Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Köleskeksz

2021.12.29. 14:42 Waka

Százados Asszony hozott kekszet melóba. Ropogós köleskeksz mogyoróval és chia maggal. Laktóz- és gluténmentes, vegán. Finom volt, elkértem a tasakot, megnéztem sz összetevőket: földimogyoró 23 %, napraforgómag 21 %, kölespehely 15 %, finomítatlan nádcukor, rizsszirup, édesítőszer (maltitol), repceolaj, chia mag (azték zsálya) 5 %, emulgeálószer lecitin (repce), természetes aroma. Na, gondoltam ezt valahogy meg kéne otthon valósítani. Rákerestem a receptre. A legtöbb a minden-mentes vonalra ment rá, ez valahogy nem győzött meg. A receptek sem igazán tetszettek, a képeken meg elég sápadt volt a végeredmény.
Eszembe jutott az ANZAC keksz. Az már bevált, csak át kellett alakítani a receptet a másféle alapanyagokkal. Úgy kalkuláltam, hogy az eredeti ANZAC keksz 36 dekányi száraz részéből kiszámoltam a különféle magok százalékos arányát (némi kerekítéssel), hozzájött a 10 deka cukor, a maradék pedig a liszt lett. A többi hozzávaló mennyiségén nem változtattam. Okozott pár meglepetést készítés közben, de végeredmény nem lett rossz.

img_20211229_143220.jpg

Hozzávalók:
- 10 dkg natúr földimogyoró
- 10 dkg hántolt napraforgómag
- 8 dkg kölespehely
- 10 dkg kristálycukor
- 6 dkg búzafinomliszt
- 2 dkg chia mag
- 15 dkg vaj
- 2 evőkanál golden syrup
- 2 evőkanál víz
- 1 teáskanál szódabikarbóna

img_20211225_160931.jpg

A darálással kezdődött. A napraforgóval nem is volt gond, a mákdaráló simán vitte.

img_20211225_162027.jpg

A mogyoróval viszont meggyűlt a bajom. A mákdaráló kicsi nyílásán nem fértek át a mogyorók, legfeljebb egyesével, ahhoz viszont nem volt türelmem.

img_20211225_162251.jpg

Elővettem hát a mozsarat, összezúztam a magokat. Innentől már nem okozott gondot a darálás.

img_20211225_162521.jpgimg_20211225_163928.jpg

Összekevertem a száraz alapanyagokat.

img_20211226_122221.jpg

A vajat a sziruppal felmelegítettem.

img_20211226_123111.jpgimg_20211226_123323.jpg

Mikor felforrt, hozzáadtam a vízzel elkevert szódabikarbónát. Kicsit felhabzott.

img_20211226_123554.jpg

Összekevertem az egészet. Hát, elég nyúlós lett. Eszembe jutott, hogy a kölespehely (ami valamiért instant) felhasználási útmutatója szerint a pelyhet tíz percig kell áztatni fogyasztás előtt. Hogy a tíz perc mitől instant, nem tudtam kitalálni. Úgy okoskodtam, hagyom állni egy keveset, aztán meglátjuk. Hát nem láttam meg. Alig lett valamivel szilárdabb. Szó sem lehetett róla, hogy az ANZAC keksznél megszokott módszerrel készítsem el. Végül két vízbe mártott teáskanállal szaggattam a sütőpapírra, remélve, hogy sülés közben elterül.

img_20211226_123730.jpgimg_20211226_125810.jpg

Elterült. Hármas fokozaton (még mindig nem tudom, hány fok az nálam) 17 percig sütöttem. Ekkorra már rendesen jött a karamellizált cukor illata. Az alja kicsit megpirult.

img_20211226_131650.jpg

Egy rácsra kiszedve kihűtöttem. Mikor langyosra hűlt, megkóstoltam. Prímán roppant és igen jóízű volt. Sajnos, teljesen kihűlve kicsit visszalágyult, nem maradt roppanós.

img_20211226_144800.jpg

Egy jól záródó műanyag dobozba tettem, januárban elviszem minőség ellenőrzésre a melóba.

img_20211226_184130.jpg

Már csak ki kell találnom, mit kell megváltoztatni, hogy ropogós maradjon a süti.

