Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy egyszerű zöldborsóleves

2021.04.23. 07:00 Andrass9

Már tavaszt érzünk: mindketten a zöldborsólevest kívántuk meg, mint könnyű tavaszi ételt (régebbről "zöldborsós-sárgarépás melegvíz" néven is ismert). Igaz, a borsót még el sem vetettem a kertben.

24.jpg

Szerencsére a csodahüttőben mindig van mirelit, ami majdnem olyan jó, mintha most fejtettem volna ki (csak a hüvely hiányzik hozzá a levesből).

No, akkor gyorsan szüreteltem is:

  • 40 dkg zöldborsó (mirelit)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál gyökér
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 pici vereshagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 kocka húsoscsontleves (sürítmény)
  • 1 kocka zöldségalaplé (nem találtam zellert)
  • 15 szem bors
  • 1 nagy marék szárított csipetke
  • 1/2 tk pirospaprika
  • 1 ek kacsazsír

10.jpg

Gyorsan meghámoztam a répákat, és felkarikáztam. Az egyik sárgarépa olyan nagy volt, hogy csak a felét használtam el - nem főzelék készül! A hagymát meghámoztam, és behasítgattam. A forró zsírra tettem ezeket, és nekiláttam pirítani/párolni (mert néha a fedőt is rátettem a tottyosra). A hagyma is megpirult, meg is párolódott, ezért beleszórtam a pirospaprikát, meg a borsot.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Elkevertem, hogy a paprika feloldódjék a zsírban. Jöhetett hozzá a fagyos zöldborsó is. Ekkor 1,5 liter vízben feloldottam az alaplékockákat, mert nekem biz kell bele a kicsi kollagén is. Ezzel a lével felöntöttem a megpárolt borsóalapot. Felforraltam, majd a petrezselyem szárát összekötözve beletettem, a levelét pedig felaprítottam kicsire. Beleöntöttem a csipetkét is, aminek sajnos legalább 35 perc kell, míg megpuhul, de legalább minden megfőtt. Így se tartott az egész elkészítése 55 percnél tovább.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg
19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Kiszedtem a hagymát a levesből, mert azt rajtam kívül senki se enné meg, és befalatoztam. Finom édes volt!

23.jpg

Beleszórtam a levesbe a petrezselyemlevelet, azt már nem kell főzni, és tálaltam.

Legalább egy kanálképre azért szükség van:

25.jpg

Roppant kellemes lett az íze, talán kicsit elcsúszott az "édes" felé, mert a répa és a borsó is sok cukrot ad hozzá, pláne, hogy még egy zöldségalaplé is került bele.

Nem sokáig tartott, hogy elfogyjon!

77 komment

Címkék: hagyma fokhagyma bors zöldborsó sárgarépa kacsazsír csipetke gyökér pirospaprika zöldségalaplé csontalaplé petrezselyemlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9516470196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2021.04.23. 07:56:00

De hol van a levesből a csipetke? :P

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.23. 09:48:25

@szivar: A nyitóképen még megvan, de a kanálból megszökött :)

valkür 2021.04.23. 09:55:10

Tartozom nektek egy vallomással. Megvárom az első 10 hozzászólást, és utána bevallom.

Kumari aki Nilüfer 2021.04.23. 11:24:47

Így, így! Csipetke helyett nálunk a töltelék vagy grízgaluska játszik, amit külön főzök ki , natur zöldségkeverékes vízben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.23. 11:52:04

@Kumari aki Nilüfer: Én is enném, de a feleségem nem szereti a galuskákat (se) ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.23. 11:52:48

@valkür: Költözöl Hidegkútra, ahol sármos körzeti orvos van??? :)

kocsmagomba 2021.04.23. 12:23:18

@valkür: Most ebből nem derül ki, hogy érdemes-e sietnünk a 10 hozzászólással, vagy inkább fogjuk vissza magunkat???!!! Mi lesz nekünk a jobb? :)
A te hozzászólásod beszámít a 10-be? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.23. 16:23:59

Príma! Anyukám egy kis csirkeaprólékkal pótolta a húsalaplét. A Hegyen meg fóliában, parázson sütöttük a frissen szedett héjas borsót, aztán a héjával együtt faltuk fel.

