Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Arabs kenyér

2020.07.18. 07:00 süllőcske

Így nevezem, mert nem naan, nem tortilla, nem pita, semmi más, mint liszt, só, víz. Leginkább a tortillához hasonlatos, csak épp kukorica hiányzik belőle.

Főként gyermekkor jön elő. Legtöbbünknek megvolt az élmény, mikor Mamma deszkájáról csentünk tésztadarabkákat, tűzhely platniján sütögettük. A keményke kis tésztákat szabad, kreatív élménynek éltük, s emlékezni véltünk arra, hogy egyszer tényleg remekül sikerült. Igaz, gőzünk nem volt, miért lett jó, vagy sem.

Ezeket én sosem hagytam rá, úgyhogy addig próbáltam, míg újra fel nem fedeztem, egyre inkább szép, vékony, buborékos istenkenyérkékre lelve.

21.jpg

A lényeg, hogy lágy vízzel, sóval, búzaliszttel, esetleg késhegynyi sütőporral gyúrunk egy levestésztánál nagyon picit lágyabb anyagot, lefedve hidegen tartjuk egy órát, vagy még tovább.

Diónyi golyókra szedjük, kinyújtjuk vékonyra. Ekkor akár harminc centis is lehet a korongunk. Száraz serpenyőt, palacsintasütőt hevítünk alaposan, kezdjük sütni. Először sok kicsi hólyagot látunk, fordítunk, s tésztánk felfújódik két, három pukliban. Nagyon szép látvány, csodás illat. Lényeg, hogy leopárdmintás legyen, sült, de puha is maradjon. Ha kemény, törik, rémes lesz. Valójában hamarabb elkészül, mint egy palacsinta. Fél perc elég lehet.

Lehet használni többféle lisztet, sőt, emeli az értéket. Nagyon jók a teljes lisztek, semmivel nem viselkednek rosszabbul, sőt. Variálható csicseri, vagy sárgaborsó liszttel is. Ízesíthetők zöldekkel is, pl spenótpürével. Ez itt egy vega étel, sült paradicsom, sajt, petrezselymes kenyéren.

22.jpg

Legszebben mégis akkor sikerültek, mikor a rétesünk leeső részeiből másnap ilyet sütöttem. Fantasztikus, selymes, könnyű, üde lett.

23.jpg

Miért gondolom, hogy légiesen, szinte észrevétlenül létezzen egy ennivaló? Mert ez az ételelem egy ételértelmezéshez kapcsolódik, stílusjegyet képvisel. Burkol, megtart, kiemel. Nem jön előre. Hogy látom szépnek e stílust? Úgy, hogy mi társul hozzá, ütős, fűszeres, szaftos, de szelídebb aromák is szerepet vállalhassanak. Itt egy füstölt lazacos saláta kerül rá.

24.jpg

Emitt szaftos halfilét burkol.

25.jpg

Vegyesebb partiasztalon is helye van.

26.jpg

Igen, a csodás házi pastramim, nem tósztkenyérben.

27.jpg

Remuláddal.

28.jpg

És tükörtojással.

29.jpg

Tettem rá csípős harcsafalatkákat.

30.jpg

Baromfival se megvetendő.

31.jpg

Jól ehető tekerve, téphető falatcsípéshez, kanalazáshoz.

32.jpg

Ez a kenyérke egy ősállapot, ami mindig megújítható. Csináltam, vörösborral gyúrva, érdekes, céklával, borsóval, sok mindennel. Ha ízháttért szeretnénk képezni, vagy kontrasztot, lehet kísérletezni. Magam mégis a tiszta, fehér lelkét tisztelem.

63 komment

Címkék: víz sütőpor liszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9116001920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.18. 07:24:11

Csucsu. ( Ezt sajnos plagizáltam, de akkor is csucu ).:D

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.18. 07:25:42

Sajnos a mai fiatalok már nem nagyon ismerhetik a platnin sült tészta ízét platni híján, de aki bátor, e poszt alapján elindulhat.

kobold63 2020.07.18. 09:18:29

Írod, hogy nem tortilla, de próbáltad már kukorica liszttel?

