szerencsére fagyasztottam kaporlevelet, csak az ujjaim fagytak le, míg kihorgásztam a megfelelő fiókból. Szépen megtelt az üveg, kapott a legújabb kenyeremből egy serclit megpirítva, nomeg sós vizet, mustármagot, koriandert, babért és meggylevelet.
Még süt a nap, kitettem melegedni!

A szomszédasszonynál leeset a maradék birs. Gondolom, megkapjuk... Azt ilyen püré szerű sűrű lekvárként fogom eltenni, mert nagyon izletes lett!
Ezzel a kevés cukorral meg szépen szárad a birsalmasajt, nem ragadós (Köszönöm Ács Borinak a cukor redukálásának mértékét!)!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.17. 18:12:27

@Andrass9: Megkaptuk :) Majd nekiállok!
Viszont: virágzik a kavicskaktusz, amit még soha nem láttam virágzani:
m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/agliooglio/kavicskaktusz.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2025.10.18. 21:47:16

@Andrass9:

Nekem két dögkaktusz virágzik. Más években már a nyár közepén nyíltak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.19. 20:43:31

@Andrass9: Jó úttörő felhívta a riadóláncot az utcában: KERTI CSAPOT LEZÁRNI, JÖN A FAGY ÉJJEL!

látjátok feleim szümtükkel 2025.10.20. 08:26:41

@Andrass9:

Ami azt illeti a vaddisznó hátsó része nem szokott ennyire kerek lenni, ezek valami keverékek lehettek. Az ormányuk ugyan kicsit hosszabb, mint a házi disznóké, de azok közt is akadnak ilyen ormányúak.

Kumari 2025.10.20. 09:05:06

@Andrass9: Én a minap öt nagy fej káposztával vacakoltam, mi édeskáposztába töltve szeretjük a töltött káposztát, na, lett 150 lap tölteni való ( abáltam, ereket kivágtam, 20-as csomagba raktam), meg több adag párolt a majdani káposztás nudlihoz, csak meg kell majd pirítani, plusz egy magy lábas PK( bocsánat, mi szeretjük sült oldalassal. DE elment vele bő fél nap.

Ritkán jutunk vadhúshoz, mindig nagy lelkesen elkészítem, de nekem túl intanzív az íze. Eszem, de nem szeretem valójában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.20. 09:22:43

@Kumari: Mi már egy hete birsalmával rémálmodunk! Azárt úgy néz ki, a környező fák már leértek, nem kell többet farigcsálni :)
Lett itt kompót, lekvár, birsalmasajt ...
Legalább van télire valami!
PK nálunk is készül néha, mert feleségem szereti, de engem szerencsére meg se kínál vele :)

kocsmagomba 2025.10.20. 15:53:08

@Andrass9:

Ma volt az ötödik fagyos éjszaka ezen az őszön. :) Minusz 2-3 fok. Ma éppen -3 fok. Nem veszélyes, csak kaparni kell. Reggel a kocsikat.
Viszont cserébe elképesztő a csillagos ég a Mátra felett ilyenkor!
Annyira tiszta, meg lehetne őket fogni. Alföldön ilyet nem láttam soha. Nem véletlen van itt a Piszkéstető csillagvizsgáló, távol minden zavaró fénytől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.20. 16:37:19

@kocsmagomba: Nekünk a második volt, -2C egész éjszaka. holnap hajnalig +7C körül lesz, majd 4-5mm eső (állítja az Időkép).
Bár a külvárosban lakunk, azért itt még van fényszennyezés. Persze mindenféle felhők is ...

kocsmagomba 2025.10.20. 16:45:12

@látjátok feleim szümtükkel:

Így jár aki zöldövezetben lakik.
Mit mondjak én? Itt az erdő szélén.
Múlt héten kimegyek a ház elé a kocsihoz, ott néz a szarvas. Rotty, aztán elszaladt, de nem sietve. A hátsó kert tele van őzbogyóval, frissek. Éjszakára bejönnek az ember közelébe, füves kertekbe. Itt nem zavarja őket sem kóborkutya, sem egyéb kétlábú-négylábú vadászó emlős. Vaddisznó itt csak elvétve van, súlyos volt a pestis, még nem heverte ki az állomány. Régen feldúlták makkért a hátsó fertályt. Szinte felszántották, annyi volt.
Apropó hátsó fertály, én régóta figyelem a hátsó fertályokat ;) a videón ezek pont jók.
Időnként éjszaka vezetnem kell, ezen a tájon, - holnap is - akkor aztán minden van. Szarvasok, őzek, dámszarvas, nyúl, róka, borz, nyest, alkonyat táján még fácán, fogoly. Az elütött macskákat már nem is számolom. :) Itt északon, a szlovák határ közelében vezet az utam, a Bükk felé is, így nem lepődnék meg ha farkas vagy medve keresztezné az utamat.

