Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Fűszeres pirított burgonya rántott csirkemellel

2021.03.03. 07:00 Waka

Ezt többnyire fordított sorrendben szokták írni. De a rántott csirkemell nem éppen különleges fogás, a nyájas olvasó gondolhatná, hogy: - Sütött egy csirkemellet, no és? Most hova sz@rjak?
Szóval úgy esett, hogy pipa lettem egy kicsit.
Kezdjük Ádám-Évánál. Hetente rendszerint kétszer főzök. Egyszer szombaton, ami aztán kitart hétfőig, aztán kedden munka után, amivel kihúzom péntekig. A közbeeső néhány étkezést hideg kajával húzom ki, vagy a büfében veszek valamit. Legutóbb is így történt, egy csirkemell menüt kértem. Rántott csirkemell, sztékburgonya, vegyes saláta. A krumpli remek, a saláta is igen jó, vegyes mindenféle, madársaláta, bébispenót, csírák. Öntet nélkül szoktam kérni, mert az valami bolti porból van keverve. A hús ellenben vékony, száraz, és ha egy ezrest tettem volna alá, négyszáz forint biztosan kilátszott volna. Mindemellett meglepődve konstatáltam, hogy a legutóbbi alkalom óta bő harminc százalékkal mentek fel az árak.
Bepöccentem. Majd én készítek rántott csirkemellet, hozzá egy jó pirított krumplit, amivel egy ideje kísérletezgetek, és egészen jóféle.

img_20210224_113527.jpg

Hozzávalók a rántott csirkemellhez:
- nagyon remélem, nem kell leírnom

A krumplihoz:
- krumpli
- fekete bors
- koriandermag
- fokhagyma granulátum
- vöröshagymapor
- pirospaprika
- füstölt chipotle
- szárított rozmaring
- étolaj

Előző nap megvettem a csirkemellet. Volt filé 1549 forintért, és volt csontos-bőrös 1009-ért. Természetesen ez utóbbiból vettem. Két csirkemellet nagyjából két percig tart kifilézni, és a leeső részek nem tesznek ki annyit, ami indokolna ekkor árkülönbséget. A csont és a bőr ment a többi mellé a fagyasztóba, lassan összegyűlik az ilyesfélékből egy jó csirkealaplére való.

img_20210222_164242.jpg

Kifiléztem a melleket, a belső részt leválasztottam, a többit felszeltem. Az egyik madár mellre gyúrhatott, mert három szelet is kijött belőle.

img_20210222_164608.jpgimg_20210222_164721.jpg

Amelyik vastagabbra sikerült, kicsit megveregettem a klopfolóval.

img_20210222_165308.jpg

Megsóztam, és másnapig a hűtőbe tettem.

img_20210222_170036.jpg

A krumplit is ekkor intéztem el, megfőztem hajában, és meghámoztam. Ment a csirkemell mellé.

img_20210222_191138.jpgimg_20210222_193405.jpg

Másnap a krumplival kezdtem. A fűszereket a mozsárban megtörtem, majd összekevertem olajjal.

img_20210223_162826.jpgimg_20210223_163731.jpg

A krumplit félbevágtam, mindkét oldalát besóztam, és megkentem a fűszeres olajjal. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorjáztam őket.

img_20210223_164457.jpg

Egy órát sültek hármas fokozaton. Az aljuk már kezdett kicsit megégni, de a teteje még nem volt elég pirult.

img_20210223_181420.jpg

Betoltam alá egy öreg tepsit, és mérsékeltem a lángot. Így sült még húsz percet. Éppen jó lett. Azon melegében még gyorsan megszórtam a félretett fűszerkeverékkel, hogy kicsit felfrissítsem az ízeket.

img_20210223_181431.jpg

Míg a krumpli sült, nekiláttam a rántott húsnak. Semmi faxni. Panír, liszt, tojás, lakossági morzsa.

img_20210223_171417.jpgimg_20210223_172616_1.jpg

Bő forró olajban kisütöttem.

img_20210223_174001.jpgimg_20210223_192029_1.jpg

Jól átsült, de nem száradt ki, egyet menet közben el is majszoltam.

img_20210223_191523.jpg

Elővettem a kedvenc háromszögletű alumínium menzai tálcámat, szedtem egy adagot fotózni, aztán megpakoltam a tányért és degeszre ettem magam.

img_20210224_113514.jpg

A degesz még kitartott három napig, mert igencsak sok lett az étel. Kezdek elgondolkodni azon, hogy ha beindul a kerti szezon, heti pár napra befizetek a csumiba. Igaz, néha nem sikerül túl jól az étel, de a 660 forintjával jóval olcsóbb, mint a büfé.

86 komment

Címkék: rozmaring fekete bors chipotle pirított burgonya koriandermag rántott csirkemell fokhagyma granulátum vöröshagymapor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4216443108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.03. 09:00:01

Csak annyi kritika, hogy füstöletlen chipotlét még nem láttam, nem is hallottam, tán nincs is :)
A csirkemell a sóoldatos áztatással lesz igazán szaftos.

valkür 2021.03.03. 12:12:59

hm, nyamm, lehet a krumpliból kétszer szedni?

valkür 2021.03.03. 12:15:37

Oh, most nézem a képeket, hogy milyen okos a panírozási technikád! Sütőpapírt használsz a szárazakhoz?

