Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tom Yum Gai - a tradicionális Thai leves csirkével

2020.09.07. 07:00 Andrass9

Sikerült ültetnem és nevelgeni két csomónyi thai citromnádat. Már csak ki kéne próbálni!

30.jpg

Szerencsére van lefagyasztva is, meg minden autentikus hozzávaló megtalálható a csodahüttőben.

Az összetevők:

  • 5 dkg csirkemell (a "gai" a leves nevében)
  • 2+1 szál lemongrass (citromnád, fenyérfű? Cymbopogon citratus)
  • 1 darabka galangal gyökér (gyömbér NEM helyettesíti)
  • néhány erősebb csilipaprika
  • 2 dkg szárított fafül gomba
  • 6 kaffir lime levél
  • 1 lime leve
  • 1 pici paradicsom
  • 1 sárgarépa
  • 1 újhagyma
  • 1 fél vereshagyma
  • 1 tk házi csilipaszta
  • 1 tk tamarindszósz
  • 1 ek ghí
  • 1,5 l maradék kacsaaprólék leves (csak a leve)
  • 1-1 tk halszósz, osztrigaszósz

10.jpg

A csiliket felvagdostam, a fényképezőgép makrofókuszát meg elállítottam, de azért a paprikákat a csilipasztával a forró ghíben pirítottam. A kis hagymát apróra kockáztam, és az is ment a zsiradékba. A citromnádat a kés fokával megzúztam, és 3-5 centis darabokra vágtam. Ezt ki kell majd venni a levesből, de legalábbis nem ehetőségére fel kell hívni a figyelmet. A galangalt is felkarikáztam, meg előkészítettem a lime levelet. Ezek a fűszerszámok adják a Tom Yum leves jellegzetes ízét - csupa citrusos illat és íz (ahogy a később belefacsart lime lé és a tamarind is). A pirinyó csirkemell darabot felkockáztam, mert kell valami kevéske hús is a levesbe.

12.jpg 13.jpg 14.jpg

A sárgarépát kb 3mm vastag gyufaszálakra aprítottam, a paradicsomot csak összevágtam. Ezeket mind a lábasba tettem a megpirult hagymára. A fafülgombát kis forró vízbe tettem, hogy rehidratálodjon és hozzákevertem a tamarind pasztát, ami az erősen savankás ízével járul hozzá a leveshez.

16.jpg 17.jpg 18.jpg

Gyorsan kimentem a kertbe leszedni egyet a saját citromnádamról, meg lecsíptem két pici Aji Charapita csilipaprikát is, mert az nagyon aromás ízű.

19.jpg

Ez a citromnád is ment két darabban a lábasba, ahol már szépen kifehéredet a csirkemell. Belekerült még a lime levél, és egy fél lime leve is. Hozzáöntöttem a kacsaleves levét és a fafülgombát a tamarindos áztatólevével.

20.jpg 21.jpg 23.jpg

Már csak a folyékony ízesítők voltak hátra. A halszósz felelős a sósságért, a lime és a tamarind a savanyú ízért, az osztrigaszósz pedig egy kis tenger illatot varázsolt bele.

22.jpg 24.jpg 25.jpg

A levest addig főztem, amíg a sárgarépa még roppanós maradt - ez mintegy 10 perc volt. Ezalatt a csirke is kiadta az ízét a levesbe, és megfőtt a gomba is.

26.jpg

Csak azokat a fűszereket szedtem ki, amelyeket elsőre megláttam tálalás előtt, de azért maradt is benne egy kevéske. Szinte pillanatok alatt megettük a levest.

31.jpg

Még a legnagyobb kánikulában is frissítő volt a forró, csípős, ám savanykás és citrusos leves, amibe betétként a felkarikázott újhagyma került.

34 komment

Címkék: hagyma paradicsom halszósz csirkemell csili alaplé lime tamarind lemongrass osztrigaszósz fafülgomba kaffir lime levél csilipaszta ghí citromnád galangal fenyérfű cymbopogon

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9416188440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szánmonoxid 2020.09.07. 19:07:12

Tudtad, hogy a népneveket, mint pl. magyar, thai, bantu, mind kisbetűvel írja a magyar?
És azt, hogy a tradicionális csupa rövid i?

