Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Öri harira

2022.04.04. 17:38 Waka

Volt már egyszer, csak kicsit szerényebb változatban. Most, hogy a városszéli ötbetűsben akciós volt a csicseriborsó, eszembe jutott, hogy éppen ez is lehetne a hétvégi menü. Mindenesetre szerettem volna csavarni egyet rajta, mégse szóljon kétszer ugyanarról a történet. Kinyitottam a fűszeres szekrényt, hátha kapok valami ihletet. A mindenféle angyal rúgta, ördög harapta gyökér, levél és mag között akad pár kész fűszerkeverék is. Mindjárt a kezembe akadt a Ras el Hanout nevű. Bővebben itt. Na, nekiküldtem a guglit. A harira alapesetben húsmentes fogás, ezen akartam dúsítani egy kevés hússal. Még egy keresés, és meg is volt a tuti ötlet. Az ételhez Ras el Hanout-tal ízesített húsgombócot fogok sütni. Egy rövid kanyar a boltba az alapanyagokért, és már neki is láthattam.

img_20220305_123028.jpg

Hozzávalók a leveshez:
- 0,5 kg lencse
- fél zellergumó
- 0,4 kg konzerv csicseriborsó
- 0,8 kg konzerv hámozott paradicsom
- 1,5 l húslé
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 cm fahéjrúd
- 1 kávéskanál koriandermag
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál fekete bors
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál darált csili
- étolaj
- só
- kevés frissen facsart citromlé
A gombóchoz:
- 0,7 kg darált sertéshús (nyilván marha- vagy bárány jobban passzolt volna, de sajna ez volt)
- 3 teáskanál Ras el Hanout fűszerkeverék
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 egész tojás
- só
- kevés olaj a sütéshez

Ami a lencsét illeti, megint nem volt szerencsém, ahol pár napja még volt vörös lencse, mire mentem, már üresen tátongott a polc. Maradt tehát a hagyományos. Előző nap beáztattam. Sokak szerint a lencsét nem kell áztatni, mert anélkül is hamar megfő, én megtettem, mert így szoktam.

img_20220304_144734.jpgimg_20220305_101259.jpg

A vöröshagymát és a zellert a V-Gyulával legyalultam, a fokhagymát felkarikáztam.

img_20220304_145412.jpg

A darabosabb fűszereket a mozsárban összetörtem, aztán összekevertem az őröltekkel.

img_20220305_101857.jpg

A hámozott paradicsomot deszkán felaprítottam.

img_20220304_150244.jpg

A zöldségeket egy csipet sóval kevés olajon megdinszteltem.

img_20220305_102710.jpg

Hozzáadtam a fűszereket és azokkal is pirítottam egy kicsit.

img_20220305_102801.jpg

Erre jött a paradicsom és kevés húslé. Így főztem nagyjából húsz percig.

img_20220305_102914.jpgimg_20220305_104103.jpg

Beletettem a lencsét és felöntöttem a maradék húslével.

img_20220305_104532.jpg

A lencse további húsz perc alatt megpuhult. Beleöntöttem a leszűrt csicseriborsót, facsartam rá némi citromlevet, és mikor újra felforrt, elzártam a gázt.

img_20220305_111520.jpgimg_20220305_113321.jpgimg_20220305_113349.jpg

A gombóchoz megsóztam a darált húst, összekevertem a finomra vágott vöröshagymával, a lereszelt fokhagymával, a fűszerkeverékkel és a tojással.

img_20220305_104837.jpgimg_20220305_111509.jpg

Vizes kézzel apró gombócokat formáztam belőle.

img_20220305_113405.jpg

Kis olajon mindkét oldalukon ropogósra sütöttem őket.

img_20220305_114153.jpgimg_20220305_121135.jpg

Tálaláskor pár gombócot tettem az ételre, aztán kanállal felaprítottam, hogy minden kanálra jusson egy falat hús.

img_20220305_123002.jpg

Megint jó lett. Jó ízes, jó sok, ettem vagy három napig, és egy dobozkával jutott a fagyasztóba is, ínségesebb időkre.