kocsmagomba 2021.03.03. 13:20:50

Én a villát szúrtam ki a képen. Ha jól látom, az a hosszú nyelű, hosszú fejű, aminek a villa ágai véletlenül sem egyforma hosszúak, ugyanakkor vékonyak és sokkal hegyesebbek, mint a mostaniak.
Én csak azzal vagyok hajlandó a konyhában dolgozni, amikor villa kell!
Az utolsó darabokat is féltve őrzöm. 60-as évek eleje talán a gyártás. Minta ugyanaz. A készlethez tartozó kanalat manapság szedőkanálnak árulnák, olyan méretes. :)

valkür 2021.03.03. 13:35:30

@kocsmagomba: és tényleg!
nekem 2-2 db villám, leveses- és kávéskanalam van ebből a sorozatból.
A kávéskanállal szoktam grapefruitot enni, pont azért, mert olyan kis hegyeskés, elvékonyodó, és nagyon jól be lehet vele nyúlni a grapefruit héja és húsa közé, nem fröcsköl ki a gyümölcs leve.
Nagyon vigyázok rájuk, nem keverem be a többi közé, mosogatni is egyenként szoktam.
Minden más kiskanállal ha próbálkozom, szemközt szokott fröcskölni a grapefruit, egyedül ezzel tudok tisztán enni.

szivar 2021.03.03. 14:37:54

@kocsmagomba: A fizikai valójában létező kocsmában annakidején felmerült az kérdés, hogy manapság hol lehet normális méretű mélytányért keríteni, mert amiket manapság kapni, az reformkonyhás. Mert már nem fér el bennük kettő merőkanálnyi leves sem...

kocsmagomba 2021.03.03. 14:53:18

@szivar: ez a kérdés engem szintén foglalkoztat! Maradt még három, egyik repedt, a mélytányérokból. :(
A magyarázat nem a reformkonyha, hanem a gengszterváltás.
Nyugatról jött minden árucikk. Csakhogy ott NEM ismerik a levest, ahogy mi magyarok esszük. Nem ismerik főfogásként. Nem ismerik sok lével.
Sok levest ezért tálalok kisbográcsban. Az fél liter megvan legalább. De az én adagom 8 dl lenne. :)
Egyébként adok tippet: bolhapiacokon, amiket sajnos már csak időszakos jelleggel szerveznek meg, egy évben mondjuk hármat, egészen jó találatok vannak. Nézz szét a közelben.

szivar 2021.03.03. 15:29:24

@kocsmagomba: Nekünk még van itthon elfekvőbe kettő teljes készlet porcelán, csak anyám valami jeles alkalomra rejtegeti őket. Ez nem is lenne baj, ha nem hordaná közben haza a műanyag tányérokat a piacról... Azért el lehet képzelni azt, hogy mennyire össze lehet azokat karcolni az evőeszközökkel. Utána csak egyszer kell belőle zsíros-paprikás ételt enni, oszt' onnantól már nem kell tisztára elmosogatni... Nem győzöm a baleseteket előidézni, ami után már muszáj kidobni, hogy ne utálkodjon a szemem előtt. :D

Erről jutott eszembe még egy jó süteményrecept. A diós tányér. Na, az valami nagyon jól nézett ki. Hozzávalók: cukros dió, műanyag tányér. Elkészítése: a bekevert diót belerakjuk a műanyag tányérba, s ezt berakjuk az edénytároló részébe a gáztűzhelynek. Ezután sütünk a gáztűzhely sütőjében húst. Mire a hús elkészül, addigra a diós tányér is pont jó lesz...

valkür 2021.03.03. 16:29:47

@szivar: @kocsmagomba: Ócskapiacon. 150-200 Ft-ért, néha olcsóbban veszem a gyönyörű zsolnay tényérokat. Nagy paszulyos tényért (azt az igazi főzelékest, a lapostányér és a levesestányér között) és az igazán mély levesestányérokat. Natúr, festett, arany szegéllyel, kopott szegéllyel, ahogy jön. Nincs két egyforma tányérom, de nem is vágyom rá :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.03. 17:15:43

@szivar: No most akkor ez hogy? Mennyi cukor és mennyi dió? Mennyire olvadékony a tányér? Hogy lehet kivenni a felolvadt tányért illetve abból a diót?

valkür 2021.03.03. 17:38:49

@szivar: nagyanyám annak idején (amikor még újdonságnak számított) a befagyott moslékosvedret tette fel a sparheltra. Világéletében azt csinálta: este bekavarta a moslékot, reggel meg -ha fagyott az éjjel- felrakta a spartheltra egy fél órára, hogy kiolvadjon, meg egyébként is, a disznók is jobb szerették langyonsan.
nna, el lehet képzelni a szép új piros műanyagvedret az izzásig rakott sparhelton.

Ayukám a műanyag merőkanállal járta meg: belemerítette zöldborsó levesbe és csak húzta, húzta. A merőkanál nyele egyre vékonyabb lett, amikor már a feje fölött tartotta a merőkanál nyelét, elszakadt a szál, és pöndörögve visszahullott a levesbe. Nagyon élesen belém ivódott a kép, mert nagyon szerettem a májusi borsóleveseket zsenge répával meg újkrumplival, sok petrezselyemmel. Ki kellett önteni a levest, és azt hiszem, az a nagy veszekedés volt az első, amire szintén tisztán emlékszem.

