Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Szülinapi ebéd a fiunknak: húsleves, tatár, gesztenyetorta

2020.12.24. 07:00 Andrass9

Megkérdeztem még időben, hogy mit szeretne az ünnepelt ebédelni. A válasz várható volt: nagy húslevest, tatárbifszteket és gesztenyetortát. Bár nem karácsonyi menü, de legalább ünnepi ...

Boldog Ünnepeket minden olvasónknak!

 

10.jpg

Ebből a tortát nem vállaltam - az a feleségem reszortja. Nekem csak a tejszínhabokat kell hozzá felverni ...

A nagy húsleveshez a csodahüttőhöz folyamodtam. Használok, amiket találok. A tatár egyszerű, csak szép hús kell hozzá. A gesztenyetortához pedig piskóta, gesztenyepüré, vanília puding, tejszín és kevés rumos meggy kell.

A húsleveshez találtam:

  • 1 kis velőscsont (a fiunk barátnőjének)
  • 1 nagy szelet rostélyos csont nélkül
  • 25 dkg marha lapocka csíkok
  • 50 dkg marhafarok
  • 2 darab kisebb marha fehércsont
  • 2 vereshagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szár gyökér
  • 1/4 zellergumó
  • 1/4 karaláb
  • 2 szál szárzeller
  • 1 csomó petrezselyem
  • 10 szem kelbimbó
  • szerecsendióvirág
  • 3 szem szegfübors
  • 1 tk feketebors
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 1 kaliforniai paprika csumája
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 nagy teatojás (lánykori nevén thai rizsfőző kézikészülék)

11.jpg

A húsokat/csontokat egy alufóliával borított tepsibe tettem a felezett hagymával és a karaláb/zeller párossal. Ezt betoltam a sütőbe a grill alá 30 percre. Félidőben azért megforgattam, hogy egyenletesen piruljanak mindenütt. A fűszereket a teatojásba tettem, ahova ment a kelbimbó is, hogy ne kelljen keresni a levesben. Kellett is ez a nagy rizsfőző - épp megtelt! A gyökereket megtisztítottam, a szárzellert összekötöztem. Ezeket a tízliteres fazekamba helyeztem.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A hagyma már kellően megpirult, ment is a zöldségek után (héjastul, mert az szép színt ad a levesnek). A megpirult húsokat és csontokat is a fazékba raktam. A kis velőscsontra kötöztem kevés madzagot, hogy ne ússzon ki belőle a velő. Végül rendesen megsóztam (kb 2 dkg).

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Felöntöttem 5 liter vízzel, és majdnem forrásig melegítettem. Ekkor lehalásztam a minimális habot és zsírt, amit a tetején találtam. Zsír még lesz majd később a velőből és a csontból is. Kevésnek itéltem a hagymát, ezért még egy harmadikat is megpirítottam a vágott felével lefele egy száraz serpenyőben, majd az is ment a levesbe. Ekkor a legkisebb lángra tettem a fazekat, ahol másnap reggelig 85C fokon érlelődtek az ízek.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Az ünnep delén nekifogtam a tatár elkészítésének. A gyerekek egyhanguan az általam bekevert változatra szavaztak, így az készült.

Előző este kivettem a csodahüttőből a bélszín pacsnit, meg egy 25 dekás szép darabot. A pacsnit leinaztam, és sok késsel apróra vágtam, mert jobban szeretem a kézzel vágott tatárt, mintha darált húsból készülne. Lett is belőle tisztán 67 deka.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A gesztenyetortát a kamrába rejtette a feleségem az ünnepelt elől.

29.jpg

Nekikészültem a fűszerezésnek:

  • 67 dkg tisztított, aprított bélszín
  • 4 tojás sárgája
  • 8 dkg vaj
  • 2 mogyoróhagyma (salotta)
  • 1 lilahagyma
  • mustár
  • ketchup
  • Worchestershire szósz
  • fokhagymás ázsiai csiliszósz
  • füstölt só
  • bors
  • majoranna
  • szurokfü (oregano, vadmajoranna)
  • kurkuma
  • pirospaprika

30.jpg

A mennyiségeket nem tudom, mert nem mértem, de most a képekről megpróbálom rekonstruálni. A vajat feldaraboltam, végül mikróba tettem 6 másodpercre, hogy megpuhuljon. A tojásokat szétválasztottam (kivételesen nem cseppent le a fehérje). A vajat a tojásra öntöttem - kicsit folyékony lett. Mintegy 4 teáskanálnyi mustárt is tettem köré.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Ekkor jöttek a szárazabb fűszerek kanálszám: 2 majoranna, 2 oregano, 2 kurkuma, 2 feketebors, 2 konyhasó, 1 füstölt só, 1 pirospaprika. Belekockáztam a hagymákat is kicsire vágva, majd még 2 mustárt, 2 ketchupot és 2 csiliszószt tettem hozzá.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Alaposan kikevertem, majd kóstolgani kezdtem, hogy ízesítsem tovább. Elsőre a bors hiányzott - daráltam rá 20 tekerést. Kellett bele még só is. Így már megfelelt az izlésemnek!

