Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tom Yum Taleh - Thai csípős savanyú halleves

2020.10.10. 07:00 Andrass9

Már megint éhesen mentem vásárolni, ami nagy hiba. Vissza kellett vinnem egy akkumulátort a madarasba, ami egy év után feladta. Az ügyfélszolgálat kérdés nélkül visszavette, és kifizette a vételárat (több, mint egy éve vettem, de most döglött be).

29.jpg

Ez persze nem indok, hogy bemenjek körülnézni. Naná, hogy egy szép darab kékúszójú tonhal kacsintott rám a halpultból. Ott nem maradhat!!! Vettem még zacskós levest (kövezzetek meg, de télen kell), valamint találtam XXL-es csomag petrezselyemlevelet, ami éppen jókor jön a churut készítéséhez - vettem is közel fél kilót!

Hazaérve minden fűszert a helyére tettem (mert azt is vettem - fogytán volt). Vettem egy kis spárgatököt is, de a gondolataim a tonhal körül keringtek. Valamit kéne főzni belőle! Jött az ötlet: Tom Yum leves hallal! Van friss csili a kertben, van alapanyag a csodahüttőben és itt a hal. Összeszedtem hát:

  • 25 dkg friss kékúszójú tonhal szelet (a másik 25 dekát lefagyasztottam.)
  • 1 szép sárgarépa apró zsüliennre vágva
  • 2 szál citromnád a fagyasztóból (aka csodahüttő)
  • 10 Kaffir Lime levél (ugyanonnan) valamint
  • 1 szép méretes galanga gyökér, szintén csodahüttő
  • 1 dl húsleves alaplé sürítmény
  • 1 dl csontlé sürítmény
  • 1 ökörszív paradicsom az utolsók közül
  • 1 ek tamarind szósz
  • 1 lime leve
  • 1 lilahagyma
  • 10 vegyes csili a kertből (főleg az apróbbak)
  • 2 girizd fokhagyma
  • 3 ek osztrigaszósz (elfogyott a halszószom...)
  • 1 marék szárított fafül gomba
  • 1 kis marék "illatos gomba" a Culináris szerint (valójában szárított Shiitake, ami nagyon rágós)
  • 10 cm2 alga, mert miért ne
  • 1 mogyorónyi ghí
  • 1 borsónyi a churut alapból, mert nem elég a lime

10.jpg

Ezek egy része már feldolgozva kerültek a képre, de majd később lesz riport a feldolgozásról is.

Mivel ez alapvetően egy csípős-savanyú leves, és csak egy lime-ot találtam idehaza, valamint épp most teszteltem a churut savanyúságát, gondoltam, az passzolni fog a levesbe (sürített tejsav). A csepp ghível felforrósítottam, amibe beleszórtam a felaprított mini csiliket. Hú, ne tudd meg milyen gyorsan szaladtam ki a friss levegőre! Azok a centi hosszú, milliméter átmérőjű paprikácskák nagyon erősek!!! No de a Tom Yum leves is nagyon erős, ezért visszajöttem, és bekapcsoltam a konyhai elszívót :) Jól lepirítottam, majd hozzáadtam egy teáskanálnyi tamarind szószt (savanyú-édes paszta). Felöntöttem azonnal egy liter vízzel, mert már nagyon köhögtünk ... Gyorsan hozzáadtam a szárított gombákat is.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Beleöntöttem a Tom Yum alapfűszereit a lébe: citromnád, galanga és kaffir lime levél. Hozzáadtam a fagyott alaplé sürítményeket, amiket épp a napokban készítettem. Felforraltam, és továbbra is köhögtünk. Azért a csilimagokat talán nem kellett volna beletenni? Belecsurgattam 3 ek osztrigaszószt a halszósz helyett, de még egy tk sót is kért a lé.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A Tom Yum alapfűszerei:

  • 4-10 Bird Eye csilipaprika (azok a picik a legaljasabbak!)
  • 10 kaffir lime levél
  • 3 centis galanga gyökér darab (ez fagyasztott)
  • 2 fagyasztott citromnád, mert lusta voltam a kertben levadászni a frisset.

Mindössze ennyi. Még egy kis lime leve kell hozzá savanyításként.

