Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Jókai-szerű bableves

2021.10.25. 07:00 Waka

A legutóbbi XIX. századi költő után most egy Író került az étlapra. Megint ment az ötletelés már kedden, hogy mi legyen a menü hétvégén. Aztán jött az isteni szikra. Egészen pontosan Százados Asszony nézett utána, mi lesz az aznapi ebéd, és örömmel konstatálta, hogy Jókai bablevessel csillapíthatja az éhét aznap. Meg is volt legott, mit kell főzzek.
Persze, utána kellett néznem, hogy mi az autentikus recept, mielőtt belém száll valami troll, mert nem úgy csináltam, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva. Aztán, a recepteket látva rájöttem, hogy nem is fogom úgy főzni. "Füstölt malacköröm babba főzve", méghozzá jó nagy szemű babba. Csótánybab éppen lenne a csarnokban a magboltban, csak éppen időm nincs elmenni oda, füstölt malackörmöt viszont még aranyárban sem kapnék. Maradt tehát a füstölt csülök, amiből éppen volt még egy fél lefagyasztva, meg a tarkabab, amit hazafelé az ábécében meg tudok venni. Szóval, még neki sem álltam, máris két kompromisszumot kellett kötnöm, és hol volt még a vége. Egy biztos volt: a névhasználat ugrott.

img_20211016_141704.jpg

Pénteken munka után le kellett mennem a kertbe leszedni a paprikát, mielőtt a fagy szüretel helyettem, szedtem fel némi zöldséget a leveshez. Hát, elég nyamvadtra sikerültek idén, gyaníthatóan az igencsak szerény csapadéknak köszönhetően.

img_20211015_164712.jpg

Előző héten számláztatni voltam a virágboltban, a közeli hentesnél bevásároltam füstölt áruból, így megvolt minden, amit az ételbe szántam.
Hozzávalók:
- 0,5 kg szárazbab
- 0,5 kg füstölt csülök
- 0,3 kg füstölt kolbász
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 1 kisebb zeller vagy pár zellerlevél
- 1 kis csokor petrezselyem zöld
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 babérlevél
- 1 M-es tojás
- liszt
- só
- a tálaláshoz tejföl

Pénteken három óra alatt megfőztem a füstölt csülköt, a babot pedig beáztattam. A főtt csülköt kivettem a levéből és egy tányéron a hűtőbe tettem másnapig. A főzőlét az erkélyre tettem hűlni.

Másnap a csülök levéről leszedett zsírt feltettem egy lábosban melegedni. Hevítettem, míg a víz elpárolgott belőle, aztán rátettem a felkarikázott füstölt kolbász, meg pár szalonnabőrkét, ami a héten maradt a disznóságokból. Folyamatosan kevergetve megpirítottam.

img_20211016_112045.jpg

Kiszedtem a kolbászt és a bőrkét, majd a zsíron megpirítottam az apróra vágott vöröshagymát.

img_20211016_112805.jpg

A hagymára öntöttem a leszűrt babot, hozzáadtam a két babérlevelet és a fokhagymákból négyet, a kolbász közül kibogarászott bőrkéket, majd a csülöklével felöntöttem. Lefedve, kis lángon főzni kezdtem.

img_20211016_113222.jpg

Míg a bab főtt, megpucoltam a zöldséget. Olyan férges volt a répa, hogy inkább zöldségszobrászat volt, mint pucolás. Közben a zeller nem fért el az asztalon, zacskóstul letettem az asztal lába mellé, hogy legközelebb akkor vegyem majd észre, mikor már kész az étel.

img_20211016_115834.jpg

Közben a csülköt is felkockáztam.

img_20211016_120826.jpg

Egy óra elteltével beletettem a zöldségeket és a csülköt a levesbe. Felöntöttem még némi lével, kicsit sóztam rajta.

img_20211016_122949.jpg

Menet közben elkészítettem a tésztát. Nem rajongok annyira a csipetkéért, inkább a csurgatott tésztát szeretem az ilyen levesekbe. Kaptam tíz tojást egy közeli faluból, megköszöntem, aztán betettem a hűtőbe. Most szembesültem vele, hogy milyen aprók, majdnem XS méret. Ez már csak egy ilyen étel, apró bab, nyeszlett zöldség, pirinyó tojás. Sebaj, kettőből készült tészta.

img_20211016_132342.jpgimg_20211016_132845.jpg

A leves még két órát rotyogott csendesen. Ezután hozzáadtam a pirított kolbászt és belereszeltem a maradék fokhagymát.