39.jpg 40.jpg 41.jpg

Eddig nagyon hallgattam a 25 dekás darab húsról. Ezt most kezdtem feldolgozni, mégpedig bélszín carpacciónak! Papír vékony szeleteket vágtam, csak egy pici só és bors került rá, és letakartam vele a tatárt.

42.jpg

Persze nem az összeset: hagytam 7db 5mm-es szeletet a feleségemnek, mert ő nem szereti a tatárt (meg a nyers húst). Az ebédkor ezeket a szeleteket megszórtam borssal, pici sóval és egy kanálka vajon megsütöttem neki egy serpenyőben.

43.jpg

Eljött az ideje a húsleves bezöldségelésének. Én alapban csak kevéske és nagy darabos zöldséggel főzöm hosszú ideig, és a végén kapja meg a roppanósabb változatokat. A répákat összevágtam kisebb kockákra, kivettem a levesből a teatojást és odakészítettem még egy pár szem kelbimbót a répa mellé.

44.jpg 45.jpg 46.jpg 47.jpg

Egy kis adag levestésztát is főztem, bár azt jóformán csak én eszem.

48.jpg

Volt még egy 5 napja sütött rozskenyerem, amit felszeleteltem pirítósnak. A levestészta már fő, a sárgarépa is belekerült a levesbe, a kenyér is pirul már a grill alatt.

49.jpg 50.jpg 51.jpg 52.jpg

A levesből mindenki izlés szerinti mennyiséget evett (tartalékolták a helyet a tatárnak). Viszont utána már dőzsöltek a húsban. A tatárt megvajazott pirítósra kenve ették (volt, aki még a carpacciót is rátette :). A sült szeletkék nagyon izlettek a feleségemnek egy kis sóba-vízbe krumplival! Én is megkóstoltam a vékonyka hússzeletet a tatáron - nekem önmagában jobban izlett.

53.jpg 54.jpg 55.jpg 56.jpg

Az ünnepelt utólag bevallotta, hogy azért kérte a tatárt főételnek, mert akkor annyit ehet belőle, amennyi jólesik, és nem kell a főfogásra is gondolni ... (a tortának mindig akad valahol egy kis hely a gyomorban).

42 komment

Címkék: hagyma kelbimbó tejszín mustár fokhagyma bélszín piskóta bors gyömbér puding szárzeller vaj majoranna sárgarépa lilahagyma kaliforniai paprika oregano ketchup gyökér petrezselyem salotta pirospaprika rostélyos rumosmeggy velőscsont marhafarok zellergumó marhalapocka marhacsont mogyoróhagyma gesztenyemassza karaláb szerecsendióvirág csiliszósz Worchestershire szegfübors füstölt só tojás sárgája szurokfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3116294666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.24. 10:55:43

Szép és finom dolgok:)

Itt töltött káposzta, maradék leves, mert holnapra lesz a halászlé, , egy kolbásszal töltött karaj, libacomb a Dragomán könyvből, birsalmásan( kicsit szokatlan ízvilág, de megesszük, mert nem rossz), török babsaláta, krumplisaláta majonézesen és csak hagymás-ecetesen..ehhez se volt nagy kedvem..sütni nem sütöttem, a szomszédasszonyom háromféle bejglit hozott át...valahogy eltelik ez a karácsony is.
Elegen van ebből az évből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.24. 12:41:33

@Kumari aki Nilüfer: Sajnálom, hogy pont olyan ételt népszerűsítek pont most, amit te nem szeretsz :(
A gyerekek (ketten) itt vannak, elfoglaltak a csomagolással, komatálak készítésével, mézes díszítésével, stb.
Két hete nem mentek még boltba se, hogy hazajöhessenek!

Küldhetnél magánban egy címet, amire postázhatnék kis churutot (is) :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.24. 12:42:06

Akár jöhet is, a tatár kivételével. Gyermekkoromban piszkosul belaktam belőle, azóta talán egyszer kóstoltam meg udvariasságból. Levesből jöhet bármennyi.
Mikor nemrég megjöttem a boltból, rájöttem, hogy semmi főtt étel nincs itthon. Annyira koncentrálok az ünnepi főzésre, hogy teljesen kiment a fejemből. Sebaj, két hete töltöttünk kolbászt Kistesóval, elővettem egy csomaggal, azt sütöm meg. Nem mintha nem lenne itthon kaja, tegnap jött az egyik szállító a füstölt kolbásszal és kolozsvárival, kisvártatva a másik a hallal. Mondjuk, ez utóbbinak meg is kellett főzni, de már kész van, és mint asztalos, le fogja vastagon törleszteni. Ma is volt már három látogató, ki bort hozott, ki gyömbért, egy meg maszkokért jött. Kistesó nagyüzemben gyártja. Közben már kel a tészta a gubához, meg olvad a hal a saját halászléhez holnapra.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.24. 12:43:40