31.jpg

A citromnádat klopfolóval összezúztam. A lime levelet összetépdestem (jobban kiadja az aromáját). A galanga(l) gyökeret 1 mm vastag szeletekre vagdostam. Ez gyömbérrel NEM helyettesíthető! A csiliket pedig felaprítottam picire.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

A paradicsomot lehámozva adtam a léhez, mert a héja itt nem kívánatos. A shiitake gombák elkezdtek rehidratálódni, szintúgy a fafülgomba. A sárgarépa-zsülien itt várja, hogy a leves elkészüljön, mert azt csak éppen felforrósítani szándékozom. Legyen ropogós! A tonhalat meg falatnyi kockákra vágtam.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A lében jól kifőztem az illatadó anyagokat. Amikor már nem fulladtam a csípéstől, ellenőriztem az ízt, és mehetett bele a hal. Azért a tamarindból kért még egy nagy teáskanálnyit. Vagy 10 perc is kellett a tonhalnak, hogy átfőjön - az ízből ítélve akár ponty is lehetne! Ekkor beleszórtam a sárgarépát és a felkockázott lilahagymát. Ezt már nem főztem tovább.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Tálalásra kész az étel: átfőtt hal, ropogós sárgarépa és lilahagyma, valamint roppant csípős lé. Ez így a tökéletes!

27.jpg

A kedvenc ázsiai tányérkámban szolgáltam ki magam:

28.jpg

Ezekkel a távolkeleti kanálkákkal is tudok kanálképet készíteni ...

30.jpg

A leves tökéletes lett. Az kell mondanom, hogy authentikus is, hisz minden hozzávaló benne volt. Az egyetlen kakukktojás a churut kezdemény, amivel savanyítottam - kevés lime lévén csak itthon.

Megkínáltam a szomszédasszonyt is, aki nem tiltakozott! Pedig igencsak csípősre sikerült ...

 

54 komment

Címkék: paradicsom fokhagyma tonhal csili sárgarépa lilahagyma alga alaplé lime tamarind shiitake osztrigaszósz fafülgomba kaffir lime levél churut ghí citromnád galangal

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8516231612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.10. 16:14:07

Tán permeteztek?:D

Én egyszer főztem hallevest, mivel a paprikás ételeket nem birom, de nekem nagyon nem ízlett. Igaz nem thai stílusú volt, csak olyan egyszerű magyar zöldséglevesbe főtt hal, amiben nem volt paprika.

kocsmagomba 2020.10.10. 16:38:22

@látjátok feleim szümtükkel: ja, permeteztek. Ezt a hülye káliszappant moshatom most magamról... :D
Én nem szólok, mert ezt a Tom Yum "X" ízvilágot nem ismerem.
Sétálni, gombászni voltam ma, töltődve az erdőben, mint akkumulátor a konnektorban.
A kocsmáros valahol Gyulán van, előtte Szegeden jóllakatta süllőcskét, ők gondolom ezért nincsenek, Waka biztos próbálja utolérni magát a kertben, talán valami trágyázást emlegetett, Kumari gondolom 12 féle ételt készít a különféle ízlésű családtagoknak, tulajdonképpen zárva van a kocsma. Te hogy jöttél be, az ablakon??? :)))

kocsmagomba 2020.10.10. 16:59:09

@látjátok feleim szümtükkel: valkür pedig szerintem úgy belakott a marhanyelvvel, hogy megszólalni sem tud, zenehallgatással piheni ki a főzést. :)

/remélem, mindannyian jól vannak, mert... eh, egész családok hullanak, akit bejelentek, mind pozitív, vigyázzatok magatokra, nem kell ide permetezés/

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.10. 18:02:47

@kocsmagomba:

Ma szüretelmet az afuz ali szőlőt, amit szappannal permeteztem. Szép lenne, ha a múlt két hét esőitó el nem kezd romlani, illetve a néhány meleg napon el nem kezdték volna a darazsak és a muslincák zabálni. De azért elég jó lett ahhoz képest, hogy a meleg idő végén még alig volt rajta érett szem.
Érdekes, hogy vannak fürtök, aminek a vége még éretlen, meg fürtökben is vannak éretlen szemek.
Összességében elég jól megvédte a szappan.

