Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Az ősz töltött káposzta kisérlete

2019.11.14. 07:00 Andrass9

Már tavaly sem volt lehetőségem káposztát savanyítani a hektikus utazási menetrendem miatt. Elkezdeni túl korai lenne, mert nagyon meleg van, a visszaérkezésemkor pedig már nincs friss káposzta a piacon. Vermem nincs, ahol a most megvett káposztát tárolhatnám. A gyerekeimet se küldhetem minden évben Hajduhadházára savanyú káposztát venni - elég volt ez tavaly (bár az NAGYON finom káposzta volt!).  Wakával végigjártuk a Nagycsarnok összes savanyúkáposztását, de botrányos volt. Ezért más forrás után kell néznem.

63.jpg

Az egyik négybetűs (S...) hirdetett akciósan vecsési savanyú káposztát, ezért gondoltam, hogy megkóstoljuk. Régebben, míg CBA volt itt, minden őszön hoztak sok-sok hordó nagyon finom káposztát, kipróbáljuk hát az új boltit. Le is szaladtam, hogy legyen még a próbára, de sehol nem találtam a boltban. Sajnos ez jellemző a helyi kis négybetűsre... Viszont volt saját márkás savanyú káposzta. Egyet betettem, hogy megkóstoljuk. Hoppá: van itt saját savanyított káposztafej is!!! Nem is túl nagy, vegyünk azt is. Akkor már egy második szálasat is betettem a kosárba. Gondoltam, ennyiből kijön egy rendes fazéknyi.

Hamár így benne voltam, vettem 20%-os darált sertéshúst egy kilót, meg csípős disznótoros kóstolót, ami csak kolbász volt, de 4 a dobozban.

Egy kolbászt megsütöttem vacsorára serpenyőben, és elég ízletes volt! Másnap tehát nekiálltam a töltött káposztának, hátha elég lesz a rendelőintézetnek is egy adag:

Szokás szerint összegyűjtöttem legalább egy részét a hozzávalóknak:

  • 1,6 kg savanyú káposzta (netto)
  • 1,5 kg savanyú káposztafej (netto)
  • 0,5 kg darált sertéshús 20%-os
  • 0,5 kg sertés dagadó
  • 20 dkg csípős disznótoros kóstoló (aka sütőkolbász)
  • 3 nagy fej vereshagyma
  • 1 xxl-es tojás
  • 10 dkg rizs
  • 3+1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
  • 1 ek olivaolaj
  • 3 ek sertészsír (ritka alkalom, hogy használom)
  • 2 ek majoranna
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 birskörte
  • 1 ek liszt
  • 6 babérlevél
  • Az eredeti Börner V Gyula Gyalu

A képen nincs minden rajta, de azért el lehet igazodni.

10.jpg

A kisebbik serpenyőbe (20 cm-es) egy kis olivát hevítettem, majd a mikróban 2 dl vizet forraltam fel. A forró olajba borítottam a rizst - most mosás nélkül, mert jól jön a rizsliszt a töltelék sürítéséhez. Kicsit forrósítottam, majd felöntöttem a forró vízzel, és lefedtem. 15 perc alatt szépen megfőtt.

13.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A kolbászokat lehámoztam, és a darálthússal egy tálba tettem. Megszórtam majorannával és őrölt köménnyel. Még egy kanálnyi pirospaprikát is adtam hozzá.

11.jpg 14.jpg 15.jpg 24.jpg

A kis tottyos fazékba 3 nagy kanál disznózsírt tettem. Az Eredeti Börner V gyaluval a három hagymát apróra kockáztam. Jól felforrósítottam, majd fedő alatt dinszteltem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A megpárolt hagyma felébe belekevertem 2 ek pirospaprikát. A hagyma még nedves, így nem fog odaégni! A dagadót kockákra szeleteltem - nem baj, ha a zsírosa is belekerül. A piros hagymába borítottam a húskockákat, és lepirítottam, míg a saját levét kiadja.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A hagyma másik felét és a rizst is beletettem a darált húsos tálba, majd a tojást is beleütöttem. Mivel a hús elég kemény volt, a robotgép egyik habverő karjával kevertem ki a tölteléket.

29.jpg 30.jpg

Elkészült a dagadópörköltem, lezártam alatta lángot.

