Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Csülökkenyér

2021.01.05. 07:00 Andrass9

Ha már létezik püspökkenyér, miért ne csináljak csülökkenyeret? Bár a családom csülöktortának keresztelte el.

27.jpg 28.jpg

Kedvenc fizikoterapeuta hölgyem említette az ötletet, hogy a csülköt felaprítva karajágyon őzgerinc formában megsütve finom ételt lehet készíteni. A részletekre nem emlékezett, de megigérte, hogy a következő kezelésre elhozza a receptet.

Tetszett a gondolat és türelmetlen voltam: el is készítettem másnap, amikorra éppen kihült a nagy füstölt csülök, amit bableveshez főztem. Annyit amúgy se tennék bele a bablevesbe, amit csak ketten eszünk ...

Emlékeztem, hogy van egy szép tisztított karajom a csodahüttőben, elővarázsoltam hát. Összeszedtem a többi hozzávalót is:

  • 6 szelet tisztított karaj (87 dkg-ból a többit félretettem a feleségemnek)
  • 50 dkg kockázott főtt füstölt csülök - bőrős rész különválasztva
  • 1 csomag szeletelt bacon (kb 20 dkg)
  • 2 szelet Maasdam sajt
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kis vereshagyma
  • 1 tojás
  • 1 girizd fokhagyma
  • bors
  • só nem kell bele :)

10.jpg

A csülköt felkockáztam, fele hús egy tál egyik oldalához ment. A zsíros-bőrös rész felét nagyobb darabokban a leveshezvaló kupachoz tettem, a többit kisebb darabokra vagdosva a tál másik oldalára halmoztam. A hagymát felkockáztam és a csülök főzővizéből lehalászott zsírral megpirítottam. Meg is borsoztam. A karajt úgy 6-8mm vastag szeletekre szeltem, egyik oldalát kicsit megcsapkodtam, és szintén megszórtam borssal. Az őzgerinc formát kibéleltem a baconnel.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A formába fektettem annyi karajszeletet, amennyi elfért (nekem ez 6 szelet volt - kicsi az őzgerincem). A sárgarépát és a fokhagymát a késes aprítóban kb. borsszem nagyságúra aprítottam. A tálból félretettem a bőröket, mert csak az egyik felébe akarom beletenni. Beleütöttem a tojást és alaposan összekevertem a hússal és a sárgarépa felével (a másik fele ment a bablevesbe). Ebből az őzgerinc feléig pakoltam, majd hozzáadtam a tálhoz a bőrkéket is.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A forma fele már megtöltve a keverékkel, a bőrkék belekeverve a maradék húsba. Feltöltöttem hát a forma másik felét is. Így legyen ötösöm a lottón, hogy pont elfért és pont felezve a formában! Végül ráhajtogatta a kilógó bacont a töltelékekre.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

Egy akkora mély tepsibe tettem, ahol kényelmesen elfért. Öntöttem a tepsibe 1,5 centi vizet és betettem a sütőbe 180C fokra. 45 percig szaunázott a forma, némi kis leve ki is buggyant a vízbe, de megfőtt.

22.jpg

Ekkor leöntöttem a vizet a tepsiből, és további 35 percet sütöttem, hogy most már fel tudjon rendesen forrósodni. Szép pirosra sült a tetején a bacon! Betakartam a két szelet sajttal. Vissza a sütőbe, ahol maximumra vettem a lángot és 8 perc alatt szépen rásütöttem a sajtot. Alufóliába csomagolva lehűtöttem és a teraszra tettem kifagyni.

23.jpg 24.jpg 25.jpg

Reggel szeleteltem mindkét végéből, és megkínáltam a fiamat is belőle. Nem tiltakozott ...

26.jpg

Coleslaw-t készített hozzá a feleségem, meg megkentük kis mustárral (gorcsica a Sp..-ból!)  is, mert azt kívánta a hús.