Több mint 50 fürt jött le, ebből kb. 45 fürt 50 dekától 90 dekáig terjedő súlyú. Szóval nem rossz, csak sajnos én nem tudom nyersen enni.

kocsmagomba 2020.10.10. 18:28:03

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon szép lehet. Mindig ilyen későn érik be?

valkür 2020.10.10. 18:50:53

@kocsmagomba: Itt vagyok. Csúful elaludtam tegnap. Meg még ma is. Rendesen leszívott ez a hét. A szegény marhanyelv úgy kihűlt, hogy rádermedt a bőre. újra kellett melegítenem, hogy meg tudjam hámozni. Aztán persze kihűteni, hogy szépen lehessen szeletelni.
Jahh, nehéz sors nálam ételek alapanyagának lenni.
Viszont tényleg nagyon finom. A felével most 2- napig elvagyok, egyszer ebédre, egyszer vacsorára. Másik felét lefagyasztom.

Ez az ázsiai halleves jól néz ki. A citromnád és a kaffirlime nagyon kedves fűszereim. Nemhiába minden nap megnézem a pohárban a két szál citromnádat. Az egyik már szépen növesztgeti a gyökereit, a másikat reménytelennek ítélem. Ha még használható a belseje, lehet, én is felhasználom valami leveshez, vagy egy párolt vegyes zöldséghez. Van itthon egy kis doboz kókusztej is, lassan ideje lesz felhaználni azt is.

A multkori kékszőlő zselén annyira fellelkesültem, hogy kitaláltam, megpróbálok szőlőbefőttet elrakni. Pölöskei muskotályost vettem, két szem fehér húsú őszibarackot, nektarint, kemény vilmos körtét és jonatán almát. A barackok már nagyon gázok, de mindenképpen vegyes befőttet akartam, enyhe szirupban. A szőlőt leszemeztem, minden mást felkockáztam kb szőlőszem méretűre. Hogy ne barnuljanak, az eleje citromos vízfürdőben várta a végét, meg hogy elmossam az üvegeket. Csak 3 üveggel készült, kísérletnek. A gyümölcsök mentek az üvegekbe, a citromos fürdővízben elkevertem üvegenként 1-1 evőkanál cukrot, és egy gyufaméregnyi borként. Ez szép fehéren tartja a körtét és a barackot. Felöntöttem az üvegeket lével, rácsavartam a kupakokat és mentek a nedves dunsztba. Ahogy felforrt a víz, el is zártam. Reményeim szerint valamennyire ropogósnak kéne maradni a szőlőnek. Nem biztos, de reménykedem benne.

valkür 2020.10.10. 18:57:31

@látjátok feleim szümtükkel: nahát, erre rá kellett gúgliznom. Gyönyörű gyümölcs.
rendes mosószappan (talán Flóra a neve?) levével permetezted, vagy valami spéci szappannal?

kocsmagomba 2020.10.10. 19:05:51

@valkür: Hát, nem tudom. Szerintem nem lesz ropogós, de várom a beszámolódat ez ügyben is! Apósomék raktak el régen szőlőbefőttet. Valami nagyszemű csemegét. Jó volt. Nem ropogós. Különböző édes szószokba dobáltam, illetve felezett szőlőszemeket csípősebb pizzára. Az nagyon passzolt.

valkür 2020.10.10. 19:05:54

@látjátok feleim szümtükkel: akkor neked találták ki a chowder-t
www.mindmegette.hu/chowder-a-tartalmas-egytaletel-48857/
Írországban szerettem bele. Akkor a legjobb, ha minél többféle hal és tenger gyümölcse van eldugva benne.

valkür 2020.10.10. 19:14:11

@kocsmagomba: Szerintem sem marad ropogós :-) de egy próbát megér. És ha csak felét megtartja annak a jó muskotályos ízének, már boldog leszek. Ha másra nem is, gyümölcssalátába jó lesz. Téli almával meg pár szem mandulával lehet egy kis ropogósat csempészni bele.

Lehet kapni ilyesféle konzervet, abban ropogós a szőlő, de az borzasztó édes szirupban van, nem szeretem. A cukor teljesen elnyomja a gyümölcsök ízét.

kocsmagomba 2020.10.10. 19:47:21

@valkür: Na, most megyek megnézem az MTV5-ön a Mester és Margaritát, aztán majd megírom az én harcsafejes halleves receptemet, ha érdekel valakit. Apa, kezdődik...!

kobold63 2020.10.10. 21:45:11

@kocsmagomba: minden recepted érdekel, jók szoktak lenni.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.11. 09:03:14

@kocsmagomba:

Nem, csak ebben az évben. Ez a lugas az udvar legmelegebb részén van, sok napsütést kap, és esővíz is oda csurog ahol a tőke van.
Tavaly a minősége nem volt jó, rothadt, idén ezt sikerült kivédeni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.11. 11:14:07

A konyhai elszívó jól lepirítva igen jó tud lenni, főleg egy kanál tamarind szósszal. Ez a leves is jó, bár újabban a pocak nincs oda a túl csípős dolgokért, azért falnám.
@kocsmagomba: Betakarítás volt tegnap, elment vele az idő.

