Tudom, hogy már védett gomba, de azért két darabot már had egyek meg a gombák császárából!
Kedves díleremnek is van egy gombadílere,(aki termeszt is ritka gombákat), ahonnan az ilyen ritkaságok érkeznek. Most kaptam egy kicsit (ennyi még nem büntetendő!).
Persze olyan elkészítést terveztem, ami a legjobban adja vissza ennek a gombának az aromáját, és még a színével is harmonizál: Gombás tojás :)
hozzávalókért se kellett a világ végére mennem.
Tojás mindig van itthon.
A lista:
- 3 kis császárgomba
- 2 tojás
- 1 girizd fokhagyma
- 1/2 lila hagyma
- 2 dkg vaj
- só
- frissen őrölt bors (most Lampong, mert annak remek aromája van)
- 4 szelet bagel (vagy puha fehér kenyér)
- serpenyő
Elsőre a hagymaféléket szecskáztam fel, de nem túl apróra - így finom ress marad a serpenyőben. Kisebb falatokra szeleteltem a gombát is. Meglepően sok falatka lett :)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A gombát megkínáltam a frissen őrölt borssal. Nem túl sokkal, mert ez a bors nagyon csípős. A pici serpenyőbe vágtam a vajból egy szeletet, és felhevítettem. Belecsúsztattam a hagymát, gombát és lepirítottam nagy lángon. Még így is roppanós maradt a hagyma! Azon frissibe beleütöttem a két tojást is. Előbbi megfontolásommal ellentétbe őröltem rá még borsot. Hamár csípni akar, hát csípjen!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Levettem a lángot, majd elkezdtem kevergetni.
Még azon melegiben, amikor a tojás még nem szilárdult meg teljesen, kitettem tányérra és vágtam mellé 4 szeletet a kenyérből (éhes is voltam már ...)
Elkezdtem falatozni és a menyországban éreztem magam. Ez a gomba a tojással egy manna!
A kenyér hamarabb elfogyott, mint az étek, de nem bántam: kikanalaztam az utolsó cseppig.
Csodás volt!