Kumari aki Nilüfer 2021.04.23. 16:53:03

@Waka: Anyósom, és a a Bodrogközben(Vajdácska) sok helyen egy tojásos-petrezselyemzöldes tölteléket csinálnak, mint a töltött csirkébe szokás, és azt celofánba csavarva kifőzik a levesben, megszurkálják a celofánt, hogy kijöjjön az íz, meg könnyebben megfőjön a cucc.Aztán ezt felszeletelve vagy a levedben, vagy mellé tálalják.D ezt az ünnepi húslevesben is elkövetik.Én nem a levesbe teszem, hanem kivajazott alufóliába csavarom, és külön főzöm meg , szeletelve tálalom a leves mellé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.23. 18:52:48

@valkür: Túl vagyunk a 10 hozzászóláson ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.23. 19:14:41

@Andrass9: :)
@Kumari aki Nilüfer: Ezt afféle szalvétagombócként is el tudnám képzelni. Remek idea!

Kumari aki Nilüfer 2021.04.23. 19:30:58

@Andrass9: Feltétlenül, szerintem nagyon illik ehhez a leveshez.A húsleveshez nekem kicsit sok..vagy hogy is mondjam..nem találom hozzáillőnek.De ez biztosan szokás kérdése

@Waka: Igen, magam is gyakran rittyentek ilyet:)

kocsmagomba 2021.04.23. 19:33:05

@szivar: A csipetke? Az ki lett photoshoppolva. :)

kocsmagomba 2021.04.23. 19:35:13

@Kumari aki Nilüfer: Igen, inkább a szimplán zöldség leveket emeli föl ez a hozzávaló. Ismerem, bár én magam nem szoktam csinálni.

valkür 2021.04.23. 20:46:14

@valkür: Be kell vallanom, hogy nem szeretem a főtt répát.
Ekkora darabokban pláne nagyon nem.
Mondom ezt én, aki amúgy a zöldségevés apostolának tartom magam.
Nyersen vagy ressre párolva bármikor, bármennyit, de ez a kanál tele puhára főtt répakockákkal ..... jajj. Nagyon nem az én műfajom.
Az íze miatt kell a levesbe egy kevés, de vagy egészben teszem bele és ha kiadta az ízét kidobom, vagy olyan apróra vágom, hogy ne tudjam kipiszkálni. Apróbbra, mint a főszereplő zöldborsót.
Egy zöldborsóleves az legyen ZÖLD!! Legalábbis az legyen benne a meghatározó szín.
Megbújhat benne imitt-amott egy aprócska répakocka, nem bánom.

És nem, a répa krémlevest sem szeretem. Curryvel se!!!
A sárgarépa-főzeléket és a finomfőzeléket meg aztán pláne nagyon nem, fujj!!

Uhh, néha tényleg ki kell mondani az igazságot.
Máris tisztábbnak érzem magam.

kocsmagomba 2021.04.23. 21:12:09

@valkür: coming out :)))

Végre kimondtad. Hosszú időbe telhetett, de végre felvállaltad magad nyilvánosan. Tisztába kerültél önmagaddal, és végre elfelejtheted a lelepleződéstől való félelmeidet is. Holnaptól nem kell már titokban otthon gyűlölnöd a puhára főtt sárgarépát! Szabad vagy!

Szembe kell majd nézned az ellenséges külvilággal, azokkal, akik szeretik a puha répát és a piros zöldborsót. Adjon erőt, hogy mi itt megértünk téged, és melletted állunk.

Virágozzék minden zöldborsó.
Vesszenek a puha répák!!! :D
(bár van rá tabletta... sebaj)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.23. 21:21:59

@kocsmagomba: Csak nem a kék tablettákra gondoltál???
@valkür: Semmi gond nincs azzal, ha nem szereted a főtt répát! Én pl. egy évszázad alatt szerettem meg a főtt karalábot:)
A répa krémlevessel meg ne bánts - az nekem ehetetlen!!!
Viszont máig is szeretem a sárgarépafőzeléket (staubolva, vagy habarva). A lényeg, hogy édes legyen!!! Viszont abból nem hiszem, hogy évente egyszer ennék ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.23. 21:25:10