Ja, tegnap tojást is kaptam. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.24. 12:44:21

@Kumari aki Nilüfer: Pont ugyanolyan húsleves készül most is, mint a szülinapi a posztban.
Van egy szép nagy kacsa, azt megsütöm sütőben (lusta vagyok a mozdonyt begyújtani). A feleségem rengeteg mindenfélét sütött, beigli meg jött a lidiből és egy szomszédtól. A szomszédasszonytól kapok halászlevet és töltött káposztát is. Tiszta havai van - alig kell főznöm :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.24. 12:55:42

@Waka: A goba jó gondolat! Meg is kérdezem a családot, kell-e, vagy legyen aranygaluska...

Kumari aki Nilüfer 2020.12.24. 15:13:57

@Andrass9: Valami tévedés van, ezeket szeretem, ebben az esetben jöhet a nyers hús.. a tatárbifsztek nem félig sült, az jöhet:)A tortát is megkóstolnám, nyilván mértékkel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.24. 15:54:17

@Kumari aki Nilüfer: Bocsánat, valamire nem jól emlékeztem!
Válasz ment, remélem odaér ...

Kumari aki Nilüfer 2020.12.24. 16:11:41

nem ért ide,, a gmailra kell, a chello nem múködik visszafele.
marku.maria@gmail.com

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.24. 16:45:37

@Andrass9: Na én éppen a kettő közé lőttem be. Diós lesz a guba, de kalácstésztából, és rumos-csokoládés öntettel.

1kutya 2020.12.24. 18:02:29

@Andrass9: minden épségben megérkezett (Mitzinek átadtam a csajoknak járót), lányom nagyon örül (különösen a thai és egyéb keleti konyháknak).

Boldog Karácsonyt az egész Blogíróságnak és hallgatóságnak!

(ja és kösz a churut) :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.24. 20:20:13

@1kutya: Boldog karácsonyt az egész családodnak! Köszi, hogy továbbítottad a lyányoknak. A churuthoz meg jó étvágyat :)

valkür 2020.12.24. 22:35:52

Ok, minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindenből ennék.
Egy kérdésem azért mégiscsak lenne itt, mégpediglen, hogy milyen a KIS húsleves?

Boldog Karácsonyt kívánok!

jegeskaveee. 2020.12.24. 23:27:24

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.25. 10:33:16

@jegeskaveee.: Boldog karácsonyt, elveszett jószág!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.25. 10:34:21

@valkür: Olyan is van: amikor csak a 3 literesben fő - mondjuk egy kacsaaprólék :)
Boldog Karácsonyt!

Isley 2020.12.25. 11:25:31

Békés boldog karácsonyt kívánok jó egészségben mindenkinek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.25. 11:37:04

@Isley: Boldog (koronamentes) karácsonyt neked is!

kocsmagomba 2020.12.25. 11:51:46

Boldog Karácsonyt kívánok nektek ezzel a képpel!

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26822771-307f7b34/user

(Végül nem rántottam be, és tettem bele egy kis pirospaprikát is, pont olyan lett mint nagymamámé annak idején)

@valkür: Elfelejtettem szójaszószt venni! :( :)

Isley 2020.12.25. 12:13:51

@kocsmagomba: Az enyém pont ilyen :). Mindjárt esszük

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.25. 12:54:20

@kocsmagomba: @Isley: Az enyémet a szomszédasszony főzte, még nem kóstoltuk meg. Meg ott a kocsonyásodott halászlé is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.25. 12:57:06

@kocsmagomba: Én meg elfelejtettem, hogy már vettem (másodszor is), így 3 üveg van itthon :)

Kumari aki Nilüfer 2020.12.25. 15:20:08

Én megcsináltam a Dragomán sörös birsalmás libacombját..ahogy anyukám mondta volna, szegény: jő ez, csak nem így szoktuk..azt hiszem, nem lesz nálunk sem szokás, nagyon idegen íz.Még jó. hogy csak két combot áldoztam rá...

valkür 2020.12.25. 15:33:50

@kocsmagomba: Küldjek?

@Kumari aki Nilüfer: hirtelen nem is tudom ki ajánlotta itt nekem a birsalmás libalevest. Az anyira jó, hogy már másodszor is megfőztem. A másodiknál volt annyi eszem, hogy nem csapattam szét a hentessel az aprólékot (igaz, ez nem is kérdezte).

