Ilyet még nem próbáltam, de termett kápia a veteményben, gondoltam, kipróbálom szósznak.
Természetesen a legmelegebb napra hívott rá vendégeket a feleségem, ezért választottam a szuvidálást (azt a teraszon meg tudom csinálni).
A megpuhult szárnyakat pedig 10 perc alatt ropogóssá pirítom a villany grillel a sütőben, az nem fogja a lakást felmelegíteni.
Rákerestem a kedvenc szakácsomnál (Kenji Lopez serious eats), hány fokon, mennyi ideig kell szuvidálni (65C, 3 óra), és nekiálltam a főzésnek.
Szokásomhoz híven előkészítettem a hozzávalókat:
- 1,5 kg szép csirkeszárny (Cocorico márka a Sparból)
- 15 dkg vaj
- 4 kápia paprika
- 1 kis vereshagyma
- 2 girizd fokhagyma
- 1 tk KungPao krém, hogy csípjen is
- 2 ek tavaly eltett pritamin/kápia krém
- 1 ek szódabikarbóna (ettől ropogósra sül a bőre)
- 1 ek majoranna
- 1 tk Kickin' Chicken Finger Licking fűszerkeverék (ez is csíp!)
- 4 ek pirospaprika Farkas András féle
- 2 ek durva só
- 5 vácuumzacskó
Kiolvasztottam a szárnyakat, merthogy a csodahüttőből vettem elő. A hagymát, fokhagymát felaprítottam kicsire. A kápiát kicsumáztam, majd kis kockára vágtam. A zöldségeket a késes aprítóba tettem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Belekanalaztam a többi fűszert is. Daráltam kis borsot is bele, mert miért ne?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A szárnyakra szórtam a szódabikarbónát (ez az első alkalom, hogy kipróbálom) és alaposan összeráztam. Az aprítóval krémesítettem a hagyma/paprika keveréket, majd felforrósítottam a vajat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Beleöntöttem a forró vajba krémet, jól összekevertem és végül ment bele a pirospaprika por is. Lassan kavargatva szósszá főztem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A szárnyakat egy deszkára terítettem szikkadni. Amikor a paprikaszósz megfőtt, a szárnyakat áttettem egy tálba, és rájuk kanalaztam a szósz felét. Egy szilikon spatulával egyenletesen eloszlattam rajtuk a szószt. A maradék szószt pedig kupakos kisüvegbe tettem, amit mikróban kidunsztoltam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A szárnyakat négyesével vákuumzacskóba pakoltam. Pont 5 zacskó lett.
Jöhetett a vákumozó masina, aminek van olyan gombja is, hogy nem szívja ki a folyadékot, de levegőt nem hagy benne. Mind az 5 zacskót lehegesztettem.
![]() |
![]() |
![]() |
Van egy 20 literes tartályom, amibe 12 liter ioncserélt vizet öntöttem (hogy ne vízkövesedjen el szuvidáló masina). Ebbe belelógattam a zacskókat, amiket felcsipeszeltem az edényre: fontos, hogy a víz keringeni tudjon!
A tartály tetejére is feltettem a hőszigetelést! Beprogramoztam a masinát 64,5C fokra és három és fél órára (a képet már akkor csináltam, amikor majdnem lejárt az időzítés).
Amikor lejár az időzítés, a zacskókat kivettem a forró vízből, és áttettem hideg vízbe kicsit hűteni.
![]() |
![]() |
A zacskókat felvágtam, a benne lévő szószt egy szószos tálalóba öntöttem. Egy tepsit kibéleltem alufóliával (nem szeretek mosogatni), erre egy sütihűtő rácsot tettem, amire a szárnyakat helyeztem el.
Beraktam a sütőbe felülre, hogy a villany grill jól megpirítsa a bőrt a szárnyakon.
Kétszer 5 percig pirítottam (közben megforgattam a szárnyakat), majd kitettem egy tálaló edényre.
Ekkor a vendégek már éhesek voltak, lehetett falatozni.
Kenyeret adtam hozzá, meg kovászos uborkát. Volt még padlizsánkrém is, ha mártogatni akarják, meg extra paprika.
Pukkadásig laktak! Azért maradt nekünk másnapra 6 szárnyacska ebédre ...
A szódabikarbónát úgy tűnik nem jól használtam, mert nem lett ropogós a bőr.






