Hát pont ez ellen tüntettek Pécsen is!!!
:) :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.20. 16:50:50

@kocsmagomba: Régen volt nálunk is vaddisznó, de mostanra elég masszív kerítések kerültek a telkek köré, az utakat meg leaszfaltozták. Gondolom, nem találnak maguknak ennivalót.
Amikor építkeztünk, előttünk salakos focipálya volt - azon nem volt fa:) Viszont nagy fás terület volt körülötte, volt is disznó, róka, stb.

kocsmagomba 2025.10.20. 16:55:20

@kocsmagomba: Ja, és gyalog már alig merek kimenni a közeli hegyoldalba, megy a vadászat. Késő esti puskalövések még szódával elmennek. De már 2 reggel is volt 3/4 8-kor pár száz méterre tőlem puskalövés. Nem merek az alacsonyabb bozótos felé menni, illetve a kedvenc útvonalamon is van vadászles, a magasabban növő gombákhoz. Pedig még lenne gomba, ha meg nem fagy...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.20. 18:39:26

@kocsmagomba: Feleségem leszedte az utolsó füge termést: 5,4 kg érett gyümölcs. Sajnos a holnapi eső tönkreteszi, ami még megérhetne. Ez az adag is megy a kuncsorálóknak (meg nekem).
Ez a bokor idén közel 50 kilót hozott!!! A Lidl-ben darabját árulták 150Ft-ért nemrégen.
Itt legalább nem kell laposkúszásban szedni, mint neked a gombát ...

kocsmagomba 2025.10.20. 20:36:47

@Andrass9:

"Tiritarka öltözék nem segít???? "

Hogy könnyebben eltaláljanak? :D

kocsmagomba 2025.10.21. 10:45:48

@kocsmagomba:

Tényleg nem hiszitek el, de van olyan útszakasz, ahol nem merek éjszaka 50-nél többel menni. Gyakran van olyan eset, hogy meg kell állnom az országút közepén, hogy elsőbbséget adjak néhány bamba szarvas tehénnek. Borjakkal. Volt, hogy percekig néztük egymást, hogy talán fáradna le az útról a naccságos asszony. :) Mutassa inkább a hátsóját és ne az ugrásra készülő elejét.
Az elmúlt évet tekintve van itt olyan, akinek az autója lett torálkár, szerencsés ember, mert van olyan is, aki maradandóan sérült. Egyedül volt az autóban, és nem tudta megmondani, hogy került a vezető ülésből a hátsó ülésre, ahol a mentők megtalálták. Nyilván túl gyorsan ment.
Én türelmes vagyok, jól szórakozok azon a nyúlon, amelyik nem keresztben menekült előlem le az útról, hanem hosszában akart elfutni fél kilométeren át. :)

kocsmagomba 2025.10.22. 14:23:20

@Andrass9: Ahogy mondtam, tegnap éjszaka is autót vezettem. Számoltam: 7 db szarvas tehén veszélyeztette az utamat. Ebből 3 volt a leglazább. Megyek, ott állnak az út közepén. Hárman. Mintha befüveztek volna, nem érdekelte őket az autó. (távolabb még egy negyedik, de az még nem játszik) Teljesen elzárták az utat, én is megálltam. A veszélyt jelző táblán nem ez van, ott a szarvas ugrik. Ezek nem, ők álltak. Téves a jelzés. :) Pár perc múlva valamennyire szétnyílt az útzár, gondoltam elevickélek köztük, miközben ők bambán néznek, a full reflektorba, hogy mi ez? Aha, majdnem túljutottam egyesben csoroszkálva, amikor oldalról átvágott a negyedik. Ez legalább ugrott. Megint fék. Aztán végül kiszabadultam. Ez megy mindig. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.22. 15:21:29

@kocsmagomba: Feleségem tanácsolja, hogy vegyél szarvas riasztó sípot. Ez ultrahanggal elriasztja őket. Zselici vadászoktól hallotta, hogy van ilyen!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.22. 15:22:42

@Andrass9: Apropos - én a környékbeli kutyák éjszakai ugatását szüntettem meg ultrahangos riasztóval :)

kocsmagomba 2025.10.22. 19:14:08

@Andrass9:

"én a környékbeli kutyák éjszakai ugatását szüntettem meg ultrahangos riasztóval :) "

Na ez így érdekel! :)
De ha már meg kellene szüntetni valamit, az az éjszakai, országúti helyváltoztatással járó munka lenne, oszt meg van oldva!
Az hallgasson katonazenekart 24 órában, aki kitalálta.

kocsmagomba 2025.10.22. 19:20:43

@Andrass9:

"ultrahanggal elriasztja őket"

várjál, várjál, várjál

A szarvasokat ultrahangozzuk, de közben Pesten nem lehet ultrahangra bejutni. Ez is riasztó. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.22. 19:23:16

@kocsmagomba: Pont ezt akartam mondani:)
Amúgy én csak erre használtam az ultrahangot, magamat nem vizsgáltam vele :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.22. 19:26:10

@kocsmagomba: Ez a Takács Péter rosszabb, mint a főnökei ...

Egy hirtelen talp bőnyeg gyulladásra januárra adnak időpontot az ortopédián ...

kocsmagomba 2025.10.22. 19:50:59

@Andrass9:

"talp bőnyeg gyulladásra"

Ne foglalkozz velük. A gyulladást ilyenkor le kell húzni, erre csak a non-steroid lesz jó. Kencefice semmit nem ér.
Abba kell hagyni az alkoholt, és lehetőleg a köszvény diéta szerint kell étkezni, minimális fehérjével. Valamint pihentetés. Így talán karácsonyig javul, hülye egy dolog egyébként.
Puha talpú cipő és puha papucs kötelező. Mezítláb vagy zokniban járni tilos a kemény padlón. Ha, mondom ha a non-steroid lehúzta már a gyulladást, akkor és csak akkor óvatos torna, hogy ne tapadjanak le a szalagok, mert az később akár szakadhat is. Az nagyon szar, nem lehet rögzíteni, de kesnek a mozgások és talán lábra sem áll a beteg! Sajnos cukorbetegséggel együtt járhat ez. Kezelni lehet, megszüntetni soha, kérdés milyen fokú már.