31 komment

Címkék: vaj napraforgómag földimogyoró chia mag golden syrup ANZAC

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7316795994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.29. 15:33:30

Talán a vajba a szódabikarbónát akkor kell beletenni, amikor már kihült ( nem fog habozni ), és esetleg kevesebb víz is elég. Egyébként nagyon jó összetétel.

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.29. 15:37:21

Ja, és kisebb hőfokon tovább kell sütni ( szárítani ) és akkor talán ropogósabb lesz. De a szódabikarbónától feltehetőleg lepuhul, mint ahogy a nézeskalács szokott. Én sütőporral csináltam volna.

gigabursch 2021.12.29. 15:48:23

Jó lehetett.
Ötletes.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.12.29. 16:47:49

@látjátok feleim szümtükkel: Az a helyzet, hogy az ANZAC keksznél működik. Szerintem inkább a száraz összetevők arányán kellene változtatni. Talán több liszt vagy pehely. Meg a kölespehely sem annyira nedvszívó mint a zabpehely.

kocsmagomba 2021.12.29. 23:11:31

A maradék víztartalom nyilván elrontja a ropogósságot.

Például mikor kenyeret sütök. Mikor kiveszem, kemény mint a kő, de egy óra múlva visszapuhul, és ez így van jól.

Szerintem viszont túl van tolva ez a ropogósság-igény.
Miért is?
Én már kiütést kapok és vakarom a hátam, amikor a TV-ben vagy akárhol "ropogós" a morzsa, ropogós az étel.
Szerintem, ha egy rántott hús ropogós bundában van, azt egye meg a kutya a kertben, az már szrá sült.
Ha fel kell még tenni a tányérra egy "ropogós összetevőt" a főzős műsorokban, versengésekben, a hideg kiráz.

Ropogtassa a ló répát!!!! Mókus a mogyorót héjastól! Ropogtassa a szú a falépcsőt!
Minek?

Jó, jó, eszek néha ropit, jelentős mennyiségű sör mellé, de nem igénylem.

Az ízek legyenek rendben, az állagok közül a ropogóst a magam részéről kihagynám. Az olajos magvak, ezek hozzák az ízt, ez van rendben!

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.30. 12:39:29

@kocsmagomba:

A tél az iylen, a kvé víz talpig befagy.

Én viszobt érdekesebbet olvastam. Hagyjűk leégni a szentesi sportcsarnokot, mert nem tudják eloltani a napelemeket amit a tetőn szereltek fel.
Vajon hasonló tűz esetén mi lesz a lakóházakra felszerelt sok napelemmel? Ja meg a házakkal?
Mi lesz a lejárt, elavult, elromlott napelemekkel, hová lehet majd tenni azokat?

kocsmagomba 2021.12.30. 14:56:33

@látjátok feleim szümtükkel:

A napelemeket majd letesszük a sekély víz aljára. Hátha termelnek még annyi meleget, hogy ne fagyjanak be a süllők a vízbe. :)))

Én meg nem kaptam a Tisza tónál süllőt sehol, egy halboltban sem. B+. A sirályok, meg akikről nem beszélünk meg most tobzódnak a süllőhúsban. :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.12.30. 16:17:11

@kocsmagomba: Azért egy keksztől elvárhatja az ember, hogy roppanós legyen.

kocsmagomba 2021.12.30. 17:02:14

@Waka: Ahogy szereted. Mindenesetre tele van a recepted magokkal és sziruppal. Elenyésző liszttel. Tömegarányban.
Ez inkább müzli állagú kell legyen, mint kemény roppanás.
Ezekkel az arányokkal így egy puhább, nagyon jóízű, nagyon tápláló valami jön létre, nem a pattanva törés. Ezt látjuk.
Szerintem ez teljesen rendben lévő, így, ahogy van.
Nyilván kísérletezel majd a roppanósságán, ha te úgy szeretnéd.

szivar 2021.12.30. 19:13:33

@látjátok feleim szümtükkel: Nem a napelemeket nem tudták eloltani. Azok csak akadályozták az oltást.