Azt hiszem, azóta útálom a meleg ételt műanyagba tenni.

kocsmagomba 2021.03.03. 18:04:13

A frissen kisült rántott dolog, legyen az hús, gomba, zőccség, legjobb frissen, a következő adag sülése közben kézből befalva. Utána már nem annyira szeretem. Ha kihűl a hús, nyammogok. Kivételt képez a rántott vargánya. Azt hidegen, melegen, napokig rájárok. Nem maradhat morzsája sem. ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.03. 18:44:47

@Andrass9: Valóban, az üvegen a felirat: Füstölt Őrölt csili. chipotle Kicsit sokalltam a betűt, kihagytam párat.
@valkür: Selyempapírt. Még édesanyámtól tanultam, könnyedén középre lehet rázogatni a lisztet, morzsát, a maradékot meg csak össze kell csippenteni, aztán mehet a kukába. A nagyobb péksüteményes/kenyeres zacskó szétnyitva ugyanilyen jó.
@kocsmagomba: Van belőle egy halommal, kanál, kés és villa is. Még pár teás- és mokkáskanál is akad. Részben családi örökség, meg osztán selejteztek is ki a seregben.
@szivar: Erre a célra ott a jó öreg covid-os tányér, kár, hogy csak egy van belőle.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.03. 18:45:43

@kocsmagomba: A rántott hús sütőben melegítve, kicsit megpirítva igen jó tud lenni. Nekem legalábbis bejön.

valkür 2021.03.03. 18:53:46

@Andrass9: mézzel kérlek szépen, diót csakis mézzel.
A tányér alá nem kell semmi, elég, ha van egy cserép a sütő aljában, az megfogja. :-)

szivar 2021.03.03. 20:02:18

@Andrass9: Cukor és dió ízlés szerint. Amint eléggé kihűl, bármilyen sík felületről könnyedén feljön. Szeletelés vasfűrésszel, tálalás után gyorsan kell szaladni... De ezt a poént nem tudtam kihagyni a mutternél, a hátamhoz is vágta, a másik műanyag tányérral együtt... :D

@valkür: A műanyagnak is megvan a maga helye, de szerintem a felhasználási terület nem fedi a tányér és az evőeszköz fogalmát... Mondjuk az étteremben mellékelt kések miatt is ki szokott nyílni a bicska a zsebemben. Tudom, hogy egy olyan korból származik ezen hagyomány, ahol egymás nyakát vágták el a főurak az asztalnál, de szerintem azok az idők már elmúltak, így adhatnának olyan bökőt is, amivel nem csak reszelni és trancsírozni lehet a húst, hanem vágni... Itthon is volt ilyen késkészlet, de megette a darázstelep. Hát igen, ilyen fura vagyok.

@kocsmagomba: Dettó. Frissen sült rántott tök annyi, ami belefér, de hidegen egye meg az, aki akarja. Hmm...

Ha halnál jó az, hogy egy éjszakát fokhagymás tejben ázik panírozás és sütés előtt, akkor vajon a kokas mellye húsát vajon elronthatja? Ez utóbbit ki kell próbálnom, mert nemsokára sok-sok döglött kakasunk lesz(mihelyst meg tudom őket fogni)...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.03. 20:24:41

@szivar: Szaladj gyorsan, talán sikerült! A kakas mellye elég száraz, annak jót tenne a brine. Legalábbis az én tapasztalataim szerint. Vagyis 6% só, izlés szerinti számos fej fokhagyma és már hagyhatod is ázni. Szerintem!

A műanyag nálunk csakis tároló és szállító funkciót tölt be.
Ami pedig anyád reakcióját illeti: haragszol, ha a pártját fogom? Vagyis mindegy, mert akkor is mellé állok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.03. 20:25:35

@valkür: A lyukas cserépből nem fog kifolyni? ...

valkür 2021.03.03. 20:36:17

@Andrass9: ha bizonytalan vagy, inkább tedd alá a sütőköved is - csak a biztonság okán, minél nagyobb legyen a kár :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.03. 20:42:12

@valkür: Azt hittem, nem tudsz űberelni :) Te nyertél!!!

valkür 2021.03.03. 20:43:06

@szivar: @Andrass9: Abból a kakasmellybűl nem lehetne megpróbálni valami fasírtfélét csinálni? Kis darált szalonnával és valami kedvenc apróra vágott zöldséggel szaftosítva?

Vagy mondjuk ledarálni, pár deci sörrel meg mindenféle fűszerekkel együtt körben-körben kevergetni amig fel nem veszi az összeset folyadékot, aztán gombócba vagy valami ravioli félébe tölteni? Aztán amikor óvatlanul kettéharapod a gombócot, az álladon csurogjon a fűszeres szafttá lényegült sör?

szivar 2021.03.03. 20:44:10

@Andrass9: Amíg voltak kacsáink(néma kacsa), addig mindig elpasszoltam áron alul a mellehúsát. Az is jó száraz hús volt, azt meg nem szeressük, de legalább a takarmány bőven kijött az árából. De már azzal is úgy voltam, hogy annyira hiányzik a sült kacsa, a kacsapörkölt, stb, mint kígyónak a lábszárvédő. Egy év, hatvan-hetven süldő kacs. A. Most a törpekakasokból kellene aprítani egy 8-9 egészet, mert bár csak egy kakas van (a többi az mind gentleman), de enni azért esznek. Ha jól tévedek, akkor vagy kettő kakasból nagyon finom húsleves lesz, talán kettő-három nap alatt meg is fog főni...