A pastrámi képétől folyik a nyálam! Érdekelne a recepted.

süllőcske 2020.07.18. 17:17:15

@kobold63: Tortillát is szoktam sütni, de csak valódi, erre való lisztből, vagy hazai tejeskukorica pépből. A többivel foglalkozni felesleges, mert nem lesz jó állagú.
A pastramit szegyből készítem. Pirított fűszereket adok sós-nádcukros páchoz, pácsót is adok hozzá, de anélkül is megy. Felforralom, kihűtöm, ebben áll 7-8 napot. Kissé kiáztatom, szikkad, majd kap egy könnyebb rubot, megy melegfüstre. Két órát bbq hőtartományon füstölöm, elég erőteljesen. Picit szellőzik, s azon melegen gőzbe teszem, 2-3 órára. Ennél még jobb, ha lassú főzőben puhul, úgy még szuperebb. Így egy kissé egyéni variációm alakult ki, mondhatom, pompás ízű, állagú.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.18. 17:25:19

@süllőcske: Nekem a volt főnököm csinálta a legjobbat (RIP), soha nem árulta el a titkot :)
Tortillát masa harina-ból készítettem, mert a kicsilyány szerzett nekem mondenféle boltokból. Nem lehet összehasonlítani bármi mással!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.18. 19:22:50

@süllőcske: Kaptam a barátunktól, akinek dílere van, 4 kiló marha ritkacsontot. Adtam hozzá egy fél kiló darált lábszárat tojással és paradicsompürével. Már 5 órája fő, de van még 3 órája :)
Azt hiszem, gazdag erőleves lesz belőle!

süllőcske 2020.07.18. 20:15:40

@Andrass9: Hát, persze!:)
Itt is velős csont ballagott, remélem jó irányba. Holnap parti lesz, a fűszerezett velő derelyében jelenik meg a gulyásszerű levesben. Rettegek, hogy túl összetett lesz, ami valószínű..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.18. 20:35:11

@süllőcske: Egy kis csont ebben a levesben is van, ami pirítósra vár. Nekem a velős krumplipüré a kedvencem :) Az sem egy könnyű eledel!

MadMary 2020.07.18. 20:43:47

Szépséges ez a poszt, már vagy harmadszor olvasom-nézem végig, különösen a képek megragadóak a számomra, meg az utolsó mondat a szövegben, a tökéletes sommázata ennek a történetnek. Jómagam kis konyhalány unokatestvérét, krumplis lepénykét szoktam sütni vasserpenyőben, ha marad főtt krumpli olykor-olykor, ő is hólyagosodik, de nem olyan légiesen, mint őszépségessége itten... és akkor még nem is méltattam a töltelékeket, jöhetne ide bármelyikük, főleg a halacskák, de a pastrami is gyönyörű, állítólag Katz csinálja a legjobban New Yorkban, volt is rá idejük kísérletezni már vagy három generáció óta... de ez versenyezhet vele. Jajjjj... de lennék légy a falon, vagy inkább a tányérok körül!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.18. 21:13:32

@MadMary: Nekem a pastramit is a volt főnököm mutatta meg. Fura figura volt, de nagyon kedveltem! A bagó vitte el pár éve ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.18. 21:15:34

@süllőcske: Bejelentkeztek a kicsilyányék egy átfutó látogatásra holnapra: adok még három órát a csontlének, hogy erősebb legyen :)

MadMary 2020.07.18. 21:27:55

@Andrass9: Zzzzzzzz! Gonosz ember! :-D :-D

süllőcske 2020.07.18. 21:44:05

@MadMary: Örülök, hogy tetszik a felhőcske. Egyébként a füstölt lazac is idehaza készült, minden decemberben öt kiló, s azt kiadagolom tíz dekás darabokra, szorosan csomagolom, fagyasztom, ha kiveszem, pár perc múlva vágható.

süllőcske 2020.07.18. 21:51:00

@Andrass9: Szóval, megmutatta a csudaszegyet? Az szép gesztus.