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.30. 20:06:58

@kocsmagomba:

Én csak azt nem értem, miért nem mentek a halak a mélyebb vízbe? Vagy nincs mélyebb rész?

kocsmagomba 2021.12.30. 20:30:16

@látjátok feleim szümtükkel: A cikkben a Tisza tó északi medencéjét említik. Onnan nem tudnak mélyebb vízbe menekülni. Beszorulnak. A víztározót ilyenkor tervszerűen leengedik. Ez fogja majd befogadni a tavaszi áradást a Tiszán. Elég kiábrándító látvány ilyenkor, még a sirály is gyalog jár benne, nemhogy a gázlómadarak. Ilyenkor 40 centi sincs a vízmélység. A halak a mélyebb "tócsákban" lényegében csapdába esnek. Ahol nyáron vízitúrákat szerveznek és nagyobb hajókat is elbír a víz, most csak pocsolya van.
Csak én a hülye fejemmel nem értem, hogy miért nem lehet ezt az értékes állományt előtte lehalászni? Nagyját értékesíteni, drága pénzt fizetnék érte magam is. Most megy a szemétre az egész. Ettől nem lesz boldog a horgász lobby sem.

gigabursch 2021.12.30. 22:14:51

@látjátok feleim szümtükkel:
Innen jobban megértheted az egész működtetését:

A Tisza-tó hat évszaka:
www.youtube.com/watch?v=c--e-zoYyww

gigabursch 2021.12.30. 22:25:40

@kocsmagomba:
Én sem értem.
Ezért a vízüggyel együttműködő területi halászati akárki nálam - azaz az én olvasatomban - a felelős.
Bármilyen terelési, lehalászási módszer működhetne.

Ha akarnák...

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.31. 09:06:40

@gigabursch:

A film elejét elnézve nem felelős senki, mert a terepviszonyok alapján az a hal, amelyik nem úszik időben a telelőhelyre - a tó mélyebb részébe - az magára vessen.
Halastavi lehalászásnál is sok hal marad a sekélyebb lyukakban, és ha azokat nem engedik kiszedni pl. a lakosságnak, bizony ott pusztulnak.
Majd később végignézem a filmet, most csak az elejére volt időm. Köszi, hogy belinkelted, nagyon érdekes.

kocsmagomba 2021.12.31. 09:42:14

@gigabursch: Opsz, ez nagyon szép filmnek ígérkezik, belenéztem az elejébe, ajánlom mindenkinek!

Csak előbb megsütöm a malac alkatrészeket, káposztát, krumplit, mert még be is kell csomagolnom, nem itthon töltjük ezt az estét és hétvégét.

Csak utána tudom megnézni, nagyon köszi a linket.
Én szeretem azt a tavat, nincs túl messze. Nem vagyok horgász, de: Körbe biciklizés, vezetett csónaktúrák, néhány jó halevő hely. Például a Hellóhal Tiszaörvényben. Ott kóstoltam először halkolbászt, vagy halburgert, és látám, hogy jó. Vagy egy nevesincs kikötői büfé, ahol könnyen mozdony szmokerben füstölt harcsához jut az ember, még reggeli nyitás előtt is... :)
Ezeket a helyeket azért is szeretem, mert autóval közúton sokkal nehezebben megközelíthetőek, mint biciklivel, vagy a vízről! :)
A Hortobággyal összefüggő hatalmas madárvilág csábító kikapcsolódás. Valamint az a sok tavat szerető, védő ember, akiket eddig megismertem ott.
A sznob barmokat meg sajnos sehonnan nem lehet távol tartani. Csak magunktól távol. De ez még nem Balaton, hála a jó istennek.

Kumari aki Nilüfer 2021.12.31. 10:51:45

@kocsmagomba: Igen, a hallépcső mintájára egy halárok, ami a mélybe vezet, nem lenne egy egetverő beruházás, és nem lenne ekkora pusztulás, nem is értem, ehhez nem kell halgazdálkodónak lenni...na, mindegy, megint nem kérdeztek meg egy józan paraszteszűt erről.

Nekem a Hortobágy a szerelem. Érdekes, ezt fiatalom el sem tudtam volna gondolni, aztán egyszercsak ..

kocsmagomba 2021.12.31. 12:15:38

@látjátok feleim szümtükkel:

"...az a hal, amelyik nem úszik időben a telelőhelyre - a tó mélyebb részébe - az magára vessen"

Na! Mi ez az 'áldozat hibáztatás'?
Ez idegen tőled. :)))
Gondold át.