Nem, nem haragszom, de ez magaslabda volt. Ő ott felejtette, én meg észrevettem... Te kihagynál egy ilyen ziccert? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.03. 20:44:36

@valkür: Megtennéd azt a szívességet, hogy meggyőzöd a feleségemet erről????????
:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.03. 20:50:08

@szivar: Az enyém már elment '12-ben - nála nem akartam kihagyni semmit, nagyon szerettem... Az utolsó fél évét minden este telefonon töltöttük, ahol a blog receptjeit vitattuk meg. Műfordító létére nagyon büszke volt a fiára, aki elkezdett írni. Sajnos a könyvemet már nem érte meg ...
Nem piszkálódásbúl, de anyáink elmennek, mi meg elfelejtjük megbecsülni őket.

valkür 2021.03.03. 20:50:35

@szivar: Még az éttermi kések, oda viszonylag ritkán járok, akkor is jobbára haltepertőt eszek, fogpiszkálóval, vagy fish&chipszet, szintén fogpiszkálóval.

De a munkahelyen!!! Ahol normál körülmények között naponta eszek. Sőt, tekintve, hogy hol Mexikóval, hol Japánnal vagy Koreával dolgozom, naponta többször is ott kéne megennem az ebédem-vacsorám.
A munkavédelem begyűjtötte az összes nagyobb vagy élesebb kést, mondván, veszélyes. Gyakorlatilag egy zsömlét nem tudsz felvágni, mert a megmaradt vajazó kések mindenre alkalmatlanok. Valaki hozott be kenyérvágó kést, volt pár recés steak-kés, mindent begyűjtöttek.
Azt a nyiszatolást az ebédlőben, jajj :-D

Lehet, ezért szoktam rá a szószos apróhúsokra meg ragukra? Ritkán sütök szeletben húst, pont mert ha be kell vinni, sznte lehetetlen vállalkozás felvágni.

kocsmagomba 2021.03.03. 20:51:41

@valkür: @Andrass9: na jó. Múlt hónapban összegyűlt valahogy a fagyasztóban értékelhető mennyiségű kakasmell és tyúkmell filé. Ledaráltam. Egyik feléből éppen megehető bolognai szósz lett. Másik fele szerencsésebben járt, abból fasírt golyókat készítettem. A hirtelen sütés jobb volt neki, mint a sütés-főzés. Tehát a fasírt egész jó lett.
A sört mellé ittam...

valkür 2021.03.03. 20:52:57

@szivar: @Andrass9: Vörösboros kakaspörkölt? Az a bizonyos francia, amibe a kakas vérét is belefőzik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.03. 20:53:27

@valkür: Én meg kidobáltam az összes recés kést a háztartásból! Szerintem sokkal veszélyesebb, mint egy rendes, éles vas!
Az is igaz, hogy üzemi étkeztetésben nem emlékszem, mikor ettem utoljára.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.03. 20:55:29

@valkür: coq au vin még a feleségemnél is nyerő volt! Valahol van is recipe a blogon róla.

szivar 2021.03.03. 20:57:37

@valkür: Nanana! Óvatosan ám az ilyen beszólásokkal! A drága sört csak a sültekre vesztegetjük, meg a szakácsba! :D Amúgy többnyire fasírozott volt eddig belőle, meg rántott hús (nem ugrálok ám érte)... A többi felhasználási módot még megfontolom...

Kár, hogy nem lehet úgy elkészíteni, mint a karajt. Füstölt szalonnával és fokhagymával vastagon tűzdelve(?), kisütve. Tök jó, amikor ilyen kaja van, akkor csak a kenyérből lesz maradék - mert az nem kell hozzá. Paraszt chips. :) Sajnos ezen madarak mellyehúsa kisebb, mint kellene, így nincs hova elrejtegetni a szalonnát. :S

valkür 2021.03.03. 20:59:53

@kocsmagomba: Tényleg, bolognai.

De ezeket a száraz húsokat lehet pl vékony szeletekben egy éjszakára fokhagymás-fehérborsos joghurtba áztatni, másnap reszelt sajtban megforgatni. Több sajt mint hús alapon persze.
A borzas szeleteket valami tortaformában 3-4 rétegben egymásra halmozni, és sütőben addig sütni, amig a sajt középen szétolvad, a tetején pedig megpirul?
Cukorbetegnek csináltam már ilyen szülinapi tortát, tetszett.
Mondjuk az illető komoly sajtfüggő volt.

valkür 2021.03.03. 21:03:31

@szivar: szalonnába csomagolni is lehet, nem csak tűzdelni vele.
A sörből meg nem kell egy üveg, csak kb egy deci. A többit valahogy meg kell óvni attól, hogy megbuggyanjon. Nekem két tanácsom is van: vagy hajat kell vele mosni, vagy meginni.

kocsmagomba 2021.03.03. 21:08:19

@valkür: ha megiszod a sört akkor is erősíti a hajat! sőt a körmöket, minden hasonlót. Egyszerűen a B vitamin miatt. Vagy másra gondoltál?

kocsmagomba 2021.03.03. 21:10:40

@valkür: szümtük nagy kedvence a vörösboros kakas... :)

szivar 2021.03.03. 21:11:59

@Andrass9: Most mondjam azt, hogy nem szeretem? De igen. Nem becsülöm meg? De igen. Csak ami magas labda, az magas labda. Öreganyámnak is szívtam a vérét, meg sok nem igazán korom bélinek is. A poén az poén... Ha együtt nevet utána rajta az ember, akkor még inkább. Lsd.:
-Nahát, mi finomat süt Terus néni?
-Nem sütök, hanem melegítek!
-Akkor mi ez a füst a konyhában?
-Ó, hogy a fene egye meg, mégiscsak sütöttem... Töltött káposztát akartam melegíteni... Hát ez... Odasült...
Akkor biztos nem esett jól neki sem, de utána már mint csak egy szép emléket emlegette... Én már csak ilyen vagyok, megbecsülöm az embereket, megdicsérem őket(ha van miért), ki is gúnyolom a gúnyolni valót, de aki ismer, az tudja, hogy hol van nálam a határ a szemétség és a vérszívás között...