kobold63 2020.07.18. 22:17:20

@süllőcske:

Igen, ez az alapja a neten keringő sok száz receptnek, valami egyéni, jól kipróbált ötletedre voltam kiváncsi. A Bradley füstölőmet ilyenkor szoktam használni a lazacok feldolgozásánál, talán kisérletezek egy darab brisket-tel is.

süllőcske 2020.07.18. 22:38:43

@kobold63: Azt hangsúlyoznám ki, hogy a gőzölés nálam kissé agresszívabban főttes állagot hozott, míg a melegfüstről rögtön áttéve a lassú főzőbe, nyolcvanöt fokon, majd végezetül hatvanötön tartogatva, lassan kihűtve, nagyon jó lett.

kobold63 2020.07.19. 10:20:41

@süllőcske: Figyelni fogok rá, köszönöm.

MadMary 2020.07.19. 12:16:49

@süllőcske: Lelkem medve-része rajong a lazacért, képes vagyok (volnék) betegre enni magam a csodás omlós rózsaszín húsocskával, egyik nagy vágyam az, hogy mancsaimba kaparintsak egy egész lazacot, amúgy medvemódra... vajon megsütni, füstön füstölni, megcsodálni az állkapcsát, dorbézolni az omlós húslemezkéken... brumm. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.19. 13:18:54

@MadMary: Érdekes módon majdnem az összes halat szivesen eszem, de a lazaccal véd és dacszövetséget kötöttem. Amíg ő nem esz meg engem, én se fogom bántani. Mág gravlaxnak egy pirinyó szeletet megeszem, és meg is füstölöm, de a szagával nem vagyok jóban. Így legalább több jut neked!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.19. 13:34:45

Erre nincsenek szavak, legalábbis az én szókincsemben. Ez a csuda bármilyen tölteléket elbír.

süllőcske 2020.07.19. 13:40:06

@Andrass9: Címlapos poszt, az mit is jelent?

süllőcske 2020.07.19. 13:41:18

@Waka: Köszi, elegáns szénhidra, próbát megér.

süllőcske 2020.07.19. 13:42:34

@MadMary: Hú, van egyfajta átélési energiád!:)

MadMary 2020.07.19. 17:27:35

@süllőcske: Hát az van, jutott belőle bőven... nem tudom, hogy örvendezzek-e vagy inkább sajnáljam magam.
A "címlapos" poszt meg azt jelenti, hogy az Index blogajánlójában ott szerepel az aktuális poszt, ami sok új olvasót/kritikust/szagértőt szokott idevonzani.
@Andrass9: Köszönöm, tökéletes attitűd, örvendezek! :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.19. 21:10:26

@süllőcske: Jelen esetben 2200 oldalletöltést (ez általában megegyezik az elolvasások számával, bár az inkább kevesebb is szokott lenni. :)
Már megszoktuk, de azért van, hogy bunkó trollok jönnek beszólogatni. Mostanában szerencsére nagyon lecsökkent a számuk!

süllőcske 2020.07.19. 21:26:02

@Andrass9: @MadMary: Köszi, nagyjából értem, lényeg, hogy főzzünk.

süllőcske 2020.07.19. 21:30:18

Sikerült a gulyást megépíteni, a felvidéki ravioli is tudott hozzá kapcsolódni. Elég bitang lett.:)

süllőcske 2020.07.19. 21:46:31

@MadMary: Semmit se sajnálj, ha már erősen el tudsz képzelni dolgokat, át is tudod adni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.19. 21:50:57

@süllőcske: Az a velővel töltött ravioli bizony elég nehéznek tűnik. Egy tányérra nem kell, csak pár belőle.

süllőcske 2020.07.19. 21:56:14

@nyelv-ész: Nem kell élesztő a lavasba.

nyelv-ész 2020.07.19. 22:04:33

@süllőcske: A tésztába, abba kell. Keleszteni. Értem én, hogy trendi menőség keletlen tésztából sütni bármit, de rohadtul egészségtelen.