img_20211016_132853.jpg

Kapott még fél órát, aztán kanállal beleszaggattam a tésztát.

img_20211016_135324.jpg

Kiforraltam, megszórtam apróra vágott petrezselyem levéllel, és elzártam a gázt.

img_20211016_140029.jpg

Mivel több napra főztem, nem habartam be tejföllel, hanem tálaláskor tettem rá.

img_20211016_141624.jpg

Mármint a második tálalásnál, mert elsőre megfeledkeztem róla.

img_20211016_212412.jpg

Igazán jó tartalmas, füstös leves sikeredett. Bár az általam olvasott recepteknél berántották a levest, egyáltalán nem éreztem hiányát, így is elég sűrű lett.

34 komment

Címkék: bab bableves babérlevél füstölt kolbász füstölt csülök Jókai

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8816729016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.25. 09:33:10

Elég sokminden kimaradt a levesből, de ettől még biztos jó volt! Nem kötelező a rántás vagy habarás (bár te szénhidrafüggő vagy). Én pl. teljesen elhagyom a tejfelt belőle. A zeller hiánya se katasztrofális ...
Enném így, ahogy van!

szivar 2021.10.25. 12:41:34

Jó ez, így ahogyan van. Esetleg még egy kevés pirospaprikát raktam volna bele (meg némi csípőset is), oszt' ennyi.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.10.25. 14:13:34

@Andrass9: A tejföl ugyebár benne volt a Gundel-féle receptben, azért nem akartam mindent másképp csinálni.
@szivar: Csípős került bele, azt mindenbe rakok tálalásnál.
Szombaton meghozták a trágyát, ötven talicskával behordtam a kertbe. Két napja ásom befelé, de messze még a vége, viszont már mindenhol fájok.

valkür 2021.10.25. 14:58:59

ez a leves így jó, ahogy van. Szerintem Jókai is enné, és ízlene neki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.25. 21:14:00

@valkür: Azt hiszem, Jókai kevésbé volt válogatós, mint a mai napok trolljai ...

valkür 2021.10.25. 22:18:37

@Andrass9: Nagyon szeretem az ilyen *-szerű ételeket. Én speciel *-ihletettségűnek hívom őket, de az most mindegy.

Egy étterem nyilván főzzön mindig, mindent ugyanúgy. De egy otthoni főzésnél sokkal jobb, olcsóbb a hűtő és a spájz tartalmához igazodni.
És kevesebb stresszel is jár. Az csak a reklámokon mutat jól, hogy a lehúzott redőny alatt még kiadja a mikulás az utolsó kocka margarint. A való életben iszonyatos munka mindig mindenhez mindent kigrammolni és gondoskodni arról, hogy pontosan a recept szerint készüljön az étel és minden legyen otthon. Akkor válik a főzés robottá. Ebben a Jókai-szerű levesben benne van az is, hogy laza kézzel, komótosan, görcsölés nélkül főzték. Akár még flow is lehet benne. (rip Csíkszentmihályi Mihály hu.wikipedia.org/wiki/Flow-%C3%A9lm%C3%A9ny )

(egyébként ne, legalábbis szerintem legyen egy éttermi szakácsnak is annyi szabadsága, hogy rugalmasan alakíthassa a recepteket pl a szezonalitáshoz. Ezt persze csak jó éttermi szakácsok tudják megcsinálni, akiben nincs kreativitás, az persze méregesse a hozzávalókat a szakkönyvek szerint)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.10.26. 20:19:05

@valkür: Olyan nagy flow nem volt. Egyrészt főzni kellett valamit, mert enni kell, másrészt megpróbáltam követni valami sémát, ha már poszt lesz belőle, ugyanakkor hozzá kellett igazítanom a főzést az ízlésemhez és a lehetőségekhez. Vannak ételek, főként sütemények, ahol ragaszkodom a dekára kimért összetevőkhöz, de ez sok éves tapasztalat eredménye. Így volt jó, eztán is így készül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.10.26. 20:40:17

@Waka: Én valahogy a kenyér sütésénél ragaszkodom a bevált recepthez. Húsoknál nem foglalkozom vele: így lesz fűszertemető belőlük :)))

valkür 2021.10.26. 22:24:01

@Waka: @Andrass9: a sütés más, ott bejátszik a biokémia, ott érdemes pontosnak lenni

Vén motoros 2021.10.27. 19:14:56

@Waka: Mekkora az a kert? Nagyapáméknak Balassagyarmaton 450 négyszögöles konyha- és gyümölcsös kertjük volt, némi eladásra szánt dísznövényel, de 50 furik trágya az nagyon sok... (Mifelénk "furik"-nak hívták az egykerekű talicskát, ez egyszerre jelentette magát a talicskát is, meg egy talicskányi "tartalmat" is. Ezek még fából ácsolt, vasalt, küllős fakerekű furikok voltak, a kérges markoktól FÉNYESRE koptatott nyelekkel...