66 komment

Címkék: lencse ras el hanout csicseriborsó harira zellergumó

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4217797551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.04. 18:23:35

Gusztusos!!! A gombóckákat tepsiben is lehet sütni, kevesebb munka :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.04. 18:24:54

@Andrass9: Elfelejtettem, hogy a megsült gombócot a szószban még lehet kicsit főzni - szaftosabb lesz a hús.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.05. 13:26:58

Öi hari nagyon jó ( sajnos nekem kissé fűszeres, viszont szegényebben is elkészíthető ), de kéne hozzá egy kis krumplileves. Most hoztunk a menzáról ebédet, és egy adag krumplilevesben 6 babérlevél volt. Krumpli nem annyira. Át is neveztük krumplis babérlevéllevesnek.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.05. 13:30:25

@látjátok feleim szümtükkel: Felmelegítettem egy körömpörköltet, amihez pici krumplikat főztem. Én csak 1 babérlevelet tettem bele :)

Kumari aki Nilüfer 2022.04.05. 14:58:49

Nálunk grízgaluska leves volt zúzapörkölttel, kagylótésztával, csemege uborkával.
De egy jó kis tejfeles kolbászos leves is tervben van a hétre

Kumari aki Nilüfer 2022.04.05. 14:59:24

krumplileves, természetesen:)

Kumari aki Nilüfer 2022.04.05. 16:29:32

@Andrass9: Na,itt meg zúzapörkölt készült kagylótésztával, csemege uborka, meg előtte grízgaluska leves.

de tervben van a héten tejfeles kolbászos krumplileves is.

Kumari aki Nilüfer 2022.04.05. 16:30:26

megbolondult ez a bloggép, elsőre nem ment el, aztán meg, mikor újra írtam, mégis..furcsa:)

szivar 2022.04.05. 16:43:39

Hihi. Ez a blog jobb, mint a faluban a nagybolt...
"Juliskám! Ma mi lesz nálatok az ebéd?" :D

Holnapra elkészül a füstölt hús, így valami ahhoz méltó kaját kell készítenem. Mivel múlt hét pénteken megvicceltem magamat és sikerült kettő kiló lisztből tésztát gyúrni, így van némi csipetkének látszó tárgy. Valahol láttam lencsét is... A többit ki lehet következtetni: egy könnyű, egyszerű és gyors lencseleves lesz majd napokig a kaja. :) Füstölt császárszalonnával, meg a szokásos kacatokkal...

Kumari aki Nilüfer 2022.04.05. 17:06:46

@szivar: Hát ez a lényeg, lehet ihletet meríteni:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.05. 17:43:05

@Kumari aki Nilüfer:

Meg nyálat csurgatni.:D

F..orvosi vizitre járok.:(

kocsmagomba 2022.04.05. 20:15:44

@Kumari aki Nilüfer: minden baj mulandó... :) bocsánat szümtük! :(

csak pojénkodok, ma véletlenül jobb kedvem van, mert ma megjött az új működési engedélyünk az új körzetre, nehéz szülés volt, és egy nappal határidő előtt, ez nagy szó

kocsmagomba 2022.04.05. 20:22:04

Ha már levesekről volt szó, tegnap levest főztem.
Borsóleves vagy nevezzük inkább magyaros zöldséglevesnek. Nem tettem bele krumplit vagy tésztafélét, de dobtam bele 3 marék fiatal vargányát a fagyasztóból, mintegy betétként. A levébe fél liter megmaradt fácánleves is beleszólt. Libazsíron indítva az egész.
Legközelebb is ez lesz!

kocsmagomba 2022.04.05. 20:30:48

A receptről.
Én is szeretnék valami hasonlót kitalálni. Csakhogy.
Megkóstolnám ezt az ételt, udvariasan bólogatnék, de nem fogyna el. Ez persze csak az én bajom, mert a római köménytől és a fahéjtól szokásom távol maradni. Térben és időben.
Valami hasonlót kellene alkotni ezek nélkül, az ötlet adott!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.05. 20:33:47

@kocsmagomba: Gratulálok! Akkor indulhat a kemény munka ismét ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.05. 20:37:47