Fenchurch68 2020.10.11. 13:23:59

@valkür: A mindent fermentálunk, ami nem túl gyors, hogy utolérjem akcióban raktam el szőlőt is 2%-os brine-ben, pici csípős paprikával, az ropogós maradt. (Persze teljesen más ízvilág, savanyú-sós-édes-csípős.)
Tegnap Varbó környékén túráztunk, és esküszöm, hogy nem volt betervezve, de egy óriási szatyor őzlábbal jöttünk haza :) Tegnap este a felét kirántottam - rögtönözni kellett, mert a tegnapelőtti lavórnyi szilvás gombóc miatt minimális morzsa volt itthon, és a száradófélben lévő kenyér se volt még alkalmas, úgyhogy a fele morzsa helyett darált len- és szezámmag keverékébe lett bundázva, jóvót - és a kis dobverő-fejekbe fetát töltöttem. A másik feléből most lett kész a tejszínes gombaszósz, sül hozzá három különböző maradék pár szelet hús kikukázva a fagyasztó mélyéről, tarja, csirkemell meg pulykacomb :D Improvizálásban egész jó vagyok, úgy tűnik.

kocsmagomba 2020.10.11. 14:32:48

@Fenchurch68: ebben jó vagy, mindig mondom. Varbó jó hely ott számítani kell gombára. A nyíltabb füves területeken, erdőszéli tisztásokon volt, vagy inkább az erdőbe húzódott be az őzláb?
Varbón van néhány rokonunk.
Kedves emlékem, hogy egyszer beküldtek az erdőbe Trabanttal, de szó szerint. Ugyanis, onnan nekem nyugat felé, Eger felé kellet hazajönnöm, de csak kelet felé, Parasznya és Miskolc felé van út. Nagy kerülő!
Megmutatták az erdei utat, közvetlenül Lillafüred-Répáshuta-Eger felé. Nagy élmény volt Trabanttal átszelni a Bükköt burkolatlan erdei utakon. :) Najó, fiatal voltam.

kocsmagomba 2020.10.11. 16:13:44

@látjátok feleim szümtükkel: maradjunk annyiban, hogy az elmúlt 2 hónapban 10 évet öregedtem. :( Van ez így. De a vén oroszlán nem fogatlan oroszlán, csak tapasztaltabb, ez vigasztal.

valkür 2020.10.11. 18:25:02

@kocsmagomba: Ha nem excell táblába írod, én is szívesen elolvasom.

@valkür: nem bírtam kivárni, az egyik üveget felbontottam. Meglepően ruganyos maradt a szőlő. Nem ropogós, de nem is lottyadt, mint amitől féltem.
Viszont nagyon finom ízek jöttek ki a muskotályos szőlő, a barack, a körte és az alma keverékéből.
Azt hiszem, ezt a keveréket jövőre is megcsinálom. Csak kicsit korábban, amint megjelenik a szőlő, amikor még a barackok valemennyire elfogadhatóbbak. És lehet, még ennyit sem kell forralni. Vagy azonnal kivenni a dunsztból, hogy az alma se lottyadjon meg. Nagyon finom, megmaradt benne a muskotályillat amit a barack meg a körte, a citromlé és a jonatán alma savai csak gazdagítottak.

@Fenchurch68: Fermentált szőhölöhőő????
Nahát, ez nagyon érdekes lehet.
Esküszüm, holnap kipróbálom.

süllőcske 2020.10.11. 19:23:05

Csudadolgokat csináltatok, odavagyok mindegyikért. Őzláb itt is magasodik, de egyebek is kibukkannak.
Ez a leves sziporka, amit el iss vàrni ettől a stílustól. A tont gyengén füstölve, szeletekben tenném a tetejére, olyan ramen módon. A churut befigyelése érdekes.
Igen ellegettünk! Cserélgettünk hazaikat, elménket egyeztettük, csudaszép őszi fényben, teraszoltunk.
Én barnasörös marhapofát választottam, vele sült zöldségekkel, korsó barna sörrel. Lelkiismeretesen készített, nagyon precíz állagú tál volt. Finom volt, a husi mesteri módon volt puhítva, a háromfalatnyi darabkák formája megőrződött, érintésre elomlott. Andtis majd biztosan elmondja, ők mit is találtak.