Ezek után a többi már nem olvastam el, mert aki a címet sem tudja helyesen leírni, azzal minek tovább foglalkozni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.07. 19:17:14

@szánmonoxid: Egy jó étellel lettél szegényebb. Tudtad viszont, hogy a szán nem kötődik az oxigénhez?

kocsmagomba 2020.09.07. 19:40:18

@szánmonoxid: Nem baj, nézegesd a képeket, azzal remélem semmi hiba nincs. Ha a tanító néni megengedi.

Hát hiába, ahogy a bölcs hajdúböszörményi mondás tartja, "Nem mindegy mi esik a gyerek fejére a polcról kiskorában: könyv, vagy pálinkásüveg."
Úgy látszik, Andrass9-nek nem könyv volt.
DEHOGYNEM! Bár lehet egy kicsit túl sok is!!! :D
(bocs, Andrass9, tudod, hogy tudom.... szeretettel, és többet olvastam is)

valkür 2020.09.07. 19:48:38

Citromnád és galang honnan van?
Most gyömbért nevelek és kurkumát csíráztatok, de nagyon vágyom galangra is. Meg erre a citromnádra, az nagyon finom, de baromi nehéz hozzájutni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.07. 19:53:28

Megalakult a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.07. 19:57:13

@valkür: Mindkettő kapható jobb ázsiai fűszerboltban, pl. a Fény u. piac aljában, vagy az Ázsia Bt-ben a Nagycsarnoknál.
Ha szerencséd van, és nem vágták le teljesen a gyökerét a citromnádnak, akkor cserépbe ültetve elkezd dolgozni. Én magról vetettem az enyémet.
Galangalból is kaptam egyszer olyan darabot, amin volt csíra, mint a gyömbéren. Az is szépen kihajtott, azután elfelejtődött a locsolása ... így abból nincs saját forrásom, csak a csodahüttő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.07. 20:01:55

@valkür: Ja, és a citromnádat 5-ös csomagolásban a madarasban vettem párat. Az is a csodahüttőt gazdagítja!

valkür 2020.09.07. 20:06:10

@Andrass9: Köszi, engem ez érdekelne, ez a "Ha szerencséd van, és nem vágták le teljesen a gyökerét a citromnádnak, akkor cserépbe ültetve elkezd dolgozni...." De a magnak is utánanézek. Azóta vágyom rá, mióta először ettem kókuszos Tom Yun levest vagy hogy is hívták.

valkür 2020.09.07. 22:21:29

@Andrass9: OH, köszi, ezt pont nem találtam meg. Megbízható hely ez? a fordítások minősége alapján tűnni pokol nak nek leg alacsony bugyellárisa.

És van okra magjuk is. Tavaly az egyik zöldségestől kaptam egy marékkal, curryt főztem belőle, ízlett. De hát neki nem vált be, nem éri meg neki termelni. Nekem meg elférne egy vödörben a leander mellett.

valkür 2020.09.07. 22:38:45

:-) A Wall-rakéta olyan széles, vastag rozettákká fejlődik. Egyetlen, csúcsos, élénk zöld levelek elérik a 10-12 cm hosszúságot, míg a rakétatükör 70 cm magas lehet. A lapos, négy szirom virágzás gyűlt össze nyáron a karcsú, elágazó szárak tetején, amelyek a rózsákból kihajtanak.

Nagyon röhögök.
De Ti mernétek egy ilyen oldalról rendelni?

Kumari aki Nilüfer 2020.09.08. 07:23:10

@valkür: a leanderrel egy vödörben ne nevelj semmit, a leandernek minden porcikája méreg, elég kevés is halálos...