kocsmagomba 2021.03.03. 21:14:18

@Andrass9: örököltem néhány recés kést, de jó közepes minőségű acélból. Hát elvittem a késeshez és leköszörültettem róla a recét, csináltattam rendes élt. ;)

kocsmagomba 2021.03.03. 21:19:34

@szivar: nagyon értelek. Minden ugratás és beszólás mögött a szeretet a lényeg. Blogon kommentben nehéz ezt átadni, de személyes kapcsolatokban eltéveszthetetlenül átmegy a szeretet.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.03. 21:25:50

@kocsmagomba:

Én is elvittem a háború előttről származó solingeni késemet a köszürűshöz, azóta nem lehet vele vágni, mert a penge felét leköszürülte. Soha többet nem láttak a késeim köszörűst.

kocsmagomba 2021.03.03. 21:29:07

@valkür: Nálam mindig van egy bicska. Vagy a svájci, vagy egy gombászkés. Mindkettő borotva. Rövid pengéjűek, nem minősülnek fegyvernek. Az a munkavédelmis, vagy bárki, aki nem engedné használni, az életével játszana. (nem vagyok székely, de azért na...)

kocsmagomba 2021.03.03. 21:30:40

@látjátok feleim szümtükkel: ó, sajnálom, meg kell nézni hová viszed :(

szivar 2021.03.03. 21:34:38

@valkür: A vérét nálunk az anyaföld fogyasztja el. Tiltja a vallásom az állatok kínzását (megkopasztani az elvágásra ítélt állat nyakának környékét, hogy ne legyen tollas a vér, stb). Én egyszerűen megszúrom egy célszerszámmal az ütőerét, s mire eszébe is jutna, hogy fáj valami, addigra már régen odaát kergeti a tyúkokat. Igen, éles a műszer. És jó hegyes is.

Az életlen kés sokkal veszélyesebb, mint az éles. De ha gondolod, tudok adni olyan kés is, amivel vajat sem lehet kenni, mert elgörbül. :D Gyerekzáras...

kocsmagomba 2021.03.03. 21:36:20

@valkür: a joghurtos pácolás nagyon jó ötlet. Ugyanakkor a száraz húsoknál a rakottas nem biztos, hogy beválik. Inkább csíkokra és hirtelen.

kocsmagomba 2021.03.03. 21:38:52

@szivar: fene tudja, én a vért nem pocsékolom el, tiltja a vallásom :)

kocsmagomba 2021.03.03. 21:57:23

@szivar: erről az elgörbülő késről nagyapámék jutnak eszembe. Első világháborús katonai szuronyból, amit valahogy megmentettek maguknak, próbáltak szép hosszú pengéjű szeletelő kést csinálni. Igen ám, de ehhez vékonyítani kellett, köszörülni rajta sokat. Végül elkészült a mű, szép fanyéllel. Csak éppen vágni nem lehetett vele, mert hajlott, mint szélben a fűzfa. Sok évtized eltelt, mire megszülettem és felnőttem, majd megtaláltam félredobva ezt a kést. Még több év, mire tanultam annyit, hogy rájöttem mit csesztek el. Ott hibáztak, hogy olyan sokat köszörültek, hogy leszedték a kemény acél réteget és még túl is melegedett köszörülés közben az anyag, szakszóval: kilágyult. Más dolgom nem volt, gázlángba mártva felizzítottam a pengét, majd hideg vízbe dobtam. (ezt ne csinálja senki felkészülés nélkül) Lásd a penge megacélosodott, nyilván megedződött újra, lehetett élezni. ;)

szivar 2021.03.03. 22:03:32

@valkür: A mi füstölt szalonnánkba nem lehet és kész. Egyszerűen eltörik... Hajam már elég ritka és rövid, így nem muszáj az, hogy fényes legyen. Tehát inkább a gyomrom fényesedjen a sörtől, a hús meg piruljon. :P

@kocsmagomba: Élőszóban minden más. Van akinél a szarkazmus vagy irónia egy kissé később esik le, mint kellene. Amúgy nem szeretem a vért... De hát ez ilyen.

szivar 2021.03.03. 22:06:21

@kocsmagomba: Ez már totál offtopik lesz, így csak félve kérdem... Legalább visszaeresztetted utána?

kocsmagomba 2021.03.03. 22:16:13

@szivar: a humortalan, vicctelen embertől mentsen az ég!

kocsmagomba 2021.03.03. 22:24:53

@szivar: ne félj megkérdezni? :))) Egy közönséges gázláng nem a legalkalmasabb eszköz, azt látjuk. Tehát maga az edzés sem lehetett tökéletes, inkább csak felszínes. Nem lesz meg a szükséges hőmérséklet az anyag teljes térfogatában. Így tulajdonképpen csak egy felületi keményítés történhet, ezért a visszaeresztés nem központi kérdés. A hosszú penge kellően rugalmas lett, már amennyire egy háborús szuronytól ez elvárható, viszont a felülete élezhető és kemény lett. Sajnos elmaradt már tőlem, egy ingatlan eladási hercehurca közben, nem tudom ellenőrizni már. Egy valódi kovácsműhelyben persze, vissza kellett volna ereszteni. ;)

