Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Pulled pork azaz cafatos disznó az új évre

2023.01.01. 07:00 Andrass9

Már kétszer és készítettem ilyen, egyszer szuvidálva és egyszer BBQ-ként a mozdonyban. Most meg vacilláltam melyiket válasszam. Végül az időjárás döntött helyettem: túl hideg volt már ahhoz, hogy a mozdonyban fenntartsam az alacsony hőfokot, de azért füstöljön is tűz.

56.jpg

Így azután szuvidáltam, mert az felügyelet nélkül készíti vajpuhára a húst (most 22 óra alatt), és ráértem másnap este egy kis kérget rásütni 3 óra alatt. Még csak nem is a mozdonyban véglegesítettem, hanem a gömbgrillben, ahol hagytam teljesen leégni a parazsat.

Fontos volt, hogy legyen rendesen zsíros/inas rész is a húsban, mert abból lesz a legjobb kollagéndús szaft. Volt a csodahüttőben egy 2,3kg-os tarjám - az azért kevés lett volna, ezért megkértem a feleségem, hogy szerezzen nekem valahonnan vagy 1,5 kg-nyi lapockát. Összeválogattam a hozzávalókat:

A hús:

  • 2,3 kg csont nélküli tarja
  • 1,6 kg lapocka
  • 4 vereshagyma

A rub (száraz fűszeres bevonat):

  • 3 ek Farkas András féle pirospaprika
  • 3 ek barna cukor (most nádcukor volt csak itthon)
  • 3 ek só
  • 1 ek mustármag
  • 2 ek tarka bors
  • 2 ek fokhagymapor
  • 1 ek szárított oregano
  • 1 ek koriandermag
  • 4 tk chipotle (füstölt jalapeño krém)
  • 1 ek A1 száraz fűszerkeverék
  • 1 tk Jamaican Jerk fűszerkeverék
  • 1 ek kakukkfü

A mop (a nedves bevonat a grillhez)

  • 3 dl frissen facsart almalé
  • 1 ek A1 szósz
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek magos mustár
  • 1 ek édes csili szósz
  • 2 ek ketchup
  • a szuvidálás alatt keletkező hússzaftok
  • 1/2 begyújtókéménnyi faszén
  • 7 cseresznyefa ág darab a füsthöz

Persze nincs minden a képen, de úgy nagyjából stimmel...

10.jpg

A rub fűszereit egy késes aprítóba szórtam, mert a kávédarálóba nem féne el. Vagy 3 percig futtattam a darálót.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az eredmény lehangoló volt, sok mag kifogott a darálón. Kiszitáltam hát, és a durvább maradékot a kávédarálóban porrá őröltem. A hagymákat megpucoltam és kb 3 mm-es vastag karikára vágtam. A húsokat egy késsel alaposan megszurkáltam, majd liberálisan bedörzsöltem a rubbal. Ezek után a füstölt paprikakrémmel kenegettem nagyon vékonyan: így akkor is meglesz a füstíz, ha mégse grillezem meg, de csípni nem fog.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A befűszerezett húsdarabokat betakargattam a hagymaszeletekkel, és vákuumzacskóba dugtam őket.

20.jpg 19.jpg 21.jpg 22.jpg

Az óriási tarját kiolvasztottam hideg vízben, majd azt is bedörzsöltem, bekentem és hagymáztam. Szerencsére a vákuumzacskó elérhető tekercsben is, így akkorát vágtam, amibe belefér.

23.jpg

A 20 literes szuvidáló edényembe 15 liter ioncserélt vizet öntöttem (ezt felhasználom többször is), mert nem akarok vízkövet a melegítőfejből takarítani. Beállítottam a fűtését 75,5C fokra és 22 órára (igen, majdnem egy egész nap). Megvártam, míg felmelegíti a vizet, majd belesűlyesztettem a bezsákolt húsokat. Volt még hely, bezacskóztam hát 6 darab bio krumplit - kiváncsi voltam hogy teljesít.

24.jpg 25.jpg

Innentől volt még 22 órám. Addig alszom egy sort. Másnap estére elkészítettem a folyékony bevonatot, és begyújtottam a grill.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Az elkészült húsokat kivettem a zacskóból, és a szaftot egy nagyobb kancsóba öntöttem. Ebből kevertem hozzá a nedves kencéhez.