@kocsmagomba: Én hagymaleves főztem amerikai módra, vagyis csak kis vaj, 2 nagy hagyma, 1 ek marhahúskivonat, 1,2l saját marha alaplé, 1,5l víz.
A hagyma öregre vágva, éppen csak megpirítva a zsiradékon, majd az alaplevek és a víz, amivel főtt 10 percet, hogy még harapni lehetett a hagymát.
Ez nekünk két ebédre pont elég volt (levesnek).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.04.05. 20:46:39

@Andrass9: Igazából a tepsiben sütés az én sütőmben nem működik, nem pirít eléggé. A szószban főzésről azért mondtam le, mert a pirult részekre mentem.
@látjátok feleim szümtükkel: Bármi elhagyható, legfeljebb át kell keresztelni. Ira. Ha. Air. :D
@Kumari aki Nilüfer: Azt akár némi babbal is el lehet követni.
@kocsmagomba: Én is csak a fellelt receptet (recepteket) követem. Éppenséggel nincs ellenemre, de senki nem fog főbe lőni, ha másképp fűszerezed.
Piszkosul el vagyok havazva a melóban, ma cca. 6,5 órát körmöltem. Ez a hétre kitart.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.06. 07:44:06

@kocsmagomba:

Nincs miért bocsánatot kérni, mert mindenkinek múlandó. Csak van egy konkrét ok, ami miatt nem részletezem mi az. De a két pont két betű hiány, mint a pk. Világos?.
Azért én még kivágom a 21-et.:D

kocsmagomba 2022.04.06. 14:08:01

@látjátok feleim szümtükkel: helóka, persze, hogy világos.
A 21-et? Én inkább ultiznék, csak nem mindig van kivel. Pontosabban szinte soha, mióta az öregek kihaltak mellőlem...

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.06. 18:21:58

@kocsmagomba:

Én meg diák korom óta. A vonaton reggel, és délután meg volt a csapat. Aztán az idősebbek megértek, és nem volt elég utód, aki tudott ultizni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.06. 18:45:08

@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: Én diák koromban tarokkoztam. Az Eötvös koleszba szegeden csak akkor vettek fel valakit, ha tudott tarokkozni :)

kocsmagomba 2022.04.06. 21:36:39

@Andrass9: mi nem ismerünk ilyen úri játékokat! Tarokk, meg a bridge, vagy bridzs vagy mifene. Bár jó lenne megtanulni. ;)

Mostanában a régi magyar "alsós" játékszabályainak néztem utána. A XX. század legelején divatosabb volt mint az ulti. Sőt megkockáztatom, nehezebb is. Kicsit mintha az ulti és az osztrák snapszer változatok keveréke lenne. Egyesek tarokk elemeket látnak bele.
Pontosítva: maga a magyar ulti ezeknek az egyszerűsítése, nekem úgy tűnik. Állítólag úri népek is játszották az alsóst. Jó lenne valami partner csapattal kipróbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.06. 21:45:11

@kocsmagomba: Bridzset is sokat játszottam - főleg a téli vizsgaidőszakban, amikor néhányan felmentünk Dömösre almalé és vodka társaságában "készülni a vizsgákra" a családi nyaralóba :)
Azért az a kis csapat mind jelesre vizsgázott!
A tarokk és a bridzs nagyon hasonlóak, de a tarokk kártyával lehet jósolni is :)

Kumari aki Nilüfer 2022.04.07. 09:13:19

@Andrass9: Várjál, nem a Tarot-vallehet jósolni?? Ámbár gyerekkoromban a cigányasszonyok magyar kártyából nyomták. Nekem Tarot-om és cigány vetőkártyám van.Néha előveszem:DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.07. 09:39:56

@Kumari aki Nilüfer: Igen, hívják Tarot-nak is a tarokkot, hasonlók a lapok. Végigolvasva jónéhány oldalt, eléggé zavart lettem, hogy most akkor így hogy?
Én csak egy nagyméretű Piatnik kártyát ismertem és használtam, 54 laposat. A web meg millió különféle csomagot mutat. A 22 laposat még értem, azok a számozott lapok és a skíz, az 54 lapos leginkább a francia kártya lapjaira hasonlít, de a 72 lapost nem is látom sehol.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.07. 18:13:03

@Andrass9:

Kártyát eldobni, permetezőt elővenni, mert már mozognak a levéltetűk.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.07. 18:56:41

@látjátok feleim szümtükkel: Errefele nem látok levéltetűt. Monília ellen tegnap permeteztem.

szivar 2022.04.07. 20:10:31

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm, hogy említetted. Megvan, hogy mit felejtettem el ma venni. :/ Egérragasztót.

kocsmagomba 2022.04.07. 21:59:24

@látjátok feleim szümtükkel: nemá, levél sincs. Most nem azt akarom mondani, hogy a postás se jár, de tényleg, levél nélküli levéltetű?
Más éghajlaton élsz, biztos. :)

@szivar: én meg nyest csapdát. Vagy hatot! :( Borzasztó, amit művelnek az autó motorterében minden éjjel. Csak azt nem tudom, ha be is csapdázom valamelyiket, hová viszem el az erdőbe kirándulni? Ugyanis 30 méterre van az erdő. Magyarul, lehet, hogy éppen hazaviszem. :) Valami egészen más megoldás kell nekem ide. (az nem is érdekel, amíg csak az autó tetejét pisilik és csinálják össze, minden nap, de a motortérre már kényes vagyok)

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.08. 06:02:46

@kocsmagomba:

Már a nyírfák, és a ház előtt a korai hárs is levelesedik. A tetűk egy díszfán hancúroznak, ami bizony már leveles.

szivar 2022.04.08. 07:59:00

@kocsmagomba: Az egérragasztó konkrétan nem egerekre kell, hanem a tetvek ellen. :P

A nyesteket meg több kilométerre el kell vinni, ha netalán sikerül is megfognod. Olyan helyen engedd el majd, ahol el tud azonnal rejtőzni, mert ha sík placcon engeded el, akkor jó eséllyel azonnal rád támad. A hangjától meg ne ijedj meg, elég ha minden más élőlény megijed. :D

Mondjuk nálunk egynek nem volt szerencséje, ugyanis elhordott sok-sok kiscsibét. S egyik nap annyira belefeledkezett a vadászatba, hogy nem vette észre azt, hogy mögé lopózok. Véletlenül megfogtam és az meg ijedtében megdöglött. De az is lehet, hogy a betonra esett és attól döglött meg... De ahogyan az visítani tud... Kutya jobbra, macskák balra, csirkék összevissza. :) Amúgy szép állat.

Kumari aki Nilüfer 2022.04.08. 09:03:27

@kocsmagomba: @szivar: Nálunk meg az van, hogy a régi Zsindelytetőre csináltattunk egy gerard tetőt, a régi is maradt, A régi és új közé meg beköltözött valaki, aki oda hurcolja diót, azzal csörömpöl, trappol , és néha cincog. Fogalmunk sincs, mi lehet, és tulajdonképpen nem baj, remélem, nem rágja be magát a plafonon ár a házba( a nappalinak nincs is plafonja. a tetőig egy légtér. Nem tudom, mi riasztaná el, tán valami ultrahangos csuda, de az meg a madarakat és a macskát is elriasztja-vagy nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.08. 09:20:21

@Kumari aki Nilüfer: Gondolom annyi hely nincs, hogy egérfogót tegyél fel. Én mérget adnék nekik, ha más állatod nem jut fel oda ...

szivar 2022.04.08. 10:06:47

@Kumari aki Nilüfer: Az ultrahangos csoda az körülbelül a kalap szar kategóriába tartozik. Amúgy jó eséllyel motkány. Ha rágcsálást is hallotok, akkor motkányméreg kell neki. A zselés, zacskós az finom, egy kicsit édeskés, vaníliás, de finom... A drazsírozottat nem szeretik annyira.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.08. 10:09:52

@szivar: Hogy a fene a válogatós gyomrukba!! Nálam csak egér jött fel, a patkányokat a macska gyűjtötte, amíg volt (macska).

szivar 2022.04.08. 10:28:25

@Andrass9: Kell macska? Nemsokára lesz. :/

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.08. 12:23:03

Kinyílt a körte és holnapra kinyílik a nyári alma is.Tyúkhúr meg az egekbe, muszály lesz lenyírni, hogy a fű is levegőhöz jusson.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.08. 13:03:25

@szivar: Köszi, de az utolsó túlságosan hozzám nőtt, így nem vágok bele már újabba ...