kocsmagomba 2025.10.22. 19:53:15

- kiesnek a mozgások -

például nem tud az ember átlépni valamit, amihez a hátul lévő lábnak lábujjhegyen toló mozgást kellene végeznie
csak telitalpon sántikál a beteg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.22. 19:55:37

@kocsmagomba: NSAID-et használok rá (Apranax), és működik is. A szardíniai és korzikai napi 18000 lépés és egy rossz cipő eredménye. A cipő idehaza szó szerint porrá hullott!
Most viszont megyek ki az unokákhoz, és ott mozogni kell ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.22. 20:00:01

@kocsmagomba: Az elmúlt 5 év reggeli vércukrom 5.3 változatlanul :) Köszvény ellen Miluritot szedek (bár soha nem volt köszvényes fájdalmam, de a labor szerint kicsit magas volt a húgysav 4 évvel ezelőtt. Az utóbbi 4 laborban nem volt "magas" vagy "alacsony" értékem sehol. Teljesen negatív.

kocsmagomba 2025.10.22. 20:00:04

@Andrass9: egyébként "bőnye" a hivatalos neve, a talpon, nem bőnyeg, az a marhacombon van. :)
Hülyeség, mert egyszerűen "fascia" jellegű szövet, ez az összefoglaló neve ezeknek , inak, izomcsoportokat elválasztó szövetek, vékonyak vagy vastagok, mindegy

kocsmagomba 2025.10.22. 20:06:54

@Andrass9: ettől még ez az oka, sajnos, hacsak nem húztad meg valami rossz mozdulattal, de ezeknek a sérüléseknek is belgyógyászati okai vannak

én sajnos meredek hegyoldalak gombakutatásaiból ismerem a jelenséget :))))
szicíliában és korzikában legalább volt lépcső, vargánya ritkán nő lépcső mellett :)

á, nekem is volt egy cipőm, az egyik öltönyömhöz, hirtelen fel kellett volna vennem, fel is vettem, kiléptem az udvarra és porrá esett szét a talpa, kilógott belőle a lábam :)
nagyon ciki volt, hogy másképp öltözve jelentem meg a rendezvényen
olcsó puha cipő volt, élt egy évet

kocsmagomba 2025.10.22. 20:09:45

@kocsmagomba: jut eszembe Olaszországban vettem a cipőt... elporlott a dobozában, ahogy mondod

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.22. 20:09:56

@kocsmagomba: Kösz a korrekciót. Én a Guglitól szedtem a nevét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.22. 20:10:48

@kocsmagomba: Én meg az USA-ban, és hordtam vagy 4 évig ludtalpbetéttel. Kényelmes volt, tartotta a lábamat.

kocsmagomba 2025.10.22. 20:10:51

@kocsmagomba: ezt hívják alkalmi cipőnek, egy alkalmi :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.22. 20:29:05

@kocsmagomba: :)
Találtam a szekrényben egy régebbit, amit nagyon szerettem - abban tudok járni!
Az Apranax kenőccsel csak az a bajom (ami minden kenőcsre jellemző lenne), hogy amíg fel nem szívódik, a parkettát vagy a zoknit festi fehérre ...
Szerencsére nagyon gyorsan felszívódik.

Kumari 2025.10.23. 11:41:38

@kocsmagomba: Ismerős..mi vendégpapucsnak vettünk nem filléres,( vőjelöltel vártunk, meg a családját, nem kínaival akartunk villogni, hogy vette volna ki magát:D) komoly márkás papucsokat, egy valahogy elkeveredett, egy magaslati pocra, hátra, Legalább 10 éve ott volt, egy nagyobb rámolásnál találta meg a férjem a bontatlan dobozában.Kibontotta, gyakorlatilag porrá omlott.Nem hittünk a szemünknek..komolyan.

látjátok feleim szümtükkel 2025.10.23. 12:15:30

Jól teszitek, ha végig nézitek az ingatlanaitokba 20-25 éve beépített műanyag alkatrészeket.
Mi a vápába 25 éve műanyagot tettünk, mert a "szakember" azt ajánlotta, hogy jobb, mint a szokásos horganyzott lemez. A műanyag örök élet. Egyben igaza volt, mert a műanyag a kutatások szerint nem bomlik le, csak szétporolik. A mi vápánk kb. tíz év után a hajlatban megadta magát, és amikor még volt hó telente a tetőn, olvadáskor azt vettem észre, hogy esik az eső a tető téri gardróbba. Azóta nem esett, igaz, tavasszakl horganyzott lmezre cserélték a műanyagot.

kocsmagomba 2025.10.23. 17:39:26

@Kumari: először valami mikroszkópikus rovarra gondoltam, ami szétfúrja, de nem találtam semmit

@Andrass9: "Az Apranax kenőccsel"

Szegény ember! Hát nincs senki, aki egy injekciót beléd vágjon a kenőcs helyett??? Én tartok itthon erre embert. :)))) Hiszed vagy sem, pont ezzel a bőnye (hogy lehet ilyen nevet adni valaminek?) gyulladással kínlódom, csak nekem a bal oldalon meg is húzódott egy picit, mert nem bírok nyugton lenni, nekem ki kellett mennem 6 kilométert hegyen gombászni, mert injekciós ember van itthon, sok is, de olyan aki visszatartson, egy sincs. :)
Már úgy nézek ki, mint egy szúrágta bútor, a tűszúrások miatt. Félek, ha vizet iszok, kifolyik a lukakon. Ezért nem is kísérletezem vízzel. :)
Piszkosul tud fájni... és tehetetlen az ember.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.23. 19:40:05