valkür 2020.10.11. 23:15:50

Pacal (és szecsuáni bors) rajongóknak, egy tüneményes kínai tanítónéni receptje: www.youtube.com/watch?v=AywT2FDt4HA

Fenchurch68 2020.10.12. 12:34:48

@kocsmagomba: Az első nagy fogás az erdőből kibukkanva a pincesor és temető környékén volt, a második hazafelé a sínek mellett Andókút után. Szeretünk azon a környéken mászkálni, Diósgyőrből sokszor eltúrázgatunk arra úgy, hogy autóba se kell ülni :) Most mondjuk a tó környékét gondosan elkerültük, akkora volt a népsűrűség. Parlaggomba volt még sok, meg az Ortás-réten pöfeteg, de azt meghagytuk a csapat többi tagjának. Ha jövő hétvégén nem esik, nagy reményekkel nézek a Menyecske-töbrök irányába, tavaly rengeteg fenyőpereszkét szedtünk ott ilyentájt.
@valkür: Igen, a fermentálós fészbúk-csoportban írta valaki, nekem meg épp maradt egy fürt, ami nem volt igazán finom, úgyhogy bedobáltam egy üvegbe pár szem szilvával, meg pár pici macskapöcse paprikával, sokkal jobb lett, mint újkorában :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.12. 21:54:17

@süllőcske: Csakhogy a hely nevét is említsük: Oldies az Oroszlán utcában Szegeden.
Süllőcske jóvóltából megkóstoltam a marhapofát: Eszméletlen jó volt!
Tudjátok milyen válogatós a feleségem, ő oly boldog volt a rokfortos szűzpecsenyétől, hogy kell itthon is készítenem (jó erős rokfortot még keresnem kell).
Az én tányérom garnéla/harcsa nyárs volt spenótos articsókás raguval, krumplipürével. Telitalálat!!! (Imádom a spenótot és az articsókát, de még nem párosítottam őket. Érdemes!)
Ez az étterem megérdemli, hogy dicsőítsük!
Andrissal megvitattuk a világ folyását, de leginkább irigyeltem a majdnem vízparti telkét, amin csodákat termeszt.

Hogy a világ mily kicsiny:
A kocsihoz ballagtunk visszafelé, amikor egy nagyon ismerős arc ment el mellettem. 5 másodperc, és beugrott. A nevére még két mésodpercet vérnom kellett, de akkor utánakiabáltam: Jóska!!! Egyetemi csoportvezetőnk volt 5 évig. Nagyon szerettük, klasz ember és rengeteg időt töltött velünk, hogy menjenek a dolgok. Gondolnád? 2 óra Szegeden jónéhány év után, öt perc séta a parkolóban, és szembejön a kedvenc tanárod?
Remek percek voltak Szegeden!
Nem véletlen, hogy máig is a legszebb emlékek (és a feleségem) ehhez a városhoz kötnek.

kocsmagomba 2020.10.13. 10:25:18

@Andrass9: Én is áttanulmányoztam az étel és itallapot. Örömmel állapítottam meg, hogy barna Bernard sört csapolnak, ha minden igaz. Én meg azt szeretem. Finoman fogalmazok, mikor azt mondom, nagyon is. :) Ha a marhapofa is abban tocsogott, akkor bizony jó étel lehetett.

Legutóbb az Egri Bornapokon kóstoltam omlós finom marhapofázmányt de azt a St. Andrea borokkal, vörösboros mártásban.