Kumari aki Nilüfer 2022.04.08. 15:58:21

@szivar: van a faluban egy patkányírtó ember, vadászgörénnyel meg kutyákkal. Azt hiszem, 25 ezer egy porta, annyit megérne..tanakodunk a szépemberrel, mert esélyes, hogy a diófák és a komposzt miatt lakik itt egy család.

kocsmagomba 2022.04.08. 17:02:54

@Kumari aki Nilüfer:

Csak óvatosan azzal a patkányfogó emberrel! Feltétlen ki kell fizetni a díjat!
Itt írnak róla:

index.hu/tudomany/2014/06/30/rajottek_hogy_ki_volt_a_patkanyfogo_furulyas/

miszerint:
"1284-ben a patkányoktól hemzsegő Hameln szász városkába egy köpenyeges férfi érkezett, aki pénzért elvállalta, hogy megszabadítja a települést a patkányoktól. Bár bűvös sípjával egy közeli folyóba csalogatta az állatokat, a kialkudott bér kifizetését megtagadták tőle. Az idegen ezért később vadász képében visszatért, és bűvös sípjával ezúttal 130 gyereket csalogatott magával, akik soha nem tértek vissza."

Kumari aki Nilüfer 2022.04.08. 17:47:01

@kocsmagomba: Kifizetem:)) Beszari vagyok alapjában. Ja, nem is..csak tisztességes:)

kocsmagomba 2022.04.08. 21:15:19

@szivar:

"A nyesteket meg több kilométerre el kell vinni, ..."

Hehe. Nem érted. Itt kezdődik az erdő, a ház kerítésénél. Az erdő túlsó vége kb. 20 kilométerre van egyik és másik irányban is.
Ha elviszem is a túlsó végébe, csak rotálom őket. Egyik helyett lesz másik. Persze tudjuk, már nem is igazán erdei állat ő, hanem az emberi környezethez alkalmazkodott, elhagyott házak, elhanyagolt padlások, melléképületek bujkáló lakója.
Mit érek vele, ha egyet kidobok az erdőre...

Hogy kell egér ragasztóval tetűt fogni?

Ja, és hogy nevezik a lassú postást? :)

szivar 2022.04.08. 21:39:29

@kocsmagomba: Egyről beszélünk és mégsem. :P Ha elviszed, kerül helyette másik. Oszt' ennyi. De ha elviszed X kilométerre az egyedet, akkor az már nem jön vissza. De nekik nem ez az életterük, viszont jól megvannak benne - mint ahogyan írtad, alkalmazkodnak.

Tetűt azt necces, de hangyákat... Ez utóbbi megy. Mert a sok postást a hangyák védik meg a ragadozóktól.

Kumari aki Nilüfer 2022.04.11. 08:53:24

@Andrass9: Én még mindig nem vetettem semmit, olyan hideg a föld, hogy lefagyott a kezem, Úgyse kelne ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.11. 09:18:44

@Kumari aki Nilüfer: A spenót és a snidling nő, mint a bolondgomba, de semmi más.

szivar 2022.04.11. 09:44:57

@Kumari aki Nilüfer: Idén kísérleti vetések lesznek nálam. Az idén tavasszal gyökereztetett és ültetett őszi hagyma meglepően jól megeredt, pedig már feladtam rá az utolsó kenetet. A vöröshagyma egy részről duggatva lett, más részről meg magról vetve figyel az ablakban egy párszázas ajánlat, majd pikírozva lesz. A petrezselyem dettó - az első kör ritka rosszul kelt ki. A borsó most bújik. A mindenféle palántáknak van még egy bő hónapjuk a kiültetésig.

@Andrass9: A spenótot tiltja a vallásom, a kettő zacsek snidlingből pedig egy fia szál nem kelt ki - pedig az jól megy a szenyákhoz meg a zsíros kenyérhez...