süllőcske 2020.07.19. 22:10:44

@Waka: Igen. Abból indultam ki, hogy nem vízzel, hanem csontlevessel öntjük fel. A velőt pedig úgy csináltuk meg, hogy összedolgoztuk a levesbe főtt, egész fokhagymákkal, sóval, borssal, sok petrezselyemmel. Ezzel megkentük a nagy téglalapra nyújtott levestésztát, feltekertük, a végeket bezárva. Ezeket a hurkákat a leves tetején főztük meg, majd kivéve, felkarikáztuk. A vendég annyit vett, amennyit kívánt az illatos csavarból. A csipedett kiváltásaként szerepelt. Egyébként, a fél gulyáshoz már el is fogyott..

süllőcske 2020.07.19. 22:21:08

@nyelv-ész: A főtt tészta is egészségtelen?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.20. 09:22:54

@süllőcske: @Andrass9: Azért mégsem fogytak el :( A legjobb ignorálni őket ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.20. 10:14:19

@Andrass9:

Azért majd ha ráérek, én is "megtrollkodom" a kenyérkét, mert szerintem ez legalább olyan egészséges, mint az élesztős kenyérből sült kétszersültem. Most sok a dolgom, de majd ha elinéztem mindent, akkor próba csresznye. ( no itt kéne kacsintani, ha menne );D

Void Bunkoid 2020.07.20. 10:51:09

Ez tulajdonképpen az egyik legősibb sült tésztaféle, az afgánok máig ilyeneket sütnek kis gödörben, meg a cigány "vakaró" is tökéletesen ugyanez - pont platnin sütve.

Fenchurch68 2020.07.20. 10:52:34

De jó :) gyakran sütök naant, majdnem pont így, csak víz helyett joghurttal, és mióta van öntöttvas serpenyőm, az is szintet lépett.

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.20. 11:04:37

@Void Bunkoid:

Sajnos már platni alig akad, de lehet kapni nagyon jó nehéz öntött vas sepenyőket, kocka alakút is, az pont olyan. A lényege egyébként az, hogy a régi tűzhelyek hőmérsékletén kell sütni ( amit nem lehetett szabályozni ), mert kisebb hőfokon nem lesz jó.

MadMary 2020.07.20. 12:12:08

@süllőcske: De ha tudnád, mennyire megterhelő néha a belső "mozi"... viszont legalább ilyen gyakran áldás is, szóval újragondolom a panaszt. :-) Akárhogy is, főzzünk tovább, a velős ravioli ötletétől karikázott a szemem, merthogy igen szeretem a velőt is, meg a raviolit is. Brutális ötlet: fűszeres agyvelővel töltött ravioli...? Update: csak kíváncsiságból elkezdtem keresgélni a neten, hogy vajon az olaszok mit gondolnak a velős ravioliról, sose hittem volna, hogy mit találok - fennmaradt egy kézirat Niccolò Paganinitől, aki húsos-agyvelős töltelékkel töltött ravioli receptjét jegyezte le. Nahát... O.O O.O

süllőcske 2020.07.20. 12:28:10

Az örmény rituális kenyér, a lavash, amit tonírban sütnek, vagyis hengertűzhely falára csapva, ovális, s akár egy méter is lehet. Ugyanezen néven van a törököknél, a lányom beszámolói alapján nem az örményektől, hanem az arabusoktól eredeztetik. Arab családnál vendégségben, detto ugyanazt látta a lány, illetve a vacsorát káprázatosnak nevezte. Ahogy ballagunk India irányába, tandooriféle kemencékben végig láthatjuk létezését, afgán, iráni, baktriai stb is van.
A kovásztalan kenyerek formakörébe tartozik a pászka is. Pészach kenyere max tizennyolc percet lehet vizes, több már kovászosnak tekinthető, legalábbis rituális étteremben. Végülis, amellett, hogy egyszerű éhségétel, a túlbonyolított világ visszarendezését szimbolizálja, letisztulást jelent.
Rácson, szén fölött is lehet, sőt, egyenesen a parázsra fektetve is csináltam már. Erdélyben forró andezit lapon sütöttük, ott kőre leppencs a neve.

süllőcske 2020.07.20. 12:34:21

@MadMary: :o Nem véletlenül, hisz olyan ízrezonancia, hogy szinte hallani lehet. :))

MadMary 2020.07.20. 13:20:05

@süllőcske: A recept megvan, kedvenc henteseim tartanak malac-agyvelőt... formálódik egy muzikális posz. :-) :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.20. 14:53:58

@MadMary: Ha a feleségem szeretné, elkérném a receptet ...

