Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork

2019.12.02. 07:00 Andrass9

Vagy tépett disznó, vagy pulled pork, vagy amit akartok. Legutóbbi posztomban megigértem, hogy elkészítem szabályosan is, bár Waka ebben megelőzött. Ez nem baj, mert ez olyan finom étel, hogy soha nem készülhet elegendő belőle!

10.jpg

A mintatányérban speciális Habanero, koktélparadicsomok és egy miniatűr csilibogyó van, amit még a Lidl-ben vettem, mint fűszernövényt. Most már felvittem az emeletre teleltetni, hisz a csilipaprika évelő (csak nem a mi éghajlatunkon).

Adódott egy szép őszi nap, amikor olyan szép volt az időjárás, hogy muszáj volt begyújtani az offszet szmókeremet (ennek beceneve a mozdony)! Node mit tegyek bele - volt a 100000 forintos kérdés. Irány a csodahüttő. Lám-lám, itt valami nagy darab van a disznóhúsos fiókban! Megvan hát, mi készül és miből:

  • 1,8 kg szép lapocka (talán egy kicsit túl száraz is)
  • 1 ek szárított mogyoróhagyma
  • 1 tk őrölt bors
  • 2x1 ek Cajun fűszerkeverék (kétféle)
  • 1 ek fokhagymapor
  • 1 tk Jamaikai Jerk rub
  • 1 ek A1 rub (mert az ecetes)
  • 1 ek Texas Grill fűszerkeverék (mert kiváncsi voltam rá)
  • 1 ek cukor (mert az kell a füstöléshez))
  • 2 ek Himalája só (csak ez van itthon darabos sónak)
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek majoranna
  • 1 ek kakukkfü
  • 1 ek római kömény
  • 1 tk őrölt fehérbors
  • 1 tk Schubeck őrölt só (abban van koriandermag is)
  • 2 ek Worchestershire szósz
  • 2 ek A1 szósz
  • 2 dl frissen facsart rostos jonatán almalé
  • 2 dl almaszósz (natúr Mucsu almából eltett)
  • 4 vereshagyma

11.jpg

A legnehezebb feladat a megfelelő fűszerpác elkészítése, mert nemcsak pácolódik benne, de majd ebben is füstölöm meg. Először a száraz hozzávalókat tettem tálba. Kicsit improvizáltam menet közben, ezért nincs minden a hozzávalólistához tartozó képen. A folyékony összetevőkkel csínján bántam, nem akartam az egész keveréket túlhigítani. Végül lett egy jó sűrű kencém - az almaszósz segített.

12.jpg 14.jpg 15.jpg
16.jpg 17.jpg 18.jpg

A húst kiolvasztottam melegvízben (vákuumzacskóban volt lefagyasztva). Egy pontméretű doboz aljára tettem a fűszerből, majd rápakoltam a kibontott húst. A tetejét és az oldalát is megkentem, és lezártam a dobozt egy időre.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Amíg ez a hús pihent (másnap reggelig), nekiláttam a csirkemellfilének. Elővettem a hozzávalókat (amik kevesen voltak)

  • 4 fél csirkemellfilé
  • 3 dkg só
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 ek Jerk fűszerkeverék

23.jpg

A fűszereket beletettem a tálba, ahol volt még 1-2 evőkanálnyi a fenti húsfűszerből. Ezt tessék-lássék összekevertem. beszórtam vele a csirkemell darabokat, a maradékot pedig 5 dl vízzel összemelegítettem.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Ebbe a páclébe azután beletettem a megszórt csirkehúst is. Nem igazán értem, minek szórtam meg, ha nem hagytam a tömény fűszerben állni kicsit - 5 perc nem sokat számít :) Minden esetre ezt a tálat is lefedtem, és ment a hús mellé a hűtőbe éjszakára.

28.jpg

Másnap reggel azután elővettem a lapockás dobozt. Van egy inox tepsim, amibe pont beleillett egy sütemény hűtő rács. Erre boldogan rápakoltam a fűszerezett lapockát, mert így az alja is szabadon van, de a lecsepegő szaft tepsibe megy. Ráöntöttem az utolsó cseppig, ami a dobozban összegyűlt az éjjel. Hogy ne égjen le a pác, öntöttem további almalevet alá (a rács nem engedte a húst a lébe lógni).