íaz okra olyan izé..nyálkás vagy mi. nekem nem ízlik, de sokan szeretik, pontosítok: az ízével nincs baj, az állaga fura, ha nem nyers.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.08. 09:02:19

@kocsmagomba:

szánmonoxid kezdhetné a Salamon király gyűrűjével.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.08. 09:21:41

@Andrass9:

Ilyen monoxidos alak ne járjon ide szlopálni, kell az a kis pia nekünk is. Menjen a nemzethi bizottsághoz, référne még egy kis oktatás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.08. 10:34:06

@valkür: Én biztos bepróbálnék egy rendelést, de majd csak tél végén. Idén nem valószínű, hogy kijutok az USA-ba :(

kobold63 2020.09.09. 05:36:46

@Andrass9: Sajnálom az elmaradt utjainkat. Vigyázó szemednek javulást. Take care, stay safe!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.09.09. 22:56:24

Durva jól néz ki. Könnyű, fűszeres leveske. Az én kérdésem is a galangal-ra vonatkozott volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.10. 10:09:12

@Waka: Tom Yum pasztát rengeteg helyen kapni. Abban minden alapfűszer benne van, csak a húsféle és a zöldség kell még hozzá. Én viszont szeretem a kihívásokat :)

valkür 2020.09.13. 21:12:42

Ma kipróbáltam a tündéri Manci koreai módra készített paprikáját. Jégcsap retek persze még nincs a piacon, azt sörretekkel helyettesítettem, meg pár apróságot változtattam, ami nálam természetes. www.youtube.com/watch?v=jDIV_a5kkfQ
Baromi kíváncsi vagyok rá, mi sül ki belőle. Akarom mondani mi fermentálódik ki belőle.
Maradt pár paprika amibe már nem jutott töltelék, azokkal átugrottam Mexikóba és csináltam belőlük jalapeno poppers-t.
Görög joghurtba mártogattam - csak hogy valahogy visszakeveredjek Európába. Meg mert tejföl most nincs is itthon.

valkür 2020.09.15. 23:35:21

@Andrass9: ma végre beszabadultam az Ázsia boltba. Nem mondom meg, mennyit költöttem, és már csak itthon jutott az eszembe, hogy a koriander levelet elfelejtettem. Vettem 2 galangal gyökeret, egy kisebbet és egy nagyobbat. Friss citromnád is volt. Próbáltam válogatni, hogy a legkevésbé legyenek megfaragva, de hát ezek tisztítottak sajnos :-(. Azért remélem, életben maradnak. Most egy mézescsupor ausztrál mackó videóit nézem arról, hogyan kell nevelni ezeket a növényeket. www.youtube.com/watch?v=j9RMJq5vm9M

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.16. 09:18:40

@valkür: Excellent find (in a strong Oz accent) :)
Nagyon jó a medve! A lemmongrass ügyben a vízbe áztatás jó ötlet: ha még él, akkor gyökeret ereszt. Sajnos a mi éghajlatunkon télre be kell hozni, de mindkettő elég dekoratív!
Koriandert tudsz magról is vetni, csak nagyon hamar felmagzik - időben kell betakarítani. Engem nem különösebben vonz, mert a saját növény még büdösebb volt, mint a bolti :(.
A kaffir lime levél sajnos továbbra is bolti áru marad számomra, mert a citrus beltéri nevelése túl macerás, viszont a fagyasztóban remekül eláll és kevés helyet foglal.

valkür 2020.09.16. 13:22:49

@Andrass9: Pár hónapot eltöltöttem Ausztráliában, kifejezetten kellemes emlékeket ébreszt bennem az akcentusa :-) És tényleg jó a pasi, sokat lehet tőle tanulni még úgy is, hogy nem egyforma éghajlaton élünk.
Egyébként nem koriandert felejtettem el venni, hanem curry leveleket.
Annyira elvesztem a mindenféle szószok, tészták, bab- és lencseféleségek között, hogy azt elfelejtettem :-( Pedig még egy banánvirág konzervet is beraktam :-)

Vízben áznak a gyökerek, remélem, felélednek. Egy videón láttam, hogy a kurkumát úgy lehet gyorsabb és megbízhatóbb csírázásra ösztönözni, hogy egy zacskóban megmossuk, a vizet leöntjük, azon nedvesen bekötjük a zacskó száját és kitesszük a napra, de úgy, hgy mondjuk egy cserép mögé, ami kis árnyékot dob rá. És tényleg két hét alatt kicsírázott a kurkuma gyökerem, ma délután fogom elültetni. Megpróbálom a módszert az egyik galanga gyökérrel is, hátha beválik.

