Volt már egyszer, csak kicsit szerényebb változatban. Most, hogy a városszéli ötbetűsben akciós volt a csicseriborsó, eszembe jutott, hogy éppen ez is lehetne a hétvégi menü. Mindenesetre szerettem volna csavarni egyet rajta, mégse szóljon kétszer ugyanarról a történet. Kinyitottam a fűszeres szekrényt, hátha kapok valami ihletet. A mindenféle angyal rúgta, ördög harapta gyökér, levél és mag között akad pár kész fűszerkeverék is. Mindjárt a kezembe akadt a Ras el Hanout nevű. Bővebben itt. Na, nekiküldtem a guglit. A harira alapesetben húsmentes fogás, ezen akartam dúsítani egy kevés hússal. Még egy keresés, és meg is volt a tuti ötlet. Az ételhez Ras el Hanout-tal ízesített húsgombócot fogok sütni. Egy rövid kanyar a boltba az alapanyagokért, és már neki is láthattam.
Hozzávalók a leveshez:
- 0,5 kg lencse
- fél zellergumó
- 0,4 kg konzerv csicseriborsó
- 0,8 kg konzerv hámozott paradicsom
- 1,5 l húslé
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 cm fahéjrúd
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál fekete bors
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál darált csili
- étolaj
- só
- kevés frissen facsart citromlé
A gombóchoz:
- 0,7 kg darált sertéshús (nyilván marha- vagy bárány jobban passzolt volna, de sajna ez volt)
- 3 teáskanál Ras el Hanout fűszerkeverék
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 egész tojás
- só
- kevés olaj a sütéshez
Ami a lencsét illeti, megint nem volt szerencsém, ahol pár napja még volt vörös lencse, mire mentem, már üresen tátongott a polc. Maradt tehát a hagyományos. Előző nap beáztattam. Sokak szerint a lencsét nem kell áztatni, mert anélkül is hamar megfő, én megtettem, mert így szoktam.
A vöröshagymát és a zellert a V-Gyulával legyalultam, a fokhagymát felkarikáztam.
A darabosabb fűszereket a mozsárban összetörtem, aztán összekevertem az őröltekkel.
A hámozott paradicsomot deszkán felaprítottam.
A zöldségeket egy csipet sóval kevés olajon megdinszteltem.
Hozzáadtam a fűszereket és azokkal is pirítottam egy kicsit.
Erre jött a paradicsom és kevés húslé. Így főztem nagyjából húsz percig.
Beletettem a lencsét és felöntöttem a maradék húslével.
A lencse további húsz perc alatt megpuhult. Beleöntöttem a leszűrt csicseriborsót, facsartam rá némi citromlevet, és mikor újra felforrt, elzártam a gázt.
A gombóchoz megsóztam a darált húst, összekevertem a finomra vágott vöröshagymával, a lereszelt fokhagymával, a fűszerkeverékkel és a tojással.
Vizes kézzel apró gombócokat formáztam belőle.
Kis olajon mindkét oldalukon ropogósra sütöttem őket.
Tálaláskor pár gombócot tettem az ételre, aztán kanállal felaprítottam, hogy minden kanálra jusson egy falat hús.
Megint jó lett. Jó ízes, jó sok, ettem vagy három napig, és egy dobozkával jutott a fagyasztóba is, ínségesebb időkre.