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Feltettem a begyújtott mozdonyra, aminek az oldalsó tűzrakójában tüzeltem, füstgenerátornak meg tavalyi cseresznyefa ágakat pakoltam a parázsra. A húsba beleböktem 3 maghőmérőt, hogy követni tudjam hol mennyire meleg a hús. Lecsuktam a mozdony tetejét, és elárasztottam illatos cseresznyefüsttel a szomszédságot. A füstölőteret kb 120C fokra állítottam be. Ugye, hogy jogosan hívom mozdonynak?

34.jpg
35.jpg

Másfél óra múlva már 48C fok volt a hús közepe. Ekkor kihúztam egy hőmérőt és áttettem a tepsibe, hogy figyelmeztessen, ha elpárolgott belőle a víz.

36.jpg 37.jpg 38.jpg

Úgy egy óra múlva a rács alá tologattam a darabosra felvágott hagymát, megspricceltem egy kis almalével a húst és betakartam alufóliával, így párolódhat tovább a mozdonyban.

39.jpg

Ekkor elővettem a hűtőből a csirkemellet, amiről leöntöttem a pácot, papírtörlővel leitattam, és egyesével picit megolajozott alufóliára tettem. Kaptak kicsi hagymát, meg egy-egy szál kakukkfüvet. Mindegyikbe böktem egy maghőmérőt (szerencsére van 6, ami egyszerre működik), és becsomagoltam a fóliába.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Volt még cukkínim és kukoricám is. Hamár lúd legyen kövér felkiáltással befűszereztem kicsit a cukkínit majorannával és pár csepp szójaszósszal. A két magányos kukoricát beáztattam pár percre, majd becsavartam mindkettőt alufóliába. Hogy ne magányoskodjon, egy tucat kisebb krumplit is becsomagoltam.

44.jpg 45.jpg 46.jpg

Az elkövetkező három és fél óra alatt időnként megspricceltem a hús almalével, bár alatta a szaft párolgott. Ekkora már 90C fokot mutatott a maghőmérő, ideje levenni a tepsit. A zöldségeket felpakoltam a grillrácsra, hisz az elég nagy ennyi ételnek is, még a csirkemellek is elférnek.

47.jpg 48.jpg

Pihent még vagy fél órát a fólia alatt, mielőtt kibontottam. Áttettem deszkára, hogy majd ott széttépkedem.

49.jpg 50.jpg

A gyönyörű szaftot - amit a tepsiben produkált a hagymával - botmixerrel krémesítettem. Adtam még hozzá egy kis gyári pulled pork szószt, mert az enyémben nem volt ecet. A kóstolás után még egy kis Worchestershire szószt és ketchupot kevertem hozzá.

51.jpg 52.jpg 54.jpg 55.jpg

A deszkára tett húst elkezdtem két villával szétcincálni. Persze közben kóstolgattam is, és nagyon izlett. Ahogy haladtam, egyre szebb húsokat találtam!

56.jpg 57.jpg 58.jpg

Végére értem a nagy darab húsnak. Itt láthatóan csaltam kicsit, és elvágtam keresztbe egy részt, mert nagyon hosszú szálak keletkeztek volna.

60.jpg

A széttépett húst egy nagy fazákba tettem.

61.jpg

Folyamatosan adagoltam hozzá a szószból, amíg egy nagyon sűrű főzelékállagot el nem értem.

62.jpg 63.jpg 64.jpg

Egy kis hajában sült krumplival és egy szelet kenyérrel teszteltem, hogy mehet-e a vendégeknek.

65.jpg

Jalapeno paprikával megfejelve volt az igazi (nekem)

67.jpg

Tálaltam hát a gyerekeknek is ...