viszont elmentem egy üres patika előtt is, és vettem szemcseppet :-)

valkür 2020.09.16. 15:18:31

@Kumari aki Nilüfer: A gyömbért könnyű, azt tényleg csak ledugtam egy cserépbe, egy hét múlva már bújtak ki a kis dárdái. A kurkuma az istennek nem akart kirügyezi, most ezzel a zacskós napoztatós mószerrel sikerült. este kerül cserépbe.
Majd a galanga-ról is beszámolok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.17. 22:35:25

@valkür: Azért elég lassan reagáltál a figyelmeztetésre ...
Én még ma délben megvettem, mert egy recepttel küldtek el a szemsebészetről :)

valkür 2020.09.18. 01:22:01

szerencsére mióta home office van, sokat javult. Az irodában 18-20%-os páratartalom mellett fél óránként csepegtetni kellett. Itthon max naponta 2-3-szor.
Csak mióta a saját magam által megválasztott hőmérsékleten és páratartalomban dolgozom -vagy legalábbis nem egy durván, mesterségesen kiszárított, télen túlfűtött, nyáron túlhűtött irodában- szóval azóta jöttem rá, hogy jó 10 évig Sick Building Syndrome-ban szenvedtem. De legalábbis erősen tönkretette a szemem, a bőröm, a nyálkahártyáim a benti levegő. Ha nincs ez a kurva vírus, erre lehet, hogy soha nem jövök rá.

valkür 2020.09.25. 15:15:58

Nem merem elkiabálni, de az egyik citromnádon és a nagyobbik galangán megjelent 1-1 vékonyka, 3-4 mm hosszú kis izé, ami eddig nem volt ott. Ugye, lehet hogy gyökérkezdemények, ugye lehetséges??
jajj, úgy szeretném, ha gyökerek lennének!!

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.25. 16:20:29

@valkür:

Ez magyarul miafene? Száradás szindróma?

valkür 2020.09.25. 17:07:54

@látjátok feleim szümtükkel: az orvosi nevét nem tudom, de elég sokan küzdenek vele amikor az alacsony páratartalom miatt kiszáradnak a nyálkahártyák. A legtöbbeknél ez szépen lassan átmegy asztmába, meg mindenféle pollen-, poratka-, spóra-, akármilyen allergiába, és akkor már azt kezelik, amellett fel sem tűnik a folyamatos szárazság. Pedig lehet, onnan indul ki az egész. A száraz nyálkahártya sérülékenyebb, ha valami inger éri, rosszul reagál. Mindenki a parlagfüvet akarja írtani (nagyon helyesen egyébként) holott lehet ki sem alakulna az allergia, ha a folyamatos szárazon tartással nem tennénk tönkre a felső légútjaink nyálkahártyáit.
Én itt még szerencsére nem tartok, de amilyen rohamosan romlott az állapotom, pár évet adtam volna magamnak. Most talán megúszom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.25. 21:27:38

@valkür: Az az érzésem, szerencséd van!!!
Azért nézd meg közelről, nem penész-e véletlenül, de a leírásod szerint pont az, amire vársz!!!

valkür 2020.09.26. 14:22:43

@Andrass9: A citromnád alján a kis szőrszál vonalában kialakult egy sötét gyűrű, amiből fehéres kis puklik állnak ki. Még nincsenek ekkorák mint ezek a linken, de az elhelyezkedésük hasonló. www.gardenbetty.com/how-to-propagate-lemongrass/
A másik szál egyelőre nem csinál semmit. De ahogy olvasom, ebből pont elég lesz, ha az első megfogja.

A galanga nincs ilyen biztató, de nem adom fel, hátha sikerül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.26. 14:49:37

@valkür: Igéretes! A galangát én helyből cserépbe dugtam kb. 5 cm mélyre, és elfeledkeztem róla. A feleségem locsolta a többi növényeivel, mignem kihajtott.
süti beállítások módosítása