@kocsmagomba: Valóban piszokul fáj! Viszont én Apranax hívő vagyok, mert az működik! Kenőcs formájában is, meg szájon át. Gyulladáscsillapító és egyben fádalmat is csökkenti.
Ráadásul nem bántja a gyomrot se, amit az átlag NSAID-ek csúnyán el tudnak rontani.
Reggel megsikálom, megtörlöm, majd bekenem. 10 perc múlva elmúlik a fájdalom. A gerincemmel tanultam meg, azóta, ha kell, használom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.23. 19:48:35

@kocsmagomba: Bármikor bemehetek a körzeti rendelőbe, ha szurit akarok :) A gerincemnél nem használt a szuri, a patikus ajánlotta az apranaxot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.24. 09:42:42

Jött egy KIS eső az éjjel: 30mm Utoljára szeptember 2.-án esett 1 mm.
A szél meg kopogtat a fügebokorral a virágablakon, hogy be akar jönni, megérlelni a maradék kilókat :)
Feleségem a tegnapi esőben téliesítette a virágokat: megtelt egy szoba az emeleten virágokkal!

kocsmagomba 2025.10.24. 09:53:04

@Andrass9: persze, ezt már megbeszéltük. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy engem nem bánt a non-steroid!
Ismerek embereket, akiknek tönkreteszi a gyomrát.
Nagyon gyorsan kiveszi a fájdalmat, csökkenti a gyulladást, de a végén jön a feketeleves, gyomorfekélyig fajulhat a túlzásba vitt dolog, ha sokáig használják nyakló nélkül.
FÉLREÉRTÉS NE LEGYEN. INJECKIÓ FORMÁJÁBAN S.GGBE ADOTT Pl. Voltaren is gyomorbajt okoz!!!!!!!!!
Viszont az Appranax nálam hatástalan. Biztos van valami eltérő genetika. Ezek már olyan durva szerek.
Sajnos a lakosság nagy része ehhez műveletlen, a háziorvos hatalmas nyomásnak van kitéve, nem tudja megmagyarázni, miért kellene egy picike fájdalmat inkább eltűrni, mint rögtön rámenni ágyúval verébre. :(

kocsmagomba 2025.10.24. 10:05:58

@kocsmagomba: műveletlen és a reklámok áldozata

kocsmagomba 2025.10.24. 10:11:47

@Andrass9: Ide már csak 20 mm jutott, de ez is több, mint egész nyáron bármikor. 100-150 mm-ek voltak gyerekkoromban biztosan, havonta
Ha beindulna még gomba, de jó lenne, csak utána a hideg miatt Karácsonyig se nő meg

kocsmagomba 2025.10.24. 10:27:37

@Andrass9: Ja, azt el is elfelejtettem, hogy kétféle embert sújt ez a bőnye gyulladás, egyik a lúdtalpas, másik az ellenkezője, akinek túl magas ívű a lábboltozata.
Sajnos az utóbbi vagyok, magas, előlről indulva nagyot emelkedik, a cipővásárláskor is küzdelem van, mert laposak. Serdülő koromban az iskolaorvos is leírta, lúdtalp vizsgálatkor, hogy magasabb, ívesebb a lábfejem.
Akkor büszke voltam rá, hogy "ti gágogtok, én nem".
Mára nem lett jobb, nem lett előnye. :)

Na mindegy, ha bejutsz a szakrendelésre kérj egy röntgent, mert sajnos gyakori a sarokcsont környékén a csontkinövés, belülre nő, terhelt részen. Van akinek több is van. Oszt fájdalmas ám.

látjátok feleim szümtükkel 2025.10.24. 10:41:04

Nekünk megint csak a széléből jutot, mint egész évben. Ráadásul a fagy már korábban levitte a lvelek nagy részét, illetve megfagytak, és zöld színben a fákon zörögnek. A kék szőlő viszont még mindig tőkén van, és nagyon jó ízű. Most az eső lemosta róla a port, ha felszárad, akkor szüretelek.

Birskörte befőzés: 3 gyümölcsből 5 üveggel lett. Már van 16 üveggel és 5 birs várja a feldolgozást.

Szőlőből ivólé ( nem bor ) készül, és a szép nagy szemek fagyasztásra kerülnek. Füge is ment a fagyasztóba, kíváncsi vagyok mit lehet majd készíteni belőle. Lekvárt biztosan.

A héten kiakadtam, frissítés uátn nem akart dolgozni az egér. Gondoltam megehet újat venni. Aztán olvastam, hogy a frissítés hibája volt, ki is javították. Megáll az ész.

kocsmagomba 2025.10.24. 18:59:00

@látjátok feleim szümtükkel: "nem akart dolgozni az egér"

Ja, nekem is minden windows frissítés után beragasztja a jobb gombot, dobálja fel a gyorsmenü ablakokat, és/vagy nem lehet vele bejelentkezni, aztán még egy újraindítás után gyógyul. Még jó, hogy be tudok jelentkezni egér nélkül is.
Nagyon jó ez a laptop pedig. Évek óta már csak ezt (és variációit)veszem mindenhová.
Igaz, hogy 5-600 eFt, de még a 6 évvel ezelőttinek sincs komoly baja. Közben az ár nem nőtt, inkább csökkent, a paraméterek meg jobbak. Az infláció és az EUR árfolyam ellenére, ez érdekes.
Így megéri, mert másokat látom, hogy 2 évente cserélik a 200 eFt-osokat, ugye számolunk. És közben ez gyorsabb, biztosabb. Ár-értékben jobb.
Épp most "cseréltem lovat magam alatt", a régi megy orvosi rendelőbe, még vagy 4 évig.