Feleségem megkapta a második Moderna oltást. Kurva szarul van!!!! Lázas, meg minden baja van! Pedig főztem neki egy valódi Spaghetti Carbonarat, de az se vigasztalta meg :(
Szerencsére van itthon Algopirin ...

kocsmagomba 2021.04.23. 22:26:30

@Andrass9: Sajnos nem ritka. Fiam barátnéja is így viselte a második Modernát.

szivar 2021.04.23. 22:34:39

@valkür: Csatlakozom. Nagyon apróra vágva használom||használjuk, de csak levesekbe - ha másképpen történne, akkor éhségsztrájkba kezdenék... A petrezselymet is hasonló képen kezeljünk a konyhában.

Azért is szeretek répát és borsót szedni (meg retket), mert akkor nincs gond az egészséges reggelivel. Le kell meózni a terményt, már a helyszínen. :D

ember100 2021.04.24. 01:10:24

Helló !
Azért ha ennyi ideig főtt meg kellett volna tisztelni pár csirkeszárnnyal :)
Jobb mit az alaplé :)
Szinte minden héten csinálok ilyet . Néha feldobom egy kis karalábéval , karfiollal de akkor már vegyes zöldséglevesnek hívom .
Esetenként kis kockára vágott csirkemellel is megbolondítom kicsit száraz de a levesnek ad egy kis erőt :)

Hupiagi 2021.04.24. 07:33:27

No, megyek főzni zöldborsólevest!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.24. 10:03:08

@ember100: Szerinted mi a különbség a levesben főtt csirkeszárny és a levesnek (alaplének) főtt csirkeszárny között? Én ugyanis valódi alapleveket használok, amik a besürített levesekből állnak :)

kocsmagomba 2021.04.24. 12:20:46

@Andrass9: Nana, azért van különbség! Abban az esetben a szakács, főzés közben már, vidáman szopogathatja a csontos falatokat. Magamból kiindulva... :)

Az a sok főtt hagyma jöhetne nekem is.

valkür 2021.04.24. 12:39:55

@kocsmagomba: @Andrass9: Már a kocsonyánál is akartam mondani, de akkor még megriadtam a lehetséges következményektől.
Köszönöm, hogy elfogadtok ilyennek.

kocsmagomba 2021.04.24. 12:52:29

@valkür: én kényszerűségből tárolóhely hiánya miatt szoktam megpucolt sárgarépát fagyasztani. Nagyon finom és jófélét tudok venni itt az egyik termelőtől, ősszel. Tartom, amíg meg nem fagyna.
Hát....
Múltkor a fagyasztott egész jól szerepelt a kolbászlevesben, de ahogy @szivar: is mondja, tyúkhúslevesbe elsüllyesztek belőle, de meg nem eszem az biztos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.24. 16:44:30

@kocsmagomba: @valkür: Milyen szép, hogy ennyifélék vagyunk! Ki így, ki úgy, de azért szeretjük a változatos alapanyagokat. Hameg éppen nem, akkor sem esünk kétségbe!
Épp a minap hozott a fiam egy Pho-t, és hozzá hajdinatésztát. Megettük, mert étel ott nem marad, de valahogy nem a kedvencünk. Ők meg pont ezt szeretik!
Érdemes ezen vitatkozni????? Szerintem nem!!!
Ugyanez a petrezselyem meg a sárgarépa is. Van, aki kétpofára, meg van, aki látni se bírja! Azért jót ebédeltünk belőle :)))

kocsmagomba 2021.04.24. 17:18:11

@Andrass9: már annyira megkívántam, főztem magamnak egy körömpörkölt. :) magamnak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.24. 19:51:48

@kocsmagomba: Én meg kiolvasztottam egy töltött paprikát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.24. 19:54:40

@kocsmagomba: Én akkor szopogatom a csontokat, amikor az alaplevet készítem :) Két legyet egy csapásra!