29.jpg

Én a bőrös feléből ettem :)

30.jpg

Amilyen szamár vagyok, másnap nem vittem kóstolót az ötlet forrásának, aki nem felejtette el a receptet elhozni ...

Az eredeti recept szerint (karajba zárt csülök) alul és fölül is lisztes-tojásos karajt tegyünk. A csülökhöz keverjünk mustárt és több réteg sajttal pakoljuk be az alkatrészeket a formába. A végén a formából kivéve az alját is pirítsuk meg a sütőben.

Nos nem sokat tévedtem. A liszt szerintem egyáltalán nem kellett bele, és én a recept 40 deka reszelt sajtját is sokallanám. Így viszont három nap alatt ketten megettük ...

48 komment

Címkék: tojás hagyma sajt mustár fokhagyma bors csülök karaj sárgarépa bacon füstölt csülök

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8916370494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.05. 08:16:18

de jól néz ki..és biztosan finom is.

Mondjuk, agyalva a dolgon, én a sárgarépát tuti kihagynám, és a sajtot is. Igazából talán a tojást is..ha átpárolódik a gőzben, utána megsül, össze kell annak állni a saját ragacsától, van abban kollagén.

A répa miért kell bele? A többit értem,..pontosabban a sajtot se értem, ha amúgy is be van burkolva baconnal.Viszont nyilván nem rontja el:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.05. 09:58:26

@Kumari aki Nilüfer: Hirtelen felindulásból tettem bele. Saját ragacs már nem igazán van benne, miután vagy 6 órát főtt lassan a csülök. Gondolkodtam, hogy a levéből kéne bele tenni, de végül lemondtam róla.
A sajttal meg mindent el lehet adni - még a bacont is :)

Kumari aki Nilüfer 2021.01.05. 10:08:23

@Andrass9: Értem, és biztos nem rontja el a répa, csak meglepő számomra.A sajttal úgy vagyok egy ideje, (mióta laktóz, vagy fene tudja mi érzékeny lettem, az epeműtétem óta), hogy már nem rakok mindenre, holott egy füstölt reszelt sajt bármit ehetővé tesz, akárcsak a bacon, Az utóbbit még nem száműztem.(de pl, a bort, meg a lecsós ízesítést mindenbe, na azokat szinte teljesen)
A saját ragacsra azért gondoltam, mert ugye a disznósajt is összeáll, pedig az is fő eleget, de lehet, hogy rosszul gondolom, én csak egy nagyon amatőr vagyok, most éppen baromi gyomor és bélgondokkal(ráment a gyász meg a stressz az emésztésemre, így szokott, hónapok, míg helyre vergődök valamennyire).
Azért csak megkóstolnám én ezt a cuccot:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.05. 10:18:57

@Kumari aki Nilüfer: A kicsilyány Mezym-et szed a gyenge emésztésére (Dr. S.A. véleményét hallják...:)
Jogos a saját ragacs, de a disznósajtban emlékeim szerint nyersen kerülnek az összetevők, és a gyomorban abálják - azaz benne marad minden jó.
Az meglep. hogy a bort nem tudod meginni, a lecsós dolgot megértem.
A tüneteidből itálve nem javasolnám ennek a csülökkenyérnek az evését - elég nehéz (különösen a bőrös vége).
Jobbulást kívánok!

Kumari aki Nilüfer 2021.01.05. 10:49:39

@Andrass9: Köszönöm, jobbulnék, én is szedek szereket, és reménykedem.A bort soha nem szerettem..(hányásíze van, bocsi).
Van pár kivétel, a Homonna bor pl, meg pár külföldi, aminek a nevét sem tudom..mert elvétve kóstolom csak.