Kumari 2025.10.25. 09:34:55

@kocsmagomba: Igen, az a nemrég legalább tavaly volt:) Jártunk ott többször, még a kevésbé kiépített időben,amikor régifajta, elvadult gyümölcsfák is voltak a magasabb részeken. Azóta szépítették, piknikező hely lett belőle, oylkor találtuk kicsit szemetesen is. Utóbb már nem bolyongtuk be a fás részeket, így nem tudom, azok a régi fajta fák megvannak-e.Alma volt, meg szilva.DE itt a szántóföldön, a nagy semmi( általában kukoricával bevetett hatalmas terület)közepén nagyon üdítő látvány, annak ellenére, hogy újannan jelentősen apadt.

látjátok feleim szümtükkel 2025.10.25. 14:52:19

@kocsmagomba:

A sok elütésem is valami hasonló hiba lehet, mert többször észrevettem, hogy a javítás helyett a hibás szöveg ment el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.26. 17:32:03

@látjátok feleim szümtükkel: Ne aggódj miatta: folyékonyan olvassuk a melléütéseket :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.26. 17:34:30

Rég főztem körömpörköltet, de most a feleségem hozott egy szép nagy adag alapanyagot. Most ettem meg az utójját, és igencsak jóllaktam! Volt hozzá az utolsó paprikából is - csodás volt!
Lesz belőle poszt is :)

Kumari 2025.10.27. 09:00:34

@Andrass9: Hú, legalább egy éve készülök főzni..de mostmár sor fog kerülni rá, már elbírjuk, nincs meleg. Nyáron nagyon erős kaja:) ( na, jó, ha úgy adódik, azért nem utasítom vissza nyáron sem:DD )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.27. 09:36:45

@Kumari: Utoljára júniusban föztem, de valamiért rossznak minősítettem, ezért nem posztoltam :( Volt áprilisban is, de azt se posztoltam ...
Azért van vagy 15 poszt körömpörköltre a blogon! Ez a mostani nagyon finom lett, posztolni fogom!

Kumari 2025.10.27. 09:49:35

@Andrass9: Nálunk anyukám főzte bográcsban, nyáridőben a körömpörköltet, de ő előtte bizony fazékban majdnem készre főzte a körmöket jó fúszeres lében) Volt abban csölökrész is bőven.Utána csinált egy fenséges alapot bográcsban, és azzal jól összerottyantotta. Az öcsém szerint akkor jó, ha összeragad a szánk, és a könyökünkön folyik a szaft:D És valóban, MI friss puha kenyérrel ettük, volt, aki sós krumplival.Ja, meg valami jó kis csípős savanyúság, vagy nem csípőssel..anyu utánozhatatlan káposztával töltött paprikájával. De mindketten már csak odaát emlegetik, én mem itt nosztalgiázok....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.27. 09:52:51

@Kumari: Van valami emléked, milyen fűszeres lében főzte? Nyitott vagyok új receptekre, bár most van 3 liter lefagyasztva :)

Kumari 2025.10.27. 10:06:11

@Andrass9: De, volt benne szemesbors, fokhagyma, vöröshagyma, babérlevél, só, ami biztos. Anyu használt delikát 8-at( csak azt, 10 szerinte nem jó, amikor megszünk, azt hiszem, vegetét vett, de erre nem esküdnék, arra sem, hogy tett a lébe. Talán némi köményt is.Nagyon rövid ólé volt, éppen ellepte a cuccot.és a végén nyilván a borrtácska is került belőle, mikor a jú sürü és intenzív pörköltalapba rakta a körmöt. Anyi igen jól főzött, jó fúűszeresen és kissé zsírosan.(Évekig egyedül dőzött az ővpdában-na, jó, volt kisegítő hámozni meg efféle dolgokra, aztán évekig fŐzött az öregotthonban, ott már több főzőnő volt, de az öregek kérték, hogy anyu főzzön gyakran, mert ő tud jó házias ízeket. Rajta kívül más pl. nem főzött túrógombócot, mert vagy kőkemény lett, vagy szétfőtt.És fantasztikusan sütött, bármit, tortáktól a pogácsákig.Ja , de mi mlg a hatvanas évek végén is saját házikenyeret ettünk...

Kumari 2025.10.27. 10:07:37

Bocs, megint korrekció nélkül nyomtam meg a küldés gombot...

Kumari 2025.10.27. 10:08:47

@Kumari: nég annyit, hogy a maradék lé szépen megdermedt a hűtóben, és kocsonyának is elment:D

látjátok feleim szümtükkel 2025.10.27. 11:07:46

Szerintem a körömpörköltet pont úgy kell főzni, mint a kocosnyát, lassan, sokáig kis lángon. Feltettni nagy lével kell, ami majd szépen elfő, sőt néha pótolni is kell. Az alap hagyományos pörköltalap, amit mindenki a saját szája íze szerint ízesíthet. Viszont amíg nem főtt meg rezgősre a hús, addig nem célszerű agyon sózni, és fűszerezni sem, mert a fűszereknek nem tesz jót a hosszú főzés, kivéve a hagymát.