Kár, hogy az étlapot olvasgatva ismét keserű maradt a szájízem: feleségemmel biztos nem tudunk beülni oda étkezési céllal. Mert szép dolog, hogy törvény betűje szerint feltüntetik az étlapon azt a k* 7-es számot, a laktózt. Csak sajnos minden ételhez fel van tüntetve, amit egy asszony szívesen választana. Nem megoldás, hogy feltüntetik. Főzni is tudni kellene olyat, és úgy, amiben nincs. Ha én évtizedek óta meg tudom oldani azokat a fogásokat, akkor bármelyik étterem is.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.13. 10:58:22

@kocsmagomba: van azért megoldás, be kell venni egy tablettát, ami segít a laktózérékenyeknek.nem a legjobb, de néha adunk egyet az élvezetnek:) A barna sör meg az, amit szeretek..de legyen malátás!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 11:00:23

@kocsmagomba: Neki a laktóz tabletta nem megoldás ilyen eseti étkezésre? Nekem működik - igaz, hogy csak a híg tejjel van gondom, megfőzve meg nem zavar, a tejszínt meg pohárszám tudom inni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 11:02:08

@Kumari aki Nilüfer: Lelőtted a poénomat :)
Mi amúgy a keserű barna sört szeretjük - pl. a Guinness-t

kocsmagomba 2020.10.13. 12:11:33

@Andrass9: Guinness? Na, ne. Az édes. Tudom én ezt überelni:
en.wikipedia.org/wiki/Murphy%27s_Irish_Stout
Kár, hogy az ír túristák elterjedésének keleti határa tőlünk jóval nyugatabbra esik, ezért ritkán kóstolhatjuk itthoni beszerzésből. A feketét. A pécsi pub régen bezárt, a miskolci nem tudom milyen, ha megvan még...

@Kumari aki Nilüfer: Na. Hagyjátok már azt a tablettát. Most tényleg. Gondolkoztok, hogy miért! Én hagyom is a témát, mert megint széllel szemben pisilnék. Ha kell, kifejtem, persze nagyon negatív a véleményem különféle menőnek látszani akaró vendéglátó helyekről.
Ne bántsuk már meg a belgyógyászt, hogy erről adunk neki tanácsot, mert ez fordítva szokott inkább történni. :D
Andrass9 egy régebbi bejegyzése is segít, persze, mert azóta mi is USA-Kanada irányból szerezzük be a tablettát, mert az tényleg jó. Hozzák nekünk haza, vagy küldik. New Yorktól Torontoig. Mert ők meg jönnek haza egy kis ingyenes orvosi szakértelemért, ami ott nagyon sokba fáj.
Ezenkívül azt is képzeljétek el, hogy töményen vaníliás rágótablettát elrágtok egy sörös marhapofa előtt, csak mert a "séf" nem bírja kihagyni a végén a mártásból azt a k* diónyi vajat, ami addig nem volt benne. Sőt találkoztam olyan étterem tulajdonossal Csopakon, aki kerek perec közölte, hogy márpedig az úgy jó, csakazértis hozzáteszi a vajat a szakács. Azóta is sűrűn járunk oda... Á, hagyjuk. Vesszőparipának tűnik, pedig vesszőfutás!!!

kocsmagomba 2020.10.13. 12:57:40

@kocsmagomba:
"a miskolci nem tudom milyen, ha megvan még..."
Megnéztem. Kár volt. Guinnesst csapolnak és Paulanert. Egy Murphy's nevű helyen. Ez a vég, nem a covid. :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.13. 13:41:47

Én először Szegeden a szadtéri ideje alaltt ittam barna sört, csapoltat, és nagyon jónak talűltam, azóta is szeretem. Régen, a nyolcvanas években még a kádárizmusban, ittam ír fekete sört is. Természetesen a nagyfaluba vették, és nagyon jó volt, azóta nem láttam üzletben azt a fajtát, sajnos a nevérre nem emlékszem. Viszont a tesco első éveiben árult nagyon jó belga barna sört, Grimbergen apátságit, de már azt se láttam évek óta, pedig szerintem nagypn minőségi.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.13. 13:43:07

@kocsmagomba: JÓVANNA!!!:) Bocsi, részemről az is haladás, hogy egyáltalán feltüntetik..mellesleg nálam is itt a tabletta, de soha az életben nem vettem be, túl késón jut eszembe, amire már mást eszem. Na, mindegy:)

kobold63 2020.10.13. 13:43:27

@kocsmagomba: Kanadában ingyenes az orvosi ellátás, bár mlnőségben elmarad a magyar orvosok (nagy többségének) mögött.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.13. 13:50:23

@kocsmagomba:

A vesszőparipa furcsa jószág. Én réges régen nayon szerettem a vajas kiflit akármivel kiegészítve, de a friss ropogós zsemle egy kis vajjal, az vitt mindent. Aztán valamiért évekig nem bírtam megenni. Majd három éve ért egy orvosi inzultus, és utána fél évig faltam az ír vajas kiflit, zsemlét, kenyeret. Ételbe nem kellet, csak ilyen formában, és a prímet a vajas lekváros kombo vitte. Egy idő után feltehetőleg elteltem vele, azóta megint rá se birok nézni a vajra.