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.27. 20:46:29

@Vén motoros:

Furikot már régen nem használnak. Mostanság a malteros vastalicska a divat.

szivar 2021.10.27. 20:48:56

@Vén motoros: Négyzetméterenként a 25 kiló nem sok - feltéve ha be lesz szántva és már rég óta nem látott ganét a föld.

Vén motoros 2021.10.27. 21:06:54

@látjátok feleim szümtükkel: Ebből könnyen kitalálhattad, hogy milyen öreg vagyok. Vagyis, hogy fiatalkoromban még furik volt a furik. Meg fújtatós a disznóperzselő, (a szalmával perzselés túl kezdetlegesnek számított), a PB palackos perzselést meg még fel sem találták...) Én még élőben találkoztam drótos tóttal, üveges tóttal, mészégetővel, gereznás cigánnyal, tollas cigánnyal, teknővájó cigánnyal, gölöncsérrel, öntöttvas lendkerekes egydugatyús gőzhajtású fűrészgépessel - a "háromujjúval" (a többit félig-meddig vagy egészen levitte a fűrész), vándorköszörűssel, és még ki tudja, mivel. A Szentendrei Skanzen "palóc" házának kiállítási tárgyai nagyapám pajtájában egytől-egyig mind megtalálhatók voltak, mint mindennapos használati tárgyak. Egy élő néprajzi múzeum vagyok...

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.27. 21:24:12

@Vén motoros:

Kb. annyi lehetsz, mint én, de én láttam a házunk udvarán tüzes cséplőgépet. Igaz, csak egyszer, mert nagyon keskeny volt a kapubejáró.:D
A furik felénk vagy saroglyás talicska, vagy kubikos talicska volt.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.27. 21:33:54

@Vén motoros:

Még valahol egy fényképem is van, ahol a cséplőgépen dolgozó falusaikat örökítették meg a falu széli szérűn. A túzveszély miatt nem lehetett a portákon csépelni, azért csináltak szérűt.

Néha elszgondolgodok, hogy apám mennyire tudná élvezni a mostani könnyen használható mezőgazdasági gépeket, és minden féle ház körüli munkákhoz szükséges kisgépeket, eszközöket.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.27. 21:35:39

@szivar:

Felénk sosem mérték a trágya súlyát. Apám kitalicskázta a kertbe, leöntögette, majd villával szétszórta, és beásta.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.10.27. 21:40:20

@Vén motoros: @látjátok feleim szümtükkel: @szivar: Hát ez elég fogós kérdés. Próbáltam keresni az Interneten olyan talicskát, amilyen nekem van, de nem leltem. Acél kereke van (zörög, mint a nyavalya, főleg az úton), nagyjából akkora, mint a mai talicskák, de az oldalfalai csaknem függőlegesek. Szóval egy jókora téglatest formát kell elképzelni. Soha nem mértem, de 40 kiló anyag simán belefér. A kert cca. 300 négyzetméter, ennek mintegy 75 százalékát trágyáztam. Éppen öt éve kapott utoljára trágyát, épp ennyit. Elterítve és az ásás közben letaposva 2-4 cm vastagon borította a földet. Az állaga fele részt érett, morzsalékos, a többi erősen szalmás, nedves.

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.27. 21:46:09

@Waka:

Felénk ezt a fajtát kőművesek, műkövesek használják anyagkeveréshez. Nekünk is van egy, a telek előző tulajdonosától maradt ránk.

Vén motoros 2021.10.27. 21:52:46

@Waka: Nem vagyok én olyan nagy mezőgazdász, inkább már régen nagyvárosi huligán, de mindenkinek az üléspontja határozza meg az álláspontját. Nekem azért tűnt soknak a trágyád, mert a mi telkünk felén gyümölcsfák álltak, és csak a maradék másik fele volt konyhakert, amire időnként kellett a szerves trágya. Ezt a 2 disznó és a csirke-kacsa-liba biztosítota...
Mindenesetre remek termésed lesz jövőre!