élhetetlen 2021.04.25. 00:41:10

@Andrass9: Valkür szövege: „Már a kocsonyánál is akartam mondani, de akkor még megriadtam a lehetséges következményektől. Köszönöm, hogy elfogadtok ilyennek.”. Ilyen alázatos hódolók kellenek, ez kell az egódnak? Elég szánalmas.

kocsmagomba 2021.04.25. 08:38:52

@Andrass9: Már a legyet is? :)))) De én akkor vagyok a legéhesebb, amikor zöldséges levet készítek. Olyankor én is csinálok alaplevet és azzal főzök tovább, mert a család beéri ugyan a zöldséges levessel, de mit eszek én??? :))) Kétségbeejtő helyzet. Olyankor kerülnek a fagyasztóból disznócsontok vagy csirkelábak, csirkemell csontok, gondosan csontozva, hogy mindig maradjon nekem rajta szopogatni való, mikor alaplevet készítek. Nos ezért én én úgy kezdem a borsólevest, hogy frissen felteszek egy alaplevet. Kicsit hosszadalmas ugyan, de mire a borsóleves kész, addigra már nem is vagyok éhes. :)

Kérlek, hogy @élhetetlen: hozzászólását, se első, se sokadik indulatodban ne töröld. Megfér itt a tévedése.
Alázatos hódolattal: kocsmagomba
:D

szivar 2021.04.25. 08:57:48

@kocsmagomba: Offtopik, de csak azért, hogy legyen min bosszankodnod. Nem értem én az embereket...

index.indavideo.hu/video/Egy_kicsit_olyan_mintha_visszakaptuk_volna_a_regi_eletunket

valkür 2021.04.25. 10:30:56

@élhetetlen: Sajnálom, hogy ennyire nem ment át az irónia.
igyekszem javítani a humoromon.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.25. 10:49:09

@valkür:

Szerintem nincs azzal semmi baj. Van úgy, hogy fáj a lábam, mert nekiugrott a kapálógép, vagy ráesett a heverő, de azért nem a humoroddal akad bajom. Pedig nagyon fáj.

valkür 2021.04.25. 11:07:20

@szivar: engem csak az érdekelne, hogy a huszonéveseknek honnan van már kártyájuk? Hacsak nem egészségügyisek, még aligha lehet, most mentek 45 alá. A bárkinek adható kínait is csak holnaptól kezdik osztogatni.

kocsmagomba 2021.04.25. 11:15:37

@valkür: Volt pozitív tesztjük, enyhe tünetekkel átvészeltek 10 napot otthon. Közben pedig lehetnek hordozók, most is, meg nyilván. A teraszt meg lehet kártya nélkül is.

Majmok bolygója.

valkür 2021.04.25. 11:34:33

@kocsmagomba: ahha, köszi, így világos. Persze, azok is megkapják, akik átestek rajta.
Ma kaptam a másodikat. Én már -ha eddig kibírtam- kivárom a 2 hetet, hogy biztosan működjön.
De két hét múlva tuti én is a lovak közé dobom a gyeplőt. Színházba akarok menni, netán operába, és enni valahol valami jót, ami után nem kell mosogatnom.
és megmondom a főnökömnek, hogy áttérek a mexikói időzónára. Délelőttönként konditerembe megyek, és csak 11 felé kezdek dolgozni. Akkor az itthoni időzónát meg a tengerentúlit is ki tudom szolgálni és én sem hízok tovább.

kocsmagomba 2021.04.25. 11:35:24

@valkür: Ne javíts a humorodon, az szolgalelkűségnek, alázatosságnak tűnne ismét! :D
Én nagyon jól szórakoztam ezen a 'sárgarépa coming out'-on, remélem látszott szmájlik nélkül is. ;) Szerintem tökéletesen értette itt (majdnem) mindenki.

@szivar: Nem bosszankodok. Szomorú vagyok. Valahol nagyon mélyen, millió évekre visszamenőleg a genetikánkban lehet ez a majom életmód, az összejárás, felesleges dumálás, kurkászás. Akkoriban valószínűleg evolúciós előnyt jelentett majom hordában élni, a magányosan vadászó ellenséget távol tudták a majmok tartani, sőt ők maguk is eredményesebben vadásztak. Mai napig megfigyelhető ez a csimpánzoknál. Csakhogy ami akkor evolúciós előny volt, ma hátránynak tűnik. Majmok bolygója ez.

valkür 2021.04.25. 11:36:01

@kocsmagomba: csak most esett le, mit mondasz. Ezeknek miért adnak kártyát?? Hát nem kéne legalább egy oltást felvenniük a fertőzés után?