Waka egyszer egy vitában azt mondta arról hogy ki milyen ételt szert vagy nem szeret, az agyban dől el. Szerintem igaza van. Mert a szem kíván egy ételt, de a gyomor meg tiltakozik.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.13. 13:52:06

@Kumari aki Nilüfer:

Nekem a belgyógyász nem modnott soha semmit, csak a háziorvos, de a tablettát ő sem ajánlotta. Gondoltam kipróbálom, és lőn jó.

kocsmagomba 2020.10.13. 14:15:48

@kobold63: most, hogy mondod, igazad van, ettől még hazajáró lelkek vannak :) és főleg hoznak tablettát :) Kanadából ketten, USA-ból hárman. Igazából mindegyiknek az a baja, hogy sehol nem jut "olyan gyorsan" diagnózishoz, "olyan gyorsan szakemberhez" mint Magyarországon. Itt meg pont ezért sír a nép... de ne is menjünk bele. Egybe kellene valahogy gyúrni a kettőt.

kocsmagomba 2020.10.13. 14:21:47

@látjátok feleim szümtükkel: hát az én belgyógyászom egyben a háziorvosom is, sőt éjszaka is ügyeletben van mellettem, tudom, én vagyok a szerencsés, be is fogom a számat... :)

valkür 2020.10.13. 14:23:33

@kocsmagomba: A tesómnak ezt vettem, ízesítetlen kapszula, csak egy pohár vízzel le kell nyelni: shopbuilder.hu/emeszto-enzimek/scitec-nutrition-lactase-enzyme-100-kap-p12637

Abszolut megértem, ha valakinek herótja van az "ízesített" rágótablettáktól. A legtöbb órákra elrontja a szád ízét, olyan borzalmas aromák meg szintetikus édesítők vannak bennük.

süllőcske 2020.10.13. 14:25:04

@kocsmagomba: A sör nagyon jó volt, szép pohárban. A vastagabb csíkra vágott kiváló gyökereket nyilvánvalóan megwokkozták, vagy grillezték, mielőtt a megfelelő időben összerakták a sörös marhával. Utóbb még a mártást is feltisztították, hogy a mélytányérra kerüljön vissza. Láthatóan nem használtak keményítőt, meg hasonlót, és bumm íze volt. Ha lett volna valami hiba, vagy stílustördelés, kiszúrtam volna. Ami a hely jellegét illeti, saját vállalását tendesen teljesíti.
Az a faj vagyok, aki legszívesebben mindég tábortűzön főzne-sütne, fatálról bicskázna, ladikban homoktövis szószba mártogatna süllő szashimit. De itt is jó volt, emlékszem, mondtam is, olyan volt az ebéd, mintha otthon épp jól sikerült volna a főzés.

süllőcske 2020.10.13. 14:38:16

@süllőcske: Bocsánat, a sóskaborbolya lében még jobb a hal.

kocsmagomba 2020.10.13. 14:56:29

@süllőcske: Mondom, hogy nagyon szép étel lehetett.
Félre ne értsd, nem azt az éttermet bántom, vagy kritizálom. Hanem a Közönyt. Így nagybetűvel. Hosszú és fáradságos, akár egész blogtémát igénylő dolog lenne kifejteni, mit és hogyan, mit láttam ez ügyben eddig szerte az országban, negatívat és bizony nagyon pozitívat is.
Az Oldiesnál egy aprócska észrevétel: minden hamburger laktózos. Hogy? Csak egy magyarázat van, laktózos tejjel van felfuttatva a bucihoz az élesztő. Csepp odafigyelés, és nem. Hiszen a víz ugyanolyan jó bucit eredményez. ennyi lenne és máris pont van a történet végén.

süllőcske 2020.10.13. 15:02:41

@kocsmagomba: Aha, igaz!! Nagyon is. Ha kapnak erről jószándékú reakciót, lehet tovább gördülhet egy társzekér. Utas szóljék, hogy hátul zökken.