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.31. 12:51:26

@kocsmagomba:

Átgondoltam.

Ahol régebben laktunk, a közeli faluban voltak halastavak. Októberben lehalászták, majd leengedték a vizet, és a környékbeli lakosság oda járt tenyérnyi halakat szedni. Azóta sem tisztítottam annyi halat összesen, mint akkor egy-két nap alatt. Egész télen sülthalat ettünk. Érdekes módon nagy halat nem találtak soha.

A Tisza tó területét elnézve a mellékvizekből a nagyobb hal nem tud a sok kacskaringó miatt elhúzódni a mélyebb vizekbe.

kocsmagomba 2021.12.31. 14:24:24

@látjátok feleim szümtükkel:

Boldog új évet mindenkinek, töltsétek vidáman ezt a napot!
Legalább most röhögjetek, ha máskor nincs is rá alkalom.
Ne felejtsétek, a nevetés gyógyít. És a szerető társaság is.

Én most kikapcs.

látjátok feleim szümtükkel 2021.12.31. 14:47:32

@kocsmagomba:

Ha majd bekapcs, akkor boldog új évet és kevesebb gondot neked,és családodnak.

Boldog új évet minden kocsmatölteléknek, és minden betérőnek, családjáiknak is.

szivar 2021.12.31. 16:49:21

Boldog új évet kívánok mindenkinek!

Kumari aki Nilüfer 2021.12.31. 18:10:25

Boldog új évet kívánok mindenkinek!

Isley 2021.12.31. 19:36:38

Békés, boldog, szerencsés új évet kívánok mindenkinek!

old forester 2022.01.01. 09:47:38

Egy nem hagyományos újévi üdvözlet, egy barátomtól kaptam:
„Jelzem mindazoknak, akik 2021-re a legjobbakat kívánták nekem, hogy sz@r sem teljesült belőle! Épp ezért kérek mindenkit, 2022-re jókívánságként kizárólag készpénzt, alkoholt, vagy üzemanyag utalványt küldjön! Köszi.”

És egy másik, költőibb:
„Adjon az Isten szerencsét,
szerelmet, forró kemencét,
üres vékámba gabonát,
árva kezembe parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen korán az ágyra hevernem,
kérdésre választ ő küldjön,
hogy hitem széjjel ne dűljön,
adjon az Isten fényeket,
temetők helyett életet -
nekem a kérés nagy szégyen,
adjon úgyis, ha nem kérem.”
/Nagy László:Adjon az Isten/

És egy hagyományos:
Minden kocsmajárónak sültekben, levesekben, finom tésztákban, jóféle magyar borokban, vasárnapi ebéd utáni punnyadásokban és egyéb örömökben gazdag Újévet kívánok!

gigabursch 2022.01.03. 20:38:18

@kocsmagomba:
No, azért mert valaki a Balatonnál él, még nem feltétlenül sznob.
Legalább egy ellenpéldát tudok így hirtelen mondani ...
:-)

Amúgy a filmesnek van egy nagyon jó, kétrészes filmje a (Cs)RSD-ról [(Csepeli-) Ráckevei-Soroksári Duna].
Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Vannak benne halak is!

valkür 2022.01.14. 21:21:36

Én a kínai beütésű kajáimba teszek mogyorót.
Úgy szoktam megtörni, hogy a sótlan mogyis zacskóba tűvel szúrok 2-3 lyukat, és egy üveggel -vagy nyújtóvával- jól átgörgetem a zacskót. A 10 dekás mogyis zacskó elég erős, jól bírja, és szinte gríz finomságúra lehet törni a mogyorót anélkül, hogy kinyomnám belőle az olajat és mindenféle szerkentyűket kéne összeszerelni, szétszerelni, elmosogatni.

valkür 2022.01.14. 21:25:42

@kocsmagomba: ez csak a nálunk kapható, liszt finomságúra őrölt "zsemlemorzsába" panírozott ételekkel van így. Való igaz, ha azok ropogósak, akkor már rommá sültek.
De egy szilánkos, reszelt zsemlemorzsa, vagy pankómorzsa, nos, ott a panír tényleg ropogós, miközben a hús belül szaftos marad.
süti beállítások módosítása