31.jpg 30.jpg 32.jpg 33.jpg

A tepsibe szórtam egy kis marék szárított lestyánt (pont mellette vezetett az út a teraszra), és a többi szaft, az almalé, meg a hagymák mentek utána.

34.jpg 35.jpg 36.jpg

A tepsit feltettem a grillre a parázsmentes oldalra. Egy süteményhűtő rácsot tettem a tepsire, és arra raktam fel a sok húst. A moppal (nedves kencével) időnként meglocsolgattam a húsokat. Szerencsére hamar bevonatot képzett a húson, így elég is volt. A füst, a parázs és a betakart grill tette a dolgát (a szenesnek látszó felülettől nem kell félni - az csak karamellizált szósz).

37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

Másnap (igen - most is magára hagytam az ételt) azután leöntöttem a szaftot a tepsiből egy nagyobb fazékba, amibe a hagymát is beleszórtam. Ezt a lét kicsit besürítettem, majd botmixerrel selymes szósszá kavartam. A húsokat egyesével deszkára helyeztem, majd 2-3 centis darabokra vágtam. Ha egyben hagyom, nagyon hosszú szálak lesznek a húsban. Két villával széttépkedtem a szeleteket.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

A monstre tarját is felszeleteltem: öröm volt ránézni a szép márványos húsra! Ez se úszta meg a villákat, de azért rendesen elfáradtam a végére.

45.jpg 46.jpg 47.jpg

Közben megkelt a hozzá felszolgálandó kenyér is, be is dugtam a sütőbe. Ráadásul még ki is kell hülnie, de szerencsémre a vendégek jelezték, hogy késnek ...

48.jpg 49.jpg

A szétcincált húsokat összekevertem a szósszal, de azért félretettem két kis kancsónyit belőle, hátha valakinek nem eléggé szaftos. A nagy jénai befért a mikróba, így fel tudtam forrósítani a húst, amikor megjöttek a vendégek.

50.jpg 51.jpg 52.jpg 53.jpg

A nyitókép szerint két kenyér közé tettük a húst. Az egyik kenyeret majonézzel, a másikat ketchuppal kentük meg. Ment a húsra még a jalapeño saláta és a fermentált retkek is.

Villakép nincs, de két tányérképpel is szolgálok:

57.jpg 58.jpg

Rég láttam ilyen jóllakott vendégseregletet, pedig nem is sejtették, hogy a kései ebéd utánra a feleségem még ünnepi meglepetést is készített:

54.jpg

Eredetileg 10 főre készült, de nyolcunkon sem fogott ki. Annyi volt, hogy jutott elvitelre is.

A kenyér viszont mind (2,1 kg) elfogyott, holnap süthetem a következőt.

35 komment

Címkék: hagyma paprika szójaszósz bors mustármag tarja oregano ketchup kecsap barnacukor lapocka almalé faszén magos mustár chipotle fokhagymapor koriandermag A1 kakukkfü édes chili Jamaican Jerk A1 szósz cseresznye ág

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4217988944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2023.01.01. 12:15:42

..lehetnék a szomszédod?..mennék a hullóra....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.01.01. 14:24:33

@Kumari aki Nilüfer: Sajna saroktelek vagyunk, így kevés szomszédunk lehet csak :(
Azért veled kivételt teszünk!

kocsmagomba 2023.01.03. 09:42:21

Boldog és szerencsés új évet kívánok mindenkinek!

Gyönyörű ez az étel. A tarját meg is fogom próbálni hasonló módon elkészíteni, majd jobb időben. Recept lementve.

Azt tudjátok rólam, hogy meglehetősen utálom a pulled húsokat. Nem látom be, hogy miért kell széttépni. Eddig csak nagyon rosszat ettem. Pontosabban nem ettem.

Az itt látható lapockát viszont tényleg szét kell tépni, ez arra született, nagyon jó. Talán az a baj, hogy nekem mindig tépett dagadót adtak el. Abban van annyi száraz hús, amit rosszul elkészítve, többször melegítve kutyakajává minősül.

Viszont azt a tarját a 46-os sorszámú képen már tényleg kár tépni, vonszolni, húzogatni. :) Az úgy szép, ahogy van. Azt úgy tenném kenyérbe szeletben, szósszal locsolva.