Mi a disznóvágáskor megabáltuk a fejet, meg mindenfélét, nyersen semmi se ment a disznósajtba, ez egészen biztos. Töltés előtt már szinte főtt volt a cucc.

kocsmagomba 2021.01.05. 10:50:12

@Andrass9: rosszul emlékszel. A disznósajtba valót igencsak megfőzzük. Azután daraboljuk. Töltjük, majd a gyomrot nyilván ismét megfőzzük egy kicsit. Majd sajtoljuk. Végén mehet füstre az is, jobb helyen. Főtt abáló lével fogjuk össze, mint a kocsonyát. Igaz, nincs disznósajt sajtolás nélkül, ez fontos művelet ahhoz, hogy összeálljon. Az őzgerincben nincs sajtolás, tehát nem is érdemes sok levet merni hozzá, de így kerek a történet, ahogy leírtam. Mindjárt a posztot is átnézem, most csak a kommentre reagáltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.05. 12:19:08

@kocsmagomba: Elfogadom, mert csak egyszer voltam disznóvágáson Szilvásváradon. Akkor 7 éves voltam :)))

kocsmagomba 2021.01.05. 12:33:05

Jól néz ki. Én fognék egy zsemlét reggel, kettévágnám, a zsemlét picike mustárral kenném, majd jöhet bele ez a szelet, rá a coleslaw, aztán huss, gyerünk dolgozni, estig megvagyunk. Igazi jó szendvics anyag.
Egy ötlet: a recept jól jöhet húsvéti maradékmentéshez is. Füstölt sonka maradék, főtt tojás maradék, egy pici petrezselyem levéllel a töltelékbe, minden más ugyanígy.
Sajt. Az nem kell a belsejébe, liszt sem, az nem jó az eredeti receptben. A nyers tojás viszont igen.

kocsmagomba 2021.01.05. 12:39:51

Ja, a répa tetszik nekem, csak valahogy nagyobb (egész, hosszú) hasábokban kellene benne lennie, jól mutatna a szeletben a vágásfelületen, egyenletesebben belefektetve. Csak nyilván ilyenkor lehet, hogy elő kellene párolni a répát egy kicsit félig roppanósra.

kocsmagomba 2021.01.05. 12:42:54

@Kumari aki Nilüfer: Minden bornál el lehet érni a hányásízt, csak elég sokat kell belőle vedelni! :)))

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.05. 14:55:11

Elolvastam a poszttot, nagyon szuper ahogy készült, de a épa mellé még mehetne színes zöldság. Nem rontaná el. Én a bőrős részét szeretném. Utána elolvastam a napi viccet. Ajánlom.:D

Kumari aki Nilüfer 2021.01.05. 15:15:26

@kocsmagomba: velem az a baj, hogy az első kortynál már bejön ez az íz:DDD

valkür 2021.01.05. 16:39:52

@látjátok feleim szümtükkel: Én savanyú uborka hasábokat, szárzellert és újhagyma zöldjét tenném még bele. A répát is vékony hasábokban.

@Andrass9: A coleslowhoz adnék egy tippet. Ha éppen van otthon brokkoli, a vastag szárát érdemes meghámozni és gyufaszálra gyalulva hozzákeverni a salátához. Minden ugyanúgy készül ahogy szoktad, a brokkoliszár pluszban kerül bele.

@kocsmagomba: Pontosan ez a disznósajt-készítés folyamata. Mindent meg kell abálni hozzá.

valkür 2021.01.05. 16:44:34

@kocsmagomba: nem csak nálam van a sajt és a mustár VAGY kapcsolatban?
Mind kettőt használom, de külön-külön. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért alakult így.
Biztos nem vagyok normális, mert ugyanígy vagyok a sörrel és a mustárral is. Vagy egyik, vagy másik, de együtt soha :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.05. 17:51:26

Az elejét olvasva szentül meg voltam győződve, hogy nyers csülökkel készül. El kellett olvasnom a hozzávalókat, hogy rájöjjek, mégsem. Aztán az alapanyagokból arra következtettem, hogy az a csirkemell, tejföl, sajt, szalonna rakottashoz hasonló valami lesz. Ez sem jött be.
A mustár igencsak passzol hozzá, de magam is a szendvicsbe való töltést preferálnám. (Már, ha ennék kenyeret.)
@látjátok feleim szümtükkel: A vicc nem rossz! :)
@kocsmagomba: @valkür: A disznósajthoz még hozzátartozik, hogy mikor már úgy érzed, hogy elég sós és fűszeres a töltelék, akkor még mindenből kell hozzá bőven adni. Párszor készítettem, minden alkalommal kissé sótlan és íztelen lett.