Kumari aki Nilüfer 2022.04.11. 10:48:51

@szivar: Anyukám mindig ápr. végén, május elején vetett,a nedves meleg földben rekordidő alatt nőttek kia növények, míg a szomszédoké a hidegben csak "keseregtek" anyu szerint, Én is ezt követem, Tavaly rendkívül forró és száraz volt az idő már májustól, nem jött be, idén talán az előrejelzések szerint nem robban úgy be a nyár, és talán több csapadék is lesz.
Maradt kinn petrezselyem, az nagyon szép, lesz a húsvéti töltelékbe zöldje,az ősszel duggatott hagyma is ehető lassan, a snidling két év után egész szépen zöldell, pont levágni való az ünnepre.Korábban egy.két kis szál lengedezett, most egy bokorral nőtt, remélem, szépen fog bokrosodni( kinn van, éveljen magának nyugodtan).Nem vetek sok dolgot, kéne egy sor krumpli újkrumplinak, valamennyi sárgarépa, petrezselyem, mert a tavalyi nyilván felmagzik, saláták, cékla, spenót..na az is, az új-zélandit ki se lehet irtani, na tavaly az is kisült, ilyenek, kis tételben.Erősen agyalok, megéri-e a paradicsomot-paprikát egész nyáron locsolni,nagyon remek kimenni és szedni, de tavaly is kökemény volt a héja, és igen későn kezdett teremni, csak vettem a piacon. Idén is vacak a kút, tényleg rá kéne engedni egy kompresszort.Ha lesz palánta, azt vagy a szomszéd adja, akinek van melegágya, vagy veszek, max. 10 tövet, vagy annyit se. De még kivárok, éjaszakára ide még -1 fokot mond.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.11. 10:57:45

@Kumari aki Nilüfer:

A snidlinget hagyd virágozni, és beérlelni a magot. Azt kell elszórni a beérés után, majd kikel magától. Medvehagymám szaporodott így el, az érett magot a tő közelében elszórtam, és már egészszen jó mennyiség van. Erről jut eszembe, hogy az avokádó nagyon jó az apróra metélt medvehagymával.

Kumari aki Nilüfer 2022.04.11. 11:15:21

@látjátok feleim szümtükkel: Az avokádó bárhogy jó:) Én csak kettévágom, magot ki, egy kis citromlé, bors só, és a héjából kikanalazom.Ritkán, mert erre a legjobb az érett avokádó, az meg aranyárban van. Az átlagos is beérik, de az nem olyan.

A magja kikel, volt egy csodaszép kis avokádó növényem, de egyik napról a másikra ledobta a leveleit, és meghalt. Fogalmam sincs, miért. és gyökereztettem már ananászt is, a bóbitáját le kell vágni egy cm gyümölccsel, és egy olyan pohárba tenni, amibe ne süllyed le. Annyi víz kell, hogy éppen a talpáig érjen.Ezt is ültetés után vesztettem le, valami nem tetszett neki, Volt tizenévig gránátalmám, na annak csodaszép virágai voltak, az megöregedett. Volt egy hatalmas datolyám, az nem fért, megmetszettem..nem kellett volna.Volt gyömbérem, azt azt hiszem, túlöntöztem..ma már nem kísérletezek, vár van egy kis datolyám a hibiszkusz talajában( aki viszont 45 éves!!) , nyáron kinn, télen benn van, és ha hajlandó virágozni, csudaszép zászlópiros rétes virága van.Volt sok citrusfélém, de mind magról nem termett, elajándékoztam olyannak, aki ráoltott.Már nem kísérletezek, és ellenállok a csábításbak is, mert bár nagy a ház, a fényviszonyok nem megfelelőek, meg nincs már annyi empátiám.

Kumari aki Nilüfer 2022.04.11. 11:18:00

@látjátok feleim szümtükkel: A kertünkben valahohy ne marad meg a medvehagyma. Igaz, nem is erőltetem, most vettem egy csokorral, de nem fogy. Máskor megettük vajas vagy zsíroskenyérrel, most valahogy nem fogy sehogy.