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.04. 06:32:41

@kocsmagomba:

Néztem, de csak egy köszürűs volt messze a vidéken, nem volt miben válogatni. Most van?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.04. 10:49:37

@kocsmagomba: Szénparázsban kellene edzeni, mert kellenek a szénatomok a jó acélhoz. Egy kis kalapálás az izzó vason tovább edzi. Node nem kovács blog vagyunk :)
Én tartok itthon sokféle köszörűt, valamint legalább 20 fenőkövem van. Olyanok a késeim, hogy azokkal beretválkozhatnék (de azt életemben nem tettem - nem is tudom, hogy kell).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.04. 11:01:12

@szivar: A kakasból egyszer már sütöttem hortobágyi palacsintát is, az nagyon finom volt!
blogkocsma.blog.hu/2018/04/18/hortobagyi_husos_palacsinta_kakasbol

szivar 2021.03.04. 12:24:55

@kocsmagomba: Annyit tudok csak, hogy az acélnak vannak különféle módosulatai (változások a kristályrácsban), amik a hőmérséklet függvényében változnak. Ezeket jelentős mértékben megváltoztatja az edzés illetve a visszaeresztés - minden acélötvözethez más és más eljárás illik. Ha az acél külső fele vörösen izzik, akkor a belseje is, tehát a gázláng is megfelel célra (a szúróláng meg pláne).

@Andrass9: A szénatomok (és az ötvözők) az acél előállításakor kerülnek bele, nem kovácsolás közben :P A kalapálás közben nem csak formázzák, hanem zömítik is az anyagot, hasonlóan ahhoz, mint amikor még ki lehetett kalapálni a kaszákat és kapákat az élezés előtt. Manapság már nem kell, mert nem kovácsolt pengék vannak, hanem óccópicikínaji bilivasból készülnek, hengereléssel, préseléssel, vagy valami hasonló eljárással készülnek. :/ Most jön majd az a kérdés, hogy hogyan éghet ki az acélból a szén? :D

Nálunk az egész háztartásban kettő nagyobbacska kés van, amit meg is lehet élezni, azaz rádobom a késre az újságpapírt és az elvágja... Ezekkel öröm dolgozni. Ráadásul az éles kés kevésbé veszélyes, mint az életlen - kivéve ha pont a másikat akarjuk megdikicselni.

Mindezeket onnan tudom, hogy rákényszerültem egy kasza elkészítésére (meg azóta a késekére is), mert a boltokban már elég silány a kínálat ezen szerszámokból (magyarán szólva használhatatlanok). Nyél akácból, a penge tátra féderlapból készült
(rugóacél, visszaeresztve, formázva, edzve, visszaeresztve)... Nehéz mint a ménkű (ha jól emlékezem, olyan 12 kiló lett a picike), de a kerítésdrótot elviszi, anélkül, hogy kicsorbulna... :D

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.04. 13:59:26

@szivar:

Van egy több, mint ötven éves eladó kaszám. Könnyű, és jól lehet vele kaszálni.

szivar 2021.03.04. 14:12:42

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm, de már van motoros. Nehéz, de haladós. :D Amúgy is, a normális kaszanyél beszerzése is problémás manapság. :/

Kumari aki Nilüfer 2021.03.04. 14:27:18

@kocsmagomba: @szivar: @Andrass9: Olvassátok: Szilágyi István: Agancsbozót c.könyvét, Tökéletese kovácsmester lehet tőle lenni..és az nem is a lényege!!!!:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.04. 17:26:27

@szivar: Szerencsére nekem még vannak kovácsolt kerti szerszámaim, a szentgotthárdi kapát például pár éve vettem. Van egy jó gazdabolt, a tulajt szinte mindent megszerez. De egy jó sarló már elkelne, az enyém már vékonyra kopott. Tavaly kaptam egyet, a lakatos nem tudta kikalapálni.
@látjátok feleim szümtükkel: Sarlód nincs? Kaszálni sajna nem tudok.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.04. 17:47:43

@Waka:

Valahol van, elő kellene keresni. Szilvafőző réz üst is akad.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.04. 17:48:32

@látjátok feleim szümtükkel:

Apám kaszája volt, első osztályú nyél van benne.

szivar 2021.03.04. 18:38:34

@Waka: Azok nekem is akadnak. Mármint jófajta kovácsolt vas cuccok (villa, gereblye, kapa, ásó). Csak olyat nem igazán kapni, ami pont kellene. Mondjuk egy 3-4 centi széles kapa a hagyma közé, meg ilyen fura dolgok... Már nem létezik errefelé kovács, aki el is készíti ezeket, így magad uram, ha szolgád nincsen alapon dolgoztam||dolgozom... Sarlót már nem volt kedvem kovácsolgatni (anyám meg akart ölni a porszívó miatt), így azt egy használt betonvágó tárcsából faragtam ki (lencsét 'aratni', de akár borotválkozni is lehet vele és viszonylag jól tartja az élét). A célnak megfelel. Ha kell ilyesmi, akkor talán még koldulhatok ilyen korongot, de a nyelet azt magadnak kell majd elkészítened hozzá. :P

A kaszálás miért nem megy? EÜ. okokból vagy csak bénának érzed magad azon szakmányban?