Fenchurch68 2021.01.05. 21:14:40

@valkür: Engem meg akkor néznek kissé bolondnak, mikor fogok egy szelet sajtot, megkenem vastagon mustárral, és megeszem :D

@kocsmagomba: Tavaly húsvétkor csináltam pont ilyet a leírásod szerint, csak nem volt körülötte húsréteg, hanem egy réteg medvehagyma és egy réteg bacon.

Hogy én mennyire szeretem a disznósajtot, és milyen régen ettem utoljára... Talán azokét, akiktől a kolbászt meg szalonnaféléket vesszük, meg lehetne kockáztatni, a sima boltihoz még sose voltam elég kívánós.

BOAR 2021.01.05. 23:34:06

Jó pont a visszafogott fűszerezés :-)
Király kaja. Én nem rontanám el sajttal viszont lehet, hogy tennék bele gombát, akár bolti csiperkét is. A feleségem meg fokhagymát. És még több fokhagymát. Aztán megfokhagymázná.
Sózni nem szeret a lelkem de citromlében és fokhagymában nem ismer mértéket...(Szerinte a cigánypecsenye a klasszikus elsőrandis kaja. Aki finnyáskodik, azzal nem érdemes tovább foglalkozni.)

valkür 2021.01.06. 05:37:36

@Fenchurch68: Kedves egészségedre, majd nem nézek oda amig eszed :-)

Ami a disznósajtot illeti, legutóbb egy méregdrága mangalica termékkel próbálkoztam. Régen ettem annyira rosszat. Iszonyat sós volt, de rettenetesen. Ráadásul csípőset vettem, de olyan íze volt, mintha gázsprével fújták volna be. Nem csípős, ami átmelegít, hanem rágás közben hirtelen jelent meg egy teljesen különálló, maró íz. Ez és a dupla sózás, nekem el is vette a kedvem az egésztől.
Pár hete vagy talán hónapja egy vietnámi gyorsétkezdében ettem vietnámi disznósajtot. Ugyanazok az alapanyagok, fejhús, fül, nyelv, de a miénkhez képest sápadt és teljesen más, nagyon enyhe fűszerezésű volt. Mondjuk lehetett mindenféle ázsiai szószokat sprickolni rá. Ízlett.

@BOAR: Gratulálok, jól nősültél :-)

Kumari aki Nilüfer 2021.01.06. 07:46:17

@Fenchurch68: Disznósajt és hurka erősen bizalmi kérdés..a sütni való kolbász határeset, de az is szerencsejáték eléggé.Mi a minap kaptunk házi hurkát,(pontosabban kóstolót, volt kolbász is) ráadásul a családi ízlés szerint(majorannás májas) Ropogós bőrűre sikerült sütni, hát valami csuda volt..ja, és a kolbászt is megsütöttem, és láss csudát, nem roskadt össze felére, nem tocsogott a zsírban. Szóval, a töltelékáruval nagyon mellé is lehet lőni.