31.jpg

Szétvágtam a birskörtét, de eléggé szomorúan nézett ki. Ezt a sok kukacjáratot mind ki kell belőle vágni. Kemény munka, meg sok el is vész, de azért sikerült tisztán beletenni a nagyfazékba. Mindjárt be is takartam kis szálas káposztával.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Jöhetett a fejes káposzta. Meglepően roppanós, kemény volt, de lapos káposztából készült, vagyis vékonyak voltak a levelek. Kivágtam a középső vastag eret, így 2-2 töltelék lett egy levélből. Az ereket meg elmajszoltam, míg főztem - semmi nem vész kárba, legfeljebb pocsékba.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Folytattam a többi levéllel és rakosgattam a fazékba, míg egy réteg megtelt.

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

Erre a rétegre kanalaztam a pörköltből, mert én szeretem az extra húst a káposztában. Meghintettem káposztával. És már jött is a következő réteg töltelék, amit szintén megraktam pörkölttel.

44.jpg 45.jpg 46.jpg 47.jpg

Már csak pár töltelék jött ki a fejből, így a maradékot felszeleteltem szálas káposztának, és felhasználtam a végső káposztaréteghez.

49.jpg 50.jpg

Most jöhet a rántás, mert én mindig csinálok egy PICI rántást bele. Nem is a sürítésért, hanem az ízéért.

51.jpg 52.jpg 53.jpg
54.jpg 55.jpg 56.jpg

A rántást és a maradék pörköltet a fazékba öntöttem, mint lezáró réteget. Kapott egy marék babérlevelet is, mert miért ne. Majd összeérik, amíg forr.

57.jpg 58.jpg 59.jpg 60.jpg

Feltettem kis lángra a tűzhelyen, hogy majd éjjel a feleségem eloltja, amikor jön lefeküdni.

61.jpg

Reggelre csodás látvány fogadott:

62.jpg

Azonnal meg kellett kóstolni. Ez volt a 4 betűs áruházlánc káposztájának az igazi tesztje! Tökéletes! Erre a télre meg van oldva a gond, mert feltételezem, hogy lehet majd egész télen kapni ezt a káposztát. A káposztát annyi vízben mostam ki, mint amennyi a súlya volt, a fejéről viszont elmentettem a levét. Ez utóbbit másfélszeres higításban még hozzáöntöttem reggel, és összeforraltam: nekem kell a leve is (különben is minél többször melegítjük, annál finomabb)!.

Ebédre is ezt ettem (nyitókép), és még villakép is készült a töltelékről.

65.jpg

Mert én tejfelesen szeretem igazán. Ebédre is ettünk rendesen. Az már biztos, hogy pár napig ezt esszük. Sajnos a rendelőintézetnek nem lenne elegendő, nekik tán körömpörköltet kellene főznöm.

Feleségem reggel megjegyezte:

- Lassan megtanulsz töltött káposztát főzni ...

36 komment

Címkék: tojás hagyma savanyú káposzta rizs majoranna liszt darálthús olivaolaj babérlevél sütőkolbász pirospaprika dagadó birskörte sertészsír Farkas András savanyúkáposzta fej

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2615283518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boar. 2019.11.14. 09:41:57

Idén még én sem savanyítottam. Talán hétvégén.
A tormát már megvettem hozzá.
(Igaz, van még egy kevés a tavalyiból, kicsit sötétebb lett a színe de az íze tökéletes)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.14. 11:59:17

@Boar.: Én nagyon szerettem a saját savanyítást, de két nap múlva elhúzok egy hónapra, és nem akarom a feleségemre hagyni a karbantartását. Ez a Sparos káposzta meg tisztességes munka, erre fogok hagyatkozni. Már nagyon gondolkodom, hova tudnék egy hideg pincét ásni :) Két éve is pont időben kaptam a tormát!

kobold63 2019.11.14. 12:38:48

@Andrass9:

Pedig a nagy, klasszikus káposztasavanyitásod, 2 éve történt, nekem az az etalon. Ezt a két töltöttkáposztát össze fogom hasonlítani, mindegyikben volt ami jobban tetszett. A régiben a marhahús hozzáadása, ebben a dagadóból készült pörkölt.

Számomra az a cikk azért emlékezetes, akkor ismerkedtem meg a bloggal.
A 6 fej káposztát megvettem, ennyivel csak megbirkózunk.

jegeskaveee. 2019.11.14. 13:14:14

@Andrass9: Azt nem mondták a rendelőben, hogy engem is felvettek titkos munkatársnak? Annyira titkosnak, hogy még ők sem tudnak róla... :)))

Ennék belőle ebédre.

Ezzel a káposztával én is szemeztem már, annál is inkább, mert a húgom is mondta, hogy finom. Ez pedig nagy szó, mert nagyon válogatós, és ha ő valamire azt mondja hogy jó, akkor az tényleg az is.