68.jpg

Sajnos a csirkéről, cukkíniről és a kukoricáról nem készült tányérkép, de becsszó, mindenki szerette :)

23 komment

Címkék: hagyma bors csirkemell római kömény majoranna cukor fehérbors salotta kömény lapocka almalé almaszósz mogyoróhagyma fokhagymapor A1 himalájasó kakukkfü cajun fűszerkeverék Worchestershire Jerk fűszerkeverék A1 szósz Texas Grill fűszerkeverék

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8415305900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.02. 19:24:36

@látjátok feleim szümtükkel: Volt rajta só is :)
Nagyon nagy sikere volt, 3 napig is ettük, míg elfogyott (azért ez nagy darab hús).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.12.02. 20:40:41

Az étel remekül néz ki, ugyanakkor túlontúl bőségesnek érzem a fűszerezést.
Mindemellett akad némi ellentmondás, ami számomra zavart okoz.
"Úgy egy óra múlva a rács alá tologattam a darabosra felvágott hagymát, megspricceltem egy kis almalével a húst és becsomagoltam alufóliába, ..."
Később: "Az elkövetkező három és fél óra alatt időnként megspricceltem a hús almalével..."
Az a gyanúm, hogy valami keveredés történt az időrenddel.
SRY :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.02. 21:02:31

@Waka:

Nekem egy kicsit nehézkesnk tűnik a fóliázot hús időnkénti locsolgatása, de nem kizárt, mert a fóliát fel lehet emelni, és vissza is lehet tenni. Gondolóm valami hasonló történt, mert ha kiszárad a hús, akkor nem szedhető cafatokra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.02. 22:04:36

@Waka: @látjátok feleim szümtükkel: Pontosan ez történt!
A bőséges fűszerezés meghálálta a munkát ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.02. 23:09:04

@Waka: A jobb érthetőség kedvéért javítottam a szöveget: "letakartam alufóliával"-ra.

SeaJay 2019.12.03. 14:23:09

Andrass9, nekem egy technikai jellegu kerdesem van:
Kb. ugyanilyen a szmokerem,de nekem egy katasztrofa offset uzemmodban hasznalni. A szellozonel eg a parazs ugyan, de beljebb semmi....es el is alszik.
Leirnad,h mi a helyes begyujtas, tuzeles,stb, h ne kelljen 15p-ent a tuzzel foglalkozni egy 6-8 oras bbq alatt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.03. 16:06:45

@SeaJay: Nem egyszerű elmagyaráznom, mert nem tudok most képeket csinálni róla.
Az oldalnak is van rendes parázsrácsa és fiókja, amit ki lehet húzni tisztításra, mielőtt begyújtok. Ez fontos, mert a hamu biz elzárja a levegő útját.
Vettem egy szénkosarat is a tűztérbe, így magasabb szabadon álló szénkupac ég benne. Erre teszem a gyümölcsfa ágakat.
Rendesen leszigeteltem üveggyapot szerű szalaggal az összes csatlakozást, mert orrán-száján jött a füst. Most csak a kéményen megy ki, a levegő meg az offset alján lévő állítható résen jut be. Ez egy nagyon fontos lépés volt a minőség javítására. Nem tudom, otthon lehet-e kapni, én Amazonon vettem az USA-ban a szigetelőanyagokat.
Találtam egy elég jó fotót a szmókerről, de nem emlékszem a cégre, ahonnan vettem. Hoppá: megvan :)
Csak végig kellett olvasnom az első posztomat erről a masináról. Neked is javaslom megtekintásre, jól látszik a szénkosár is a nyitóképen.
blogkocsma.blog.hu/2018/06/08/az_elso_barbeque_az_offset_smokeren_aka_mozdony

www.grilltarsasag.hu/termekek-161/bbq-sutok-300/offset-szmokerek-301/grilln-smoke-smoking-classic-bbq-grill-and-smoker-vedohuzattal
Ebben a boltban most nem látom a szénkosarat, de együtt vettem anno a géppel.

Átlagosan 1-2 óránként kell foglalkoznom a tűzzel meg a füsttel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.03. 16:43:32

@SeaJay: Még annyi, hogy kéményben gyújtom be a faszenet (brikettet csak nagyon ritkán használok), amíg a teteje is elkezd parázslani, akkor öntöm bele a szénkosárba. Ezután rakok rá fadarabokat, ha füstölni is akarok.