kocsmagomba 2021.01.06. 08:43:45

@BOAR: Erről az jut eszembe, mikor a fiam elhozta bemutatni a barátnőjét. (kb. másfél év együtt járás után: nem kapkodja el...) Én nem tudtam különösebben készülni, volt itthon babgulyás, megfelelően füstölt csülközve. Feleségem és a fiam is tologatják ilyenkor a tányér szélére a füstölt bőrt, zsíros falatokat. Végül az egyébként vékonyka leányzó rákérdezett a fiamnál: azt már nem eszed meg? És lopta le a tányérról, tolta be kétpofára a csülökbőrt. Egy jó pont... :)))

kocsmagomba 2021.01.06. 09:03:38

@valkür: az az igazság, hogy mostanában elég kevés dolgot szeretek direktben látványosan mustárral. Így a sajtot se, sört se, szinte semmit. Bizonyos ételekbe, mártásba halvány összetevőként. Ehhez a csülöktortához viszont mindenképpen illik egy vékony kenés.
Nem tudom. Talán a mostanában kapható mustárok "pazar" minősége lehet a hibás, de lassan leszokok róla teljesen.

@Kumari aki Nilüfer: Lehet írtam már ide, akkor bocs az önismétlésért, de apámnak volt egy frappáns megjegyzése a kolbászokról. Mindig azt mondta, akkor jó a kolbász állaga, ha kézbe fogod, beleharapsz, és nincs olyan érzésed, mintha az álladon csorogna a zsír! Az ő receptje szerint készítem, azóta is.

kocsmagomba 2021.01.06. 09:19:30

@Fenchurch68: gondoltam rád közben, amíg a kommentet írtam! :)
Disznósajttal én is így vagyok. Jöhet bármikor, de nagyon nehéz jót találni, csinálni pedig nincs meg mindig az idő és elszántság.

www.youtube.com/watch?v=AE5E2ZVtVns

:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.06. 10:44:27

@valkür: Köszi az ötletet, de akkor én nem enném meg, ebben az egy dologban értettem csak egyet az öreg Bush elnőkkel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.06. 10:46:43

@Waka: Az is olyan, mint a kocsonya! Ha melegen elég sós, akkor kér még sok sót, mert hidegen sótlan lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.06. 10:48:08

@BOAR: Az én feleségem nem enné meg, ha gomba lenne benne (pedig az tényleg jó). Fokhagymában meg egyetértek a feleségeddel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.06. 10:51:37

@Kumari aki Nilüfer: A Sp..-ban bogádi hurkát mérnek. A véresük remek, a májasba kéne szerintem majoranna, a húsos se volt rossz. Le is fagyasztottam magamnak két véreset a szűkösebb napokra. A gyerekek hoztak a Kurucz-tól sütőkolbászkát, de az nem volt egy durranás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.06. 10:54:07

@kocsmagomba: Szintén a Sp..-ban kapható "orosz mustár" néven egy remek csípős és ízes mustár. Bár nem eredeti Gorcsica, de nagyon olyan :)

kocsmagomba 2021.01.06. 11:23:54

@Andrass9:

"...sütőkolbászkát, de az nem volt egy durranás"

Ezek szerint több durranással pukkant szét? :D

Kumari aki Nilüfer 2021.01.06. 14:14:46

@Andrass9: S Kurucznak a tőkehúsa a jó, kész terméket mi a józsai piacon veszümk, hajdúböszörményi termelőktől, igazi jó házi ízek, az abált szalonnát kenyér nélkül..annyira finom. Meg Vállajon szoktunk, ha arra járok, a sváb húsboltban vásárolni. Azok nekem a hazai ízek, szomszéd község, de a környék elleste a tudományt, Pl. szalonna is fokhagymás sós pácban van füstölés előtt..hát, ég és föld összevetve sima sózottal.
és a kolbász is fokhagymás, semmi kömény..az egy másik világ.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.06. 19:02:26

@Kumari aki Nilüfer: Ha sváb ízek, akkor Debrecen, Péterfia utca, a Toborzó Irodával szemben. Régi vágású hentes, köpenyben, a kassza külön kis fülkében, az áru isteni.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.06. 20:02:21

@Waka: :DD ők is Vállajról hozzák a sváb sonkát meg a sváb szalonnát, kolbászt:) de persze a sajátjuk sem rossz.Vagy 30 évig odajártam, sőt, manapság is, ha bemegyünk a városba, többnyire ott veszem a fűstölt árut.A Bethlenen a 16 emeletesben, majd mellette laktunk....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.06. 22:14:25