Rágyúrok.

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.06. 13:57:37

Boldogabbat minden évben mindenkinek, mint az előző volt.

Új évben van egy új ötletem. Minden kocsmalátogató tegyen fel egy kérdést. Azt, hogy melyik posztban, mikor szeretné, mindenki maga döbtse el. A téma pedig a gyerekkorunk használati tárgyai legyenek. Kizárlag olyanok, amiket mi magunk is láttunk, használtunk.

Én meg is kérdezem, tudjátoke milyen a tápai szatyor, és mi készült még az anyagából?

Persze két kérdést is fel lehet tenni, mert azzal csak szélesedik a látókörünk, ami nem fog senkinek ártani.:D

kocsmagomba 2023.01.06. 16:50:21

@látjátok feleim szümtükkel:

Jó, de kössük ki, hogy guglizni nem szabad az adott témában.
Majd találgatunk.

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.06. 18:02:39

@kocsmagomba: @Andrass9:

Szerintem szabad guglizni, mert ha valaki még sosem halott róla, az nem bűn. Ha kiguglizod és megírod, az sem bűn. Sőt az sem, ha guglizs után te kérdezel egy újabb dolgot.:D

Szatyor, de nem csuhéból.

Kumari aki Nilüfer 2023.01.06. 18:45:39

Esztaváta.Magam is használtam.Sőt, egyik lányom is, olyan 8-10 évesen, anyukámnál.

M.d.p. 2023.01.07. 05:12:47

Bizony,gyékény ! Nem csak szatyrot,hanem sok más használati tárgyat is készítettek ott ebből az anyagból,de a legjellemzőbb,mégis a különféle méretű szatyor volt,annyira,hogy sok bicska kinyílt a tápéi búcsún,arra a kérdésre, : "mikor lössz Tápén szatyorszentölés ?" Erre a kérdésre,a helyes válasz,az "amikor Szegedön papherülés" kijelentés volt. A további eszmecsere,a rendőrségi zsargonban "tettlegesség" kifejezéssel jelölt cselekménysor vonalán folytatódott

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.07. 07:56:51

@M.d.p.:

Saját kútfő, vagy elbeszélés apján? Egyébként teljesen jó amit írtál. Nekem volt gyékénypapucsom is, aztán a szatyorral együtt kiment a divatból, jött a műanyag. Pedig most is jó lenne bevásárláshoz. Neten egy helyen 16.000 forintért láttam.

A szatyornak, ha a kerékpáron hurcolászás közben kikopott a sarka, egyszerűen valami használt ruhából vágott darabbal befoltozták, és még sokig lehetett használni. Elég strapabíró jószág volt. Ja és környezettudatos, jelentsen ez bármit.:D

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.07. 08:02:21

@Andrass9:

A kukorica csuhéból is készült szatyor, de azt inkább táskának nevezték, mert más formája volt, olyan táskább alak. Nem volt annyira tartós, mint a gyékényből szőtt szatyrok. A csuhé ha kiszáradt, akkor jobban tört, a gyékény meg nem tört.

Egyébként a gyékényből szőnyeget is készítettek, meg lábtörlőt is. A szőnyeget földre, falra, padra tették.

Azt tudod mi volt a vén szatyor?

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.07. 11:26:10

Jut eszembe, hogy a fenntarthatóság ( fene tuda mit jelent ez ) jegyében vissza lehetne hozni divatba a vesszőfonást, a gyékényfonást-szövést, a szalmából készült tárolók készítését, a rongyszőnyeg szövést, hiszen ezeket a tárgyakat ha tönkre mennek, vagy megunják, egyszerűen el lehet égetni, és még azzal is csak hasznot hajtanak. Mellesleg az alapanyagok termesztése is hasznos lenne a környezetnek. Úgyszintén vissza kellene térni a növényi rostok termesztésére és felhasználására ugyan ezen okból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.01.07. 12:47:55

@látjátok feleim szümtükkel: Nem véletlen, hogy a vadkendert is kezdik termeszteni ...

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.07. 14:05:19

@Andrass9:

Megvizitáltam a kertet. A leghuzatosabb részen van egy japánbirs bokor, megpattantak rajta a rügyek. Ha ilyen marad az idő ki fog nyilni napokon belül.