Halnak cukkinipikkelyes pisztrángot csináltam. Nem volt jó ötlet, a pisztráng szálkás, filézgetni kell, a tányéron pillanatok alatt egy gusztustalan törmelékhalmazzá alakult.

Tiszta, szálkamentes filékből viszont nagyon finom és gusztusos étel. Nem nagy fakszni, a befűszerezett filéket (citromlében marinálni pár percet, majd só, bors, rozmaring) lerakod egy tepsiben, és a tetejét kirakod picit előpirtott cukkiniszeletekkel. Átfedésben, mintha halpikkely lenne. Vékonyan meg kell kenni fűszeres tejföllel, és betenni a sütőbe. Nagyon jól néz ki, gusztán lehet szeletelni.
A pisztrángnál ez nem jött be, de tonhal- vagy harcsafilével érdemes kipróbálni.

valkür 2020.12.25. 15:45:19

@Andrass9: ahha, értem. Logikus, gondolhattam volna :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.12.25. 16:40:46

@valkür: a leves más tészta, hogy képzavarral éljek:) ez egy birsalmás,hagymás, fokhagymás,babérleveles, csillagánizsos borsos sörös étel, állagra és külsőre pompás, a hús omlós a bőre piros, szépséges, és nem rossz, de nekünk a libához ez így nem jött be, megesszük, de nem veszem fel a repertoárba.
Szerencsére van töltött káposzta, kolbászos karaj, saláták, ma megettük a halászlét, holnap marhahúslevest főzök, az erőleves a léleknek is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.12.25. 18:33:14

Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!
@Andrass9: Kész a diós guba, orgia. A halászlé is megfőtt, lett belőle poszt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.25. 22:56:40

@Waka: Én is megkaptam a halászlét a kedvenc szomszédasszonyomtól :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.26. 09:37:56

Egy ki ünneprontás, de nem én vagyok az oka.:(

www.agrarszektor.hu/noveny/erre-csunyan-rafizethetnek-a-magyar-gazdak-mostantol-csak-igy-lehet-biztos-a-termes.26886.html

Sajnos a hazai élelmiszer előállítása olcsóbb jövőre sem lesz.

kocsmagomba 2020.12.26. 11:42:58

@Kumari aki Nilüfer: Szerencsére időben szóltál, így nálam másképp készült a libacomb. :) Múltkor már említetted, hogy kipróbálod majd ezt a receptet. Én néztem akkor is, csak egyedül a birsalma tetszett, mint hozzávaló. Én az ilyen egyedi ízű húsokat sokkal naturálisabban képzelem el: fokhagyma és hagyma nélkül, babérlevél és csillagánizs nem nyomhatja el. A köret viszont. Azt kell hozzá jól kitalálni. Jó lett, és még káposzta sincs hozzá! (ha érdekel itt ezen a blogon egyáltalán valakit a főzés, meg házias receptek, akkor majd megírom :D )

kocsmagomba 2020.12.26. 11:44:43

@látjátok feleim szümtükkel: Ó, nem féltem én őket. Fleg a mátrai borászokat. Testközelből figyelem a lopást.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.26. 16:02:01

@kocsmagomba: Írjad, persze hogy érdekel.
Most ezek a fűszerek durván erősek voltak,főleg az ánizs, a többi talán belesimult volna..nekem már a babér sem illett hozzá így fejben, de a facén annyira el voltak tőle ájulva, hogy félretettem az aggályokat. Látványra tényleg csodaszép. de ..nem így szoktuk,na.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.26. 16:20:06

@kocsmagomba: Főzés??? Házias receptek???
Ezen a blogon ilyen nincs :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.12.26. 16:22:19

@Kumari aki Nilüfer: Szerintem meg egy jó adag fahéj kellett volna még bele, mert az elsimítja az erőszakos ánizs illatot ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.26. 17:54:23

Kocsmagomba tán elment libát venni?

Kumari aki Nilüfer 2020.12.26. 19:24:15

@Andrass9: Meglehet, de betartottam a recipében írtakat..de most ..brrrr..ánizs és fahéj??Nem is tudom.

Kumari aki Nilüfer 2020.12.27. 11:53:39

@Andrass9: igen, ha jobban meggondolom..van egy vega lassagne receptem, abban mindkettő van, de nincs benne liba:)Azt a lassagnét meg szoktam csinálni, sőt azt vegán módra is lehet, így ha minden gyerek itt van, az is egy alapétel.

kocsmagomba 2020.12.30. 18:57:00

@látjátok feleim szümtükkel: Ami késik nem múlik... állítólag. ;)

látjátok feleim szümtükkel 2020.12.30. 19:26:47

@kocsmagomba:

Nem is a késikkel van a baj, hanem a múlikkal.
süti beállítások módosítása