Kumari 2025.10.27. 16:51:59

@látjátok feleim szümtükkel: Az biztos, hogy hosszan kell főzni, ezért nem rakta anyu a bográcsba, ahol nehezen lehet lassan, kis lángon főzni..lehet, de állandóan figyelni kell.A kocsonyát meg én rögtön fűszeresen főzöm, a sóval bánok óvatosan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.27. 17:05:36

@Kumari: Én sósan főzöm a kocsonyát! Sótlanul olyan szomorú :(
A körömpörköltet lassú tűzön és sokáig hőkezelem! Még nem próbáltam bográcsban.

Kumari 2025.10.27. 17:09:41

@Andrass9: Nem sótlanul..csak nem sózom nagyon, mert sőt kivenni elég veszedelmes:DDDDMikor már majdnem kész, akkot kóstolás, és ha kell sózás. A körömpörköltnek meg az a kis füstöt bográcsíz nagyoj jót tesz, bár én csak úgy a gázon csinálom, elég ritkán vesszük elő a bográcsot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.10.29. 19:22:38

@Kumari: Amikor BBQ-t főzök a mozdonyon, akkor mindig elmentek a szaftból valamennyit, amit lefagyasztok folyékony füstnek pici tégelyben. Így a fazékban főzött anyagnak is bográcsíze lesz :)

látjátok feleim szümtükkel 2025.10.31. 17:29:46

Szuper pulykanyakat főztem, a'la szümtük módra.

Egy tálcányi pulykanak, csak amikor vettem, nem tudtam mi lesz belőle, így a métretek eltérőek voltak, került bele 2 vékonyka darab is, de az is megfőtt a többivel.
A nyakdarabokat megmostam, majd viszonylag erősen besóztam, és kb. 3 órát állt. Ekkor lemostam a sót, és minden darabot ketté vágtam. Egy kisebb vöröshagymát ( nagyon jó minőségű, mint a régi makói volt ) kockázva feldaraboltam, egy 5 cm magas lábosban olajon lassan pároltam. Amikor már kezdett kissé megfőni, bele tettem a nyak darabokat, sózni nem kellett, mindössze vegyes borsot daráltam rá, és fedő alatt elkezdtem főzni közepes lángon. Időnként elpárolódot alóla a víz, ilyenkor mindig kevés vizet öntöttem alá. A hagyma szépen szétfőtt, és bevonta a húst. Amikor a hús elég puha volt, kiszedtem, és a maradék olajat kissé megtoldva 3 centis hasábokra darabolt zöldséget, sárgarépát kezdtem párolni szintén fedő alatt. Ekkor is vigyáztam, hogy a zöldség nehhogy leégjen, pótolgattam alatta a vizet. A zöldségek is szép bevonatot kaptak a pürésedett hagymától. Amikor már nem volt nyers de még nem főtt szét, ezt is kiszedtem, és a lábosba centis darabokra vágott póráhagyma zöldet pároltam, nagyobb lángon rövid ideig, de nem főztem szét. Amikor jónak ítéltem, rátettem a húst, arra a párolt zöldségeket, és a mindeközben centis darabokra vágott, sós vízben megfőzött és lecsepegtetett kisebb céklát is. Mindezt összekevertem, majd kis lángon fedő alatt addig melegítettem, míg a fedő nem sütötte a kezem.
Nagyon ízes lett. Holnapi vagy vasárnapi ebédre rizst párolok mellé. Főzési idő gyakorlatilag annyi volt, amíg a hús megpuhult, mert addig a zöldségeket előkészítettem, és néhány perc főzéss elég volt nekik.

látjátok feleim szümtükkel 2025.11.01. 08:59:40

Azt elfelejtettem írni, hogy a vegyes/tarka/ bors íze és illata sokkal kellemesebb, összetettebb, mint az egyféle borsé. A konyha még reggel is tele volt a borskeverék finom illatával.

Aki szereti annak felhívnám a figyelmét, hogy az OBI-ba lehet váárolni szalmagyopárt, aminek nagyon jó, fűszeres illata van. Dísznek is jó amellett, hogy ételekbe használható fűszer.

hobbikert.hu/magazin/olasz-szalmagyopar-egy-curry-illatu-fuszer.html

Lakásban jól elél tavaszig, de figyelmi kell arra nehogy kiszáradjon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.11.01. 09:40:26

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam is nő a kertben! Most fagyasztottam le pár zacskócskával a téli curry szezonhoz.
A vegyes bors valóban kellemes.

Kumari 2025.11.03. 17:15:17

@látjátok feleim szümtükkel: Finomnak hangzik..hasonló elven levest szoktam főzni, kizárólag kis darabokra vágott csirke aprólékból. Az aprólékot lehetőleg a saját zsírján erősen lepirítom( össze szoktam vágni a csirke és tyúk, vagy bármely baromfi bőrét, háját, kisütöm tepertőnek, a zsírja meg megy pirítósra, meg főzésre, már ha marad), az tán ha körbe színes, kiszedem, és ezen a pörzsös zsiradékon átpirítom a kis hasábokra vágott leveszöldséget.Hagymát, fokhagymát= ebből csak kevest, nem kell hogy kiérezzük.megy még bele paprikacsuma, vagy egy szelet zöldpaprika..és a főzés vége felé egy összekötözött csokor zöld, amiben van sárgarépa, petrezselyem, zeller és szezonban egy kis darab zöldhagyma szára-levele.Próbáltam más formában is a zöldségeket, de nem jó, ha karikára vágom, nem olyan finom,mint a kis hasábok, ki érti..Mikor a zöldség is karamellizálódik, felöntöm meleg vízzel, de biztos jó lenne a hideg is, kicsit felkapirgálom a lesült dolgokat, és nagyon lassan főzöm.Így sem kell neki sok idő, de érdekes módon így nem lesz zavaros, szép tiszta lé lesz belőle.( nem kell leszűrni egyáltalán)és a végén belefőzöm a levestésztát,(előtte kiveszem a zöldcsokrot, az egész hagymát, mert mi nem szeretjük a főtt hagymát és fokhagymát.) lehetőleg valami kis alakút, zabszem, vagy kiskocka, vagy mini kagylók, esetleg az a picike bokréta alakú. Fúszere sem bonyolult, só, valami jó szemesbors, egy picike szem szegfűbors, esetleg gyömbér, de azzal óvatosan kicsit savanykássá teszi, ha túltoljuk.Nekünk jobban ízlik, mimt a klasszkus húsleves, bár azt is gyakran főzök.