Pár éve nem csináltam már, idén fogok készíteni karácsonyra, de úgy, hogy alig teszek bele aprókáposztát, inkább leveles tölteléket. Ahol csak Erélyben ettünk, ott egyik helyen se tálaltak föl hozzá aprót, csak töltelék volt, de az valami nagyon finom. Kaporízt éreztem benne, azt mondták, hogy csombor. Igaz lehet?

jegeskaveee. 2019.11.14. 13:21:58

@Andrass9: Még egyet elfelejtettem: tegnap voltam a madarasban, 399 Ft/kg volt a birsalma. Magyar termék, jókorák, 5-6 db ad ki két kilót. Kívülről hibátlan, a száránál picit barna, kíváncsi vagyok belül milyen lesz. Magyar terméknek mondják, szerintem elég kedvező az ára.
Érdemes ennyiért venni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.14. 15:11:23

@jegeskaveee.: Hááát .. a csombornak nincs kaporíze, se kapor illata, viszont Erdélyben tesznek kaprot is a káposztába :) Nálam terem a kertben, használtam is sokat a káposztasavanyításkor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.14. 15:13:03

@jegeskaveee.: Igen, érdemes, ha el akarsz tenni belőle. Egy darabot vágj fel kisebbre, tisztítsd meg, és tedd el a mélyhűtőbe. Jól fog jönni a töltöttkáposztádhoz!

jegeskaveee. 2019.11.14. 16:09:29

@Andrass9: De ez lehet, kaporízű csombor volt, mit lehet tudni mi minden meg nem terem ebben a biovilágban... :)

Kumari aki Nilüfer 2019.11.14. 16:13:04

A madarasban vettem savanyított káposztaleveleket. Nem fej, hanem lebontott, szép nagy egész levelek. Be is spájzoltam, adagokban ment a fagyasztóba, Nálunk ma főtt töltött káposzta, édes káposztából. Aprót ennél fogva nem raktam hozzá:) Paradicsomosan, szatmári módra.

A csombor rendes neve a borsikafű, illetve mifelénk vasfű. Mi a csemege savanyúságokba tesszük, remek, én magam sokszor használom főzésnél, de a töltött káposztába nem., Erdélyben meg szinte mindenbe tesznek( és Bulgáriában is!) de nem kaporízű...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.14. 16:43:35

Jöhet (ne). Talán egy kis füstölt, meg valami cupákos mehetett volna bele. (Csak, hogy kicsit kekeckedjek.) Így, hogy kiderült, melyik négy betűről van szó, azt hiszem, én is utánajárok.
@Andrass9: Évi rendes ruccanás?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.14. 17:37:22

@Waka: Menetrendszerű pulykaünnep :) Légyszi csapj szét köztük, ha nem leszek elérhető ...
Posztolni nem tudom mennyit fogok, kettőt most betáraztam, és még kettő van a talonban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.14. 20:07:37

@Waka: Ami érdekes ebben a minimalista töltött káposztában, hogy nem hiányzott belőle a füstölt íz, sem a zsír - ami igazán redukálva volt, pedig én imádon! A marha jó lett volna, de kicsi adag készült, pont ennyire volt kalibrálva a fejes káposzta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.14. 20:10:04

@Kumari aki Nilüfer: Most láttam én is a madarasban, de szombaton elutazom - maradt a polcon :)
Nálam is borsikafű nő, de a csombor rövidebb :)))

jegeskaveee. 2019.11.14. 21:58:01

@Waka: Nincs már belőle, én előbb kértem, és mind felfaltam:)))

jegeskaveee. 2019.11.14. 22:01:02

@Andrass9: Én rendesen viselkedek mindig! :)))

dikusz. 2019.11.15. 20:16:51

@Waka: Kérek engedélyt meghunyászkodni! :)))

látjátok feleim szümtükkel 2019.11.15. 20:21:08

@dikusz.:

Nem vagy te kutyu, miért akarsz meghunyászkodni?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2019.11.16. 12:35:15

@dikusz.:
- Volt röhögni katona?
- Jelentem voltam, de már visszajöttem.