@Kumari aki Nilüfer: Nem tudom, honnan szerzik be, de ha arra akad dolgom, be szoktam menni.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.07. 09:00:20

@Waka: Én tudom, beszélgetős viszonyban vagyok az eladókkal, met a tulajjal is, van boltjuk Böszörményben is, nekünk innen kb egyforma távolság, ha úgy adódóik egyszer rendelj húsvéti sonkát, lehet csont nélküli formázottat is..na, ők is a vállaji recept szeeint pácolják hat hétig, igaz, elég húzós a nagyüzemihez képest az ár.Baromfit soha nem vennék náluk, az általában elég lepusztult, nyilván azért van mégis, mert a közelben lakók néha azt is vesznek.Újabban van meleg étel, sült ez-az.Ja, és ha van bárándi kenyér, régebben az is finom volt(félve ajánlom, mert az meg pékfüggő, egy kedvelt balmazújvárosi kenyerünk teljesen leromlott, mikor új pék lett a sütödében)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.07. 19:13:23

Ciánoztak? Vagy Trump elől bujkál mindenki? Már csak 13 napja van ...

Kumari aki Nilüfer 2021.01.07. 19:46:59

@Andrass9: Én olvasok itt szorgalmasan, nem tudom, más mit csinál....
Azon agyalok, célszerű lenn egy heti étlapot összehozni, pár naponta gond, hogy mi a fenét főzzek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.07. 20:20:16

@Kumari aki Nilüfer: Erre én képtelen vagyok! Egyrész nem egy napra főzünk, másrészt a feleségem mást eszik, mint én. Szóval majdnem lehetetlen előre dönteni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.01.07. 20:32:50

@Kumari aki Nilüfer: Mikor utoljára arra jártam, egészen jó képárut kaptam a kolbász mellé.
@Andrass9: Meló után maszek dolgok, bolt, főzés, barkácsolás. Most estem be a gép elé. Azt a ripacsot elvihetné már az ördög.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.01.07. 20:44:16

@Waka: Néztem is, hogy miféle képekkel üzletelsz már ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.07. 21:52:53

@Kumari aki Nilüfer:

Farncokat étlepoznk. Benézünk hűtőbe, é abból főzünk, amit ott talűlunk. Én pl. találtam egy ki csirkehúsból főtt leve, ehhez főztem tésztát. Találtam sós vízbe főtt kkockára vágott krumplit. Volt még egy kisebb adag almakompót.
Leves rendben.
Másodiknak jó lenne valami főzelék vagy szósz, vagy mindkettő egyben?
A felmelegített krumpliból egy adagot átraktam a kompótba, ami nature, fűszer és cukor nélkül készült. Megsóztam egy kicsit, felforaltam, majd összetörtem pépesre. Egy kis kanál kukorica keményítőt telföllel kikevertem és beleborítottam. Addig főztem, míg a keményítő el nem símult. Finom lett a főtt hússal.

valkür 2021.01.08. 09:44:57

@látjátok feleim szümtükkel: Ez egy nagyon praktikus filozófia :-)
Ez egyébként egy újragondolt táfelspicc.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.11. 08:37:13

@látjátok feleim szümtükkel: nos, ha magam volnék, amitől Isten őrizzen, nem lenne gond..de a szépember nincs oda a főzelékért, rühelli a rizst, a tarhonyát, a gyümölcsös ételeket, stb..és ha már főzök, ne kényszerből egyen..érted. Olyan kell, amit szeret, és nem kétnaponta kerül rá a sor...mondjuk, az életben ennél nagyobb gondodm sose legyen.

Kumari aki Nilüfer 2021.01.11. 08:38:16

@Andrass9: Igen, valami ilyesmi, de azért na..kettőnknek kétfelé főzni, na azt nem:(
süti beállítások módosítása