látjátok feleim szümtükkel 2025.11.03. 18:22:40

@Kumari:

Nagyon jó leves, én csirkegulyást szoktam ezzel a módszerrel, de más fűszerezéssel főzni.

Anyám anno a kumplilevest azzal kezdte, hogy fedő alatt zsírban megpirította a hasábra vágott sárgarépát és zöldséget. Néha meg is sült a rép széle. Erre tette a pirospaprikát és felengedte. Hagymát nem használt, apám nem szertette a levesbe, csak ha egészben főtt bele ( azt én is szerettem ). Ekkor tette bele a lébe a kockára vágott krumplit. Nyáron tett bele egészben paradicsomot, amit szényomva ettünk a levessel. Ez a leves olyan jó volt, hogy mindig duplán ettem belőle. Azóta sem tudom olyan ízzel elkészíteni. Talán más a mostani krumplik minősége?

Kumari 2025.11.03. 18:42:43

@látjátok feleim szümtükkel: A krumplilevest így is lehet, lletve én is így, csak nálunk hagymás az alap.
Biztos, hogy nincsenek már azok a régi krumplik, a Gül baba, a Rózsa, és volt egy sárga fajta, de azt takarmánynak vetettük, igaz, ha a malacnak főtt, mi gyerekként ettünk belőle( héjasan főzték, mi meg szépen meghámoztuk, és sóztuk, de jó is volt...olyan sincs már, Néha , ha látok, egyiptomi és francia krumplikat veszek, komolyan mondom, egy élvezet azoknak az íze, Csak egy kicsit drágábbak, és nem sokszor lehet kapni.( Auchanban szoktam rábukkanni)
De ugye a leveszöldség..biztosa írtam már, a Szilágyságból hoz nekem a szomszédasszonyom, az édesanyjától, azok a régi fajta sárgarépák..ami murok. MI azt ismertük, a szatmári vidéken mi is olyat termeltünk, míg a nagyüzemi édes fajta ki nem szorította, Na, ez a murok nem édes, olyan fantasztikus tyúklevest csinálok belőle, hogy kérdezik a titkot..és ez a titka. Meg a régifajta petrezselyem, a régi kék karalábé, a régi kisfejű, de nagyon zamatos zeller..hihetetlen, mennyire más. Szépek, nagyok, simák, stb a bolti zölddségek, csak az íze, az egészen más.Így van ez a krumplival is, de még a csemege kukoricával is.Meg a hagymával.Meg a fokhagymával. Sajnos, manapság már a mi piacunkon is alig van nénike ilyen régifajta kiskerti zöldekkel, mert már kikopott a magja is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.11.03. 19:09:09

@Kumari: Nekem kedvencem a levesben főtt hagyma!

Valahol régebben írtam, hogy Baján tömtem a fejemet a malacok krumplijával! Máig is a kedvencem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.11.03. 19:10:03

@Andrass9: Ja, de malac már nincs ... Bajára se járok.

Kumari 2025.11.04. 12:45:45

@Andrass9: Már semmi sem a régi.Utálom, a régen minden jobb volt dolgokat, ugyanakkor azok a régi ízek...

Kumari 2025.11.05. 10:02:20

@látjátok feleim szümtükkel: De bizonyos szempontból jobb volt..de te szívesen végigcsinálnád most azt, amit akkor kellett??Hát, szerintem ma sokkal nehezebb egy húsz évesnek, mint a mi időnkben,ahogy én látom.Én elégedett vagyok az életemmel, annak folyásával, és azt hiszem, alig változtatnék, a lényegen semmiképp.Én szeretek most is 69 éves lenni, kifejezetten élvezem,Én ilyen szabad soha az életben nem voltam, mint így nyugdíjas koromban..csak az egészség tartson ki még jó sokáig így. De nem erre gondoltam, tudod, a régi tehénkés-kemencés világ, mikor " szegények voltunk, de volt szeretet", na ezektől kapok agylobot, néha keményen oda is kommentelek.

Pont jó így, ahogy a dolgok szépen sorban történtek,de tény, hogy sok jó dolog eltűnt..de emlékszem, a angymamám meg a dédmamám is nosztalgiázott bizonyos dolgok kapcsán, pedig cselédek, meg summások voltak, sok gyerek, nagy szegénység, háború....