old forester 2019.11.18. 14:17:53

Szeretem az ilyen részletes és képekkel gazdagon illusztrált recepteket. Ilyenkor megjön a kedvem, hogy én is megcsináljam, és ahogy olvastam, hogy Andrást megdicsérte a neje, vérszemet kaptam, hátha nekem is összejön.(Mint az egyszeri plébánosnak a vatikáni óvszer automatánál.)
Sok rémtettet elkövettem már a konyhában, de töltött káposztát még soha sem csináltam, ez mindig az idősebb nő családtagok és nőrokonok kiváltsága volt, akik aztán ellátták a rokonságot ünnepek előtt. A napokban volt akinek megemlítettem a rokonságból hogy mire készülök, és kifaggatott hogyan fogom megcsinálni. Én persze felmondtam a fenti receptet (Mondtam neki, hogy nem az én szellemi termékem!), és elsőre majdnem infarktust kapott. Volt amit sokallt, volt amit kevesellt.
Na most ehhez egy kis háttér információ. Vidéken a töltött káposztának kettős funkciója volt. Hétköznap egy tartalmas, kiadós étel, amiből sokat lehetett előre elkészíteni, és annak idején amikor még nem volt hűtőszekrény, még a kamrában is sokáig elállt, pláne télen. Készült ünnepi ételként is karácsonyra, lagzira. Az előbbi nem volt túlbonyolítva, az utóbbiba viszont beleadtak apait-anyait. Na, az András receptje az utóbbinak a dúsított változata, ami nekem is jobban tetszik. Pláne azért mert nekem ez most ünnepi étel, mivel most csinálom először. Szóval ezt kellett tisztáznom, ami után megnyugodott a hölgy, csak egy kérdése maradt, hogy a rizs nem kevés-e.
Tényleg András, (ha hallótávolságba vagy) 10 dkg rizs nem kevés? Nekem nincs problémám vele, de mondták, hogy kérdezzem meg.:):)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.18. 15:09:30

@old forester: Bő fél kiló húshoz én nem szívesen rakok többet, domináljon benne a hús. Viszont a hölgy megnyugtatására tehetsz bele 4 dkg kukoricadarát - kifejezetten jót tesz neki, csak én most elfelejtettem, hogy legutóbb bevált. Azért 15 dekánál ne tégy több rizst bele, mert akkor az már rizsgombóc :)

old forester 2019.11.18. 18:12:35

@Andrass9: Kösz. Ezzel én is úgy vagyok, hogy jobban szeretem, ha a tartalmasabb összetevők dominálnak egy ilyen ételben. De jut eszembe, valamikor régen, valahol, ettem olyan tölteléket, amiben rizs helyett gersli volt. Nem hagyott mély nyomot bennem, se pro, se kontra. Érdemes foglalkozni a gondolattal? Gerslit amúgy használok, ha nem is minden nap, de töltelékhez nálunk is a rizs volt a természetes

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.19. 00:51:43

@old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár az se gluténmentes. Arra a kukorica jó - tán tavaly télen főztem azzal, de most nem találom. Pizzaszeletvágó posztolt egy szabolcsi töltöttkáposztát, azt kukoricával csinálják.
blogkocsma.blog.hu/2014/05/12/szabolcsi_toltott_kaposzta_488

old forester 2019.11.19. 19:59:38

@Andrass9: Na ez a régebbi poszt érdekes volt. A hozzászólásokkal és linkekkel együtt kész doktori disszertáció.
Nem kerestem rá most hasonló témára a blogon, mert a fenti recept teljesen megfelel az ízlésemnek, de ezek után már végképp nincs több kérdésem.

vörösbor(de)minőségi 2019.11.23. 17:50:39

@old forester: a gerslis töltelék-bolonditást javaslom neked a töltött paprikába.rendkivül jól viselkedik,pláne ha a mennyiség miatt emberfia fagyasztja-akkor meg pláne.ugye a rizs az nem kedveli a fagyasztást,a gersli imádja,az meg a bónusz,hogy kicsit roppanós marad a töltelékben és igy véleményem szerint többet nyújt mint a rizs.
mondja ezt egy olyan,aki rizses tölteléken szocializálódott,és innen nehezen megy a változtatás,de ezt a gerslis ugrást nagyon tudom élvezni.

old forester 2019.11.23. 21:33:44

@vörösbor(de)minőségi: Konyhai pályafutásom kb.80%-ában csak húsételeket, egytálételeket, salátákat, halételeket, vadételeket készítettem, minden mást meghagytam az asszonyok privilégiumának. Történelmileg úgy alakult, hogy kb.5-6 éve elkezdtek érdekelni az eddig hanyagolt ételek, így pl. a töltött káposzta. Valószínűleg sorra kerül a töltött paprika is, úgyhogy köszönöm az ötletet.