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.07. 14:11:54

@Andrass9:

Két vagy három éve a megyében két helyen láttam kender ültetvényt. Nem volt vad.:D
Viszont jó nagyra nőtt, de feltehetőleg nem volt sikere, mert azóta nem láttam és nem is hallottam, hogy vetettek volna. Pedig levágva, és egyéb feldolgozás nélkül felaprítva is jó tűzrevaló.
A kederből szőtt vászon hosszú évekig használható,örökültünk olyat, ami még a múlt század első feléből való. A mostani dizájn kedveli a natúralista berendezési tárgyakat, egy ilyen díszpárna biztosan érne annyit, mint egy tápai szatyor.

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.07. 14:35:17

Evolució?

index.hu/mindekozben/poszt/2023/01/06/ketlabu-rokat-vett-videora-egy-brit-hazaspar/

Nem lenne jó ha terjedne és a disznók is elkapnák, mert azért 4 sonka több, mint kettő.

Kumari aki Nilüfer 2023.01.07. 15:43:09

@Kumari aki Nilüfer: Na, az esztavátára nem ugrott senki????

Kumari aki Nilüfer 2023.01.07. 15:44:18

@látjátok feleim szümtükkel: Gyerekkoromban ipari kendert termesztettek a falum határánam, azon a jó kotun, megnőtt 3 méterre is. Szerettem a kenderben dolgozni.

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.07. 16:45:11

Gugliztam, mert felénk nem volt divat, és én a szót sem hallottam. Pedig a középiskolába, ahová jártam, egy osztályban volt technikai foglalkozásként oktatva.
Anyám csak kézzel csinált egy olyat, ami hálóra készült horgoló tűvel, és búbosbanka van rajta. Apámnak ez volt a kedvenc madara, mert lehetett mondani, hogy büdös banka, ezen meg lehetett jót nevetni. Ma már a falunk környékén nem él, pedig gyerekkoromban sokat láttam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.01.07. 23:04:03

@Kumari aki Nilüfer: Nem jutottam hozzá, mert csomagolunk :)
Cserébe remélem remek Thai receptekkel térünk haza Thaiföldről!!!

kocsmagomba 2023.01.08. 07:26:47

@Kumari aki Nilüfer:

Én biztos voltam benne, hogy hallottam már ezt a szót. Rögtön a szövőszékre vagy valamelyik alkatrészére gondoltam. Csak valami ködös sejtésként asszociáltam.
Azt is sejtem hol hallottam. A Másfél millió lépés sorozat Szabolcs-Szatmár megyei, tekergése közben hangozhatott ez el, valahogy megmaradt passzív tudásként. Mert se nem használtuk, se nem láttam.
Megnéztem most gugliban, és tényleg. :)

(mondom: megyei!)

szivar 2023.01.08. 09:19:00

@látjátok feleim szümtükkel: Erre felénk is termesztettek régen kendert, az öregek szerint az áztatása után érdemes volt lemenni a folyás alá, mert a halak egy kissé megbódultak és csak össze kellett fogdosni őket. Tilolófa, gereben?

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.08. 10:38:51

@szivar:

Nekünk csak mángorlónk volt, de erre nem tiloltak és gerebent sem használtak általánosan ismert mértékn. Lehet, hoyg voltk szerbek, akik otthon szőttek, de erről én soha nem hallottam. Mi közel laktunk Szegedhez, és ez nagyban befolyáosolta a város közeli életet is. A kézművesség inkább a Tisza észak feletti vidékein múködött, felénk a földművesség ment. Meg a kubik(?). Anyósék a Körösök vidékén, Biharban éltek, erre már volt házi szövés, volt bírka, és a Komádi kendergyárnak termelték a kendert.

Hol hegyezték a zabot, és miért?

kocsmagomba 2023.01.08. 11:02:42

@szivar:

Tilolás és gereben.
A Vakond nadrágja. :)
videa.hu/videok/allatok/a-kisvakond-nadragja-h9vjKTmKAsPTjS9n

Gereben.
Gereben gomba, jellemző kép alulról, közelről nézve.
freeimage.host/i/H5MdObV

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.08. 14:42:31

@kocsmagomba:

Tied a pont.:D

Gyerek nagyon szerette a könyvet( akkor még nem volt dvd, meg net )és sokat lapoztuk. Nekem ez már nem jutott ezembe, megragadtam annál, hogy nézte a képeket, az ujjával mutatta és mondta mi az. Szerettem amikor ütögette a kukac képét és mondta, hogy ez isz kukak. Most is meg van a könyv, sőt a leendő unokámnak is vettem egyet, hogy szép új legyen majd neki, és dvdt is beszereztem. Unoka meg sehol. Azért talán majd csak akad majd valaki, aki elfogadja.