Vén motoros 2021.10.27. 22:06:46

Az a furik, ami a legjobban HASONLÍT (ismétlem: csak hasonlít) arra, amit gyerekkoromban felénk használtak, így néz ki:

encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSlFAn9eYeWq-KaHh6nEPF4_0Com9IS6uZ10-tTYP9szQq5PWYX

Vén motoros 2021.10.27. 22:15:23

HEURÉKA!

Megvan au AUóTENTIKUS furik, még az életjora is stimmelhet!

www.aktivpihenes.hu/files/images/cikkek_uj/dsc_3029_dxo.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.27. 22:50:49

@Vén motoros:

Ez a kubikos talicska. Apám is csinált ilyet magánk. Amikor a Maros gátat emelték, aszerint fizették a kubikosokat, hogy hány kubikot ( talicskányi földet ) dolgoztak be.

szivar 2021.10.28. 00:41:09

@látjátok feleim szümtükkel: Most, amikor mázsára adják a ganyét, a fát, a... Szerintem vesszünk össze jól rajta, és örihari. :D

[amúgy már láttam olyan hirdetést is, hogy kilóra adták ezeket]

látjátok feleim szümtükkel 2021.10.28. 08:25:20

@szivar:

Miért vesznénk össze? Én a régi dolgokról írtam, nem a mairól. Láttam már én is zsákos marhatrágyát, azt általában virág alá veszik, de felénk a portákon már nem nagyon van trágya. Nekünk még akad némi koposztnak nevezett, baromfik által dúsított anyag, csak már nem tudjuk hova tenni, mert nem ássuk a kertet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.10.28. 14:39:13

@Vén motoros: Amikor utoljára trágyáztam, igencsak megdobta a termést, a paradicsomot majdnem létráról kellett szedni.
@látjátok feleim szümtükkel: Nálam a házi keverésű palántaföld egyik alapanyaga.

szivar 2021.10.28. 15:21:15

Hmm. Csak nekem tűnik úgy, hogy milyen hamar eljutottunk a bablevestől a trágyáig? :D

szivar 2021.10.28. 15:22:47

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem ha már megfelelően komposztálódott az anyag, akkor ősszel szórd szét vékonyan a kertben - majd az élővilág és a csapadék elintézi a többit tavaszig...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.10.28. 18:21:59

@szivar: Egészen sok összetevőnek van köze hozzá. :D

Kumari aki Nilüfer 2021.10.28. 18:53:27

@Vén motoros: Ne vágj fel,(viccvót) én is láttam ilyeneket:D Én se vagyok mai pipi.

Vén motoros 2021.10.28. 19:12:15

@Kumari aki Nilüfer: Persze, hogy nem vágok fel... De teljesen véletlenül a Skanzen Palóc házának megnyitása utáni héten anyámmal (aki akkor még nem volt 98.5 éves...) a Palóc házban nézelődtünk, amikor bejött egy középkorú házaspár, és azon morfondíroztak, hogy a látottak közül vajon mi mi lehet, és hogyan kellett azt használni. Nem állhattam meg, hogy ne segítsek rajtuk, és amikor megkérdezték, hogy honnan tudom, akkor meglepődtek a válaszomon, hogy én CSAKNEM mindegyikkel saját magam is dolgoztam. (Igaz, hogyakkor még csak 10 éves lehettem, de nagyapám jó liberális felfogás szerint, amikor ott lábatlankodtam, nem azt mondta, hogy hagyjam a felnőtteket dolgozni, hanem az, hogy ha annyira akarod, csináld! Aztán, amikor nem tudtam megforgatni a kukoricacső-morzsoló nagy öntöttvas kerekét, akkor csak mosolygott: na látod! Amyúgy az említett család férfitagját az érdekelte, hogy ha a hurkakészítő az egyik kezével fogja a belet, a másikkal igazgatja a kígyózó hurkát, akkor mivel nyomja a hurkatöltőt? "Hát a hasával! Nem véletlen, hogy a hurkatöltő tolófájának a vége egy 20 centi átmérőjű "stoppolófában" végződött..."

Kumari aki Nilüfer 2021.10.29. 20:07:23

@Vén motoros: :) Na igen..én is így nőttem, sőt, akkor is csinálni kellett, ha éppen nem annyira akartam:DDD
süti beállítások módosítása