kocsmagomba 2021.04.25. 11:37:53

@valkür: Mindenesetre minden duplán beoltottnak is üzenem, hogy az egyéni védelmet egyelőre ne hanyagolja el. A legújabb mutációk nagyon veszélyesnek tűnnek, a védelem se száz százalékos. A vírus egyelőre jelen van, és öl.

kocsmagomba 2021.04.25. 11:40:03

@valkür: 3 hónapig nem olthatók utána. Van már olyan, aki felvehette azóta az oltást, mert valamikor Karácsonykor lett beteg, túlélte otthon és letelt a 3 hónap. Talán éppen tegnapelőtt lett 1. körös Pfizerrel oltva, ha jól emlékszem.
Nem részletezem, a dolognak immunológiai oka van. A betegnek is így jó.

valkür 2021.04.25. 11:41:48

@kocsmagomba: ezek a fiatalok a párkeresés időszakában vannak, őket még a szaporodási ösztön hajtja a tömegbe.

De igen, attól félek igazad van, a 40%-os átoltottság az még lófasz. Pláne az új mutációkkal. Nekem is rossz előérzetem van, rá fogunk még erre fizetni.
Mondjuk a város szerkezete is "bűnös", minden a belvárosba zsúfolódik.

valkür 2021.04.25. 11:48:59

@valkür: ezt javaslom mindeninek. TAvaly nyáron ez volt az egyetlen színház, amit megnéztem. Az idén is figyelem, érdemes rá elmenni. szinhaz.org/csak-szinhaz/csak-szinhaz-budapest/2020/06/06/falunap-a-gellerthegyen-gasztro-turaszinhazat-szervez-a-fuggetlen-szinhaz/
A bal oldali színésznő a hosszú mintás szoknyában legalább 10 karaktert játszott el úgy, hogy közben még át sem nagyon öltözött, legfeljebb egy kendőt kötött vagy feltűrte a szoknyáját. Volt háziasszony, kurva, kocsmajulcsa, lestrapált sokgyerekes anyuka. Fantasztikusan csinálta, ő volt a kedvencem. Az idén is megnézem őket, jó színház, friss levegőn. abszolut járvány-kompatibilis.

kocsmagomba 2021.04.25. 11:53:19

@valkür: Aki már egyszer beteg volt, az 98%-ban kéri is az oltást, még ha előtte el is utasította volna... velük nincs bajunk.
Saját kárukon tanulnak. :(

valkür 2021.04.25. 11:58:25

@kocsmagomba: legalább tanulnak. Az már önmagában pozitív, hisz van, aki még a saját kárából sem.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.25. 14:04:01

Besz*ás! Olvasom Dobrev Klárát durva meglepetés érte. Ennek lényege, hogy meglepődve láta, a kerjében a rebarbara túlélte a telet.

Basszus! Ez ma Magyarországon hír. Nekem a kertben már vagy 20 éve van egy helyen a rebarbarám, és minden évben kihajt. Még a -20 fokos tél után is.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.25. 17:08:46

@látjátok feleim szümtükkel:

ÖÖÖ, én meg nem látam, pedig láttam volna, ha jobban figyelem a szöveget.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.25. 21:11:43

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk tán 4 éve pusztultak ki, mert nem kaptak elég esőt a hamiscipustól :( Vesekőre hajlamos lévén nem ültettem újat...

Boar. 2021.04.27. 21:40:10

Még el sem vetetted a borsót?
Helymilliomos lehetsz.
Nekem korán el kell vetni mert a helyére megy majd a brokkoli vagy a másodvetésű zöldbab. Idén így is megcsúsztam, mondjuk elég enyhe telünk volt áprilisban.
A zöldborsóleves az a tavasz. Én grízgaluskával szeretem és nem igénylem hozzá a húslevest alapnak. Meleg víz, persze, de ami kell az benne van oszt jónapot.
Persze zsenge3 sárgarépával, gyökérrel lenne az igazi de az nincs egyszerre a borsóval.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.27. 21:53:54

@Boar.: Brokkoli nálam nem nő, mert a liszteskék. Túl későn találtam meg a cukorborsó vetőmagot ...