MadMary 2020.07.20. 15:59:38

@Andrass9: Ha eljutok a megvalósításig, lesz belőle posz, cserkész becsületszavamra ígérem! :-)

süllőcske 2020.07.20. 16:45:07

@MadMary: Kiváló cserkészést kívánok Derelyeországban!

MadMary 2020.07.20. 19:17:17

@süllőcske: Úgy érzem magam, mint ahogy Dorka érezhette magát Óz földjén... Csupa csoda, jobbra-balra derelyefák, alattuk bazsalikom nő mindenféle ízben, a paradicsomszósz-patak pedig boldogan bukdácsol a húsgombóc-köveken át a Nagy Besamel-tenger irányában... mozzarella-bokoktól szegélyezett partján. Micsoda kaland! :-D :-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.20. 19:55:11

@MadMary: Azokat pedig mind meg kell kóstolni, mielőtt lemegy a nap!

süllőcske 2020.07.20. 20:35:45

@MadMary: A paradicsom meghódol az expedíciódnak.:)
Ma házi papardelle sült paradicsommal, sajtival, lett a vacsora.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.20. 20:46:11

@MadMary: Csak megtaláltad :))) Épp egy eseményszervezőből nyomozóvá avanzsáló csajról szóló krimiket olvasok. El tudom képzelni ezt a partit, mint egy krimi helyszínét!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.07.20. 21:07:38

@süllőcske: Én kirúgtam a hámból: találtam a boltban sárga laskagombát. Abból már főztem régen pár dolgot, de most egy kis császárhússal alapoztam, azon megpároltam egy lilahagymát és egy szép zöldpaprikát. A végén pedig megpirítottam rajta a szép sárgálló gombát is. Parádés ebéd lett, és még jut holnapra is, amikor már szalma leszek...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.07.20. 22:42:05

@MadMary: :) Az agyvelőnél lesz kis különbség, - ettől függetlenül príma ötlet - mert a citált fogás csontvelőt tartalmaz, ami - ugyebár - jelentős differencia.

MadMary 2020.07.21. 09:18:24

@Waka: Valóban jelentős differencia! :-)

süllőcske 2020.07.21. 10:43:55

@Andrass9: Annak nagyon jó íze van! Jól feltölt nyomelemekkel, B vitaminokkal.. Császárral kell kezdeni, nem lesz belőle gyalogos.

süllőcske 2020.07.21. 10:45:33

@Waka: Eltékozoltam, rizotto alá kellett volna tenni..:)))

Void Bunkoid 2020.07.29. 09:56:13

@látjátok feleim szümtükkel: van még platnis tűzhely, de sajnos ma már inkább hamburgereket sütnek rajta, ennek megfelelően ezek leginkább marha drága ipari tűzhelyek. Otthonra nagyok és költségesek is.

MadMary 2020.07.29. 10:17:55

@Void Bunkoid: Nekem még megvan a régi tűzhelyről két vasplatni, az "új" (20 éves...) gáztűzhely rózsájára szoktam rárakni, ha krumplilángost sütök - illetve van két dögnehéz öntöttvas serpenyőm is. A platnis tűzhely átalakulásával kapcsolatban pedig nagyon igazad van, átúriasult hamburgersütödévé. :-/

látjátok feleim szümtükkel 2020.07.30. 16:17:27

@Void Bunkoid:

Van. Nekem is vadi új, csak kémény nincs hozzá, így nem is tudjuk használni. Valamiért mindig elmarad a kémény megépítése.