Majd a mi gyerekeink meg a néhány mai dolgot fognak nosztalgiával emlegetni..Így megy ez:)

Azért a régi paradicsom ízű paradicsom, meg a társai, az a mézédes, cikkelyes sárgadinnye, az öklömnyi lilásrózsaszín ringlőszilva(legalább 30 éve nem is láttam, nemhogy ettem volna), vérbélű körte, a murok, azok régi neve nincs almák...na azok valahogy átmentődhettek volna, maradjunk annyiban. A petróleumlámpát, a tekenőben mosást, az artézi kótra járást kannákkal, meg az udvari pottyantóst annyira nem sírnám vissza..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.11.05. 11:00:54

@Kumari: Veled értek egyet! Én boldogan öregedtem, jól érzem magam!
Visszagondolva a régi szép időkre, azt hiszem nagyon szép életet éltem!
Most sem panaszkodom!
(Na jó, a fizikai kondícióim, lehetne jobb ...)
@látjátok feleim szümtükkel: Igen, jó volt 20 évesnek lenni, de például nekem élmény Látjátok szememim szümtükkel barátja lenni (éveket nem említek)!
Szóval nem panaszkodom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.11.05. 11:02:32

@Kumari: A paradicsomot megtermelem, és nem is rossz, bár lehetne jobb is!
Viszont például parádés alma terem a kertben!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.11.05. 11:06:25

@látjátok feleim szümtükkel: Azt hiszem, most jobb...
Húsz évesnek lenni élvezet volt. 75-nek meg szórakoztató!

látjátok feleim szümtükkel 2025.11.06. 08:25:56

@Andrass9:

Akkor szórakozzunk! :)

index.hu/techtud/2025/11/06/mikrohullamu-suto-mikro-etel-tapanyag-egeszseg/

Azért 20 évesen jobb volt a szórakozás után menni, mint 70 évesen a fotelba várni, hogy a helyünkbe jöjjön. Csak az a baj, hogy ezt az ember előre nem tudja, így sok mindenről lemaradhat. 20 és 70 évesen is.

kocsmagomba 2025.11.06. 17:17:36

A törököknek nem sikerült, nem baj. Majd mi magyarok, a NER segítségével elintézzük, hogy összedőljön! A sok pénzből felújított sétány omlik.
index.hu/belfold/2025/11/06/eger-var-fal-omlas-lezaras/

Dobó István is győzött a törökök ellen, aztán lecsukták sikkasztásért. Így Eger is elesett. Ez a magyar virtus! Vesszen, ami veszthető.

kocsmagomba 2025.11.06. 17:47:19

@látjátok feleim szümtükkel:

Sok marhaságot olvashattunk a mikrózásról.

látjátok feleim szümtükkel 2025.11.06. 18:52:57

@kocsmagomba:

Meg minden másról is. De lehet rajta szórakozni.
Egy biztos, hogy az első teflon lábosaimnak még mindig meg van a bevonata, a későbbiekről meg kopik.

Az viszont nem marhaság, hogy most kezdett virágozni a sarkantyú, egész nyáron egyszer virágzott, majd lerágták a bolhák, csak a csupasz szára maradt. Virágzik a fizálisz is, ami meg meleg égővről szokott jönni a boltokba.
A kertben már látszik a pünkösdi rózsa hajtása, ami szerintem nagyon korán van. Ja, és úgy vedlenek a kacsák és a tyúkok, mint nyár elején szoktak. Azt érzik a növények és az állatok a száraz nyár után, hogy most van tavasz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.11.06. 19:39:25

@látjátok feleim szümtükkel: Sajnos ehhez (sem) értek, de igazságod lehet! Nálünk még mindig érik a füge (prüszköl is a feleségem, mert nem szereti - én viszont lelkesen eszem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.11.06. 19:52:14

Node megosztom a tapasztalatom a hülyeségemről:
Mint tudjátok, rendszeresen sütök kenyeret. Ezzel együtt jár a kovász készítése, ami az öreg kovász egy részének kidobásával jár. Lusta szakács a szemetes helyett a mosogatóba öblíti a felesleges öreg anyagot.
Tegnap feleségem panaszkodott, hogy nem megy le a víz a mosogatóban!!!
Irány a bolt, vettem csőgörényt. Hiába tekerem be, nem segít. Szét kell hát szedni a szifont. Ne tudd meg mi volt benne!!! Persze nem csak a kovász ment oda, hanem a kelesztő tál kiöblítése. Szóval a GLUTÉN IS! A szifon tele volt tésztával (nem bántom a feleségemet, aki sokkal többet süt, és ő is beleöblítette a maradék tésztát).
Elment vele 2 óra munka, hogy szétszedjem a szifont, kidobjam belőle a gluténgolyót és kimossam. De megtisztult a lefolyó rendszer.
Tanulság: Kovászt, Gluténes tésztát, ne mosogassunk bele a lefolyóba!!!!!

látjátok feleim szümtükkel 2025.11.06. 20:32:04

@Andrass9:

Meg zsírt se ( ki kell a zsíros edényt papírral törölni ), mert az is képes úgy lerakodni, hogy ki kell dobni a lefolyó csövet, és újat kell venni.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2025.11.06. 20:47:14

@látjátok feleim szümtükkel: Zsírt lehet, ha hideg zsíroldót vagy SziTit öntesz utána. De inkább ne!
én most szétszedtem az egész lefolyórendszert hogy a fene egye meg!
Azért a tészta igencsak megviselt!!!

Kumari 2025.11.09. 10:25:57

@Andrass9: jaj, jaj, akkor a tészta főzővizét se lehetne elönteni? Én a tésztás tálat ki szoktam törölni, de ugye csak marad benne némi maradvány. Zsíroldót használok, ha a sütőedényt mosom( egy régi vastag falú zománcos lábasban sütök olajban kruplit, bundáskenyeret, stb.)És szoktam olyakor trisót önteni a lefolyóba, hogy oldja a cuccot.Jó a szódabikarbóna, ha utána küldünk némi ecetet, hát, nagyon tud habzani.
süti beállítások módosítása