Boar. 2021.04.27. 22:06:25

@Andrass9: Én minden évben frisset vetek, tapasztalatom szerint a "tavalyi" nem jó, hitványan kel.
Így aztán minden évben veszek egy nagy dobozzal, kétharmadát elvetem a többit elajándékozom a szomszédasszonynak aki "nem akart vetni".
A brokkoli meg valójában helypazarlás, soha nem lesz igazán szép ellenben stresszelek a palánták miatt mert "még nincs, még mindig nincs, elfogyott, idén már nem lesz" a piacon, utána lesem a zöldborsót, jó-e már mert raknám a helyére a brokkolit de olyankortájt indulnánk nyaralni is, aztán megmaradnak-e a palánták a melegben stb. Időnként megfogadom, hogy soha többet aztán jön a május és kezdem előröl. Idén vetettem brokkoli magot, szépen ki is kelt, hogy mi lesz belőle, majd meglátjuk.

ember100 2021.04.27. 22:15:41

@Andrass9:
Helló !

Talán a hús ? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.27. 22:37:09

@Boar.: Idén (is) kétszer vetettem az összes magot, mert elrontottam a Jiffy korongokat: most tápoztam (tavaly gombaölőztem). Tanulság: nem szabad! Ssak tiszta vízzel lehet kezelni!!!
Idén a második menetet látjátok szememim szümtükkel módszerével csíráztattam, és ment direktbe cserépbe. Jövőre már csakis így csinálom! Megspórolok egy fázist, és majdnem mind garantált palánta lesz!!!
Ez 160+ palántánál már nem mindegy :)))

szivar 2021.04.28. 04:38:31

@Boar.: Érdemes ősz elején* elvetni egy zacskó zöldségmagot. Ha olyan az idő, akkor egész télen lehet szedni a zöldjét, plusz mire lehet szedni a borsót, addigra lesz szép zsenge gyökere is, amit elég dörzsikével lemosni és sutty, mehet a levesbe... A répa az gyorsabban fejlődik, március végén elég elvetni.

*Kisasszonny és nagyasszonny napja között.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.28. 11:02:34

@szivar:

Én nem vetettem már sok éve metélő petrezselmet, amit hagytam magba szökni, és elszórta aztán az érett magot. Mindig kikelt. Tavalyi évben valami nem tetszett neki, és csak két tő maradt, de a tél elvitte. Most még nem kelt, mert nagyon gazos-tyúkhúros volt a fa töve, ahol mindez történt éveken át. Ha nem kel ki egy sem, majd szórok magot, és dajkálja magát.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.28. 11:03:54

@látjátok feleim szümtükkel:

Pontosan sok éve vetettem, ki kellett volna töröni a nem szót.Elnéztem.

szivar 2021.04.28. 11:39:52

@látjátok feleim szümtükkel: Nem metélőről írtam, hanem gyökérpetrezselyemről. Már majdnem olyan vastag gyökere van, mint egy cigaretta...

Boar. 2021.04.28. 11:43:11

@szivar: A kertet minden ősszel beszántatom így az áttelelés nehezen megoldható.
Ezokból a sóskát is minden évben újravetem. A kapor az túl szokta élni de két éve gondolt egyet és kipusztult. Itt-ott kibújik egy paradicsom, sarjúkrumpli, pár bentfelejtett hagyma. Az új zélandi spenót az bírta, azt kemény munka volt eltüntetni.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.28. 13:18:11

@szivar:

Tudom, de én nem hasznáok főzéshez gyökrete, csak nagyon keveset, annyit meg veszek. Zöldje viszont sok fogy.
Gyerekkoromban a falusiak ősszel is vetették a zöldséget, és kora tavaszal már piacoztak vele. Sok újat nehezen tudsz már nekem mondnei.Sajnos.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.28. 13:19:26

@Boar.:

Én a fák tövéhez, illetve sorába nevelem a telelő zöldeket. Igaz, a mi kertünk nem is szántható a beültetések miatt.

szivar 2021.04.28. 13:52:18

@Boar.: Így már értem a probléma lényegét.