süllőcske 2020.10.13. 15:09:17

Én most tettem el a csiliket. A tavalyi, számtalan féle helyett most csak három tiposz lett. Mind gyümölcstestű. Birsalmás. Szilvás. Körtés, kápiás. Ne úgy képzeljétek, hogy csilis birsszósz. Hanem összefoglaló az adott gyümi.

süllőcske 2020.10.13. 15:27:33

@süllőcske: Ajj, ezt az új poszt alá kelett volna írományoznom..

kocsmagomba 2020.10.13. 15:29:37

@valkür: Rendben. Akkor a felfogásról.
1. Ha a laktózérzékeny személy vesz magának otthonra valami tudhatóan laktózosat, akkor beszed hozzá valami tablettát, vagy kapszulát és kísérletezik. Otthon elég közel van a WC, ha mégis gond lesz. Mert ez komoly görcsökkel, fájdalommal, hasmenéssel jár. (esetleg 2 napig is) Saját döntése.
2. Valaki éttermet üzemeltet, és szeretné, hogy két fő, én és a feleségem alsó hangon 10 ezer forintot ott hagyjunk a süllőcske által is említett szép ételért, gasztronómiai élményért. Megtennénk. Illetve ha egy idegen városba kirándulnánk, nincs is más választásunk egy napra, vagy egy hosszú hétvégére.
Igen ám, de itt jön a vendéglátó közönye: ne jöjjön ide, ha nem bírja, vagy szedjen tablettát! A bizonytalanra, mert talán nem teszi tönkre egy szombat esti vacsora a teljes hétvégét Szegeden. Vagy igen. A vendéglátóst ez nem érdekli. Közöny. Aki "beteg" dögöljön meg. Rossz: mert a beteg embernek is van elkölteni való pénze. És igénye a normális ételre, ami minimális odafigyeléssel elkészíthető. Azután jön a panasz, hogy kompenzálja az állam a bevételkiesést! Aha.
Sokfelé lehet ezt még ragozni, de nem érdemes.
Mióta laktózérzékenyre főzök, tudom, hogy milyen egyszerű ez!
Gluténérzékenységet nem vállalnék be.
3. Ja, kedvencem még a mindenmentes étel, mindenmentes kenyér, .... külön posztot érdemelne. :( Marhaság.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 17:09:23

@kocsmagomba: A mindenmentestnek van egy előnye: ehetetlen! Így garantáltan túléled ...

Fenchurch68 2020.10.13. 19:27:59

@kocsmagomba: Keringett Waldorfiában egy vicc: "Hogy hívják a tej-, tojás-, liszt- és cukormentes sütit?" "Komposzt."
Voltak aranyos szituációk, szülők által összehordott büfé, tele teljes kiőrlésű, cukormentes sütikkel, répa- és céklapástétommal, kölesből készült körözöttel stb., egy anyuka minden alkalommal egy hatalmas tállal jelent meg, benne csirkemáj kacsazsírban sütve, mellé egy kétkilós még meleg házi fehérkenyér. Lehet tippelni, hogy mi fogyott el az első három percben :D

kocsmagomba 2020.10.13. 19:38:58

@Andrass9: A héten az egyik pékségben megkérdeztem, hogy van-e garantáltan laktózmentes kenyér. Nem tudta a két kiscsaj, végül elém tettek egy 25 dekás mindenmentes kenyeret. Kérdeztem, hogy ha mindenmentes, akkor mégis miből van? A választ nem vártam meg. Gondolom még áfamentes is volt! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.13. 20:10:56

@Andrass9: Örülök, hogy jól sikerült a látogatás. :)

motoroskonyhaja 2020.10.13. 20:28:15

Jáááj, imádom nagyon, ráadásul jó csípősen ;) A Bird's eye mellett én ehhez a leveshez nagyon csípem (hahaha, ez rossz poén volt) a Habanerót is (amit ugye h nélkül ejtünk, a jelentése: havannai). Ez azért érdekes, mert én alapból rühellem a Habanerót a -szerintem! - túl gyümölcsös íze miatt, ehhez az ételhez viszont nálam kötelező alapanyag, annyira passzol hozzá ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 22:15:50

@motoroskonyhaja: Akkor ezt most szeretted volna. Neked szeltem volna egy karika Carolina Reapert is bele, hogy ne panaszkodj ... :)

motoroskonyhaja 2020.10.14. 18:59:45

@Andrass9: Az azért már túlzás lenne ;)
süti beállítások módosítása