[azért kissé kíváncsi lennék arra, hogy az a lakatos vajon kaszaüllőn akarta-e zömíteni, vagy valami vasdarabon...]

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.04. 19:35:41

@szivar:

Hagyma közé való kiskapához keress valahol rossz fűrészlapot, abból a recés részt levágva, nagyon jó kapácskát lehet gyártani. Mi ilyennel kapáltuk annak idején a hagymákokat. Ugyan ilyen, de szélesebb lapból lehet saraboló kapát is gyártani. Ócska piacon régi fűrészlapot érdemes beszerezni ezekhez.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.04. 19:37:20

@Waka:

Ha járok a vásárhelyi piac felé, nézek neked jó sarlót, de lehet, hogy nálunk is lesz az ócskás piacon. Most jön a jó idő, el tudok menni szétnézni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.05. 18:58:09

@látjátok feleim szümtükkel: Az üsttel azt hiszem nem tudnék mit kezdeni itt a kilencediken.
@szivar: A nyelet talán meg tudom oldani. A kaszáláshoz egyszerűen béna vagyok, pedig aztán próbáltam számtalanszor. Édesapám remekül kaszált, de nem adta át a tudást. Lövésem nincs, min akarta kalapálni, mindenesetre nem ment neki, pedig falusi gyerek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.05. 18:59:48

@szivar: @látjátok feleim szümtükkel: A hagymát megoldottam, 30 centis sorközt hagyok, oda befér a szélesebb kapa is. :D

szivar 2021.03.05. 19:45:16

@Waka: Ja, hogy te a sortávra gondoltál? Azt én is megoldom tolikapával, de van még ott tőtáv is... De most, hogy így említetted, támadt egy jó ötletem, csak el ne felejtsem az ültetésig... Sortáv=tőtáv-> kisebb karbantartandó terület. :]

Az a nem mindegy, hogy milyen kialakítású a kasza. Nálam 'ergonomikus' kialakítású a nyele, tehát szinte függőleges testtartásban tudok kaszálni, mert annyira görbe a nyél (persze rendre még mindig nem tudok vágni). A penge kialakítása meg olyan, hogy majdnem vízszintesen áll üzemi körülmények között. Így csak lengetni kell, görnyedni meg nem. De a damilos az haladósabb, pláne a fásszárú gezemicék esetében, illetve kisebb problémát okoz, ha telibekapom a szomszédék kerítését vele, továbbá a vakundok túrását is jobban tolerálja. :D

Amúgy a volt portás nagy parasztgyerek volt, ő mesélte, hogy mekkora pofonokat kapott az apjától, mert más célra rendszeresített kaszát vitt el füvet vágni. Ugyanis minden kasza 'feje' másképpen volt kialakítva, egy volt az aratáshoz, egy a nagyobb gyomokhoz, egy a lucernához, egy a fűhöz...

A kaszát, sarlót és a többit meg ilyenen kalapálták eleink, ez nem lehetett véletlen: forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151587658&t=9128440

A sarló annyival volt másabb mint a kasza, hogy ott rovátkolták is az élét, hasonlóan a recés késhez, ehhez is megvolt a májsztró célszerszáma.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.05. 21:56:27

@Waka:

Kasza kalapálásához volt egy kb. arasznyi átmárőjű rönk darab, abba át volt közepén ütve egy vas, egyik vége hegyes, az ment a földbe, a másik vége meg vastagabb és lapos volt. Olyan, mint amikor egy hosszúkás fa kockát a másik kocka tetején keresztbe tesznek. Ezt a célszerszámot beütötték a földbe, terpesztett lábbal leültek elé, és azon kalapálták a kasza pengéjét. Talán ez a céleszköz már nincs meg. Kapát pedig egy kb. 15 centis síndarabon kalapálta apám. Meg én is, de már nem kell kapálni, nincs vetemény.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.05. 22:01:11

@szivar:

Apám eszköze kicsit kerekebb volt, nem ennyire szögletes, és kicsit szélesebb volt a teteje, mert úgy kellett kalapálni rajta, hogy a kalapácsot kissé magunk felé húzva-csúsztatva kellett ütni a penge élét, így vékonyodott.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.05. 22:02:28

@Waka:

Nem a sorköz miatt kellett a kicsi fejű kapa a hagymákhoz, hanem a tőtávolság miatt.

szivar 2021.03.05. 22:18:22

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt a földben találtam... Azért is olyan újszerű az állapota, amilyen. Rá kell érezni arra a kalapálásra - vagy jól megy, vagy pedig sehogy sem.

De hogy még jobban offoljak: kezd virágba borulni a noname csilink... Ez még csak a negyedik tél, mióta a konyhaablakban tanyázik. :D

M.d.p. 2021.03.06. 05:34:46

@szivar: Csak halkan jegyezném meg,hogy a kaszapenge sikeres kikalapáláshoz,a fotón látható "kaszaüllőn" kívül,szükséges még a "kaszakalapács" nevű eszköz,ami annyiban különbözik a hagyományos kalapácstól,hogy,bár a "schmollja" megegyező,de nem ék alakú a feje,hanem lekerekített,így kevésbé lehet "túlkalapálni" a pengét,kevéssé lesz hullámos.Ámbár,az ön által leírt gyakorlattal,a munka,egy egyszerű kalapáccsal is elvégezhető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.06. 08:23:17

@szivar: Én meg nem tudom elérni a feleségemnél, hogy pár tő csilit a meleg és napos virágablakban teleltessünk át. Ott csak mindenféle fura nevű növény tanyázik :(

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.06. 12:39:38

@M.d.p.:

Kösz, ez nem jutott eszembe, hogy kaszaüllő.