@látjátok feleim szümtükkel: Most szedtem fel az összes zöldséget. Nem sok, de köbö egy kiló lett. Most ások a helyén kútyának egy szép fekhelyet. Ezt is megsirattam. Még egy eb nem lesz a háznál. :S Már csak arra kellene rájönnöm, hogy a motoros fűkaszát miféleképpen kellene a járókerettel együtt használni...

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.28. 14:05:27

@szivar:

Tegyél kereket a járókeret alá. Vagy csinálj hozzá kis kerekes ülőkét ( bakot ), oszt csapj a lovak közé. Persze csak ha elbír a motor.:D

Azért vigyázz nehogy úgy jár, mint én, fordítva fogtam a motoros kiskapát, és neki ugrott a cipőmnek. Szerencsére nem vágta ki, de két ujjam szép lila színekben jáccik.

kocsmagomba 2021.04.28. 14:14:36

@szivar: Hol van a törés, szakadás pontosan? Ne haragudj már elfelejtettem, vagy nem figyeltem eléggé. Elnézést. Lehet, hogy ennyi idő után már fel lehet tenni olyan külső rögzítőt, értsd, saját magadnak, fel-le, mint egy csizmát, ami feleslegessé teszi a trabantot. És lehet vele sétálni. Levesz a terhelő súlyból, ha még nem léphetsz rá teljesen. Ki vannak ezek találva. Rendes rehabilitációs segédeszközök. Fűkaszával is működhet.
Ha nem publikus, jöjjön magánban.
Bocs, ha már megvolt ez a kör.

szivar 2021.04.28. 14:54:30

@kocsmagomba: Az 1. röntgen eredménye, a kórházba szállítás napján: 2.ir. térd lábszár blabla. A jobb patella prox. epi. - metaphysisén ízfelszínre is terjedő többszörös törésvonal látható. Az ízfelszínen lépcsőképződés és szélesebb diastasissal járó törés van. Ect.

A doki még emlegette műtét előtt azt, hogy valami boltozat teljesen összeomlott (hát ilyet még nem is láttam). Ja, szárkapocscsont törése az grátisz járt mindezek mellé...

valkür 2021.04.28. 20:46:51

@szivar: Nyugodjon békében a kutyus.
sajnos túl rövid az életük ahhoz képest, mennyire meg lehet őket szeretni.

kocsmagomba 2021.04.29. 14:18:44

@szivar: Hát ez tényleg nagyon rosszul hangzik, ha még a "blabla" és az "etc" dolgokat is hozzáképzelem.

Amire én gondoltam:
Ezeket a segédeszközöket műtét után alkalmazzák. Csak a te eseted a grátisz törés miatt nem oké. :( Mindenesetre legyen észben, ha a lábszár már jobban terhelhető, gyógyul, utána a térdet lehet tehermentesíteni. Ezekkel az úgynevezett ortézisekkel már egész jól lehet mozogni, külön támaszték nélkül is, mikor még fájdalmas lenne ráállni a sérülésre, vagy még nem szabad rátenni a teljes súlyt.

gyogyaszati.hu/termekek/gyogyaszati-segedeszkozok/3/terdortezisek-terdrogzitok-terdszoritok/26/page=3/oldalsines-terdortezis-otto-bock-genu-direxa/3385

kocsmagomba 2021.04.29. 14:21:06

@szivar: ja, izé lemaradt, ezeket szakember írja fel, csak az ő utasítására használd! receptre lehet 50% támogatással, ha jól emlékszem.

szivar 2021.04.29. 15:20:50

@kocsmagomba: A blabla és ect. dolgok azok a mellkasomra vonatkoztak, mert azt is össze sikerült kalapálni.

Epikrízis: szintetikus csontpótlás (erre mondta a doki, hogy valami kísérleti miskulancia), némi betolt fémlemez, meg egy darabot kib***tak a kukába a sípcsontomból (el kellett volna kérnem. :/). A szárkapocscsonttra meg vagy rámondtak három miatyánkot, vagy pedig csak körbetekerték szigszalaggal, de már csak a forradás látszott a röntgenen, az nem mozdult el. :D

De azért lehet, hogy rendelek egy ilyet, csak úgy kipróbálni, mert már szinte teljesen magamba zuhantam. Ráadásul mellé is estem...
süti beállítások módosítása