szivar 2022.04.11. 11:18:28

@Kumari aki Nilüfer: Annak idején amikor elkezdtem a kertet mérgelni, akkor készítettem csepegtető locsolás-féleséget. Az olyan vízigényes növényeket, mint a paprika, paradicsom, dinnyék, ect. nagyon meg sikerült örvendeztetnem a hi-tech "eszközökkel". A dinnyéknél és a paradicsomoknál a tő mellé leástam egy kettő literes PET-palackot, aminek a kupakját pár helyen forró aprószöggel kilyuggattam. Csak annyira ástam le, hogy ne dőljön el, ha teletöltöm (meg ne legyen alatta vakundokjárat). A paprikáknál a sörösdoboz aljára ütöttem egy kisebb lyukat. Minden nap egyszer végigszaladtam a sorokon, megtöltöttem az edényeket és kész is volt a locsolás. Hálásak voltak érte. :) Csak hát van aki azt vallja, hogy szemetet(sörösdoboz, pet-palack, ect) nem rak a kertjébe. Helyette vesz más szemetet, ami jobban néz ki és többe kerül. :)

A paprikáknál a kettő tő közé invesztáltam a 'berendezést', s mégis a sokszáz palántából kettő nyiffant ki. Pedig az egyik néni mondta, hogy most negyven fok melegek vannak, nem marad meg egy tő sem... Azért valljuk be, hogy a kettő paprikának, a negyvenfokos melegben a napi fél liter víz az nem túl sok. :) Akkor a paprikáknál sikerült több mint másfél mázsa terményt leszedni. Csili, macskapöcse, pritamin, kaliforniai, gomba, ect... De legalább a rokonság jól járt. :D

Kumari aki Nilüfer 2022.04.11. 11:58:47

@szivar: Ez jó ötlet, ha rászánom magam, hogy ültetek, akkor megcsinálom, nem bonyolult.

szivar 2022.04.11. 12:23:03

@Kumari aki Nilüfer: Míg nem feledem... A pet-palackok alját le kell vágni, a sörösdobozokon meg a lyuk az rojtos legyen és a homorulatnak nagyjából a közepében helyezkedjen el, ellenkező esetben nem fog működni egyik megoldás sem. Utóbbinál érdemes tesztet végezni: ha sugárban jön a víz, akkor azért nem jó, ha sehogyan sem, akkor meg azért... De legalább az alapanyag megtalálható úton és útfélen. :D

Kumari aki Nilüfer 2022.04.11. 12:38:24

@szivar: Köszönöm, Láttam is ilyen megoldásról valahol videőt, csak nem annyira bonyolult:)

kocsmagomba 2022.04.11. 16:26:28

@Andrass9:

"...nő, mint a bolondgomba,..."

Ezt az aljas célzást kikérem magamnak!

:)

@szivar:

Ezt a megoldást Afrikába kellene exportálni. Tekintve, hogy a szemetünket Európából úgyis oda küldjük. Legalább csináljanak azzal valami hasznosat. Valami mezőgazdasági projektet létrehozunk, megpályázzuk, megnyerjük, persze stróman cégeken keresztül, és szállítjuk Afrikába a technológiát, nemzetközi támogatással. Meggazdagodunk belőle. Valaki akar még beszállni?
Kezdő tőkével esetleg?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.12. 10:34:55

@szivar: Nekem kicsi a veteményesem - mintegy 40m2, de azt is csepegtető locsolással láttam el. Beprogramoztam, hogy kora reggel locsoljon fél órát, amivel kb fél liter víz ment ki a nagyobb tövekre. Ha vizes a föld (eső volt), akkor nem kapcsol be a locsoló. Nem lett csillagászati a víz számlám :)

szivar 2022.04.12. 11:34:48

@Andrass9: Azért szivattyúval neccesebb. :) Mert ha nyomáscsökkentőt használ az ember, akkor az felesleges energiapazarlás. Ha ejtőtartályt, akkor nem árt valami vízszintérzékelő alkalmatosság sem. Továbbá nem árt azt sem sasolni, hogy nem-e fut szárazon a szivattyú... Sej, de túlkomplikáltam én ezt a témakört. :D

kocsmagomba 2022.04.12. 12:02:26

@Andrass9: a videón fidesz szavazók

szivar 2022.04.12. 21:43:49

@Andrass9: Az első javasolt videó ez után - személyes ajánlat volt számomra. :)

youtu.be/OlOdyvZWtDQ
süti beállítások módosítása