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.06. 12:44:06

@szivar:

A kasza kalapására nem ráérezni kell, ráérezni az ujjadra ütésre kell.
Én egészen kis gyerek voltam, amikor apám megmutatta, és azóta is sikeresen tudtam a kapákat megkalapálni. A kaszát nem kellett, mert életemben először és utoljára kellett csak kaszálnom. De nem volt nehéz, a kasza jó éles volt, és könnyű, pedig akkor apám már több tíz éve nem élt, de senki nem használta, mi is benzinest vettünk, csak nem fért be a kocsiba, a telken meg nagy volt a gaz.

szivar 2021.03.06. 15:54:26

@látjátok feleim szümtükkel: Pedig érezni kell. Se túl nagyot, se túl kicsit nem szabad ütni, figyelni kell arra, hogy miképpen áll a kasza, milyen szögben s merről üti meg az élét az ember. Van aki simán ráérez erre, van aki meg reménytelen... Még annak idején a cigány Miska bá' tanított meg rá. :)

@M.d.p.: Nem vitatom. Viszont az új bolti pengét nem tudtam egyáltalán kikalapálni, mert olyan lett az éle, mint a fodros szoknya... S nem én voltam nagyon béna, mert más sem tudta az újonnan vásárolt eszközt használhatóra kikalapálni, pedig ők már régebb óta űzik a mesterséget... :D

@Andrass9: Gyomirtó, esetleg használt sütőolaj? :D Amúgy a teleltetése nem gond, csak ne fagyjon meg, kapjon egy kevés vizet és sok napfényt. Ha melegben van, akkor idejekorán elkezd virágozni, illetve termést kötni. Tavaly decemberben eldobálta a terméskezdeményeket, mert már kevés volt neki a napsütés.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.06. 16:58:53

@szivar: @látjátok feleim szümtükkel: A sorokat gyomlálom, csak a sorközt szoktam kapálni.

szivar 2021.03.06. 18:03:04

@Waka: Jó, de nálunk nagyon fogyóeszköz a hagyma és többnyire
eladásra is szokott jutni valamennyi. Végignézek a sorokon és már elfáradok a látványtól - így ez nálam nem opció. Elég a zöldséget és a répát gyomlálgatni, nincs kedvem még ezzel is szenvedni. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.03.06. 21:19:59

@szivar: Hát így valóban macerás lenne. Nálam csak három kilenc méteres sor szokott lenni.

M.d.p. 2021.03.07. 05:10:26

@szivar: Teljesen igaza van ! Elmulasztottam megjegyezni,hogy amit írtam,az a szentgothárdi kaszagyárban készült pengékre vonatkozik (ahol egyébként,a háború előtt,a fegyveres testületek tiszti,tiszthelyettesi állományú tagjai részére,kardpengékat is gyártottak)A roppant dekoratív osztrák,illetve az ukrán,orosz gyártmányú pengék esetén,jól alkalmazható eszköz a flex,de csak óvatosan,mert gyorsan "megeszi" a pengét.

szivar 2021.03.07. 08:26:03

@M.d.p.: Ez ismét csak nem vita tárgya. Amúgy az ismerősöm ismerőse kapott kínai(!) gyártmányú kaszát, amit ki is lehetett kalapálni, ugyanis az kovácsolva volt... (offline kocsma és ismeretség révén tudtam meg, hogy létezik ilyen is)

De ha kérhetném... Személy szerint engem zavar a magázódás. Túl sok időt töltöttem az online létben, így ez számomra valóban zavaró tényező. Ha én vagyok az idősebb (45 év), akkor megengedem, ha nem akkor kérek engedélyt a tegeződésre...

kocsmagomba 2021.03.07. 10:51:48

@szivar: Na, pont múlt héten lepődtem meg ezen a recés pengéjű sarlón! Én még olyat nem láttam, csak olyat, ami a sarló kalapácsos emblémákon, zászlókon, vörös csillaggal vagy Leninnel ábrázolódik. Most meg szembejött velem egy az ócska piacon egy ilyen.

kocsmagomba 2021.03.07. 10:55:47

@szivar: igen, és az ócskásnál kerestem kaszaüllőt és kalapácsot, sajnos nem volt neki. Apámék és főleg nagyapámék is sínvasat használtak már kalapáláshoz. Könnyű volt, vasút mellett laktak. :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.07. 19:03:10

@kocsmagomba: Azóta van lezárva a mellékszárny ...

kocsmagomba 2021.03.07. 21:43:15

Ha már ennyi kaszálásról beszélünk, aki teheti és akit érdekel, nézzen fel most a délnyugati égre. Ilyenkor télen és tavasz elején uralja az eget a Kaszás csillagkép, más kultúrában Orion a neve. Ott a kasza alakú 3 csillag, nem is kérdés, miről nevezték el. Ma is nagyon szép. És főleg érdekes, az egyik legvörösebb és az egyik legkékebb csillagot láthatjuk. Nekem szabad szemmel is bejön a vörös és a kék árnyalat. Közelre vak vagyok, de távolra sasszem. A tudálékosok szerint a vörös csillag szinte bármelyik pillanatban felrobbanhat, és akkor olyan fényes lesz, mint a telehold. Gondoltam megvárom... :)

M.d.p. 2021.03.08. 05:43:50

@szivar: Részemről a megtiszteltetés !
süti beállítások módosítása