SeaJay 2019.12.03. 16:49:45

Ertem,koszi!
Nekem sem szelel a smoker es van racs is. Valszeg az lehet a gond,h en inkabb faszenet egetnek egesz ido alatt, a gyumolcsfa csak nedvesen menne ra az iz+aroma miatt.
Az USA-ban csak begyujtasra hasznaljak a faszenet, szaraz fahasabokkal folytatjak az egesz folyamatot.
Lehet,h nekem sem kellene kiserleteznem a csak faszen dologgal....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.03. 17:44:24

@SeaJay: Az USA-ban sem használ mindenki fahasábokat. Én a faszénnel tüzelek, a füsthöz kell csak a fadarab. Ha nagyon nem akar égni a szén, akkor egy akkumulátoros levegőfújóval juttatok be plusz oxigént, de erre ritkán van szükség. Valószínű, hogy a szénkosár az, ami szabadon hagyja a parázs oldalát is, és így oda is jut levegő.
Ja, amúgy otthon élek már, csak egy-egy hónapot töltök Amerikában Hálaadáskor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.03. 17:46:59

@SeaJay: @Andrass9: Ez a levegőfújó ott van a mozdonyról készült képen a baloldali bambuszpolcon. Talán a Decatlonból van - 4000Ft volt 8 éve, amikor kaptam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.04. 23:08:10

Hát nem sok kommentet generált ez a poszt :(
Pedig nagyon finom a hús (csak nincs mindenkinek mozdonya, hogy megcsinálja).

MadMary 2019.12.04. 23:52:28

@Andrass9: Bizony, a mozdony (vagy más csodás szerkezetek) hozzájárulhatnak a husikák csodás elkészítéséhez. Mi egyszerű halandóként próbáltunk "pulled whatever" szinten húst elkészíteni, légkeveréses sütőben, sütőzacskó használatával, hogy az aromák ne szökjenek világgá, kaptunk valamit amit egyhangúlag "woooooooo"-ként minősítettünk... de mindez nem jelenti a hivatalos hússütők elismerését is. Ever.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.12.05. 01:14:39

@MadMary: Igazság az, hogy sütőben (légkeverés nélkül) is meg lehet csinálni, ha alacsony hőfokot képes a sütő tartani. Az enyém nem ...
Viszont a szuvidálás is megoldás, az meg mehet a tűzhely legkisebb lángján, mert nem kritikus az abszolut hőfok pontosság :)

látjátok feleim szümtükkel 2019.12.05. 13:23:22

@Andrass9:

Valamikor régen ilyen "szétfőtt" húst lábosban késztettek a tűzhelyen. Jól befűszerezett húst fedő alatt párolták, nem hosszú órákig, mert a sparheltot nem nagyon lehetett szabályozni, de a lényeg a végén, egy cafatokra szedhető/eső, fűszeres hús volt annyi szafttal, hogy ne száradjon ki, Csak mi ezt nem kenyérre, meg pirítósra téve ettük, hanem általában főtt, vagy sült krumplival vasárnapi ebédnek. Kezdetben zöldséget sem tett anyám a hús mellé, aztán ahogy változott a világ és a szokások, már sárgarépa, petrezselyem is került mellé. De a szaftot nem kutyulta szósszá, egyrészt nem volt mixere, másrészt nem volt szokás. Viszont kihülve nagyon jó volt zsíroskenyérnek reggelire.

Kumari aki Nilüfer 2019.12.05. 14:21:46

@látjátok feleim szümtükkel: POnt így:) Apukám sokszor fözött vadpörköltet, a vadész ugyanis a barátja volt, így kaptunk gyakran vadhúst,nagyon fantasztikusan tudta fűszerezni( sajnos, 23 éve meghalt, így nem tudom, miket rakott bele, hiába kísérletezek, nem tudom olyanra) Anyu kicsit hisztizett, hogy apu péppé főzte a húst, de azért faltuk kétpofára, krumplipürével délben, kenyérre kenve minden más alkalommal..arra jó, otthon sütött házi nagy karéj kenyérre rákenve:D

BOAR 2019.12.07. 19:29:59

Blogmotor monnyonle...