Kumari aki Nilüfer 2023.01.09. 11:18:27

@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: Igen, a szövőszék..de már nem kenderfonallal, azt a felvetőfonalat a textilgyárból vette anyu, (vagy leeett a kamionról, és egy ott dolgozó meglelte), és a kiselejtezett ruhákat szépen csíkokra vágtuk, orsóra tekertük, a szövőszékre felvetett fonál közé a vetélővel átdobáltuk, a lábitóval ráváltottuk a fonalat, és a csapóval szépen bepréseltük az előző csík mellé....nagyon szép háziszóttes szünyegem van, még tekercsben, majd ha kell a gyerekeknek, leszabom, beszegem.Volt horrá orsőtő, olyan, mint a tekerőlant, a borda, amiben a szálak szépen pár miliméter tévolságra párhuzamosan futottak, ezt nádból!!!! csinálták, úgy kell elképzelni, mint egy vízszintesen elhelyezett arasznyi távolságú sűrű fokú létra.Én pont így csinálták annak idején a csigacsinálót( csigatészta sodró) házilag, Anyunak az is volt, sajnos, a járvány miatt nem én néztem át az ingóságokat, hanem a sőgornőm, aki kibobált és el is tökített mindent:(((( anyukám a kilencvenes évek elején a teraszon felállította az esztavátát, a gyerekeim is szőttek, nagyon élvezetes munka volt.

Kumari aki Nilüfer 2023.01.09. 11:31:39

@kocsmagomba: nagymamámnak volt gereben, anyósomnak is, nagymamának tilolója,, orsői, rokkája. minden, Én még hordtam kendert az ásztatóhoz, a vízbe nem mehettem,. kicsi voltam.És igen!! Romániában valahol Börvely környékén volt "kendergyár", amikor leengedték a vizet,a Krasznán lebegtek a halak, Na, anyu ezt nem engedte be a házba, ellenben a nagyecsedi cigányok kosárszámra szedték ki...annak odején VOLT HAL a Krasznában, de volt bármelyik nagyobb árokban, mifelénk az Ecsedi láp környékén sok elvezető árkot ástak, Kraszna méretűt is,(sajnos sok csatorna eltúnt, a láp is, de emlékszem a földégés szagára, szerettem..kigyulladt sokszor az évszázados száraz tőzeg a lápban, sülő kenyér illata volt, de rákkeltő..Tiborszálláson az átlagnál sokkal több ma is a rák, arra volt a széljárás, oda hozta a füstöt, na a földégésből lett a kotu, hamuszerű nagyon finom por talaj, koromfekete, szinte nem lehetett lemosni, A kender imádta azt a fölet, meg a cukorrépa, gyökérzöldség)..mindenki halászott( apu varsát és hálót kötött,
rengeteg halat ettünk..de szép idők voltak! Nekem nagyon szép gyermekkorom volt, falun, mai szemmel szegényen, de nagyon élkletl telten.
Na, csapongok...hiányzik az a régi bensőséges falusi élet, Már nyoma sincs, pedig nagyon jó szomszédaink vannak.

Kumari aki Nilüfer 2023.01.09. 11:35:00

élettel telten, na. És igen, a Krtek...az unokának is van, a konyv mellett, Krakkóban vettük annak idején nekik, van egy kifejezetten kisvakond bolt.

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.09. 15:56:47

@Kumari aki Nilüfer:

www.youtube.com/watch?v=PL2v6Z3SUFg

Gyerekkoromban a rádióban sokszor hallottam ezt a nótát, de sem a gémet, sem a darut nem ismertem, hogy milyen madár, és azt sem tudtam, mi az az ecsedi láp és hol van.:D

Kumari aki Nilüfer 2023.01.10. 09:49:33

@látjátok feleim szümtükkel: Te jó ég! vagy ötven éve nem hallottam ezt a nótát:)
süti beállítások módosítása