vörösbor(de)minőségi 2019.11.26. 17:16:43

@old forester: remélem siker lesz,de amennyiben mégsem akkor majd megbeszéljük alkalomadtán a miérteket...
:)

old forester 2019.11.28. 21:51:57

@Andrass9: @vörösbor(de)minőségi-Csak úgy, címzés nélkül, ha valakit érdekel, ha nem át lehet ugrani, habár ha Andráss vagy Vörösbor olvassa, megtisztelve érezném magam.
Na szóval elkészült a nagy mű, életem első töltött káposztája. Minden úgy történt, ahogy a Nagykönyvben meg van írva (mármint a fenti posztban). Egy-két apró módosítással. Pl.: András nem sózta meg, vagy legalábbis a listán nem szerepel. Itt rettentő zavarba jöttem, (mint a új háziasszony, amikor nem volt odaírva a receptben, hogy a tűzhelyet be kell gyújtani), de régi jó barátom az Ínyesmester kisegített, aki a tölteléket megsózza, tehát pipa.
A másik, hogy hogy nem, volt éppen megfőve egy füstölt csülök, annak a leve, meg a csülök fele megtalálta az utat a káposztába. Ez mondjuk megkérdőjelezhetné a külön sózást, de végül nem volt probléma.
Tapasztalatok: -Sikerült vennem a Spar-os káposztát, nekem is ízlik, de a káposztaleveleket kifogtam, a fele lyukas volt. Volt amit 2 rtg-ben kellett csomagolni, de a töltelékek szerencsére nem estek széjjel. Közben emlékeimből előkerült, hogy anyám annak idején cérnával is átkötötte a tölteléket. Igaz, hogy az 4-szer akkora volt. Rájöttem, hogy ezért volt neki egész napos munka a töltött káposzta készítés, nekem egy fél délutánba került (plusz a főzés). Ami nem jelenti azt, hogy az enyém jobb volt.
-A rizs mennyiségét egy kicsit emeltem, de szerintem elfért volna még 10 dkg. Igaz, hogy a hús is több lett 20 dkg-al, plusz még a két kolbász, így aztán a töltelékben nemhogy túltengett a rizs, de nem is éreztem benne, de ez se rontott rajta.
-Még egy dolog, hogy a rántást azután öntöttem hozzá, amikor már lével feltöltöttem, így nem keveredett el rendesen, de ez sem volt akkora tragédia.
Na szóval ennyi, jó a recept, leteszteltem, az ízhatás teljesen az amit elképzeltem a receptet olvasva. Most hogy így vérszemet kaptam, a következő gerslivel lesz, és marhahússal is, meg édes káposztával, paradicsomosan, meg mindennel is. A kukoricadarával egyelőre nem kísérletezem, mert a nővérem azt mondta, hogy azt akkor rakták bele, amikor nem volt rizs.:) Mindegy, azért lehet hogy jó.
:

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.11.29. 03:56:50

@old forester: Nagyon örülök, hogy megfőzted, és méginkább, hogy sikerült olyanra készíteni, ahogy szereted! Szerintem ez a legfontosabb.
Én Váncsa olvasása óta csak kis töltelékeket készítek, amihez elég egy fél káposztalevél. Így hajnalban ki lehet osonni a kamrába, két ujjal kicsippenteni egy tölteléket a fazékból és három harapásra bekapni ...
Sózni én is sóztam a tölteléket, de a kolbász is sós volt. Tán ezért felejtettem el említeni a leírásban? A káposzta eleve sós, csak a töltelék igényli. A csülök meg tökéletes választás kicsit feldobni a káposztát.
Ínyesmestert sokat forgatom, szeretem, ahogy főzött.
Sok sikert a további változatokhoz (csak a paradicsomost ne meséld el nekem, ha kérhetem :)

Kumari aki Nilüfer 2019.11.30. 11:49:25

@old forester: A töltött káposztában a fantasztikus, hogy bárki, bárhogy elkészíthet:) Lényeg, hogy finom legyen..pontosabban mindenki szeresse, akinek főtt.

old forester 2019.11.30. 23:19:14

@Andrass9: Ha lett volna tapasztalatom valószínűleg én is eljutottam volna oda, hogy a kis töltelék praktikusabb. Így viszont a más tapasztalatából ugrottam át az evolúció egy- két fokát.
@Kumari aki Nilüfer: Igen, ezért nem szeretek vitatkozni ételekről, hogy mi az igazi elkészítési módja. Sokféle módon lehet egy ételt jól elkészíteni. Arról nem is beszélve, hogy sokszor az eredetinek vélt receptről is kiderül, hogy lehet hogy nem is úgy volt. A hagyományt követő ételeknél legfeljebb azt lehet kideríteni, hogy ki írta le először, azonkívül vidékenként 100 féle elkészítési módja van és mindenkinek az az igazi, amit gyerekkorában megszeretett.
Kivételek persze vannak, amikor az első elkészítésnek írásos emléke van (pl.palócleves), ezen nem lehet vitatkozni, hogy mi az eredeti. Vagy pl. az év tortája, aminek az eredeti recept szerinti elkészítését elvárják.